Масло за жожоба

Меко и подходящо за всички типове кожа - с маслото от жожоба трудно можете да сгрешите в грижата за кожата. Въпреки че то не съдържа толкова много витамини и вторични растителни вещества, колкото някои други масла, ефектът му на грижа е убедителен.

В следващите редове ще разгледаме основните ползи на маслото от жожоба за тялото, косата и кожата, и как може да го добавите към ежедневната си рутина. Ще разгледаме и някои често задавани въпроси относно това масло като може ли да се използва при акне, подходящо ли е за премахване на грим и какви продукти с него могат да помогнат за здрави и хидратирани коса, кожа и нокти.

 НАКРАТКО: МАСЛО ОТ ЖОЖОБА
  • Име от списъка на съставките (INCI): Simmondsia Chinensis Seed Oil; 
  • Действие: изглаждащо, свързващо влагата, регенериращо, подхранващо;
  • Препоръчителна употреба: Нанесете чисто върху леко навлажнена кожа, след което използвайте овлажняващ крем; 
  • Типове кожа: зряла, суха и дехидратирана кожа;

Свойства на маслото от жожоба 

Маслото от жожоба (INCI: Simmondsia Chinensis Seed Oil) се извлича от семената на храста жожоба. Храстите жожоба виреят главно в пустинните райони на Южна Америка. Студено пресованото масло от жожоба има златист до светложълт цвят. Колкото по-светло е маслото, толкова по-вероятно е то да е било промишлено преработено. Общият мирис е много фин.

От химическа гледна точка маслото от жожоба всъщност е течен восък, тъй като съдържащите се в него мастни киселини не са свързани с глицерин, както при другите масла, а с т.нар. мастен алкохол. По този начин се създава съединение, което е много подобно на човешкия себум, което обяснява добрата поносимост на маслото от жожоба. 

Масло от жожоба – състав 

Маслото от жожоба се състои основно от дълговерижните мононенаситени мастни киселини гадолеинова киселина (около 70 %) и ерукова киселина (около 15 %). Поради ниското съдържание на ненаситени или полиненаситени съединения маслото е изключително устойчиво на окисление и може да се съхранява до 24 месеца след отваряне. 

Суперсъставките, които може да откриете в жожобата, са: 

  • Гадоленова киселина: мононенаситената омега-9 мастна киселина е основно необходима на човешкия организъм за различни анаболни процеси. Въпреки това все още не е напълно изяснено до каква степен гадолеиновата киселина, приложена върху кожата, подпомага този процес. Добре документиран е само ефектът за грижа за кожата. 
  • Провитамин А: прекурсорът на витамина се разгражда в организма до витамин А, който с право заема твърдо място в грижата за кожата. Той регенерира, насърчава растежа на клетките и укрепва кожата чрез преструктуриране на колагеновата структура. 
  • Витамин Е: счита се за важен антиоксидант и предпазва кожата от окислително увреждане от свободните радикали. Свободните радикали се образуват например при излагане на слънчева светлина и могат да причинят трайни увреждания на структурата на кожата, ДНК и протеините. Витамин Е прихваща тези свободни радикали и ги неутрализира.

Кога не трябва да се използва масло от жожоба

Макар маслото от жожоба като цяло да се счита за безопасно за прилагане, при някои, особено ако имат кожни заболявания, то може да предизвика алергична реакция. Тя може да се прояви като сърбящ обрив, зачервяване на кожата, дразнене на очите и в по-тежки случаи дихателни проблеми. Ако имате тези симптоми, прекратете употреба на маслото. А ако досега не сте използвали това базово масло, може да направите тест за алергия. Поставете малко количество в сгъвката на ръката или на китката. Не мокрете и не покривайте зоната няколко часа. Ако няма реакции като зачервяване, парене, сърбеж или подуване, най-вероятно е безопасно да използвате маслото за лице, коса или кожа. 

Масло от жожоба в грижата за кожата 

Благодарение на средния си разстилащ характер маслото от жожоба се разнася лесно върху кожата и оставя приятен, деликатен и несклузивен филм върху нея. Специалната структура на восъка от жожоба е причина и за това, че отделянето на мастните киселини от мастния алкохол в кожата се извършва сравнително бавно и забавено. Това прави грижата много по-дълготрайна и устойчива, отколкото при някои други масла. 

Маслото от жожоба изглажда кожата и има влагозадържащ ефект. Това го прави особено подходящо за зряла и суха кожа. Но раздразнената кожа също се възползва от мекия, противовъзпалителен и успокояващ ефект на жожобата. Най-добре е маслото да се нанася чисто върху почистена и навлажнена кожа и да се масажира нежно. Алтернативно, смесете с масла, съдържащи линолова или линоленова киселина, тъй като самото масло от жожоба не съдържа нито една от тези незаменими мастни киселини. След това използвайте овлажняващ крем, за да хидратирате оптимално кожата. 

Масло от жожоба за лице 

Когато става дума за грижа за кожата на лицето, маслото от жожоба  има многофункционална роля. Неговият нежен и некомедогенен характер го прави подходящ за всички типове кожа, включително чувствителна и склонна към акне. Впечатляващите овлажняващи качества на маслото от жожоба го правят отличен избор за поддържане на кожата на лицето хидратирана и еластична. 

След като почистите и тонизирате кожата си, нанесете малко количество масло от жожоба върху върха на пръстите си и нежно масажирайте върху лицето и шията. Оставете го да попие, преди да нанесете слънцезащитен крем или грим продукти. Леката текстура на маслото от жожоба гарантира, че то няма да запуши порите, което го прави подходящо за всеки тип кожа. 

Леко и бързо попиващо, маслото е идеална основа за нанасяне на грима. Но то може да помогне и в края на натоварен ден за премахването на грим. Леката текстура на маслото от жожоба улеснява разтварянето на грима, включително упоритата спирала и водоустойчивите продукти, без да оставя мазни остатъци. Нанесете няколко капки масло от жожоба върху памучен тампон и внимателно избършете грима от лицето си. Продължете с обичайната си рутина за почистване, за да сте сигурни, че всички следи от грим и масло са премахнати. 

Изберете продукти с с масло от жожоба за лице от Douglas

Масло от жожоба против бръчки 

В допълнение към своите овлажняващи предимства, маслото от жожоба има свойства, които могат да помогнат за намаляване на появата на бръчки и фини линии. Високото му съдържание на антиоксиданти, като витамин Е, помага за защитата на кожата от свободните радикали, които допринасят за преждевременното стареене. Редовното прилагане на масло от жожоба против бръчки може да насърчи еластичността на кожата и по-младежкия тен. За да таргетирате конкретно фините линии и бръчки в зоната на лицето, може да изпробвате собствена смес против бръчки с масло от жожоба и друго масло. 

Чудесен вариант е да смесите няколко капки масло от жожоба с капка-две масло от шипка. Маслото от шипка е известно със своите регенериращи и успокояващи свойства, както и с много високо съдържание на витамин C. Внимателно масажирайте тази смес върху области с фини линии, бръчици или други признаци на стареене. Богатата комбинация от антиоксиданти ще спомогне за поддържане на кожата без фини линии и ще насърчи младежкия тен. 

Масло от жожоба за околоочния контур 

Нежната и деликатна кожа около очите изисква допълнителни специални грижи и внимание. Маслото от жожоба за околоочния контур може да помогне в тази задача.Неговата лека и бързо попиваща текстура го прави подходящо за чувствителната зона. От една страна, то помага за намаляване на фините линии, а от друга - за осигуряване на хидратация и подхранване. Нежното и недразнещо масло помага и срещу подпухналост и сухота. 

Може да нанасяте внимателно малко количество от масло от жожоба в тази зона с помощта на пръстите. Като избягвате контакт с очите, потупвайте леко в зоната до абсорбиране на маслото. Подхранващите свойства на маслото от жожоба ще помогнат за овлажняване, успокояване и ревитализиране на кожата под очите. 

Масло от жожоба за коса 

Освен грижата за кожата, маслото от жожоба предлага многобройни ползи и за косата. Може да помогне за подобряване на здравето и външния вид на вашите кичури, оставяйки ги меки, блестящи и по-податливи на обработка. Независимо дали косата ви е суха, хвърчаща или без блясък, маслото от жожоба може да възвърне естествения ѝ блясък и да помогне за лесното ѝ оформяне. Може да нанасяте маслото самостоятелно или да използвате маска за коса с масло от жожоба. 

Маска за коса с масло от жожоба 

За да поглезите косата си, опитайте да включите в рутината си маска за коса с масло от жожоба. Комбинирайте масло от жожоба със съставки като авокадо или друго масло за допълнително подхранване и овлажняване.Нанесете маската върху влажна коса, като се фокусирате върху краищата и я оставете да действа 20-30 минути, преди да изплакнете обилно. Това ще ви помогне да съживите косата си, оставяйки я дълбоко подхранена и жизнена. 

Масло от жожоба за нокти 

Не пренебрегвайте ползите от маслото от жожоба за грижа за ноктите. Слабите и чупливи нокти могат да се възползват от овлажняващите и укрепващи свойства на маслото. Внимателно масажирайте няколко капки масло от жожоба върху ноктите и кожичките си всеки ден, за да помогнете за подхранването им. Това ще помогне за омекотяване и овлажняване на областта на кутикулите, насърчавайки по-здравословния растеж на ноктите и предотвратявайки сухота. При постоянна употреба ще забележите видима разлика във външния вид и здравината на вашите нокти. 

Създайте си навик да нанасяте масло от жожоба върху ноктите и кожичките всяка вечер преди лягане. Това позволява на маслото да действа през нощта, като дълбоко хидратира и подхранва, докато спите. За допълнителна маслена терапия изпробвайте носенето на памучни ръкавици на ръцете или чорапи на краката след нанасяне на маслото, за да помогнете за запечатването на влагата. 

Комбинации от масло за жожоба и други масла в грижата за кожата

Тъй като маслото от жожоба е базово, то може да се използва за разреждане на етерични масла, които са силни и не могат да се използват самостоятелно. Например масло от чаено дърво и масло от жожоба се смесват добре заедно поради техните допълващи се свойства. Маслото от чаено дърво със своите антимикробни и противовъзпалителни свойства може да се разрежда с масло от жожоба, за да се създаде ефективно решение за лечение на акне или петна. Просто смесете няколко капки масло от чаено дърво с масло от жожоба и го нанесете върху засегнатите зони с помощта на памучен тампон или върховете на пръстите си. 

Често задавани въпроси за масло от жожоба

Подходящо ли е маслото от жожоба и за нечиста кожа или акне?

Няма общ отговор на въпроса дали маслото от жожоба е подходящо за грижа за нечиста и мазна кожа. Маслото от жожоба не е комедогенно и има антибактериално действие. Това означава, че то може основно да противодейства на разпространението на микроби. Наблюдава се, че маслото от жожоба потиска развитието на бактериите, които често участват в развитието на възпаления, пъпки и акне. Въпреки това, тъй като акнето в частност има сложен модел на развитие, в крайна сметка трябва да се провери индивидуално дали употребата на масло от жожоба е полезна или не. 

Може ли маслото от жожоба да се използва за премахване на грим?

Маслото от жожоба е подходящо като леко почистващо средство за премахване на грим и спирала. За целта масажирайте няколко капки от маслото върху лицето и след това изплакнете с хладка вода. Тъй като при този метод на почистване не се използва емулгатор - посредникът между водоразтворимата и мастноразтворимата фаза - почистващият ефект може да не е толкова задълбочен. Ако е необходимо, просто добавете втори етап на почистване. 

Може ли маслото от жожоба да се използва за грижа за косата?

Когато се използва редовно, маслото от жожоба може да придаде блясък и еластичност на косата. За тази цел размачквайте маслото в краищата на влажна коса вечер. Оставете да действа около 2 часа или през нощта и след това изплакнете. Алтернативно, добавете малко масло от жожоба към любимия си шампоан за допълнителна грижа. 

В заключение, включването на масло от жожоба в ежедневната ви рутинна грижа за кожата, косата и ноктите може да доведе до забележителни резултати. Неговите полезни свойства го правят ценна добавка за постигане на здрава, сияйна кожа, лъскава коса и здрави нокти. 

Не забравяйте, че качеството има значение, когато става дума за масло от жожоба. Винаги избирайте студено пресовано органично масло от жожоба, за да сте сигурни, че получавате най-чистата и ефективна форма на това забележително масло.

На DOUGLAS.BG ще откриете голяма гама с различни продукти с масло от жожоба за коса и кожа на водещи марки. 

Ако искате да научите повече за продуктите за грижа и техните съставки, които ви помагат да сте по-красиви всеки ден, следете нашия блог или се абонирайте за нюзлетъра ни! В него ще откриете не само полезна информация и съвети, но и ексклузивни отстъпки и промоции на любими продукти!


Този изчерпателен материал с информация за масло от жожоба е изготвен на база на оригиналния експертен текст за маслото, който е съставен в сътрудничество с биохимика д-р Сара Шунтер от Мюнхен, базиран на научни познания и подкрепен от изследвания в областта. Материалът има информативен характер и не замества консултация със специалист.

 

 

 

Можете да се поинтересувате от:

 

 

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.