Камъни Гуа Ша

Камъкът Гуа Ша е инструментът за красота за сияен тен. Не само холивудските звезди се кълнат в тенденцията от Азия - тя е неразделна част от ежедневната грижа за кожата на много инфлуенсъри и известни личности. 

В следващите редове ще разгледаме всички важни факти, свързани с Гуа Ша камъните, и ви показваме стъпка по стъпка как да ги използвате правилно.

.

 НАКРАТКО: КАМЪНИ ГУА ША
  • Камъкът Гуа Ша е изработен от нефрит, кварц или друг естествен материал, има компактен размер и е традиционен китайски масажен инструмент.
  • Когато се използва за масаж на лицето, се смята, че стимулира кръвообращението и намалява отоците.
  • Камъните Гуа Ша имат релаксиращи, успокояващи и енергизиращи ефекти.
  • Можете също така да използвате камък Гуа Ша за масаж на любимия си серум.
  • Как се използва Гуа Ша?

Какво е камък Гуа Ша?

Гуа Ша представлява древна китайска техника, с която чрез масаж се подобрява кръвообращението и се премахват токсините.  Това се случва чрез прокарване по кожата с дълги или къси движения на масажен инструмент, за да се стимулира микроциркулацията на меките тъкани. 

Процедурата се извършва  върху различни части от тялото: гърба, шията, ръцете, краката, седалището и лицето.

Можете да използвате Гуа Ша камъните у дома или да посетите салон, където специалист ще ви приложи гуа ша масаж и ще се погрижи за вашето уелнес изживяване.

Обикновено Гуа Ша са с форма на сърце или вълна. В зависимост от материала на изработка - розов кварц, черен или зелен нефрит и т.н., се твърди, че те имат различно въздействие не само върху кожата, но и върху ума и тялото. 

Ползи от употребата на Гуа Ша

Камъните Гуа Ша са известни с деликатния си и успокояващ допир и със свойството си да намаляват стреса.

Освен това масажите с Гуа Ша са начин да:

  • подпомогнете производството на колаген в кожата си;
  • облекчите напрежението, насъбрало се в мускулите и лицето;
  • редуцирате фините линии и бръчките;
  • възвърнете светлия и стегнат вид на кожата;
  • намалите възпаленията;
  • стимулирате кръвообращението;
  • подпомогнете лимфния дренаж;
  • се справите с подпухналостта и отоците;
  • облекчите леко главоболие и болки във врата;
  • възвърнете естествения блясък на кожата и да я озарите;
  • намалите симптомите на безсъние, тревожност и умора;
  • насърчите растежа на нови клетки;
  • подобрите психическото си здраве.

Видове Гуа Ша камъни и различните им ефекти

Кадифено мек зелен нефрит или деликатен розов кварц - камъните Гуа Ша могат да бъдат от различни материали. В зависимост от това от какъв скъпоценен камък са изработени те имат например успокояващ или ревитализиращ ефект. 

По-долу ще ви разкажем повече за различните ефекти на най-популярните видове камъните.

Розов кварц

Розовият кварц е известен с енергизиращия си ефект. Затова той може да ви помогне да намалите стреса и да облекчите напрежението или тревожността си.  Ако кожата ви е раздразнена, масажорът от розов кварц е правилният избор за вас. С ежедневния масаж вие я дарявате с естествена защита, която я предпазва от външни влияния. Освен това се вярва, че розовият кварц е камъкът на безусловната любов и емоционално изцеление - две усещания, които може да си подарите, включвайки масаж за лице с Гуа Ша от розов кварц в ежедневната си рутина.

Кварц

Този кристал е популярен с успокояващия си ефект и е чудесно средство за справяне с умората и стреса. Той подобрява енергийния поток, пречиства ума от негативни емоции и  освобождава напрежението в лицето, като намалява усещането за подпухналост в зоната около очите. Така придава на кожата по-свеж и младежки вид. Освен това се счита, че нежните светли нюанси на камъка действат успокояващо на съзнанието и подобряват настроението. Накратко кварцът кара естествената ви красота да заблести отвътре и отвън. Това го прави идеално допълнение към ежедневната грижа за кожата.

Черен нефрит

Черният нефрит се свързва с усещането за спокойствие и баланс. Смята се, че този скъпоценен камък има противовъзпалителни свойства. В традиционната китайска медицина той е особено известен със своя почистващ ефект. Ето защо камъните Гуа Ша, изработени от него, са правилният избор, когато искате да се погрижите за чувствителна кожа или такава с несъвършенства.

Зелен нефрит

Зеленият нефрит е символ на хармония и баланс. Според китайската медицина се счита, че носи лечебна енергия, която спомага за възстановяване на вътрешното ви равновесие. Известен е още с охлаждащото си действие, което спомага за намаляване на възпаленията. 

Камъните Гуа Ша, изработени от него, успокояват тялото и ума ви и са чудесен начин да се погрижите за кожата си. Те са подходящи за всеки тип кожа и могат да се ползват по всяко време на денонощието. 

Бял нефрит

Този скъпоценен камък с нежен полупрозрачен цвят символизира вътрешния мир и хармония. Той е хладен на допир и се използва за успокояване на тялото. Полезен е, когато търсите решение как да се справите  със задържането на течности и подпухналостта.

Как се използва Гуа Ша

Поради многобройните си предимства Гуа Ша се използва като алтернативна масажна терапия, която да отпусне тялото и да успокои ума.

Посещението в салон и доверяването на специалист винаги е препоръчително, но можете да масажирате лицето си с Гуа Ша камък и в домашни условия.

Употребата на масажора е сравнително лесна, но трябва да се следват няколко прости стъпки.

Първото, което е нужно да направите, е да почистите кожата си с подходящ за типа ѝ продукт. Така минимизирате възможността от замърсяване или поява на бактерии. След това можете да намажете лицето си със серум, пяна или некомедогенно масло със сквалан. Това не само ще почисти лицето ви, но ще улесни приплъзването на камъка.

Масажът с Гуа Ша трябва да се извършва с бавни внимателни движения с лек до среден натиск. Прекалено бързите и силни движения биха могли да раздразнят кожата и да оставят червени петна по нея.

Когато масажирате лицето си, плъзгайте инструмента по посока нагоре и навън под ъгъл от 15 до 46 градуса. Започнете от шията, преминете към челюстта и брадичката, устните и продължете с бузите. Бъдете изключително внимателни в зоните около очите, защото там кожата е много деликатна. Накрая се насочете към областите около веждите и челото, докато стигнете линията на косата.  

В следващите редове ще прочетете повече подробности за това как да масажирате всяка област на лицето си. 

Шия 

Приложете среден натиск, докато минавате първо по дясната ключица с широката страна на инструмента, а после преминете към линията на челюстта. След това повторете действието и от лявата страна. Можете да приплъзвате камъка повече от веднъж за по-добър ефект.

Гърло

Масажирайте го с широката страна на инструмента или някоя от извитите такива, като го движите от ключиците нагоре към брадичката.

Челюст 

Следващата стъпка е да масажирате линията на челюстта с извитата част на инструмента, докато стигнете основата на ухото. След това повторете движенията и от другата страна.

Бузи

Плъзнете плоския широк ръб на масажора отдясно на устата нагоре по скулите до ухото. Повторете и на другата буза.

Очи 

Деликатно масажирайте мястото под дясното око и преминете към линията на косата. Повторете тази стъпка и на другата страна.

Вежди 

Придвижвайте инструмента от зоната между веждите надясно, а после и наляво, докато стигнете до линията на косата.

Чело

Приплъзнете широкия ръб на масажора по горната дясна вежда до линията на косата, а след това преминете и на другата вежда.

Повторете цялата процедура няколко пъти за максимален ефект. След приключването ѝ можете да нанесете овлажняващ крем на лицето и да почистите камъка с деликатен сапун.

Тази терапия може да се извършва един път седмично или повече в зависимост от типа кожа, който имате, и как тя понася масажа на лицето с Гуа Ша.

 

 

Предизвикват ли Гуа Ша камъните странични ефекти

Масажите с Гуа Ша са безопасно алтернативно лечебно средство за подобряване на тонуса. Процедурата не трябва да е болезнена, но е възможно след извършването ѝ по кожата да се появят леки зачервявания и синини. Това е така, защото масажният инструмент я изтърква и в резултат малките капиляри близо до повърхността на кожата се пукат. Обикновено появилите се симптоми отшумяват бързо за няколко дена.

Ако инструментът не се почиства и дезинфекцира преди масажа, има риск от пренасяне на бактерии (особено ако той се използва от няколко човека).

Хора с много чувствителна кожа трябва да се замислят преди да се масажират с Гуа Ша, тъй като твърде силният натиск може да доведе до раздразнението ѝ.

От друга страна, Гуа Ша масажите не са препоръчителни за приемащите лекарства за разреждане на кръвта или тези, които имат проблем с кръвосъсирването.

Ако страдате от екзема, розацея или други кожни проблеми, е по-добре да се консултирате със специалист, преди да се масажирате с Гуа Ша, за да избегнете влошаване на състоянието си.

Защо камъкът Гуа Ша е идеалното допълнение към рутинната ви грижа за красота

Искате ли и вие да имате сияйно красива и здрава кожа?

Тогава камъните Гуа Ша са решението за вас. Дори един ежедневен масаж на лицето, дълъг от пет до десет минути, ще се отрази добре на кожата ви в дългосрочен план. 

Причината: нежното втриване на камъка може да стимулира лимфния поток в лимфните ви канали.

Така може да се забърза процеса по отстраняване на токсините, намаляване на отоците и снабдяване на кожата с важни хранителни вещества. 

Процедурата с камъни Gua Sha също така стимулира производството на колаген, правейки кожата ви по-еластична и свежа. Освен това тя подобрява кръвообращението, придавайки естествен блясък на кожата ви.

Ако търсите начин да се справите с напрежението в челюстта, то разтриването с Гуа Ша камъни е подходящото средство за целта.

Не на последно място Гуа Ша е и перфектният инструмент за вашата програма против стареене. Масажът отпуска кожата и може да има стягащ ефект върху зоната на брадичката и шията. Тъй като камъните Gua Sha не съдържат дразнещи вещества, те са подходящи за всички типове кожа.

На козметичния пазар има разнообразие от комплекти за Гуа Ша масажи с различни по вид Гуа Ша камъни, от които да изберете най-подходящия за вашите нужди и желания.

Кой камък Гуа Ша е подходящ за вашата кожа

Както вече се спомена, камъните Гуа Ша се изработват от различни естествени материали, всеки подходящ за определен тип кожа. В зависимост от това дали вашата се омазнява бързо или имате белези от акне можете да изберете правилния камък Гуа Ша, който ще ви помогне да се справите с дадения проблем. 

По-долу ще прочетете за част от материалите, служещи за изработка на Гуа Ша, и техните ползи за кожата.

Зелен авантюрин

Зеленият авантюрин е много гладък камък, който се характеризира с  пречистващите и противовъзпалително си свойства. Смята се, че помага при лечение на емоционален дисбаланс и облекчава раздразнението и стреса. Той е добър избор, ако сте с мазна кожа и отворени пори.

Нефрит 

Ако кожата ви често е изложена на замърсявания вследствие на външни влияния или цигарен дим, то камъкът Гуа Ша от нефрит е подходящият за вас.

Обсидиан

Ако сте излекували акнето си, но все още имате белези или петна, Гуа Ша, изработен от обсидиан, ще спомогне за избледняването им и за изглаждането на кожата.

Аметист

Аметистът възстановява кожата и я успокоява, като облекчава стреса. Счита се, че е камъкът на медитацията и действа благотворно на кожа, която се зачервява лесно. Според нетрадиционната медицина той действа благоприятно върху несъвършенства по лицето вследствие на акне и подпомага детоксикацията на тялото.

Розов кварц

Розовият кварц енергизира и облекчава симптомите на тревожност и умора, затова е подходящ, ако кожата ви е подложена на стрес. А ако желаете да изгладите фините линии и бръчки по лицето, то камъните Гуа Ша, изработени от розов кварц, са точно за вас.

Содалит

Камъните Гуа Ша от содалит имат хармонизиращи свойства. Те облекчават напрежението в мускулите и спомагат за успокояване на нервната система.

Черен обсидиан

Гуа Ша от черен обсидиан подпомага лимфния дренаж и насърчава стимулирането на кръвообращението. Той намалява напрежението в мускулите на лицето и възвръща естествения му блясък. Подходящ е за всякакъв тип кожа.

Какви са разликите между камъните Гуа Ша и масажните ролки

Масажните ролки са инструменти за масажиране на лицето, изработени от различни материали като розов кварц и нефрит например. Те се предлагат в разнообразни размери и имат удобна дълга дръжка за по-лесно приплъзване по кожата. 

Отличават се със следните предимства:

  • спомагат за намаляване на подпухналостта;
  • по-лесни са за използване от  Гуа Ша;
  • осигуряват деликатен и нежен допир;
  • насърчават лимфния дренаж и увеличаването на кръвния поток;
  • масажът с такъв тип ролки е по-кратък и няма нужда те да се накланят под ъгъл за разлика от Гуа Ша;
  • могат да се съхраняват в хладилник безпроблемно;
  • имат успокояващо действие.

Въпреки многобройните си ползи в някои случаи е по-добре да използвате Гуа Ша камъни. Те са:

  • когато искате да оформите и контурирате лицето си;
  • да имате дълготрайни и видими резултати;
  • желаете да отпуснете лицевите си мускули;
  • искате да се фокусирате върху различни ъгли на лицето.

  1. ECOTOOLS Jade Roller Duo
    Ecotools ECOTOOLS Jade Roller Duo Масажори
    ПЦД: Pcd Price 41,90 лв. 33,50 лв. Разлика: 8,40 лв.
  2. ECOTOOLS Jade Roller
    Ecotools ECOTOOLS Jade Roller Масажори
    ПЦД: Pcd Price 32,90 лв. 26,30 лв. Разлика: 6,60 лв.

В заключение, камъните Гуа Ша са традиционна китайска алтернативна терапия, която има релаксиращи и енергизиращи свойства. Спрямо материала на изработка можете да извлечете различни ползи за вашата кожа: облекчаване на напрежението в лицето, намаляване на стреса, успокояване на ума; изглаждане на бръчките и фините линии, стимулиране на кръвообращението и др. Кой вид камък Гуа Ша ще изберете зависи от типа на вашата кожа и нуждите ви.

На DOUGLAS.BG ще откриете голяма гама с различни продукти, включително и Гуа Ша камъни, които да ви помогнат в грижата за кожата. 

Ако искате да научите повече за продуктите за грижа и техните съставки, които ви помагат да сте по-красиви всеки ден, следете нашия блог или се абонирайте за нюзлетъра ни! В него ще откриете не само полезна информация и съвети, но и ексклузивни отстъпки и промоции на любими продукти!

 Можете да се поинтересувате от:

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.