Коса

Топ предложения:
 1. COLOR WOW Dream Coat Extra Strenght до -10% Нов
  Color WOW COLOR WOW Dream Coat Extra Strenght Спрей за коса
  Специална цена 81,00 лв. Редовна цена 90,00 лв.
 2. L'ORÉAL PROFESSIONNEL Absolut Repair Molecular Shampoo
  L`OREAL Professionnel L'ORÉAL PROFESSIONNEL Absolut Repair Molecular Shampoo Шампоан за коса
  ПЦД: Pcd Price 56,00 лв. 44,80 лв. Разлика: 11,20 лв.
 3. Douglas Salon Hair Repair&Smooth Hair Shampoo до -30%
  Douglas Hair Douglas Salon Hair Repair&Smooth Hair Shampoo Шампоан за коса
  Специална цена 16,79 лв. Редовна цена 23,99 лв.
 4. OUAI Detox Shampoo до -20%
  Ouai OUAI Detox Shampoo Шампоан за коса
  Специална цена 50,40 лв. Редовна цена 63,00 лв.
 5. COCOSOLIS GROW Hair Growth Serum Spray до -20%
  Cocosolis COCOSOLIS GROW Hair Growth Serum Spray Терапия за коса
  Специална цена 47,20 лв. Редовна цена 59,00 лв.

Филтри
на страница
 1. MI AMANTE Еlla Renew Boutique Крем за коса до -10%
  Mi Amante Proffesional MI AMANTE Еlla Renew Boutique Крем за коса Крем за коса
  Специална цена 27,00 лв. Редовна цена 30,00 лв.
 2. MI AMANTE Emergency Room Маска за коса до -10%
  Mi Amante Proffesional MI AMANTE Emergency Room Маска за коса Маска за коса
  Специална цена 28,80 лв. Редовна цена 32,00 лв.
 3. COCOSOLIS GROW Hair Growth Serum Spray до -20%
  Cocosolis COCOSOLIS GROW Hair Growth Serum Spray Терапия за коса
  Специална цена 47,20 лв. Редовна цена 59,00 лв.
 4. MI AMANTE Еlla Volume Шампоан за обем до -10%
  Mi Amante Proffesional MI AMANTE Еlla Volume Шампоан за обем Шампоан за коса
  Специална цена 28,80 лв. Редовна цена 32,00 лв.
 5. Rituals Homme Strengthening Caffeine Shampoo до -20%
  Rituals Rituals Homme Strengthening Caffeine Shampoo Шампоан за коса
  Специална цена 20,63 лв. Редовна цена 25,79 лв.
 6. MI AMANTE ReGrow Hair Serum до -10%
  Mi Amante Proffesional MI AMANTE ReGrow Hair Serum Серум
  Специална цена 73,80 лв. Редовна цена 82,00 лв.
 7. КОМПЛЕКТ MI AMANTE за Растеж и Блясък до -10%
  Mi Amante Proffesional КОМПЛЕКТ MI AMANTE за Растеж и Блясък Комплект
  Специална цена 139,50 лв. Редовна цена 155,00 лв.
 8. L'ORÉAL PROFESSIONNEL Absolut Repair Molecular Shampoo
  L`OREAL Professionnel L'ORÉAL PROFESSIONNEL Absolut Repair Molecular Shampoo Шампоан за коса
  ПЦД: Pcd Price 56,00 лв. 44,80 лв. Разлика: 11,20 лв.
 9. The Ordinary Multi-Peptide Serum for Hair Density до -10%
  The Ordinary The Ordinary Multi-Peptide Serum for Hair Density Серум
  Специална цена 46,80 лв. Редовна цена 52,00 лв.
Филтри
на страница

 

Грижа за косата: всичко, от което се нуждае Вашата коса

 

Какъв е съставът на нашия косъм?

Какво уврежда нашата коса?

Какви видове грижа за коса има?

Кой тип коса от каква грижа се нуждае?

 

Абсолютният идеал за красота:  буйна, бляскава коса. Без значение дали духа вятър, вали дъжд или грее слънце – важното е прическата да издържи и да изглежда ослепително. Но защо за мнозина от нас здравата и хубавата коса все още е само блян? Много просто: който иска хубава коса, трябва и да се грижи за нея! Днес нашата коса е изложена на множество стресфактори, така че без допълнителна грижа, тя не може да разгърне пълния си потенциал. Вредните ултравиолетови лъчи и прекаленият стайлинг твърде много ѝ вредят и в многообразието от продукти за грижа за косата, даже и най-опитният маниак на тема красота може да се обърка.

Ще Ви разкрием кои са най-подходящите за Вас продукти за грижа за косата и ще Ви обясним от какво има нужда косата ни, за да блести трайно.

 

Какъв е съставът на нашия косъм?

За да разберем защо нашата коса се нуждае от продукти за грижа, е полезно да знаем какъв е съставът на косъма: косъмът на косата се числи към терминалните косми (такива има върху скалпа, по лицето, в подмишниците и в пубиса) и по природа е по-дебел и по-четинест от велус космите, с които като мъх са покрити останалите части от тялото. Той се състои около 80 % от кератин, 15 % от вода, както и малък дял липиди и минерали, а строежът му е трислоен: кутикула, кортекс и медула. Особено кутикулата и медулата са решаващи за здравословното състояние на косъма: когато тези слоеве бъдат „раздрани” или по-лошо увредени, резултатът често са сухота и цъфтеж.

 

Какво уврежда нашата коса и как продуктите за грижа за косата могат да помогнат?

Причините за уврежданията на косата са разнообразни:

 Ултравиолетовите лъчи унищожават цветните пигменти в косата. Който си е мислел, че пигментите само дават цвят, греши! Те действат и като ефективни уловители на радикали и са абсолютно необходими за здрава коса. Когато те бъдат разрушени, чувствително намалява и защитната функция на косата. Затова продуктите за грижа с интегрирана слънцезащита са задължителни!

Водата също може да повлияе неблагоприятно върху косата ни. Когато тя е влажна, бухва,  докато горещината и въздухът отново я изсушат. Особено през лятото се получава порочен кръг: поради постоянното ни движение, косата ни губи трайно влажност, блясък и лъскавина. Особено коварни са солената и хлорираната вода. Докато солните кристали засилват вредния ефект от слънчевите лъчи, хлорът реагира с повърхността на косата и я изгаря.

Подобно е действието и на химически процедури като студено къдрене, кичури или боядисване на косата: всички те я изтощават и я правят по-податлива на външните фактори на околната среда.

Прекаленият, респ. твърде честият стайлинг с преса за изправяне или маша също водят до „раздиране” на структурата на косъма. Особено прекомерно високите температури представляват истински тормоз.

Въпреки това, за да остане нашата коса здрава и да блести в напрегнатото ни ежедневие, тя се нуждае от нашата помощ. С подходящите продукти за грижа за косата, Вие се борите със заплитането, цъфтежа и всички останало и скоро отново ще можете да се радвате на будеща завист красива пищна грива.

 

Какви видове грижи за коса има?

Шампоан

 Вероятно шампоанът е най-известният и най-употребяваният продукт за грижа за косата. Неговата област на приложение? Разностранна! Шампоанът не само почиства косата и я освобождава от замърсяването, но може да има и подхранващ, регенериращ или подсилващ ефект. Без значение дали е особено мек бебешки шампоан, запазващ цвета шампоан за боядисана коса или шампоан против пърхот – днес има подходяща ежедневна грижа за всеки тип и всеки цвят коса. Правилната употреба на шампоан: просто нанесете около 10 г на мокра/влажна коса и втрийте добре, докато се образува достатъчно пяна. След това оставете да подейства 2-3 минути и изплакнете обилно с вода. Готови сте!

 Балсам

 За да бъде ясно: „балсам” и „кондиционер за коса” е едно и също. Освен това често балсамът е наричан и „маска за коса”.Смисълът и целта на балсама на първо място не е измиване на косата, а много повече - нейната поддръжка и „усмиряване”. Да, правилно прочетохте! Благодарение на антистатичното си действие, балсамите усмиряват особено непокорната коса и я правят прекрасно гладка и лесна за разресване. Докато шампоанът отваря люспите на косъма, за да отстрани замърсяванията, балсамът затваря отново структурата на косъма и му доставя влага. Положителен страничен ефект от загладената структура на косъма: косата блести прелестно.Правилната употреба на балсама: След като сте изплакнали обилно използвания преди това шампоан, втрийте внимателно в косата балсам с количество на орех, най-вече в краищата. Оставете да подейства малко по-дълго от шампоана – около 3-4 минути. След това отново изплакнете обилно.

 Балсам за дълбока хидратация

 „Царят“ в грижата за косата: балсамът за дълбока хидратация. Без значение дали под формата на маска, масло без изплакване или спрей – балсамите за дълбока хидратация доставят на косата ни висококонцентрирани подхранващи вещества (напр. масло от макадамия или кератин) и с това си качество са еликсир, особено за силно изтощената коса. Противно на „обикновения” балсам, балсамът за дълбока хидратация се прилага само един или два пъти седмично. Много важно: никога не употребявайте балсам за дълбока хидратация след обикновен балсам, тъй като затвореният люспест слой на косъма не позволява усвояването на важни подхранващи вещества.

 

Кой тип коса от каква грижа се нуждае?

Всеки тип коса се нуждае от индивидуална грижа. Затова използвайте само продукти, които са разработени за Вашия тип коса!

 Мазна коса

 Мазната коса е истинско предизвикателство. Тъкмо си я измил, а тя се омазнява наново. Причина за това може да е в нередовната грижа: ако всъщност си миеш косата всеки ден и след това прескочиш един или два дни, жлезите в скалпа произвеждат по-бързо причинителя на мазната коса - себума. Затова е важно косата да се мие ежедневно, в идеалния случай - всяка сутрин.

 След измиване на косата е препоръчително прилагането на шампоан за обем, тъй като в бухнала коса, себумът не може да проникне толкова бързо, както в загладената. При особено бързо производство на себум, препоръчваме освен това балсами за дълбока хидратация с хума – те наистина вършат чудеса! Просто нанесете равномерно в косата и оставете да подействат 15-20 минути. След това изплакнете с хладка вода. Ефектът: мазнината се попива от хумата и косата спира да се омазнява толкова бързо.За да се презастраховате, носете винаги в чантата си сух шампоан. Ако косата се омазни наново, просто впръскайте сух шампоан в косата, оставете да подейства за кратко и разрешете. Практично, нали?!

 Суха коса

 Стърчаща, начупена, без блясък – най-вече през лятото или при прекален стайлинг, структурата на косъма бързо се „разранява” и изсъхва. Сухата коса е непосредственият етап преди изтощената, съсипана коса!Който иска да „съживи” сухата си коса, трябва да използва продукти за грижа за косата с влагосвързващи съставки като растителна масла или защитен восък. Възстановяващи субстанции като кератин и пантенол също са ефикасно средство за енергизиране на изтощената и накъсваща се коса.Това, което задължително трябва да имате под ръка при суха коса, е балсам! Той осигурява по-лесното ѝ разресване и възпрепятства бързото начупване.За изтощената коса използването на твърде горещ сешоар и честото третиране с преса за изправяне са абсолютно непрепоръчителни! По-добре правете по-чести паузи без стайлинг!

 

Къдрава коса

 Къдрокоски, внимание! Къдравата коса трябва да се мие значително по-рядко от другите типове коса – в повечето случаи два пъти седмично е достатъчно. Причината? Много просто: поради структурата ѝ, къдравата коса не е толкова близо до скалпа и затова в нея прониква само оскъдно количество себум, поради което косата често е суха и изтощена. Следователно прекалено честото миене на къдрава коса поражда риск от разрушаване на защитния (често почти липсваш) мазнен филм.

Препоръчана грижа: Заложете на подхранващи и овлажняващи шампоани!

 И сякаш другите проблеми не стигат, поради силно „разранения” люспест слой, къдравата коса е още по-податлива на външни стресфактори от другите типове коса, особено в мокро състояние. Затова след измиване, винаги се препоръчва косата да изсъхва от само себе си, т.е. без кърпа или сешоар. При това изсъхналата на въздух къдравата коса пада много по-хубаво!Мотото на грижата за къдравата коса: най-важно е да е буйна! Глезете къдриците си с ценни съставки като масло от макадамия или жожоба, или пък ший. Освен това, за къдрава коса са разработени много продукти за грижа, които ѝ доставят еластичност, обем и достатъчно влажност.

 

Тънка коса

 Що се отнася до грижата за косата, тънката и къдравата коса не биха могли да бъдат по-различни! Тънката коса е особено близо до скалпа, омазнява се изключително бързо и затова трябва да бъде мита редовна. При миенето внимавайте да не използвате твърде богати съставки – и без това тънката коса често е немощна и стои сплескана. Най-добре използвайте меки шампоани, за да не насилвате косата си.Мечтаете за малко повече обем? Добре, че има шампоани и балсами за обем! Новото поколение продукти за грижа за косата за повече обем очарова с рафиниран баланс от нежно почистване и грижа с мярка. За разлика от сухата или къдравата коса, продуктите за грижа за тънка коса съдържат само съставки, които не обременяват косата, но при все това я поддържат в достатъчна степен – напр. витамини като ниацинамид или пшенични и млечни протеини.Ако тънката коса е особено изтощена от слънцето, солена вода и други фактори, по изключение може да бъде използван и богат балсам за дълбока хидратация, но нанесен само на връхчетата!

 

Пърхот

 Пърхотът е по-скоро проблем на скалпа, отколкото на косата. За всички е неприятно, когато малките бели дразнещи снежинки се сипят по раменете ни и оставят впечатление за занемареност. Но какво да сторим?Особено сухият пърхот е признак, че скалпът ни се нуждае от повече грижи. Причините: ежедневно миене на косата, твърди горещи методи за стайлинг със сешоар и преса за изправяне на косата, миене с гореща вода и съдържащи алкохол продукти. Всичко това предизвиква трайното изсъхване на скалпа и образуване на така досадния пърхот. Следователно, който иска да избегне пърхота, трябва да доставя на скалпа си винаги достатъчно влага и хранителни вещества. Тук правилният избор са съдържащите урея и хидратиращите шампоани.

 Внимание: „Шампоаните против пърхот” не са създадени за сух пърхот. Те трябва да се използват само при мазен пърхот и често съдържат бактерицидни субстанции. По принцип правилото е следното: ако не бъде лекуван, мазният пърхот може да се превърне в сериозен проблем! При колебания, обърнете се най-добре към лекар, вместо да се доверявате на чисто козметична грижа за косата.

 

Продукти за грижа за косата от Douglas Collection

След като вече знаете точно коя е подходящата индивидуална грижа за Вашата коса., следващата стъпка е да намерите висококачествен продукт, съобразен с Вашите индивидуални потребности. За целта просто почерпете вдъхновение от продуктите за грижа за коса от нашата Douglas Collection: дали шампоан, балсам или балсам за дълбока хидратация – на douglas.bg ще намерите всичко, от което се нуждае Вашата коса. В категориите „Стайлинг на коса” и „Аксесоари за коса” ще откриете много иновации, които задължително трябва да имате и които ще Ви помогнат правилно да излагате на показ великолепието на Вашата коса. Напълно съгласно мотото: „След задължителната, идва волната програма.”

 

Допълнителни съвети и трикове за грижата за косата

Хранете се здравословно: разнообразната и витаминозна храна е абсолютно необходима за красива коса. Особено важни са витамините А и В, както и микроелементите мед и силиций.

Посещавайте редовно фризьор. Особено когато косата Ви цъфти, е важно засегнатите краища да бъдат подстригани, за да се възпрепятства разпространението им. И помнете, че крайно начупената коса е по-добре да бъде подстригана, колкото и да не ни се иска понякога.

При използване на преса за изправяне на коса, не се забравяйте да използвате продукт с топлинна защита!

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.