Млечна киселина

Една от популярните киселини, подходящи за приложение на кожата, е млечната киселина. Макар и по-слабо известна от гликоловата, тя се влага в много продукти за ексфолиране, а нейното нежно действие я прави подходяща дори при суха и чувствителна кожа.

В следващите редове ще разгледаме млечната киселина и как тя може да помогне в грижата за кожата. Ще разгледаме и някои често задавани въпроси относно тази киселина като може ли да се използва всеки ден, подходяща ли е за чувствителна кожа, и какви съставки не се препоръчват в комбинация с млечна киселина. 

 

 

НАКРАТКО: МЛЕЧНА КИСЛЕЛИНА

  • Наименование от списъка на съставките (INCI): млечна киселина.
  • Действие: кератолитично, овлажняващо, поддържащо кожата.
  • Препоръчителна употреба: особено като част от пилинг.
  • Типове кожа: подходящ за всички типове кожа, но особено за суха и чувствителна кожа. 

Една от популярните киселини, подходящи за приложение на кожата, е млечната киселина. Макар и по-слабо известна от гликоловата, тя се влага в много продукти за ексфолиране, а нейното нежно действие я прави подходяща дори при суха и чувствителна кожа.

В следващите редове ще разгледаме млечната киселина и как тя може да помогне в грижата за кожата. Ще разгледаме и някои често задавани въпроси относно тази киселина като може ли да се използва всеки ден, подходяща ли е за чувствителна кожа, и какви съставки не се препоръчват в комбинация с млечна киселина. 

Какво е млечна киселина 

Млечната киселина е компонент на здравата кожна флора. Може да я откриете в пилинги с концентрация на млечна киселина до 10 %, които се предлагат за употреба у дома. Пилингите с млечна киселина могат да увеличат съдържанието на влага в кожата и да ѝ придадат блясък.

Нейното нежно действие се дължи на факта, че тя е една от най-леките AHA (алфа хидрокси киселини), която освен ексфолиране, може да предостави на кожата и много ползи като хидратация, изравняване и омекотяване на груби зони.

Млечна киселина - приложение 

Както вече споменахме, млечната киселина е един от най-известните представители на алфа хидрокси киселините (AHA). В групата на тези органични киселини влизат и гликолова, ябълчена, винена и лимонена. Както млечната, така и останалите видове, са широко използвани в козметични формули като агенти за повърхностен пилинг, както и за облекчаване на кератози и акне в дерматологията.

На пръв поглед млечна киселина звучи като нещо, излязло направо от химическа лаборатория. Всъщност обаче млечната киселина е вещество, което се произвежда естествено в организма в количества до 120 г на ден. Тя снабдява основно мускулите, кръвта и органите, но също и кожата.

В кожата млечната киселина осигурява правилната стойност на pH на кожната флора (pH 5-5,5). Това е важно за поддържане на защитната киселинна мантия. Ако тя бъде нарушена, кожата страда: изглежда суха и дехидратирана, реагира чувствително и, не на последно място, осигурява благоприятна среда за размножаване на чужди бактерии. Последното често е причина за появата на петна по кожата, тъй като пъпките и акнето също се предизвикват от този вид бактерии. 

Как млечната киселина влияе върху кожата 

Тази киселина е един от естествените овлажняващи фактори на кожата. Като такава млечната киселина е доста малка, обичаща водата молекула. Това означава, че тя активно свързва водата и образува така наречената „хидратираща обвивка“, отговорна за овлажняващия ефект.  Млечната киселина е от съществено значение и за непокътнатата киселинна мантия и здравата кожна флора. Като цяло повърхността на кожата има по-скоро кисела стойност на рН. Това създава среда, в която се развиват собствените бактерии на кожата и се потиска развитието на чужди за нея бактерии и микроорганизми. 

Хидратиращият ефект и положителното влияние върху физиологичната флора се проявяват още при ниски концентрации. По-високите съдържания на млечна киселина имат кератолитичен ефект. Това означава, че връзките между роговите клетки в горния слой на кожата се разтварят. Това се използва при т.нар. повърхностни химически пилинги, тъй като кожата се подпомага да се освободи от ненужните клетки по-бързо и най-вече нежно. Кожата изглежда по-малко матова и нанесените съставки за грижа могат да се използват по-добре. Изследванията в областта на дерматологията свързват пилинга с млечна киселина и с подобряването на структурата и гъвкавостта на кожата. Една от причините за това е стимулирането на образуването на колаген. 

Действа ли млечната киселина срещу петна 

Млечната киселина действа както пряко, така и косвено срещу петна. Директният ефект се основава на факта, че млечната киселина може да премахне мъртвите кожни клетки, които от своя страна често могат да бъдат причина за възпаления и петна. Млечната киселина има непряк ефект във връзка със стабилизирането на киселинната мантия. Ако тя е непокътната, физиологичната стойност на рН на кожата също е правилна, което позволява на собствената бактериална флора на кожата да се развива, но не осигурява подходяща среда за размножаване на чужди за кожата бактерии, които причиняват пъпки, като по този начин възпрепятства растежа им. 

Подходяща ли е млечната киселина и за чувствителна кожа 

Едно от предимствата на млечната киселина е, че дори чувствителната или възпалена кожа обикновено я понася добре. Една от причините за това е, че млечната киселина се разпознава от организма, а основната структура също играе роля. В сравнение с гликоловата киселина - също ексфолираща алфа-хидрокси киселина - молекулата на млечната киселина е малко по-голяма. В резултат на това млечната киселина прониква сравнително бавно в кожата, което означава, че ефектът не е мигновен, а настъпва по-забавено във времето. 

Млечна киселина в продуктите за грижа за кожата 

Млечната киселина се среща в продуктите за грижа за кожата или като спомагателно вещество за регулиране на правилната стойност на рН на съответния състав, или като съпътстващо овлажняващо вещество. Дори ниски концентрации са достатъчни за тази цел.  Използването на по-високи концентрации на млечна киселина е много по-интересно. Докато концентрации над 10% принадлежат само на професионалните ръце (дерматологично-козметични пилинги), концентрации до 10% са подходящи за домашни процедури. Редовната и правилна употреба на пилинги с млечна киселина по принцип е подходяща за всички типове кожа, но особено за суха, увредена или чувствителна кожа. 

Типичните продукти за пилинг с млечна киселина обикновено са формулирани във водниста до емулсионна форма. Те трябва да имат кисела стойност на рН, тъй като това е единственият начин да се гарантира наличието на достатъчно активна млечна киселина. Някои хора се изкушават да разреждат химическите пилинги, например за да подобрят поносимостта им. Млечнокиселите пилинги обаче никога не бива да се разреждат с вода, тонери, серуми или по какъвто и да е друг начин, тъй като това влияе на рН стойността на формулата и следователно на ефективността на млечната киселина. Ако след нанасяне се появи дразнене като зачервяване или парене, това не е знак, че пилингът действа, а че не е подходящ за кожата по този начин. Важно е да анализирате собственото си състояние на кожата и да намерите подходяща концентрация на млечна киселина, която може да се понесе без дразнене. 

Може да откриете както кремове с млечна киселина, така и серуми и пилинги. Често срещаните комбинации на киселината са с щадящи съставки с подхранващо действие, като хидратиращи олиа, хиалуронова киселина, серамиди и пептиди. 

Как се прилага пилинг с млечна киселина 

Сигурно се чудите как точно става приложението на млечната киселина. Ако нямате предишен опит с химически пилинги, тя е добре поносима "киселина за начинаещи". Първоначално не трябва да се използва повече от веднъж седмично, въпреки че това, разбира се, зависи и от използваната концентрация. С течение на времето и при добра поносимост съответните продукти могат да се използват по-често според нуждите. 

Прилагането на пилинг с млечна киселина е много просто и е най-добре да се използва като част от вечерната рутина след почистване. Тъй като ексфолиращите продукти с млечна киселина често са течни, най-лесно е да нанесете продукта върху дланите на ръцете и след това да го разнесете директно върху лицето. Въпреки че по принцип не е необходимо да изчаквате след нанасянето, все пак е добре да използвате времето, за да си измиете зъбите например. След това нанесете серум и овлажняващ крем. Не забравяйте: ако използвате химически пилинг, трябва да носите слънцезащитни продукти през деня! 

Млечна киселина за лице - реакции

Винаги, когато прилагате нов продукт на кожата си, е препоръчително да направите тест за алергия, особено ако имате чувствителна кожа. Добре е да се направи и консултация с дерматолог, ако имате специфични проблеми с кожата.

Ако досега не сте използвали млечна киселина, поставете малко количество на китката или сгъвката на ръката. Не мокрете и не покривайте зоната няколко часа. Ако няма реакции като зачервяване, парене, сърбеж или подуване, най-вероятно е безопасно да използвате продукта в грижата за кожа.

Често задавани въпроси за млечна киселина 

Подходяща ли е млечната киселина за ежедневно използване?

Препоръчително е използването на киселината да е един до два пъти седмично, според поносимостта на кожата. Прекаляването с киселини, особено ако са с висока концентрация, може да доведе до раздразнения в кожата и поява на зачервявания, лющене и сухота.

Възможна ли е комбинация между млечна киселина и други активни съставки?

Съветваме ви да избягвате самостоятелно комбиниране на киселината с ретинол, ензими, както и други AHA и BHA киселини. Вместо това изберете продукти, в които киселината и други активни съставки са внимателно подбрани във формула от специалисти за максимална ефективност на даден продукт.

Необходимо ли е да се отмива млечната киселина?

Принципно не е необходимо отмиване на млечната киселина от кожата, освен ако продуктът, който използвате, няма такова изискване в указанията за приложение.

Млечната киселина и ретинолът едно и също ли са?

Не, млечната киселина е вид AHA киселина. Ретинолът, от друга страна, е форма на Витамин А. В заключение, включването на млечна киселина в грижата за кожата на лицето носи множество ползи. Освен регенериращо и хидратиращо действие, тя може да помогне и при специфични кожни несъвършенства. Независимо на какъв тип продукт с нея се спрете, винаги следвайте препоръките за употреба на производителя, както и реакциите на вашата кожа. Като част от ежедневната ви рутина и при добра поносимост от кожата ви, млечната киселина може да помогне за поддържане на равен и сияен тен.

На DOUGLAS.BG ще откриете голяма гама с различни продукти с млечна киселина, включително серуми, маски и пилинги на водещи марки. 

Ако искате да научите повече за продуктите за грижа и техните съставки, които ви помагат да сте по-красиви всеки ден, следете нашия блог или се абонирайте за бюлетина ни! В него ще откриете не само полезна информация и съвети, но и ексклузивни отстъпки и промоции на любими продукти! 

Тази изчерпателна статия с информация за млечна киселина е изготвена на база на оригиналния експертен материал за нея, който е съставен в сътрудничество с биохимика д-р Сара Шунтер от Мюнхен, базиран на научни познания и подкрепен от изследвания в областта.

Материалът има информативен характер и не замества консултация със специалист.

Можете да се поинтересувате от:

 

 

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.