Кокосово масло

Кокосовото масло е естествено чудодейно средство за грижа за кожата. Поне такова е впечатлението от многобройните статии в блоговете и списанията. Какво наистина може да направи кокосовото масло за вашата кожа?

В следващите редове ще отговорим на този въпрос, ще разгледаме ползите от използването и как кокосовото масло може да ви помогне в грижата косата и кожата. Ще разгледаме и някои често задавани въпроси относно него като използване на кокосово масло за тен,  срещу целулит и подходящо ли е прилагане на масло от кокос при акне.

 

 НАКРАТКО: КОКОСОВО МАСЛО
  • Наименование от списъка на съставките (INCI): Cocos Nucifera Oil.
  • Действие: подхранващо, антибактериално, противовъзпалително.
  • Препоръчителна употреба: Нанасяйте чисто кокосово масло върху почистена кожа вечер.
  • Тип кожа: за суха и чувствителна кожа.

Кокосово масло - основни положения 

Кокосовото масло е твърдо при стайна температура и се превръща в масло едва при температура от 25 °C и повече. Това се дължи на високото му съдържание на наситени мастни киселини: ако маслото съдържа много ненаситени мастни киселини, то обикновено е течно. Ако консистенцията на маслото е по-скоро твърда, това показва по-голямо съдържание на наситени мастни киселини. Следователно кокосовата мазнина или кокосовото масло съдържа високо съдържание на наситени мастни киселини.  В кокосовото масло лауриновата киселина съставлява по-голямата част от наситените мастни киселини - почти 50 %, следвана от миристиновата киселина (18 %) и палмитиновата киселина (8 %). То съдържа и други вторични растителни вещества, включително мастноразтворимия витамин Е.

Влияние на кокосовото масло върху кожата

Кокосовото масло прави кожата гладка и еластична, а също така може да намали загубата на влага от нея. Ако кожата губи по-малко течности, тя обикновено остава по-добре хидратирана, не е толкова суха и изглежда по-пухкава. По този начин кокосовото масло помага за изравняване на малките бръчки и линиите. Подхранващото действие на кокосовото масло е сравнимо с това на минералните масла. В същото време кокосовото масло има антибактериално и противовъзпалително действие. Въпреки това то не е автоматично подходящо за нечиста и склонна към акне кожа. Често употребата на кокосово масло може дори значително да влоши състоянието ѝ. Наред с други причини, това е така, защото кокосовото масло има висока степен на комедогенност (комедогенността описва склонността на дадена съставка да насърчава развитието на замърсявания и черни точки).

Грижа за кожата с кокосово масло

Сухата кожа без специфични проблеми може да се възползва от грижите с кокосово масло. Употребата му е много лесна: нанесете чисто кокосово масло, за предпочитане с органично качество, върху почистена кожа вечер като последна стъпка от рутинната грижа. За целта сложете количество с големина на лешник в дланите си и го загрейте между тях. Разпределете кокосовото масло равномерно върху лицето и масажирайте внимателно. Кокосовото масло за лице може да се използва и за премахване на грим. Разпределете масло върху лицето и масажирайте. Тъй като кокосовото масло не съдържа повърхностноактивни вещества, то не може да се измие с вода. Затова остатъците от грим и масло трябва да се отстранят с кърпа. Кокосовото масло често се използва и за двойно почистване. В този случай почистването на основата на маслото се последва от почистване с почистващ продукт на водна основа, съдържащ повърхностноактивни вещества, във втората стъпка. 

Кокосово масло вместо крем за лице 

Постигане на здрава, красива и добре хидратирана кожа изисква баланс между различни елементи, всеки със своята роля. 

Маслата за лице осигуряват множество предимства за кожата, но е важно да отбележим, че тъй като те не се смесват лесно с вода, използване на прекалено голямо количество от тях би могло да попречи на способността на кожата да абсорбира влага от други продукти и да доведе до дехидратиране.  Използвани правилно и в хармония с други основни продукти в цялостна рутина, маслата спомагат за изглаждане и успокояване на кожата, както и за запазване на хидратация. Но премахването на качествен крем от рутината ви и замяната му с масло не е препоръчително. И докато кокосово масло вместо крем за лице да не е препоръчително, може да го включите като допълнителен компонент във вече установения си режим за грижа за кожата според вашите нужди. Използвайте го за почистване, за масаж с любимия ви ролер или Гуа ша, или нанасяйте няколко пъти седмично в допълнение към вашия овлажнител. Важно е да не прекалявате и да следите как реагира вашата кожа. При първи признаци, че този подход не ѝ понася, като раздразнения или поява на черни точки или милиуми (бели точки), е добре да прекратите употреба. 

Маска за лице с кокосово масло

При нужда от интензивна хидратация, изпробвайте маска за лице на базата на кокосово масло.

Можете да приготвите домашна маска, в която да включите и други съставки, известни с положителното си действие над кожата, като мед и авокадо, или да изберете готов козметичен продукт.

Независимо дали се спрете на шийт маска или под форма на крем, тя ще ви помогне да ревитализирате сухата и дехидратирана кожа.

Хидратираща маска за лице с кокосово масло възстановява нивата на влага, оставяйки кожата ви мека, еластична и сияйна. Включете я в рутинната си грижа за кожата всяка седмица за дълготрайна хидратация и комфорт.

Кокосово масло за коса 

Освен множество ползи за кожата, грижа с кокосово масло за коса би могла да ви помогне да имате лъскави, красиви и здрави кичури. 

Като натурален продукт, кокосовото масло за коса може да бъде ефективен начин за справяне със сухота, фриз, пърхот, увреждане от стилизиращи продукти или уреди, и дори косопад. Маслото е честа добавка в шампоани, балсами и други продукти за грижа, включително и маски

Но как точно се използва кокосово масло за коса? Може да го нанасяте като маска самостоятелно, директно от бурканчето, преди измиване за дълбока хидратация. Всичко зависи от нуждите на косата ви. Маслото помага и при сух и сърбящ скалп, за възстановяване на кожната бариера и редуциране на лющенето, поради което се препоръчва при пърхот.

Маски за коса с кокосово масло против косопад

Маските за коса с кокосово масло биха могли да подпомогнат растежа на косата, поради положителните свойства на маслото над скалпа и косата. Както вече споменахме, то помага за хидратиране и възстановяване на баланса, а някои изследвания показват и положителни резултати при използване на кокосово масло при определени видове гъбични инфекции. Може да изпробвате маски за коса с кокосово масло един-два пъти седмично, в зависимост от типа на вашата коса и нуждите ви. Ако забележите, че косата се омазнява прекалено бързо или използването на маслото я утежнява, намалете употребата му. Това често е случаят с фините коси, затова е важно да наблюдавате ефекта на продукти с маслото и при нужда да прекратите. 

Кокосово масло за тяло

Като универсално и изключително подхранващо масло, кокосовото често заема водеща роля в грижата за тялото. Неговата богата текстура и омекотяващи свойства го превръщат в отличен избор за овлажняване и успокояване на кожата на тялото. Ползите от кокосово масло за тялото включват не само мекота и приятно ухание. То може да се превърне в помощник срещу стриите или в богат скраб за тяло с кафе, който да помогне за ексфолиране на кожата.

Скраб за тяло с кафе и кокосово масло

Скрабът за тяло с кафе и кокосово масло ще ви помогне да имате гладка и ревитализирана кожа. Докато малките частички от кафе ексфолират, кокосовото масло помага за овлажняване на кожата. Така след използването на такъв скраб тя няма да е пресушена, а напротив – ще имате дълбоко хидратирана кожа и сияен изравнен тен. Освен това, ще може да се насладите на естествения аромат на това масло, напомнящ за тропически остров и топли летни дни.

Кокосово масло за стрии

Стриите са неприятно и често срещано състояние, което засяга основно жени.

Премахването им с помощта на кокосово масло или друг продукт, който нанасяте локално на кожата, не е възможно. Но кокосовото масло би могло да има някои ползи при това състояние.

Кокосовото масло против стрии би могло да помогне в превенцията чрез насърчаване на производството на колаген и поддържане на кожата добре хидратирана. Редовно прилагане на масаж с кокосово масло ще подобри и еластичността на кожата, което ще доведе до цялостно визуално подобрение на вида ѝ.

Кокосово масло за тен – добра идея ли е

В последните години прилагането на натурални масла за тен на кожата придоби голяма популярност след обожаващите слънчеви бани и тъмния загар. Студено пресованото кокосово масло, заедно с какаовото, е сред най-често използваните с тази цел. Но, независимо дали самостоятелно или с други масла, дали е разумен избор използването на кокосово масло за тен? Кокосовото масло и какаовото масло притежават овлажняващи свойства, които могат да помогнат за поддържане на кожата хидратирана по време на излагане на слънце. Тези естествени масла също съдържат антиоксиданти, които могат да осигурят известни ползи за кожата, но не и добро ниво на защита срещу вредните UV лъчи.

Важно е да се отбележи, че кокосовото масло и какаовото масло сами по себе си не осигуряват достатъчна слънцезащита. Кокосовото масло блокира само около 20% от слънчевите лъчи. Поради това е важно винаги да използвате широкоспектърен слънцезащитен крем с висок SPF, за да предпазите кожата си адекватно. Не забравяйте, че въпреки че кокосовото масло и какаовото масло могат да предложат някои предимства, от решаващо значение е да дадете приоритет на безопасността от слънцето, като използвате подходящи мерки за защита от него. 

Често задавани въпроси Кокосово масло 

Помага ли кокосовото масло при акне и петна по кожата?

Дерматологични проучвания показват, че лауриновата киселина има антибактериално и противовъзпалително действие. Тя взаимодейства с липидната мембрана на някои кожни бактерии, които често са причина за възпаления и петна - включително Propionibacterium acnes. Лауриновата киселина нарушава структурата на мембраната на някои бактерии, след което тя става нестабилна, което в крайна сметка води до гибелта на бактериите. Този ефект обаче досега е наблюдаван само при изолирана лауринова киселина, която също така е била вградена в специални системи носители. 

Тъй като кокосовото масло съдържа голям дял лауринова киселина, много производители прехвърлят антибактериалната ефикасност и върху кокосовото масло като цяло, но това трябва да се тълкува с повишено внимание. В крайна сметка трябва да се прецени индивидуално дали грижата с кокосово масло за кожа с петна е ефективна. От дерматологична гледна точка обаче не бива да се очаква твърде много от нея. 

Слънчева защита с кокосово масло? 

Има все повече съобщения, че кокосовото масло е естествена и "нетоксична" алтернатива на обичайните продукти за слънцезащита. В интернет има многобройни рецепти "Направи си сам" за слънцезащитни продукти на основата на кокосово масло, както и похвали за ефективността на този естествен слънцезащитен продукт. Това е не само безотговорно, но и много опасно. Растителните масла могат да абсорбират в малка степен ултравиолетовите лъчи, но това съвсем не е достатъчно, за да защити кожата от UV лъчите. 

Предполагаемите положителни доклади за кокосовото масло като слънцезащитно средство се основават на опита на отделни хора. В този контекст се говори за "анекдотични доказателства". Няма научно доказани данни, поради което кокосовото масло не може да замени внимателно разработените и безопасни продукти за слънцезащита. 

Помага ли кокосовото масло при целулит? 

Целулитът е структурен ефект, който се дължи главно на слаба съединителна тъкан. Въпреки че много производители редовно се опитват да предлагат предполагаеми антицелулитни кремове, лосиони и процедури от всякакъв вид - никое дерматокозметично средство не може трайно да се справи с тази структурна слабост на кожата. Тези, които все пак искат да използват кокосово масло за грижа за тялото, ще могат да се наслаждават на красивия блясък, меката кожа и приятния аромат след употреба на маслото.

Възможна ли е алергия към кокосово масло?

Алергията към кокосово масло е изключително рядко срещана, но като всеки друг продукт е възможно то да предизвика реакция. Затова винаги, когато прилагате нов продукт на кожата или косата си, е препоръчително да направите тест за алергия, особено ако имате чувствителна кожа. Добре е да се направи и консултация с дерматолог, ако имате специфични проблеми с кожата, косата или скалпа.

 

В заключение, кокосовото масло е естествена съставка, която може да помогне в грижата за кожата и косата. На DOUGLAS.BG ще откриете голяма гама с различни продукти с масло от кокос, включително серуми и кремове, за коса и кожа на водещи марки.  Ако искате да научите повече за продуктите за грижа и техните съставки, които ви помагат да сте по-красиви всеки ден, се абонирайте за нюзлетъра ни! В него ще откриете не само полезна информация и съвети, но и ексклузивни отстъпки и промоции на любими продукти!

Този изчерпателен материал с информация за кокосово масло е изготвен на база на оригиналния експертен текст за маслото, който е съставен в сътрудничество с биохимика д-р Сара Шунтер от Мюнхен, базиран на научни познания и подкрепен от изследвания в областта.

Материалът има информативен характер и не замества консултация със специалист.

 

Можете да се поинтересувате от:

 

 

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.