Парфюми

 

BEAUTY DEALS

 

Вижте още Beauty Deals

Филтри
на страница
  1. Azzaro Wanted by Night - Douglas до -40% DOUGLAS
    Azzaro Azzaro Wanted by Night Парфюмна вода (EDP)
    От 70,80 лв. Редовна цена 118,00 лв.
Филтри
на страница

Открийте мечтаните аромати и парфюми

Вашият любим парфюм в Douglas

Търсите ароматни композиции, които да възбуждат сетивата, изключителни изкусителни есенции или просто благоуханна свежест в ежедневието? Освен многобройните ароматни нотки, съществуват и редица други възможности за употребата на аромати. Научете всичко за света на парфюмите: кои аромати как действат, какви парфюми на какъв повод подхождат и как да носите своя парфюм така, че да е възможно най-траен.

 

Мощта на ароматите

Уханията оказват огромно влияние върху нашето мислене, действия и чувства. Те пробуждат спомени, карат ни да се чувстваме привлечени от определени хора, дори притежават мощта да манипулират нашето съзнание. При всяко вдишване, подсъзнателно възприемаме аромати и ухания.

В ежедневието ни ароматите играят важна роля и влияят върху решенията ни. От друга страна, ние също можем да упражняваме въздействието си върху другите чрез ароматите. Подходящият парфюм изтъква личността на всеки индивид, буди емоции и го прави разпознаваем. Свежите, закачливи и импулсивни аромати могат да повдигнат настроението и обратно – успокояващите аромати ни действат релаксиращо… Съществуват много причини, за да се впуснем в света на ароматите.

Но, както парфюмите ни влияят в ежедневието, така и го обогатяват. Дезодорантите, например, са неизменна част от ежедневието ни и не можем без тях. Те не само ни дават свежест, но и контролират изпотяването. За грижите и почистването на тялото ни помагат лосионите, душгеловете и шампоаните, които са обогатени с нежни ароматни нотки и превръщат ежедневната хигиенна рутина в благоуханно преживяване.

Празничните поводи или срещите с любимия човек често са съпътствани от скъпи парфюми, съблазняващи с благородни и разнолики ароматни нотки. Ароматите проникват и в дома Ви: ароматните свещи като аксесоар в жилището внасят благотворна атмосфера в помещенията, спомагат за отпускане и намаляват стреса, което ви кара да се чувствате по-добре.

Защо обичаме парфюмите

Ароматите не само пробуждат положителни асоциации с красиви отминали моменти, но и спомагат да се чувстваме уютно в дадена ситуация. В необичайна среда, любимите и познати ухания могат да веднага да създадат усещане за комфорт, безопасност и домашен уют. Освен това, приятните аромати могат да подобрят нашето настроение. След дълъг и изморителен работен ден, ароматната вана прави истински чудеса. Уханието на определени ароматни нотки на парфюм, дезодорант или сапун винаги действа положително в ежедневието.

Eau de Parfum, Eau de Toilette, Eau de Cologne – каква е разликата?

След като сте открили Вашия любим аромат, обикновено сте изправени пред следващото решение – дали той да е Eau de Parfum, Eau de Toilette или Eau de Cologne. Но каква е точно разликата? Тайната е в концентрацията на аромата, което от своя страна влияе върху интензитета му.

Parfum [парфюм]: С 15 до 30 процента съдържание на ароматни масла, парфюмът е най-скъпият и най-чистият парфюмен вариант. Максималното парфюмно съдържание може да стигне дори до 40 процента чисти ароматни вещества, като той носи допълнителното обозначение „Intense“ [„интензивен”]. Парфюмът е подходящ за специални поводи и събития, както и когато желаете ароматът да е особено дълготраен.

Eau de Parfum [парфюмна вода]: По правило Eau de Parfum съдържа дял на ароматни масла от 10 до 14 процента, но може да достигне и 20 процента. Формулите Eau de Parfum се отличават с висока интензивност и дълготрайност на аромата.

Eau de Toilette [тоалетна вода]: По-нисък ароматен дял от Eau de Parfum има Eau de Toilette. С процентно съдържание от 6 до 9 процента, ароматът продължава да се усеща силно, но с по-слабо изразен интензитет. Също така, той се изпарява и значително по-бързо.

Eau de Cologne [одеколон]: С 3 до 5 процента дял на ароматните вещества Eau de Cologne е лек, краткотраен аромат. Затова Eau de Cologne е сравним по-скоро с тонизираща вода и цената му е най-ниска.

Ароматната пирамида – съставът на парфюма

Композицията на даден аромат се оприличава най-добре с пирамида. Върхът ѝ е образуван от връхните нотки, последван от сърцевината и завършващ с основата. Отдолу нагоре трайността и интензитетът на аромата отслабват.

Връхни нотки

Връхните нотки се усещат първи. Те са интензивни, но и едновременно летливи и се изпаряват най-бързо. Често за връхните нотки се използват свежи или нежни аромати като например цветните и цитрусовите.

Сърцевина

След като сте нанесли парфюма, са необходими около десет минути, докато се разгърне сърцевината. В зависимост от композицията, на нея се полагат между 50 и 80 процента от целия състав. Тя е среднотрайна и служи за плавен преход от връхните нотки към основата.

Основа

Основата се усеща най-дълго време. Трайността ѝ е няколко часа и обикновено се състои от мускусни и дървесни аромати. Основата служи като стабилизатор на цялостната ароматна композиция и се свързва по особен начин с кожата. Тъй като всяка кожа има различна стойност на pH, тя реагира индивидуално на основата и отделя различните ароматни вещества по различно време. Затова у всекиго парфюмът се разгръща по различен начин.

Различните ароматни нотки и тяхното въздействие

Цветни

Към цветните ароматни нотки спадат, например, лавандулата, розата и жасминът. Те действат уравновесяващо и успокояващо, като същевременно намаляват стреса. Често се смесват с плодови нюанси.

Акватични

Акватичните ароматни нотки напомнят донякъде на уханието на морето. Те са чисти, бистри и масово се използват в съвременните „унисекс“ аромати. По правило акватичните парфюми действат стимулиращо и активиращо.

Ароматични

Ароматичните нотки като шиприте се използват често в мъжките аромати. Те олицетворяват сила на характера и самочувствие.

Плодови

В парфюмерийната индустрия се използват плодови нотки, например синя слива, малина и праскова. Тук спадат и цитрусовите плодове. Плодовите ароматни нотки имат ободряващо въздействие и повишават концентрацията.

Зелени

Зелените ароматни нотки отговарят на името си. Те напомнят на окосена трева или на стрити листа, създавайки усещане за пролет и очаровайки с приятната си свежест.

Дървесни

Дървесните ароматни нотки ухаят на сухо, пръст и природа. Не е задължително те да бъдат добивани от истинско дърво. Поради аромата си, в това семейство попада, например, и тревистото растение пачули, докато сандаловото дърво се числи към кремообразните дървесни нотки. Дървесните ароматни нотки имат топло излъчване и засилват уюта.

Ориенталски

По правило ориенталските ароматни нотки са със сладникава основа. Често те съдържат ванилия, както и многобройни екзотични подправки. За тези нотки редовно се използват и аромати като амбра или мускус. Ориенталските парфюми действат стимулиращо и прелъстително.

Цитрусови

Цитрусовите аромати се основават на цитрусови плодове като лимон, лайм, портокал и мандарина. Тъй като те са силно летливи, в миналото често са били използвани в одеколони, чиято цел е била главно освежаване. Често, обаче, трайността им може изкуствено да бъде продължена. Цитрусовите ароматни нотки повишават концентрацията и имат ободряващо действие.

Подходящият парфюм за всеки повод

Разбира се, при ароматите, всичко е въпрос на вкус. Някои аромати, обаче, са по-подходящи за определени поводи от други. Парфюмите с цветни, плодови и зелени ароматни нотки са идеални за пролетта и лятото. Също така те са подходящи и за барбекю парти или разходка из града. Обратно – през зимата се търсят ориенталски, дървесни и подправъчни ароматни нотки.

На работното място, например, натрапчивите аромати не са подходящи. Тук добър избор са акватичните и леките цветни нюанси. За специални поводи е добре да се ориентирате към тежки, кремообразни и по-сладникави аромати. Ориенталските ароматни нотки с дъх на ванилия подхождат идеално за изискано тържество. Тъй като мускусът действа въодушевяващо и окриляващо, а пачули стимулира радостта от живота, този тип аромати са особено подходящи за поводи, на които доброто настроение е от съществено значение, като например сватба или романтична среща.

Спортистите, които по време на тренировка държат да носят парфюм, прибягват към свежи, зелени аромати. Те освежават и стимулират активността.

Разбира се, всички тези примери са ориентировъчни. От първостепенно значение е Вие да се чувствате комфортно с Вашия парфюм и да подчертавате индивидуалния си стил. Благодарение на най-разнообразните ароматни композиции като цветни, ориенталски или плодови е сигурно, че всеки ще намери своя любим аромат, който да подхожда на неговата същност.

Съвети и трикове за перфектно ароматно впечатление

I съвет: Комбинирайте правилно ароматите

Шампоан под душа сутрин, лосион за тяло след баня и малко дезодорант преди обличане –всеки от тези продукти притежава собствен аромат. И така възниква въпросът: каква е правилната комбинация? За какво трябва да внимавате, за да постигнете цялостен облик с хармоничен аромат и до какви трикове може да прибегнете?

Много производители изцяло улесняват нещата и предлагат комплекти от аромати, които са съобразени помежду си така, че да гарантират унисон. Така например лосионът за тяло и дезодорантът само подсилват аромата на използвания преди това душгел и осигуряват по-интензивно и хармонично ухание.

С малко по-задълбочени познания, може и сами да комбинирате Вашите аромати от различните серии продукти. Задължително внимавайте сърцевините да съвпадат. Те отговарят за по-голямата част от всяка ароматична комбинация и трябва непременно да бъдат правилно съчетани.

Парфюмът с цитрусова сърцевина трябва да бъде комбиниран с цитрусов хигиеничен продукт. Докато семействата аромати по възможност трябва да съвпадат, с различните съставки можете да експериментирате. Портокалът и лимонът, например, се съчетават много добре. И двата са плодови и свежи. Различните цветни аромати като роза, лавандула и теменужка също се съчетават добре помежду си. Можете да комбинирате и сродни семейства аромати. Дървесните и ориенталските ароматни нотки се допълват идеално. Сухите, землистите и подправъчните елементи се сливат един в друг в благоуханна комбинация. Плодовите и подправъчните аромати създават екзотичен полъх с леко пикантен нюанс.

II съвет: Парфюмирайте се след душ

Нанесете парфюма или тоалетната вода непосредствено след душ с неутрален душ гел - така можете да сте сигурни, че върху кожата няма повече стар, остатъчен мирис и след парфюмирания душгел няма да се смесят ароматите в дисонанс.

За да избегнете прекаляването с парфюма, трябва да го нанасяте само върху определена част от тялото. Класическото е като пръснете върху китките или зад ушите. Мнозина се парфюмират и по шията или върху деколтето. Други си пръскат косата, тъй като тя се счита за много добър носител на аромата.

III съвет: Продължете ароматното изживяване

За да трае дълго ароматът, можете да не го пръскате само върху косата. Нанасянето върху опакото на дланите също е добра алтернатива. Тук ароматът не се изтрива толкова бързо, както от вътрешната страна на китката, тъй като опакото на дланта по-рядко влиза в допир.

IV съвет: Редуване на парфюма

След известно време ни се струва, че трябва да нанасяме все повече и повече от любимия парфюм, за да го усетим. Това е така, защото носът привиква с аромата. Затова е разумно да експериментираме и от време на време да сменяме любимите си парфюми, редувайки ги един с друг.

Вашият любим парфюм в DOUGLAS и BEAUTY|ZONE

Douglas и Beauty zone предлага богата гама от чувствени, свежи, подправъчни и изкусителни аромати. Асортиментът обхваща обаятелни ароматни композиции за нея и него от множество реномирани марки. С нашите удобни филтри може да търсите определена марка или ароматни нотки и така бързо да откриете нови любим аромат, съобразен с желанията Ви.

Ако се чувствате неуверени или търсите вдъхновение, консултантът на Douglas и Beauty zone по ароматите Ви помага при търсенето на Вашия нов любим парфюм. Може да участвате в теста за аромати и да получите предложения, отговарящи на съставения Ви профил, или пък да ни посочите Вашия любим парфюм, за да Ви препоръчаме друг на тази база.

Ако искате да откриете нови аромати, надникнете в нашата рубрика „Новости”. Тази категория винаги предлага най-актуалното от колекциите на производителите и Ви превръща в моден законодател.

Искате да разберете повече за ароматите, да научите любопитни факти и да получите интересни съвети? Гмурнете се в света на ароматите, изпълнени с интригуващи идеи за незабравимо ароматно изживяване: блогът на Douglas и Beauty zone обхваща широк спектър от страхотни теми за красотата и последните тенденции при ароматите.

© 2021 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.