Салицилова киселина

 

Салицилова киселина

Салицилова киселина

 

Салициловата киселина (BHA) е съставката, когато става въпрос за дефектна кожа. Може да помогне при разширени пори, пъпки, черни точки, възпаления и акне. В нашата статия ще разберете как действа салициловата киселина и как можете да я интегрирате в рутината си за грижа за кожата възможно най-ефективно.

 

Салицилова киселина накратко:
 • Име на списъка на съставките (INCI): Салицилова киселина
 • Ефект: пилинг, регулиращ себума, противовъзпалително
 • Препоръка за употреба: особено в пилинги, тонери или почистващи продукти
 • Типове кожа: особено нечиста и мазна кожа

 

Салицилова киселина: Основите

Салициловата киселина се среща и в природата, например в кората на сребърен дъб (Salix alba) и лилав дъб (Salix purpurea), но също и в цветовете на лайка или листата от сена. В днешно време салициловата киселина се произвежда предимно индустриално за козметична употреба.

Независимо дали е естествена или синтетична, салициловата киселина има полезни свойства и ефекти в грижата за кожата. Тъй като салициловата киселина е назначена към пилинг вещества. Терминът салицилова киселина често се отъждествява с BHA. Строго погледнато, BHA е химичен клас киселини: бета-хидрокси киселините (BHA). А салициловата киселина е точно такава BHA.

Структурата на бета-хидрокси киселината салицилова киселина носи със себе си интересна особеност: тя наподобява съединения, които играят важна роля в медиирането на възпалителните реакции в тялото. Ето защо салициловата киселина има леки противовъзпалителни свойства и може да намали дразненето на кожата. Между другото, това е и добре познатият активен принцип зад аспирина (= ацетилсалициловата киселина), който е близък роднина на салициловата киселина.

Ефектите на салициловата киселина върху кожата

 

 • Ексфолиране: Разтваря връзките между клетките на кожата в горния слой на кожата (рогов слой). Това помага за нежно премахване на мъртвите кожни клетки и изглаждане на кожата. В технически термини това свойство на салициловата киселина се нарича още "кератолитично / разтваряне на рога".
 • Противовъзпалително: Ефективна срещу възпаление, салициловата киселина е подходяща за лечение на възпалителни пъпки и зачервяване на кожата, причинено от възпаление. Например също с розацея.
 • Антикомедогенно: Салициловата киселина е мастноразтворима. Това му позволява да проникне в порите и да действа върху запушванията там. В резултат на това има по-малко черни точки.
 • Успокояващо: Редовната употреба на салицилова киселина може да допринесе за по-равномерен и чист тен. Освен това кожата често изглежда по-малко зачервена и появата на хиперпигментация, например поради заздравяващи пъпки или следи от пъпки, може да бъде намалена.

 

За какви кожни състояния е полезна салициловата киселина?

 • Нечиста, мазна кожа с разширени пори
 • черни точки, пъпки и акне
 • Нарушения на корнификация като псориазис (псориазис) или кератоза пиларис (кератоза пиларис)
 • Зачервяване и възпалителни кожни реакции, като при лека розацея
 • Подходящ и за чувствителна кожа

Често срещани видове продукти със салицилова киселина

Измиващите гелове и почистващите продукти със салицилова киселина могат да имат поддържащ ефект, но често не постигат желаните ефекти. Една от причините за това е, че почистващите продукти се отмиват от кожата. Продуктът обикновено остава твърде кратко върху кожата за дълготраен ефект.

Ако искате да се възползвате максимално от ефектите на салициловата киселина, най-добре е да използвате продукти като пилинги, тонери или лосиони със салицилова киселина.

 • Серумите и тонерите са особено подходящи за по-голямо нанасяне върху цялото лице или зони като гръб или деколте.
 • Лосионите или кремовете имат предимството, че могат да се прилагат и върху определени зони. Например, обилен слой от съответния продукт може да се нанесе в областта на Т-зоната, върху носа или също върху отделни пъпки, черни точки или акне. Друго предимство на този тип продукти: често се включват и успокояващи кожата и стабилизиращи бариерата съставки, които правят възможно използването им дори върху суха или чувствителна кожа.

 

Така се получава грижата за кожата със салицилова киселина

За да бъде ефективен, BHA пилингът трябва да съдържа около 1-2% салицилова киселина и да има pH с висока киселинност. Толкова за теорията, но как може салициловата киселина да се използва на практика?

 • BHA обикновено се прилага след етапа на почистване и по принцип може да се прави както сутрин, така и вечер.
 • За да започнете пилинг със салицилова киселина, препоръчително е постепенно да увеличавате приложението. Например 2-3 дни в седмицата вечер през първите 3 седмици. След това, по ваша собствена преценка, поносимост и необходимост, приложението може да се увеличи до ежедневно - но обикновено употребата на всеки 2-ри ден дава добри резултати. Дали сутрин или вечер зависи от вашите собствени предпочитания.
 • Просто изсипете течни продукти в чисти длани и нанесете директно върху лицето, като избягвате чувствителната зона около очите.
 • Нанасяйте кремове и лосиони като точкова терапия върху избрани зони или според нуждите върху голяма площ.
 • Носете слънцезащитен крем през деня, тъй като употребата на салицилова киселина може да направи кожата по-фоточувствителна.

Дори ако продуктите със салицилова киселина обикновено се считат за добре поносими, има едно изключение: салициловата киселина не е подходяща за хора, които са алергични към аспирин.

Заключение: салицилова киселина, задължителна за нечиста кожа

Не се страхувайте от салициловата киселина! Поради своите свойства салициловата киселина е изключително ефективна при разширени пори, мазна и нечиста кожа, възпалителни пъпки, черни точки или акне. Предлагайки различни формулировки, концентрации и типове продукти, подходящият продукт може да бъде намерен за почти всеки тип кожа - дори при суха или чувствителна кожа и лека розацея или нарушения на кератинизацията като псориазис.

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.