Шипково масло

Маслото от шипка може да срещнете и като масло от семена на шипка или масло от дива роза. Комплексният състав на това масло обогатява грижата за зряла, суха и дори увредена кожа.

В следващите редове ще разгледаме основните ползи на маслото от шипка за лицето, косата и кожата, и как може да го добавите към ежедневната си рутина. Ще разгледаме и някои често задавани въпроси относно това масло като подходящо ли е за грижа за кожа с петна, при акне, как точно се използва и какви продукти с него могат да помогнат за здрави и красиви коса и кожа. 

 НАКРАТКО: ШИПКОВО МАСЛО
  • Име от списъка на съставките (INCI): напр. масло от семена на Rosa Canina, масло от семена на Rosa Moschata, масло от семена на Rosa Rubiginosa.
  • Ефект: регенериращ, противовъзпалителен, подхранващ. 
  • Препоръчителна употреба: нанесете чист продукт върху леко навлажнена кожа, след което използвайте овлажняващ крем. 
  • Типове кожа: зряла, суха, чувствителна или раздразнена кожа

Свойства на шипковото масло 

Шипковото масло (INCI: Rosa Canina Seed Oil или например Rosa Moschata Seed Oil, Rosa Rubiginosa Seed Oil) се получава от семената на зрели шипки чрез пресоване или екстракция. Цветът на маслото варира от светложълт до златистожълт, ако е получено от семената, или изглежда леко червеникав, ако е получено от целия плод. Въпреки че името може да го подсказва, шипковото масло не мирише на рози, а по-скоро има леко ядков до сладко-кисел аромат. Студено пресованото шипково масло може дори да има леко "рибен" мирис поради високия дял на полиненаситени мастни киселини. Всъщност делът на ненаситените мастни киселини е изключително висок - около 33 % линоленова киселина и 44 % линолова киселина. Това се отразява и на стабилността на маслото: след отваряне маслото от шипка трябва да се използва в рамките на 3-6 месеца.

Суперсъставките, които може да откриете в шипковото масло:

  • Линоленова киселина: двойно ненаситената омега-3 мастна киселина е основна хранителна съставка, която не може да бъде произведена от човешкия метаболизъм. В областта на грижата за кожата линоленовата киселина е особено ценена заради противовъзпалителните си свойства.
  • Линолова киселина: тройно ненаситена омега-6 мастна киселина, която също е от съществено значение за човешкия организъм. Тя е компонент на друга група важни мембранни липиди (серамиди) и следователно е от решаващо значение за ненарушената кожна бариера.
  • Деривати на витамин А: различни изследвания показват наличието на all-trans-ретинолова киселина в маслото от шипка. Твърди се, че дериватът на витамин А, който се използва и в дерматологията под името "третиноин" за лечение на акне, присъства - въпреки че това варира в зависимост от начина на производство на маслото. Провитамин А (бета-каротин), който се превръща в ретинол и в крайна сметка в ретинолова киселина в кожата, е ясно откриваем. Производните на витамин А са класически съставки против стареене, тъй като имат антиоксидантно действие, подпомагат регенерацията и стягат кожата. 

Шипково масло в грижата за кожата 

Шипковото масло е особено подходящо за грижа за зряла, суха, чувствителна или раздразнена кожа. То стимулира регенерацията като никое друго, поради което често се използва при лечение на белези, хиперпигментация, екзема или псориазис. 

Като масло със средна плътност, маслото от шипка се разнася лесно върху кожата, абсорбира се бързо и осигурява дълготрайна грижа. Мекото и приятно усещане върху кожата се дължи основно на олеиновата киселина, която то също съдържа. Олеиновата киселина действа и като "усилвател", тъй като подпомага преноса на други съставки в кожата. Поради това маслото от шипка е особено подходящо в комбинация с други продукти за грижа за кожата, за да подпомогне техния ефект.

Шипково масло за пигментни петна, акне и проблемна кожа – подходящо ли е?

 

Благодарение на ниската си степен на комедогенност маслото от шипка може да се използва и при кожа с петна или акне. Тъй като акнето често се свързва с нарушение на кожната бариера и засилени възпалителни реакции, кожата се възползва от съдържащите се в него мастни киселини и антиоксиданти по отношение на регенерацията и противовъзпалителните процеси. 

Шипково масло за лице 

Снабдено с витамини и незаменими мастни киселини, шипковото масло за лице предпазва от проблеми като фини линии, бръчки, подпухналост и петънца. Стягащите свойства на маслото от шипка помагат за стягане на порите и озаряват кожата, като допринасят за подобряване на тена. 

Маслото от шипка е известно със способността си да намалява появата на тъмни петна, хиперпигментация и неравномерен тен на кожата. Високата концентрация на витамин С в маслото от шипка помага за изсветляването ѝ, насърчавайки по-равномерен тен. При редовна употреба може да забележите намаляване на видимостта на белезите и петънца, оставяйки лицето ви със сияен и равномерен тен.  Освен това масло от шипка за лице може да помогне за премахване на грима без необходимост от агресивни добавки. Особено подходящо е ако прилагате почистване на лице в няколко стъпки, при което се започва с маслен продукт. 

Нанесете няколко капки масло от шипка върху памучен тампон и внимателно избършете грима от лицето си. Може да използвате и пръсти и да разтриете нежно маслото и след това да премахнете с памук или мека влажна кърпа. Продължете с обичайната си рутина за почистване, за да сте сигурни, че всички следи от грим и масло са премахнати. 

Шипково масло за околоочен контур 

Чудите се дали шипковото масло е подходящо за околоочния контур? Всъщност то е идеален овлажнител за нежната и чувствителна зона под очите. Това се дължи на неговите хидратиращи свойства и на добрата поносимост дори от чувствителни кожи. Богатото на естествени хранителни вещества масло подпомага регенерацията на кожната тъкан и предпазва от проблеми като тъмни кръгове, бръчки и подпухналост. 

Едно от основните предимства на маслото от шипка е способността му да подхранва и хидратира кожата в дълбочина. Снабдено с основни мастни киселини, като омега-3 и омега-6, както и витамини А и С, това масло прониква в слоевете на кожата, осигурявайки интензивно овлажняване. В резултат на това кожата е еластична, плътна и добре хидратирана, с по-здрав и по-младежки вид. Вземете малко количество от маслото и потупайте внимателно в зоната под и около очите. Това може да помогне кожата да е добре подхранена и ревитализирана, а очите да изглеждат освежени. 

Шипково масло против бръчки 

Ако искате да таргетирате конкретно фини линии и бръчки в зоната на лицето, шипковото масло може да ви бъде от полза. Използвайте самостоятелно или в комбинация с други масла. Подходяща комбинация е шипково масло и масло от жожоба. Чудесен вариант е да смесите няколко капки масло от жожоба с капка-две масло от шипка. Внимателно масажирайте тази смес върху области с фини линии, бръчици или други признаци на стареене. Богатата комбинация от антиоксиданти ще спомогне за поддържане на кожата без фини линии и ще насърчи младежкия тен. 

Шипково масло за коса 

Маслото от шипка има множество ползи и в грижа за косата. Популярното естествено масло е известно със своите овлажняващи и подхранващи свойства. Това е съвсем разбираемо, предвид богатия на витамини, антиоксиданти и мастни киселини състав на маслото. То ефективно помага за възстановяване на нивата на влага в сухите кичури, както и за минимизиране на ефекта на нацепените крайчета при увредена коса.  

Маслото от шипка подхранва както косата, така и скалпа. Освен това шипковото масло е свързвано с насърчаване на растежа и подобряване на цялостното здраве на косата, благодарение на съдържащите се в него линолова и палмитинова киселини. Неговият лек характер го прави подходящ за всички типове коса, като бонус ефект е, че възстановява блясъка и еластичността, но без мазни следи след употребата му. Ако се чудите как да използвате шипковото масло за коса, има няколко опции. 

Първата е да нанесете базовото масло директно с пръсти с леки, масажни движения, докато не се разпредели равномерно по косата и скалпа. Изчакайте около половин час и след това отмийте внимателно. Друг вариант е да използвате маслото като грижа без отмиване. Нанесете няколко капки масло върху четката си за коса и след това разрешете, като този вариант е подходящ за чиста коса. Можете да си направите и различни маски за коса с шипково масло, самостоятелно или с други масла като кокосово или жожоба. 

Шипково масло за нокти 

Пълното с полезни вещества шипково масло може да ви помогне и за подхранване на ноктите и кожичките. Нанасяйте регулярно с леки, масажни движения за хидратация и омекотяване на кожички, и здрава нокътна плочка. 

Шипково масло за белези и стрии 

Шипковото масло е известно със способността си да помага за по-бързо заздравяване на рани и намаляване на белези и фини линии. Това се дължи най-вече на богатия състав на есенциални мастни киселини и антиоксиданти, като витамини А, C и Е, които са важен елемент от регенерацията на тъканите и клетките в кожата.

Високата концентрация на витамин А или ретинол в маслото от шипка помага за стимулиране на производството на колаген и подпомага обновяването на кожните клетки. В резултат на това появата на стрии и белези намалява, отстъпвайки място на по-гладка и равномерна кожа.

Овлажняващите свойства на маслото от шипка също са ключови фактори за неговата ефективност срещу стрии и белези. Като хидратира кожата в дълбочина, маслото от шипка насърчава еластичността, като помага за предотвратяване на образуването на нови стрии. Освен това емолиентното масло омекотява кожата и намалява видимостта на съществуващите белези, подобрявайки тяхната текстура и цялостния вид.Различни проучвания показват неговата ефективност при белези и стрии, като проучване, проведено от 2009-та до 2011-та година, при което овлажнител с шипково масло се оказва ефективен за редуциране на видимостта на стриите при бременни. За да се възползвате от предимствата на шипково масло за стрии или белези, включете го в ежедневната си рутина. Нанесете няколко капки върху засегнатата област и нежно масажирайте до попиване. При редовно прилагане на маслото може да започне постепенно избледняване на белезите, а кожата да стане по-гладка и с изравнен тен.

Шипково масло – противопоказания

Шипковото масло е базово масло, което често се използва за разреждане на етерични масла или в други формули. Макар като цяло да се счита за безопасно за употреба, шипковото масло би могло да предизвика алергична реакция. С всеки нов продукт, и особено ако досега не сте използвали шипково масло в грижата си за кожа или коса, индивидуалните реакции може да варират. Затова е препоръчително да направите тест преди приложение, за да проверите съвместимост с вашата кожа.Поставете малко количество масло от шипка на кожата. Подходящи места са сгъвката на ръката или на китката. Не мокрете и не покривайте зоната няколко часа. Реакцията може да се прояви веднага или дори два дни след нанасяне. Ако няма реакции като зачервяване, парене, сърбеж или подуване най-вероятно е безопасно да използвате маслото за лице, коса или кожа. При използване на шипково масло за лицето или като маска за коса внимавайте маслото да не попадне в очите при нанасянето или изплакването.

Препоръчително е незабавно да се консултирате с лекар, ако се появят някакви нежелани реакции и да избягвате шипковото масло. Ако имате специфични кожни оплаквания, е препоръчително да направите и консултация със специалист за персонализиран съвет въз основа на вашия тип кожа и проблеми. 

Често задавани въпроси за шипковото масло 

Защо трябва да използвате масло от шипка? 

Съдържащият се в него спектър от полиненаситени мастни киселини, линолова и линоленова киселина, заедно с витамините А и Е, има дълготраен ефект на грижа за сухата, зряла и чувствителна кожа. То се понася изключително добре и може трайно да укрепи бариерния слой на кожата в контекста на персонализиран режим за грижа за кожата. 

Как да използвате шипково масло? 

Нанесете 2-3 капки от маслото върху почистена и хидратирана кожа и масажирайте нежно. Последвайте с овлажняващ крем. Или добавете няколко капки директно към овлажняващ крем с размер на лешник и разнесете равномерно по лицето. Маслото от шипка може да се нанася и директно върху белези, пигментни петна и раздразнени или лющещи се участъци от кожата за целенасочено третиране. 

Подходящо ли е маслото от шипка за грижа за проблемна кожа?

Шипковото масло се счита за некомедогенно, поради което по принцип е подходящо и за мазна или увредена кожа. Въпреки това комедогенността винаги зависи от съответния тип кожа, така че поносимостта трябва да се преценява индивидуално.В заключение, ако искате да подобрите рутинната си грижа за кожата с помощта на естествени масла, шипковото масло е универсално ценно допълнение към режима на красота. Неговите подхранващи свойства и некомедогенен характер го правят отличен избор за желаещите сияен и здравословен тен, хидратирана околоочна зона и помощ за изравняване на тена при петна и белези.

На DOUGLAS.BG ще откриете голяма гама с различни продукти с масло от шипка за кожа и коса на водещи марки. 

Ако искате да научите повече за продуктите за грижа и техните съставки, които ви помагат да сте по-красиви всеки ден, следете нашия блог или се абонирайте за нюзлетъра ни! В него ще откриете не само полезна информация и съвети, но и ексклузивни отстъпки и промоции на любими продукти! Този изчерпателен материал с информация за масло от шипка е изготвен на база на оригиналния експертен текст за маслото, който е съставен в сътрудничество с биохимика д-р Сара Шунтер от Мюнхен, базиран на научни познания и подкрепен от изследвания в областта. Материалът има информативен характер и не замества консултация със специалист.

 

Можете да се поинтересувате от:

 

 

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.