Вазелин

Вазелинът е един от най-старите продукти за грижа за кожата в съвременната индустрия за красота, но през последните години е обект на критики. Тук можете да видите защо той все още е актуален за грижата за кожата.

В следващите редове ще разгледаме основните ползи от използването му за тялото, косата и кожата и как може да го добавите към ежедневната си рутина. Ще проверим и кои са най-често задаваните въпроси относно вазелин кремовете като причиняват ли те замърсяване на кожата, запушване на порите и поява на акне. Ще разгледаме и възможно ли е вазелинът да се класифицира като „clean beauty” продукт или не.

 

 

НАКРАТКО: ВАЗЕЛИН

  • Име от списъка на съставките (INCI): Petrolatum 
  • Действие: подхранващ, овлажняващ, защитен 
  • Препоръчителна употреба: в кремове, лосиони и продукти за грижа за устните 
  • Типове кожа: много суха, раздразнена и с нарушена защитна бариера кожа

Вазелин - основни положения

Макар че “petrolatum jelly” строго погледнато да е само вид търговско име, правилното обозначение на тази съставка е “petrolatum” (петролатум / вазелин). Наименованието вече дава представа за неговия произход. Петролатумът (да не се бърка с петрола) е смес от така наречените въглеводородни съединения, получени от минерално масло. Тя се състои от течност (70-90 %) и твърда част (10-30 %).

Много потребители все още приемат, че вазелинът е отпадъчен продукт от добива на нефт и следователно е потенциално замърсено вещество. В действителност обаче той се получава като страничен продукт петролатум или суров петролатум. Чрез различни етапи на пречистване този суров вазелин се преработва допълнително в такъв за употреба във фармацевтиката и козметиката. Полученият по този начин продукт няма нищо общо с първоначалния - черният и вискозен суров нефт.  След преработката вазелинът изглежда като жълтеникава до бяла полутвърда маса. Белият вазелин обаче, за разлика от жълтия, съдържа по-малко наситени и ароматни въглеводороди от минерални масла (MOSH и MOAH). Това са съединения, за които се предполага, че са канцерогенни и характеризират негативния образ на вазелина.

Когато е получен за фармацевтична и козметична употреба, той е изключително чист продукт. Количествата MOSH и MOAH  в жълтия, белия вазелин са много ниски, така че не съществува потенциален риск от употребата на продукта. Използването му е в съгласие с Регламента на ЕС за безвредността на козметичните съставки. Противно на много митове вазелинът не е канцерогенен. 

Как вазелинът влияе върху кожата

Вазелинът е така нареченият оклузив (от латински - покриващ, запечатващ). Той обаче има напълно запечатващ ефект само ако се прилага в чист вид и в много големи количества. Тъй като това не оставя приятно усещане върху кожата, обикновено не изпитваме желание да нанасяме вазелин върху цялото си лице.  Ако вместо това се използва като компонент на продукт за грижа за кожата, положителните свойства обикновено надделяват над отрицателните. 

Вазелин и неговите свойства за грижа

  • Образува филм върху кожата, който има защитен ефект срещу външни влияния.
  • Предпазва от трансепидермална загуба на вода (TEWL), както и кожата от изсушаване.
  • Може да подпомогне регенерацията на кожната бариера.
  • Има много добра поносимост и е с ниско съдържание на дразнители.
  • Подходящ е за грижа за много суха, чувствителна или раздразнена кожа като например люспеста и напукана такава. 

Какви видове вазелин има?

На пазара съществуват различни видове вазелин според предназначението им и ползите, които имат върху кожата. 

Бадемовият вазелин е подходящ за суха, дехидратирана и напукана кожа. Той има успокояващо действие, което облекчава усещането за опъване и дразнене, правейки кожата мека, еластична и красива. Може да се нанася навсякъде по цялото тяло - ръце, крака, лице и т.н.

Белият вазелин, от друга страна, се употребява при груба кожа, мазолести ръце, пети и колена. Той служи като омекотяващо средство, което предпазва кожата от студ и вятър. 

Друга разновидност на вазелина е ментоловият. Той се ползва като козметичен продукт с тонизиращо и овлажняващо действие. Ментоловият вазелин е подходящ за всяка кожа.

От своя страна, цинковият  вазелин е добра опция при раздразнена и чувствителна кожа, като я предпазва от неблагоприятни климатични условия.  Друг вид вазелин, който въздейства положително на разранената кожа, е прополисовият вазелин. Той я хидратира, успокоява и омекотява, като често се използва локално при изгаряния, измръзвания, рани и циреи. Не на последно място предотвратява или намалява появата на възпалителни реакции в организма.

Ихтиоловият вазелин също има подобни свойства. Продуктът влияе благоприятно на раздразнената кожа и има анестезиращо и антисептично действие. Освен това намалява прекомерното удебеляване на кожата и усещането за сърбеж.

Вазелин в продуктите за грижа за кожа, коса и тяло 

Използването на чист вазелин е полезно само в определени случаи. Той е подходящ за временно третиране на отделни зони, които изискват специални грижи. Вазелинът спомага за намаляване на загубата на вода от кожата до минимум. 

Чистият вазелин обаче не е непременно продуктът, който може да бъде избран за редовна употреба или дългосрочно лечение. От една страна, използването му може да доведе до подуване и дори изсушаване на кожата, ако се нанася прекалено често. От друга, количествата вазелин, необходими за поява на тези ефекти, са свързани с изключително неприятно усещане за кожата. 

Така че, когато говорим за вазелин в грижата за кожата, в много от случаите не става дума за прилагане на чист вазелин, а такъв, който е компонент на продукт за грижа за кожата. 

Вложен в козметичен състав, той има подхранващ и овлажняващ ефект. Често се среща като съставка в нощни кремове, лечебни мехлеми, кремове за рани и такива за много суха и стресирана кожа заедно с други вещества като глицерин, хиалуронова киселина, сквалан и антиоксиданти.

Вазелин за лице 

Както вече се спомена, вазелинът запечатва влагата върху кожата, действайки като оклузив. Ползите от употребата му обаче не спират дотук. Той е добър вариант за премахване на грим (особено водоустойчивата спирала), като го разтваря лесно и нежно. Друго предимство на вазелина за лице е, че се използва и като средство за заздравяване на рани, тъй като предпазва кожата от бактерии, които могат да замърсят мястото. Вазелинът за лице често се употребява при суха, сърбяща и лющеща се кожа включително и на зоната около клепачите, за да облекчи неприятните симптомите и да успокои кожата. 

От друга страна, макар да е безопасен за използване, всеки с чувствителна или мазна кожа трябва да прояви повече внимание при употреба в зоната на лицето поради възможност за раздразнения и прекалено омазняване на кожата. Не на последно място, неговата употреба трябва веднага да се прекрати при поява на алергични реакции. Ако сте избрали да използвате вазелин за лице, имайте предвид, че трябва да го слагате върху чиста и влажна кожа, за да не запечатате и замърсители върху нея.

 

Вазелин за устни

Изпитвали ли сте усещането за сухи устни въпреки грижата за тях?  Вероятно много хора са запознати с феномена на балсамите за устни, съдържащи вазелин: при редовна употреба все по-често се посяга към балсама за устни, докато в същото време устните стават все по-сухи - това изглежда като един порочен кръг.  Причината е едностранчивата и твърде интензивна употреба на големи количества вазелин. Дозата прави отровата: вместо да се грижи за кожата, естественият обмен на вода е почти напълно възпрепятстван. Можете да си го представите по следния начин: водата се натрупва в кожата, което кара естествената кожна бариера да набъбне, за да позволи на излишната вода да излезе навън. Резултатът е нарушена кожна бариера, която губи вода по-лесно и не може да бъде достатъчно възстановена чрез повторно нанасяне на козметичен продукт, съдържащ вазелин. 

В такива случаи вазелинът проявява отрицателните си свойства, защото кожата не разполага с важни структурни компоненти и регенерацията ѝ е трудно възможна. Въпреки това този ефект се среща изключително рядко и не е толкова признак, че вазелинът не е полезен за грижа за кожата, а по-скоро индикация за неправилното му приложение. 

Изберете продукти с вазелин за устни от Douglas

Вазелин за ръце

Усещането за напукани и сухи ръце е неприятно, но понякога неизбежно поради прекомерното им излагане на студ и вятър или твърде многото използване на дезинфектиращи гелове. За да се поддържат ръцете хидратирани, е нужно да се нанасят овлажняващи продукти като кремове с вазелин.

Вазелинът с невен и този с пчелен мед например омекотяват и овлажняват напуканата кожа, като я подхранват и заздравяват. Освен това те я защитават от неблагоприятни условия и подпомагат регенерацията ѝ. Не на последно място петролатумът има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Вазелин за коса

Освен за лице и ръце вазелинът се използва и в грижата за косата. Защитният слой, който образува, запечатва влагата върху косъма, предотвратява изсушаването му и спомага за борбата с пърхота. От друга страна, не бива да се употребява за тънка коса, тъй като е прекалено тежък.

Освен гореспоменатото предимство друга полза от нанасяне на продукт с вазелин е, че намалява накъсването и придава повече блясък на косата. Съществува и теория, че вазелинът е полезен за забързване растежа на косата, но тя не е потвърдена.

Вазелин за нос

Добре позната полза на вазелина е, че той овлажнява кожата и предотвратява изсушаването ѝ. Тази е причината, поради която се смята, че може да бъде използван при появата на сух нос. 

Всъщност  това не е особено препоръчително, защото многократното му поставяне в ноздрите може да доведе до проблеми с белите дробове, известни като екзогенна липоидна пневмония. Те се появяват вследствие на продължително вдишване на мазни вещества като вазелин в носа. 

Макар това да не е често срещано състояние, е риск, който трябва да се вземе предвид преди употребата на петролатум.

Алтернативни продукти, които да се използват при сух нос, са физиологичен спрей, овлажнители и прием на повече вода дневно.

Често задавани въпроси за вазелина

Вазелинът причинява ли замърсяване на кожата и акне?

Вазелинът не е комедогенен и не се свързва с развитието на петна или стимулирането на акне. Въпреки това правилната грижа на всяка кожа зависи от типа ѝ и е строго индивидуална.

Вазелинът/петролатумът запушва ли кожата?

Вазелинът е оклузивно вещество, но при нормална употреба не запечатва кожата напълно. Това може да се постигне само чрез нанасяне на много дебел слой чист петролатум, но не се среща често,  тъй като усещането по кожата, което оставя, е изключително неприятно. 

В козметиката вазелинът рядко се използва в чист вид, а е част от съставките на даден продукт. Затова тук не се очаква цялостна оклузия. Предположението, че вазелинът пречи на кожата да диша, също е погрешно. За разлика от земноводните, хората не могат да дишат през кожата си. Тя не абсорбира или обменя кислород сама. Това правят единствено белите дробове. 

Вазелин и Clean Beauty: противоречие?

Терминът Clean Beauty не е ясно дефиниран и в момента все още се определя по различен начин от различните производители. В общи линии обаче той описва този тип грижа за кожата, която е възможно най-близка до природата. 

При Clean Beauty умишлено се избягват някои вещества като аромати, сулфати, силикони, парабени или минерални масла. Поради това вазелинът, като производно на минералното масло, също е изключен от продуктите, претендиращи, че отговарят на стандартите на т.н. “чиста красота”.

В заключение, кожата не може да използва активно вазелина, защото той образува филм върху нея. В правилното количество този филм води до намаляване на загубата на вода и така позволява на сухата и много сухата кожа да се възстанови. Най-дълготраен ефект се постига, когато вазелинът не се използва в чист вид (въпреки че може да осигури краткотрайно облекчение), а като част от съставките на продукти за кожата.

На DOUGLAS.BG ще откриете голяма гама с различни продукти с вазелин за коса и кожа на водещи марки. 

Ако искате да научите повече за продуктите за грижа и техните съставки, които ви помагат да сте по-красиви всеки ден, следете нашия блог или се абонирайте за нюзлетъра ни! В него ще откриете не само полезна информация и съвети, но и ексклузивни отстъпки и промоции на любими продукти!

Този изчерпателен материал с информация за вазелина е изготвен на база на оригиналния експертен текст, който е съставен в сътрудничество с биохимика д-р Сара Шунтер от Мюнхен, базиран на научни познания и подкрепен от изследвания в областта.

Материалът има информативен характер и не замества консултация със специалист.

Можете да се поинтересувате от:

 

 

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.