Парфюми

Филтри
на страница
 1. Boucheron Quatre Pour Femme
  Ексклузивно Boucheron Boucheron Quatre Pour Femme Парфюмна вода (EDP)
  От 91,00 лв.
 2. Montblanc Signature Нов DOUGLAS GIFT
  Montblanc Montblanc Signature Парфюмна вода (EDP)
  От 79,00 лв.
 3. Giorgio Armani MY WAY Нов
  Giorgio Armani Giorgio Armani MY WAY Парфюмна вода (EDP)
  От 122,00 лв.
 4. Montblanc Explorer DOUGLAS GIFT
  Montblanc Montblanc Explorer Парфюмна вода (EDP)
  От 83,00 лв.
 5. BOUCHERON Serpent Boheme Нов DOUGLAS GIFT
  Ексклузивно Boucheron BOUCHERON Serpent Boheme Парфюмна вода (EDP)
  От 95,00 лв.
 6. MONTBLANC Legend Нов
  Montblanc MONTBLANC Legend Парфюмна вода (EDP)
  От 116,00 лв.
 7. Ariana Grande Thank U Next
  Ексклузивно Ariana Grande Ariana Grande Thank U Next Парфюмна вода (EDP)
  От 66,00 лв.
 8. ROCHAS Byzance
  Ексклузивно Rochas ROCHAS Byzance Парфюмна вода (EDP)
  От 101,00 лв.
 9. JC FEVER
  Jimmy Choo JC FEVER Парфюмна вода (EDP)
  От 106,00 лв.
 10. Ariana Grande Cloud
  Ексклузивно Ariana Grande Ariana Grande Cloud Парфюмна вода (EDP)
  От 66,00 лв.
Филтри
на страница

Открийте мечтаните аромати и парфюми

Вашият любим парфюм в Douglas

Търсите ароматни композиции, които да възбуждат сетивата, изключителни изкусителни есенции или просто благоуханна свежест в ежедневието? Освен многобройните ароматни нотки, съществуват и редица други възможности за употребата на аромати. Научете всичко за света на парфюмите: кои аромати как действат, какви парфюми на какъв повод подхождат и как да носите своя парфюм така, че да е възможно най-траен.

 

Мощта на ароматите

Уханията оказват огромно влияние върху нашето мислене, действия и чувства. Те пробуждат спомени, карат ни да се чувстваме привлечени от определени хора, дори притежават мощта да манипулират нашето съзнание. При всяко вдишване, подсъзнателно възприемаме аромати и ухания.

В ежедневието ни ароматите играят важна роля и влияят върху решенията ни. От друга страна, ние също можем да упражняваме въздействието си върху другите чрез ароматите. Подходящият парфюм изтъква личността на всеки индивид, буди емоции и го прави разпознаваем. Свежите, закачливи и импулсивни аромати могат да повдигнат настроението и обратно – успокояващите аромати ни действат релаксиращо… Съществуват много причини, за да се впуснем в света на ароматите.

Но, както парфюмите ни влияят в ежедневието, така и го обогатяват. Дезодорантите, например, са неизменна част от ежедневието ни и не можем без тях. Те не само ни дават свежест, но и контролират изпотяването. За грижите и почистването на тялото ни помагат лосионите, душгеловете и шампоаните, които са обогатени с нежни ароматни нотки и превръщат ежедневната хигиенна рутина в благоуханно преживяване.

Празничните поводи или срещите с любимия човек често са съпътствани от скъпи парфюми, съблазняващи с благородни и разнолики ароматни нотки. Ароматите проникват и в дома Ви: ароматните свещи като аксесоар в жилището внасят благотворна атмосфера в помещенията, спомагат за отпускане и намаляват стреса, което ви кара да се чувствате по-добре.

Защо обичаме парфюмите

Ароматите не само пробуждат положителни асоциации с красиви отминали моменти, но и спомагат да се чувстваме уютно в дадена ситуация. В необичайна среда, любимите и познати ухания могат да веднага да създадат усещане за комфорт, безопасност и домашен уют. Освен това, приятните аромати могат да подобрят нашето настроение. След дълъг и изморителен работен ден, ароматната вана прави истински чудеса. Уханието на определени ароматни нотки на парфюм, дезодорант или сапун винаги действа положително в ежедневието.

Eau de Parfum, Eau de Toilette, Eau de Cologne – каква е разликата?

След като сте открили Вашия любим аромат, обикновено сте изправени пред следващото решение – дали той да е Eau de Parfum, Eau de Toilette или Eau de Cologne. Но каква е точно разликата? Тайната е в концентрацията на аромата, което от своя страна влияе върху интензитета му.

Parfum [парфюм]: С 15 до 30 процента съдържание на ароматни масла, парфюмът е най-скъпият и най-чистият парфюмен вариант. Максималното парфюмно съдържание може да стигне дори до 40 процента чисти ароматни вещества, като той носи допълнителното обозначение „Intense“ [„интензивен”]. Парфюмът е подходящ за специални поводи и събития, както и когато желаете ароматът да е особено дълготраен.

Eau de Parfum [парфюмна вода]: По правило Eau de Parfum съдържа дял на ароматни масла от 10 до 14 процента, но може да достигне и 20 процента. Формулите Eau de Parfum се отличават с висока интензивност и дълготрайност на аромата.

Eau de Toilette [тоалетна вода]: По-нисък ароматен дял от Eau de Parfum има Eau de Toilette. С процентно съдържание от 6 до 9 процента, ароматът продължава да се усеща силно, но с по-слабо изразен интензитет. Също така, той се изпарява и значително по-бързо.

Eau de Cologne [одеколон]: С 3 до 5 процента дял на ароматните вещества Eau de Cologne е лек, краткотраен аромат. Затова Eau de Cologne е сравним по-скоро с тонизираща вода и цената му е най-ниска.

Ароматната пирамида – съставът на парфюма

Композицията на даден аромат се оприличава най-добре с пирамида. Върхът ѝ е образуван от връхните нотки, последван от сърцевината и завършващ с основата. Отдолу нагоре трайността и интензитетът на аромата отслабват.

Връхни нотки

Връхните нотки се усещат първи. Те са интензивни, но и едновременно летливи и се изпаряват най-бързо. Често за връхните нотки се използват свежи или нежни аромати като например цветните и цитрусовите.

Сърцевина

След като сте нанесли парфюма, са необходими около десет минути, докато се разгърне сърцевината. В зависимост от композицията, на нея се полагат между 50 и 80 процента от целия състав. Тя е среднотрайна и служи за плавен преход от връхните нотки към основата.

Основа

Основата се усеща най-дълго време. Трайността ѝ е няколко часа и обикновено се състои от мускусни и дървесни аромати. Основата служи като стабилизатор на цялостната ароматна композиция и се свързва по особен начин с кожата. Тъй като всяка кожа има различна стойност на pH, тя реагира индивидуално на основата и отделя различните ароматни вещества по различно време. Затова у всекиго парфюмът се разгръща по различен начин.

Различните ароматни нотки и тяхното въздействие

Цветни

Към цветните ароматни нотки спадат, например, лавандулата, розата и жасминът. Те действат уравновесяващо и успокояващо, като същевременно намаляват стреса. Често се смесват с плодови нюанси.

Акватични

Акватичните ароматни нотки напомнят донякъде на уханието на морето. Те са чисти, бистри и масово се използват в съвременните „унисекс“ аромати. По правило акватичните парфюми действат стимулиращо и активиращо.

Ароматични

Ароматичните нотки като шиприте се използват често в мъжките аромати. Те олицетворяват сила на характера и самочувствие.

Плодови

В парфюмерийната индустрия се използват плодови нотки, например синя слива, малина и праскова. Тук спадат и цитрусовите плодове. Плодовите ароматни нотки имат ободряващо въздействие и повишават концентрацията.

Зелени

Зелените ароматни нотки отговарят на името си. Те напомнят на окосена трева или на стрити листа, създавайки усещане за пролет и очаровайки с приятната си свежест.

Дървесни

Дървесните ароматни нотки ухаят на сухо, пръст и природа. Не е задължително те да бъдат добивани от истинско дърво. Поради аромата си, в това семейство попада, например, и тревистото растение пачули, докато сандаловото дърво се числи към кремообразните дървесни нотки. Дървесните ароматни нотки имат топло излъчване и засилват уюта.

Ориенталски

По правило ориенталските ароматни нотки са със сладникава основа. Често те съдържат ванилия, както и многобройни екзотични подправки. За тези нотки редовно се използват и аромати като амбра или мускус. Ориенталските парфюми действат стимулиращо и прелъстително.

Цитрусови

Цитрусовите аромати се основават на цитрусови плодове като лимон, лайм, портокал и мандарина. Тъй като те са силно летливи, в миналото често са били използвани в одеколони, чиято цел е била главно освежаване. Често, обаче, трайността им може изкуствено да бъде продължена. Цитрусовите ароматни нотки повишават концентрацията и имат ободряващо действие.

Подходящият парфюм за всеки повод

Разбира се, при ароматите, всичко е въпрос на вкус. Някои аромати, обаче, са по-подходящи за определени поводи от други. Парфюмите с цветни, плодови и зелени ароматни нотки са идеални за пролетта и лятото. Също така те са подходящи и за барбекю парти или разходка из града. Обратно – през зимата се търсят ориенталски, дървесни и подправъчни ароматни нотки.

На работното място, например, натрапчивите аромати не са подходящи. Тук добър избор са акватичните и леките цветни нюанси. За специални поводи е добре да се ориентирате към тежки, кремообразни и по-сладникави аромати. Ориенталските ароматни нотки с дъх на ванилия подхождат идеално за изискано тържество. Тъй като мускусът действа въодушевяващо и окриляващо, а пачули стимулира радостта от живота, този тип аромати са особено подходящи за поводи, на които доброто настроение е от съществено значение, като например сватба или романтична среща.

Спортистите, които по време на тренировка държат да носят парфюм, прибягват към свежи, зелени аромати. Те освежават и стимулират активността.

Разбира се, всички тези примери са ориентировъчни. От първостепенно значение е Вие да се чувствате комфортно с Вашия парфюм и да подчертавате индивидуалния си стил. Благодарение на най-разнообразните ароматни композиции като цветни, ориенталски или плодови е сигурно, че всеки ще намери своя любим аромат, който да подхожда на неговата същност.

Съвети и трикове за перфектно ароматно впечатление

I съвет: Комбинирайте правилно ароматите

Шампоан под душа сутрин, лосион за тяло след баня и малко дезодорант преди обличане –всеки от тези продукти притежава собствен аромат. И така възниква въпросът: каква е правилната комбинация? За какво трябва да внимавате, за да постигнете цялостен облик с хармоничен аромат и до какви трикове може да прибегнете?

Много производители изцяло улесняват нещата и предлагат комплекти от аромати, които са съобразени помежду си така, че да гарантират унисон. Така например лосионът за тяло и дезодорантът само подсилват аромата на използвания преди това душгел и осигуряват по-интензивно и хармонично ухание.

С малко по-задълбочени познания, може и сами да комбинирате Вашите аромати от различните серии продукти. Задължително внимавайте сърцевините да съвпадат. Те отговарят за по-голямата част от всяка ароматична комбинация и трябва непременно да бъдат правилно съчетани.

Парфюмът с цитрусова сърцевина трябва да бъде комбиниран с цитрусов хигиеничен продукт. Докато семействата аромати по възможност трябва да съвпадат, с различните съставки можете да експериментирате. Портокалът и лимонът, например, се съчетават много добре. И двата са плодови и свежи. Различните цветни аромати като роза, лавандула и теменужка също се съчетават добре помежду си. Можете да комбинирате и сродни семейства аромати. Дървесните и ориенталските ароматни нотки се допълват идеално. Сухите, землистите и подправъчните елементи се сливат един в друг в благоуханна комбинация. Плодовите и подправъчните аромати създават екзотичен полъх с леко пикантен нюанс.

II съвет: Парфюмирайте се след душ

Нанесете парфюма или тоалетната вода непосредствено след душ с неутрален душ гел - така можете да сте сигурни, че върху кожата няма повече стар, остатъчен мирис и след парфюмирания душгел няма да се смесят ароматите в дисонанс.

За да избегнете прекаляването с парфюма, трябва да го нанасяте само върху определена част от тялото. Класическото е като пръснете върху китките или зад ушите. Мнозина се парфюмират и по шията или върху деколтето. Други си пръскат косата, тъй като тя се счита за много добър носител на аромата.

III съвет: Продължете ароматното изживяване

За да трае дълго ароматът, можете да не го пръскате само върху косата. Нанасянето върху опакото на дланите също е добра алтернатива. Тук ароматът не се изтрива толкова бързо, както от вътрешната страна на китката, тъй като опакото на дланта по-рядко влиза в допир.

IV съвет: Редуване на парфюма

След известно време ни се струва, че трябва да нанасяме все повече и повече от любимия парфюм, за да го усетим. Това е така, защото носът привиква с аромата. Затова е разумно да експериментираме и от време на време да сменяме любимите си парфюми, редувайки ги един с друг.

Вашият любим парфюм в DOUGLAS и BEAUTY|ZONE

Douglas и Beauty zone предлага богата гама от чувствени, свежи, подправъчни и изкусителни аромати. Асортиментът обхваща обаятелни ароматни композиции за нея и него от множество реномирани марки. С нашите удобни филтри може да търсите определена марка или ароматни нотки и така бързо да откриете нови любим аромат, съобразен с желанията Ви.

Ако се чувствате неуверени или търсите вдъхновение, консултантът на Douglas и Beauty zone по ароматите Ви помага при търсенето на Вашия нов любим парфюм. Може да участвате в теста за аромати и да получите предложения, отговарящи на съставения Ви профил, или пък да ни посочите Вашия любим парфюм, за да Ви препоръчаме друг на тази база.

Ако искате да откриете нови аромати, надникнете в нашата рубрика „Новости”. Тази категория винаги предлага най-актуалното от колекциите на производителите и Ви превръща в моден законодател.

Искате да разберете повече за ароматите, да научите любопитни факти и да получите интересни съвети? Гмурнете се в света на ароматите, изпълнени с интригуващи идеи за незабравимо ароматно изживяване: блогът на Douglas и Beauty zone обхваща широк спектър от страхотни теми за красотата и последните тенденции при ароматите.

© 2020 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.