Премахване на черни точки

Упоритите черни точици, които най-често се появяват в Т-зоната на лицето, могат да бъдат доста трудни за премахване. Черните точки всъщност са запушени пори, които почерняват при контакт с кислород. Но как се образуват и какво наистина помага срещу тях?

В следващите редове ще ви запознаем с най-добрите съставки за тези досадни петънца и какво можете да направите за премахването на черните точки в дългосрочен план.

Най-важната информация, която ще прочетете в материала:
  • Използвайте регулиращи себума, антибактериални и обновяващи кожата съставки като BHA и AHA, цинк, глина и активен въглен.
  • Уверете се, че почиствате кожата си нежно, но старателно, и използвайте химически пилинг два пъти седмично.
  • Инструменти и процедури като четка за почистване на лице или парна баня за лице могат да ви помогнат да почистите кожата си.

Какво представляват черните точки и как се образуват 

Черните точки (известни и като отворени комедони) са запушвания на мастните жлези, които се виждат като черни петна (blackheads) или бели пустули (whiteheads) по кожата. Въпреки че често изглеждат тъмни, черните точки нямат нищо общо с мръсотия, а са резултат от прекомерна кератинизация и свръхпроизводство на себум. Те се появяват предимно в Т-зоната (чело, нос и брадичка), тъй като в нея има особено голям брой мастни жлези. Черните точки могат да се появят самостоятелно или в комбинация с акне. 

Как се появяват черните точки 

Черните точки се появяват, когато космен фоликул или отвор на пора са блокирани от мъртви кожни клетки, излишна мазнина и бактерии. Тогава мастните ни жлези се блокират от произведения излишен себум, който вече не може да се оттича безпрепятствено. Резултатът: образува се своеобразна тапа. В случая с черните точки те стават черни, щом кожният пигмент меланин влезе в контакт с кислорода. 

За разлика от белите точки (или затворени комедони), които имат затворена повърхност, черните точки реално са отворени пори на повърхността на кожата, което позволява на кислорода да навлезе и да окисли уловените себум и замърсявания. Този процес на окисление придава на черните точки техния характерен тъмен или черен цвят. След неговото протичане черната точка вече е ясно разпознаваема. 

Причините за повишеното производство на мазнини и натрупването на кожни люспи могат да бъдат много различни: 

  • хормонални колебания (например по време на пубертета или бременността);
  • нездравословен хранителен режим;
  • неправилна грижа за кожата;
  • неправилно премахване на грим;
  • свръхактивни мастни жлези;
  • типове кожа, които са особено склонни към поява на петна;
  • използване на неподходящи и прекалено тежки за типа кожа продукти;
  • прием на противозачатъчни таблетки. 

Какво помага срещу черните точки

Продуктите за почистване и грижа с ефективни съставки са от съществено значение за борбата с черните точки. Можете също така да използвате различни процедури и инструменти за намаляване на петната. Ако обаче става въпрос за големи площи или дори за акне, определено трябва да потърсите съвет от дерматолог за рутинната си грижа за кожата. 

1. Почистване на кожата 

Неправилно почистване, премахване на грима или използването на тежки продукти, запушващи порите, могат да допринесат за натрупването на остатъци и образуването на черни точки. Почиствайте кожата си два пъти дневно с pH-неутрален почистващ продукт сутрин след ставане и вечер преди лягане. Използвайте мек почистващ продукт, който не лишава кожата от естествените ѝ масла, като почистващ гел или почистваща пяна с леко ексфолиращи съставки като например салицилова киселина. Също така не забравяйте да премахнете грима си старателно, тъй като той също може да благоприятства замърсяването. 

2. Ексфолиант за лице 

Ексфолиантите за лице са добър начин за отстраняване на мъртвите кожни клетки от кожата. Два пъти седмично например можете да използвате нежен скраб или химически пилинг със салицилова киселина, за да накарате кожата си да сияе. 

Но бъдете внимателни - ексфолиантите могат да бъдат особено агресивни към чувствителната кожа, така че: 

  • Не правете ексфолиация твърде често.
  • Избягвайте груби скрабове с едри частици, които могат да раздразнят кожата и да доведат до повече производство на себум.
  • Използвайте химически ексфолианти вместо механични.
  • Не забравяйте да нанесете слънцезащитен продукт (поне SPF 30) на следващата сутрин.
  • По-добрият вариант при чувствителна кожа е използване на маски.

3. Маски за лице

Можете да използвате маски за лице за интензивно почистване или като алтернатива на ексфолиантите. Използвани редовно, те могат да противодействат на образуването на черни точки. Търсете продукти с глина или активен въглен, които могат да премахнат излишния себум от кожата и да намалят запушените пори. 

4. Грижа за лицето

Дори да имате мазна кожа, не бива да пропускате хидратиращата грижа за лицето, особено ако сте склонни да използвате продукти за намаляване на себума, като например маски с глина. Използвайте леки гелове и флуиди, както и тоник с водна консистенция, който овлажнява кожата ви, без да е прекалено тежък. Търсете съставки като глицерин, ниацинамид, пантенол или хиалуронова киселина.

5. Парна баня за лице 

Парната баня може да помогне за по-лесното почистване на порите, тъй като кръвообращението се засилва, кожата се снабдява с повече кръв и леко се подува. Можете да разберете как да направите това лесно у дома в статията ни за парна баня за лице. 

6. Четки за почистване на лицето

Можете да използвате меки четки, за да отстраните нежно остатъците от грим, мръсотията и замърсяванията от порите си. Използвани в дългосрочен план, те могат да помогнат да подобрите външния вид на кожата си. Въпреки това, ако имате много чувствителна кожа, трябва да избягвате механичното триене на четката за почистване на лице. 

7. Некомедогенни продукти 

Използвайте некомедогенни продукти за грижа за кожата и грим, които е по-малко вероятно да доведат до запушване и поява на черни точки. 

8. Професионално почистване

Ако имате черни точки, препоръчително е да направите и посещение при професионален козметик. Отстраняването на черни точки у дома би могло да раздразни кожата ви и да доведе до възпаление. От друга страна, в козметичен салон кожата ви ще бъде професионално и хигиенично почистена и упоритите черни точки ще бъдат отстранени.

Кои съставки действат срещу черни точки 

За да премахнете черните точки в дългосрочен план, се нуждаете от продукти за почистване и грижа, които имат положителен ефект върху кожата ви и съдържат съставки с доказано действие.

Следните съставки са се доказали като особено полезни в борбата с черните точки: салицилова киселина, глина, активен въглен, цинк и AHA киселини.

Салициловата киселина (BHA) има противовъзпалително и регулиращо себума действие, което може да освободи запушванията в порите, така че да се появят по-малко черни точки. 

Глината привлича себума от порите като магнит и затова е много подходяща за премахване на черни точки - особено като маска. 

Подобно на глината, активният въглен също има свързващи свойства. Той почиства дълбоко в порите, като изтегля излишния себум и мръсотията от порите на кожата; подходящи продукти с него са маските с активен въглен. 

Цинкът е известен със своето антибактериално действие. Тъй като съставката може да регулира и производството на себум, тя е особено полезна за намаляване на черните точки. 

AHAs, като например гликолова киселина или млечна киселина, имат ексфолиращ ефект. Те премахват мъртвите кожни клетки и следователно могат да имат превантивен ефект срещу черните точки. 

Съвет: След химичен пилинг, като AHA и BHA, винаги трябва да прилагате слънцезащита на следващия ден (минимум SPF 30 или по-висок). 

Ефективно премахване на черни точки

Идеята за премахване на черни точки в домашни условия би могла да доведе до проблеми с кожата, а не до желания чист и равен тен.

Въпреки че може да бъде изкушаващо да стискате или чоплите черните точки, това може да причини допълнително възпаление, белези или инфекция (заради разнасяните замърсявания и бактерии). Вместо това, ето някои по-безопасни и ефективни методи за премахване на черни точки. 

Премахване на черни точки с ексфолиант

Редовното ексфолиране помага за премахване на мъртвите кожни клетки, отпушва порите и предотвратява образуването на черни точки. Изберете нежни ексфолианти, съдържащи съставки като салицилова киселина или AHA (алфа-хидрокси киселини), за да насърчите обновяването на клетките. 

Глинена маска за премахване на черни точки

Прилагането на глинена маска веднъж или два пъти седмично може да абсорбира излишната мазнина, да изтегли замърсяванията и да намали черните точки. Потърсете маски, съдържащи съставки като каолинова глина или бентонитова глина. За чувствителна и суха кожа са особено подходящи маските с розова или жълта глина, а за мазна и с несъвършенства – със зелена.

Салицилова киселина или ретиноиди за премахване на черни точки

Включването на продукти за грижа за кожата със салицилова киселина или ретиноиди може да помогне за отпушване на порите, намаляване на производството на мазнини и предотвратяване на образуването на черни точки.

Процедура за премахване на черни точки

Парата и последващата екстрация могат да са много ефективни при проблем с черни точки. За целта лицето се поставя на пара за известен период, за да се отворят порите, което улеснява премахването на черни точки с чист, стерилизиран инструмент за премахване на черни точки или с помощта на уред. Процедурата се извършва от професионален козметик.

Лазерни терапии за премахване на черни точки

В някои случаи се прилагат и различни лазерни терапии за премахване на черни точки. При тях малки лъчи с интензивна светлина целят елиминиране на бактериите на повърхността на кожата и редуциране на производството на себум, но без да увреждат горните слоеве на кожата. Подходящи са както при черни точки, така и при акне, но се изпълняват единствено в професионален салон от специалист.

Освен инструменти и уреди за премахване на черни точки, може би сте попадали и на ленти за премахване на черни точки, които обещават бърз и ефективен резултат в домашни условия. Тези лентички обаче често биха могли да предизвикат зачервяване, лющене и раздразнения в кожата, които да стимулират допълнително мастните жлези да произвеждат себум и в резултат да има поява на повече черни точки. 

Ако решите да се спрете на лентички за премахване на черни точки, изберете такива с допълнителни съставки с благоприятно почистващо или подхранващо действие върху кожата, като чаено дърво, въглен, хамамелис, мента, салицилова киселина и други.

 

В заключение, премахването на черните точки е възможно с правилна рутина за грижа за кожата и подходящите продукти. Не забравяйте да бъдете нежни с кожата, и да избягвате агресивни продукти и методи, които могат да я увредят.

Осигурете ѝ и допълнителна хидратация и подхранване, дори и да е мазна, което ще ви помогне да постигнете по-здравословен и сияен тен и ще доведе до озарена кожа без неприятните черни петънца.

На DOUGLAS.BG ще откриете голяма гама с различни продукти за почистване – гелове, кремове и маски, подходящи за премахване на черни точки и последваща грижа за кожата. 

Ако искате да научите повече за продуктите за грижа и техните съставки, които ви помагат да сте по-красиви всеки ден, следете нашия блог или се абонирайте за нюзлетъра ни! В него ще откриете не само полезна информация и съвети, но и ексклузивни отстъпки и промоции на любими продукти!

 

 Можете да се поинтересувате от:

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.