Хиалуронова киселина

 

 

Хиалуронова киселина

 

Хиалуронът или хиалуроновата киселина се намират не само във връзка с инжектиране на бръчки, устни или тъмни кръгове под очите, тази съставка има и постоянно място в грижата за кожата. Нанесена върху кожата, хиалуроновата киселина има хидратиращо, защитно и подхранващо действие. По този начин могат да се компенсират признаците на стареене на кожата, да се облекчи дразненето и да се намали загубата на влага.

 

Резюме на фактите хиалуронова киселина

 • Име на списъка със съставки (INCI): напр. Натриев хиалуронат, хиалуронова киселина, кросполимер на натриев хиалуронат, хидролизирана хиалуронова киселина, хидролизиран натриев хиалуронат
 • Производство: биотехнологично (веган)
 • Видове: високо молекулно тегло, хиалуронова киселина с ниско молекулно тегло, олиго-хиалуронова киселина
 • Препоръка за употреба: сутрин като серум или крем
 • Типове кожа: подходящ за всеки тип кожа

Хиалуронова киселина: Влага по примера на природата

Хиалуронът - или хиалуроновата киселина - е вещество с естествен произход, което също постоянно се образува в тялото ни. Строго погледнато, хиалуроновата киселина е верига от градивни елементи на захарта със специални химични свойства.

Една от тях е способността да привлича и задържа вода. Така хиалуроновата киселина образува гелообразно вещество z. B. служи като вид лубрикант в ставите, овлажнява очите ни и придава на кожата плътен, еластичен и гладък вид.

Въпреки очевидно дразнещата наставка "киселина", няма нужда да се притеснявате за странични ефекти, когато използвате продукт за грижа с хиалуронова киселина.

Напротив: хиалуроновата киселина е ендогенно захарно съединение, поради което рискът от алергии, дразнене или сенсибилизация е изключително нисък. Наставката "киселина" е само част от конвенцията за химическо именуване - не всичко, наречено "киселина", е автоматично дразнещо или корозивно.

Може ли хиалуроновата киселина да причини странични ефекти или дразнене?

Козметичната употреба на хиалуронова киселина обикновено се понася добре и е много слабо дразнеща. Въпреки това има някои хора, които не понасят високо концентрирана хиалуронова киселина, която се намира главно в серумите. Резултатът: леко дразнене, зачервяване или дори замърсявания.

В този рядък случай на реакция към хиалуронова киселина, прекратете приема на въпросния продукт и оставете кожата да си почине. Ако все още не искате да правите без грижа за кожата с хиалуронова киселина, трябва да използвате крем с по-ниска концентрация на хиалурон вместо високо концентриран серум.

Ефект на хиалуроновата киселина върху кожата

Въпреки че хиалуроновата киселина е естествено срещащо се вещество, производството на козметична хиалуронова киселина е биотехнологично с помощта на определени микроорганизми. Тук получавате хиалуронова киселина с висока чистота, която се използва в областта на дерматокозметиката заради своите грижовни свойства:

 • Висок капацитет на свързване на вода, следователно хидратиращ
 • Подобряване на влажността и еластичността на кожата
 • Стягащ и изглаждащ ефект на кожата
 • Противовъзпалителни и антиоксидантни свойства
 • Насърчаване на заздравяването на рани и растежа на клетките

С възрастта количеството на естествено срещащата се хиалуронова киселина в кожата намалява. Една от причините, поради които бръчките стават по-видими и кожата губи своята еластичност. Така че е съвсем логично човек да иска да компенсира този недостатък. Продуктите за грижа с хиалуронова киселина могат да имат поддържащ ефект, като оптически изглаждат бръчките, овлажняват кожата и подобряват еластичността.

Това обаче винаги трябва да се разглежда само като подкрепа, тъй като хиалуроновата киселина не може да преодолее напълно кожната бариера и не прониква в слоевете на кожата, където е действителният дефицит. Ефектът от приложената хиалуронова киселина обаче не е незначителен, но в повечето случаи може да се дължи на образуването на филм върху кожата.

Между другото:

Във връзка с активните съставки против стареене, колагенът често се появява в допълнение към хиалуроновата киселина. За разлика от колагена, хиалуроновата киселина е преди всичко воден резервоар, който прави кожата плътна и еластична. Колагенът, от друга страна, също е ендогенен структурен градивен елемент, но неговата задача не е в областта на еластичността, а в стягането и стягането на кожата.

Въпреки това, козметичната употреба на хиалуронова киселина и колаген осигурява подобни ефекти, като образуване на филм, защита, хидратация или оптично прикриване на малки бръчки.

Информация за INCI и видове хиалуронова киселина

банер

 

За да разберете дали даден продукт за грижа съдържа хиалуронова киселина, си струва да разгледате списъка на съставките (INCI). Хиалуроновата киселина може да се крие зад различни съставки:

* Sodium Hyaluronate
* Hyaluronic Acid
* Sodium Hyaluronate Crosspolymer
* Hydrolyzed Hyaluronic Acid
* Hydrolyzed Sodium Hyaluronate
* Sodium Butyroyl Hyaluronate
* Индивидуални градивни елементи от хиалуронова киселина: Acetyl Glycosamine, Disodium Acetyl Glucosamine Phosphate

 

 

Точният размер е известен само за последните вещества, които са основните градивни елементи на хиалуроновата киселина. Когато разглеждате списъка на INCI за останалите съставки, не е автоматично ясно коя форма на хиалуронова киселина в крайна сметка е включена. В зависимост от дължината на захарните градивни блокове, свързани заедно, се прави разлика между високомолекулна и нискомолекулна хиалуронова киселина.

Между другото, мерната единица за молекулна маса в химията не е грамове или килограми, а далтон или килодалтон (kDa). Високомолекулната хиалуронова киселина „тежи” 1500 kDa и повече.

Хиалуронова киселина с високо молекулно тегло

Хиалуроновата киселина с такава висока молекулна маса не прониква в кожата, а образува пропусклив филм върху кожата. Този филм е и причината за разпознаваемия моментален ефект, който изглажда фините линии и бръчки.

Друго предимство на този филм се крие в неговия защитен ефект: кожата е защитена от вредни вещества и раздразненията могат да бъдат облекчени. Като цяло обаче този тип хиалуронова киселина има ефект само докато остане върху кожата. Ако продуктът се отмие, ефектът изчезва.

 

Хиалуронова киселина с ниско молекулно тегло

За разлика от високомолекулната хиалуронова киселина, нискомолекулната хиалуронова киселина има по-къса дължина на веригата и следователно по-ниска молекулна маса (по-малко от 50 kDa). Въпреки това, този тип хиалуронова киселина не прониква в кожата устойчиво и пълноценно, тъй като молекулярната структура все още е твърде обемна за това.

Въпреки това, подобно на високомолекулната хиалуронова киселина, тя има положителен ефект върху кожата и също така има антиоксидантен ефект. Изследванията предполагат, че само много нискомолекулна хиалуронова киселина - с малко захарни градивни блокове - може наистина да проникне в кожата (олиго-хиалуронова киселина).

Приложение на козметика с хиалуронова киселина

Независимо дали с къса или дълга верига: за да се използва пълният спектър от ефекти, продуктите за грижа трябва да комбинират различните форми и дължини на хиалуроновата киселина в достатъчни концентрации. Особено хиалуроновите бустери, серуми, ампули или филъри често съдържат високи концентрации.

Освен подходящ продукт, от решаващо значение е и видът на приложение. В идеалния случай нанасяте овлажняваща грижа след високо концентрирани продукти с хиалуронова киселина. Защото ако не се осигури вода от грижата или влажността, хиалуроновата киселина бързо изтегля влагата от кожата. Резултатът е чувство на напрежение.

Това става особено проблематично в случай на вече нарушена кожна бариера. Например, много суха, чувствителна или склонна към акне кожа често губи влага особено бързо.

Въпреки това, кремовете и овлажнителите с хиалуронова киселина обикновено са формулирани по такъв начин, че съдържат други доставчици на влага и по този начин осигуряват достатъчно вода. Освен това, съдържащите се количества хиалуронова киселина далеч не са толкова високи.

Трикове:

Използването на продукти с много хиалуронова киселина има смисъл, особено сутрин – кожата веднага изглежда свежа и плътна.

Вечерното нанасяне, разбира се, не е погрешно, но първичният ефект на хиалуроновата киселина почти изчезва тук. Освен това, по отношение на влагата в контекста на вечерната рутина, понякога можете да постигнете по-добри и по-дълготрайни ефекти с средства за грижа, които не са толкова практични през деня (масла като масло от шипка, овлажнители, съдържащи мастни киселини и т.н. .).

Затова сутрин предпочитам „преносимата” хиалуронова киселина с незабавен ефект, а вечер предпочитам богато подхранващите вещества.

ЕКСКУРСИЯ - Хиалуронова киселина извън грижата за кожата и козметиката

Човешкото тяло е в състояние да произвежда големи количества хиалуронова киселина. Това се разпределя в цялото тяло, особено в съединителната тъкан, в областта между клетките (извънклетъчното пространство) и в стъкловидното тяло на очите. Хиалуроновата киселина е незаменима и в областта на ставите, тъй като е градивен елемент на ставния хрущял и компонент на синовиалната течност.

Така хиалуроновата киселина изпълнява различни задачи в тялото:

 • в областта на съединителната тъкан свързва водата, в резултат на което кожата изглежда гладка и плътна
 • в ставите, хиалуроновата киселина повишава вискозитета на синовиалната течност и по този начин осигурява омекотяване и смазване на ставите

С възрастта собственото производство на хиалуронова киселина в организма намалява. Това може да се прояви в различни признаци на стареене: кожата става отпусната и по-малко плътна, бръчките стават видими, но проблемите със ставите също могат да бъдат резултат от намаляването на производството на хиалуронова киселина.

Следователно хиалуроновата киселина се използва не само външно под формата на козметични продукти за грижа, но все по-често и отвътре. Например в контекста на приложенията за естетична красота, в медицината или като хранителна добавка.

 

банер

Най-често срещаните приложения на хиалуроновата киселина извън козметиката за грижа за кожата

Хиалуронова киселина като инжекция (филър)

Крем или серум с хиалуронова киселина винаги е повърхностно приложение. Въпреки че това може да има подхранващ, регенериращ и поддържащ ефект, кремовете и серумите не могат да се конкурират с използването на хиалуронова киселина като филър.

Тук хиалуроновата киселина може да попадне под кожата в истинския смисъл на думата: с целенасочено инжектиране на хиалуронова киселина в дълбоките слоеве на кожата, бръчките могат да бъдат запълнени и загубата на обем компенсирана - където продуктите за грижа с хиалуронова киселина не могат да проникнат.

Класическа област на приложение са инжекции срещу бръчки с хиалуронова киселина върху лицето:

* Премахнете бръчките
* Инжектирайте под назолабиалната или ментолабиалната гънка
* Инжектирайте пачи крак, бръчки около очите, тъмни кръгове или бръчки по бузите
* Попълване или балансиране на линии на устните (гънки)

Лечението с хиалуронова киселина може да се използва и за моделиране на лице:

* Уголемяване на устни чрез запълване на горната и/или долната устна
* Ринопластика без операция
* Корекция на брадичката или натрупване на брадичката с помощта на инжекции с хиалурон
* Изграждане на обем и оформяне на бузите или челюстта
* Контуриране на лицето с хиалуронова киселина

Между другото:

Докато инжекциите с хиалуронова киселина се използват основно за коригиране на съществуващи бръчки или загуба на обем, лечението с ботокс използва различен подход.

Инжекциите с ботокс се използват предимно за отпускане на лицевите мускули (мускулен релаксант). Това предотвратява образуването на нови бръчки и кожата изглежда по-гладка като цяло. Съществуващите бръчки не могат да бъдат изгладени с ботокс или само в много ограничена степен.

Обикновено само малките и повърхностни бръчки реагират на ботокс. Дълбоките бръчки, от друга страна, могат да бъдат коригирани само с инжекции с хиалурон.

 

Хиалуронова киселина в медицината

Освен в естетичната медицина, хиалуроновата киселина се използва и в конвенционалната медицина. Ако хрущялът или ставите са увредени (артроза) с нарастване на възрастта, поради тежки натоварвания или нараняване, може да бъде показана терапия с хиалуронова киселина.

Хиалуроновата киселина се инжектира в засегнатата става. Това намалява триенето, намалява износването на ставите и подобрява амортизацията между ставите.

Хиалуронова киселина като хранителна добавка

Хранителните добавки с хиалуронова киселина са предназначени основно за подхранване на кожата и ставите. Съответните препарати се предлагат като капсули с хиалуронова киселина или напитки с хиалуронова киселина с различни концентрации на хиалуронова киселина.

 Можете да се поинтересувате от:

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.