Aзелаинова киселина

Азелаиновата киселина първоначално е била използвана в медицината  и се е предписвала срещу леко до умерено акне. Но вълнуващата съставка е можела да направи дори повече! В козметичната индустрия азелаиновата киселина привлича вниманието поради разнообразните си свойства.

Факти за азелаинова киселина:

 • Състав (INCI): Azelaic acid
 • Ефект: пилинг, противовъзпалителен, антибактериален, антиоксидантен
 • Препоръчителна употреба: като серум или пилинг
 • Типове кожа: кожа, склонна към акне или зачервяване

Най-важното за азелаиновата киселина

Азелаиновата киселина се среща естествено в различни видове трева и зърно. За козметична употреба веществото се извлича главно индустриално, тъй като ефективността и стабилността са значително по-добри. Това прави азелаиновата киселина синтетична съставка, която е по-добра от естествената й версия.

От химическа гледна точка азелаиновата киселина се нарича още дикарбоксилна киселина, но това не бива да ви плаши - особено когато e в козметични концентрации между  1 и 10%. Азелаиновата киселина е със сходна структура като мастните киселини, което улеснява проникването й в кожата.

 

Какъв ефект има азелаиновата киселина върху кожата?

Азелаиновата киселина има различни положителни ефекти върху кожата и тена, които с  право я превръщат от чист медицински продукт до такъв с по-широка козметична употреба. Ефектите на азелаиновата киселина са следните:

 • Азелаинова киселина срещу акне: азелаиновата киселина може да бъде изключително ефективна при леко до умерено акне. По-високите концентрации на азелаиновата киселина инхибират растежа на бактерията на акне (Propionibacterium acnes), като засягат биосинтеза на бактериалния протеин.
 • Азелаинова киселина срещу замърсявания: като пилинг азелаиновата киселина подпомага здравия процес на кератинизация на кожата като помага на мъртвите кожни клетки да се отделят по-лесно от кожата без дразнене. Това също така предотвратява образуването на черни точки (комедони). Порите остават чисти – по-малко запушени, а тенът е избистрен.
 • Азелаинова киселина за зачервяване: при кожа, склонна към зачервяване, купероза или розацея, азелаинова киселина намалява факторите, които могат да доведат до зачервяване и пустули.
 • Азелаинова киселина при хиперпигментация: ако азелаиновата киселина е достатъчно концентрирана, тя може да инхибира образуването на меланин в активните меланоцити (клетки, които произвеждат кожния пигмент). Това означава, че следите от пъпки или хиперпигментация избледняват. Азелаиновата киселина няма ефект върху неактивните меланоцити, така че луничките или бенките не могат да бъдат изсветлени с нея.
 • Азелаинова киселина при възпаления: противовъзпалителният ефект на азелаиновата киселина не само действа, но има и антиоксидантен ефект. В качеството си на антиоксидант азелаиновата киселина улавя свободните радикали, наред с други фактори, които също допринасят за възпалителния процес.

Грижа за кожата с азелаинова киселина

Азелаиновата киселина обикновено се съдържа в гелове, серуми или лосиони и е в една и съща консистенция, независимо дали продуктите са за акнеична  или чувствителна кожа. Но азелаиновата киселина също е популярна съставка против стареене, срещу зачервяване или за укрепване на кожата срещу свободните радикали. В зависимост от ефекта, който искате да постигнете с употребата от азелаинова киселина, имате избор между различни видове приложения:

 • Ако азелаиновата киселина е включена като съставка в серума (например за чувствителна кожа, за зачервяване или за изравняване на тена), продуктът се нанася върху лицето след почистване. След това продължете с хидратиращ крем.
 • Ако азелаиновата киселина се използва като пилинг (т.е. е силно концентрирана), обикновено ще я срещнете в гелове или течни емулсии. Тези пилинги с азелаинова киселина се нанасят върху лицето след почистване, като се избягва зоната на очите и устата. Обикновено пилингът може да остане върху кожата и да използвате директно овлажнител след това. Ако, от друга страна, използвате силно изсушаващ гел, например, следва да премахнете продукта след 5-10 минути.

Често задавани въпроси за азелаиновата киселина

Подходяща ли е азелаиновата киселина за чувствителна кожа?

Както всяка съставка от областта на козметиката с активни съставки, азелаиновата киселина също може да доведе до дразнене - леко изтръпване или временно зачервяване. Това зависи от концентрацията на използваната азелаинова киселина. В повечето случаи, обаче, азелаиновата киселина се понася добре, дори при чувствителна кожа. Въпреки това, ако продукт, съдържащ азелаинова киселина, причинява силно парене или болка, употребата трябва да се преустанови. Както винаги, съвместимостта на козметиката за грижа трябва да бъде тествана и оценена индивидуално.

Грижа за кожата с азелаинова киселина - как да започнете?

За да започнете внимателно с азелаинова киселина, увеличете приложението бавно и постепенно в началото. Използвайте продуктите с азелаинова киселина 1-2 пъти седмично вечер, за да проверите индивидуалната поносимост. Ако продуктът се понася добре, след 3-4 седмици, приложението може да се увеличи, за да отговаря на нуждите на вашата кожа.

Азелаинова киселина полезна ли е при розацея?

Към момента е ясно, че азелаиновата киселина действа при розацея, но не и по какъв начин. Има доказателства, че ефектът се дължи на противовъзпалителните свойства  на азелаиновата киселина, които се основават на нейния антиоксидантен капацитет и по този начин неутрализира провъзпалителните свободни радикали.

 

 

Можете да се поинтересувате от:

 

 

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.