ГЛИКОЛОВА КИСЕЛИНА

Гликоловата киселина подобрява състоянието на кожата и подпомага нейните регенерация и хидратация. Тя се използва в медицинската дерматология и козметиката, но е спечелила своето почетно място и в домашните процедури.

 

Факти за гликоловата киселина

  • Име от списъка на съставките (INCI): Гликолова киселина
  • Действие: ексфолиращо, овлажняващо, укрепващо структурата на кожата
  • Препоръчителна употреба: предимно при пилинг
  • Тип кожа: подходяща за нормална и суха кожа

 

Гликолова киселина - основи

Гликоловата киселина се извлича от захарна тръстика и е най-известният представител на плодовите киселини. От химична гледна точка гликоловата киселина принадлежи към групата на водоразтворимите алфа-хидроксикиселини (AHA). Сред AHA киселините гликоловата киселина има най-малка молекулярна структура, поради което прониква сравнително лесно в структурата на най-горния слой на кожата - роговия слой - където подпомага естествения процес на обновяване на кожата.

Дълбочината на проникване, а оттам и ефективността на гликоловата киселина, зависят основно от два фактора: стойността на рН и концентрацията на нанасяне. Колкото по-киселинен е продуктът за пилинг и колкото по-висока е концентрацията на плодовата киселина, толкова по-изразени са положителните, но и възможните дразнещи ефекти. Ето защо дълбокият пилинг с гликолова киселина с високи концентрации и особено ниски стойности на рН винаги са запазени за дерматологията и дермакозметиката. В областта на козметиката за грижа за кожата ще намерите предимно повърхностно действащи пилинги с гликолова киселина с концентрации до максимум 10 %. За да имат ексфолираща ефикасност, те трябва да бъдат формулирани със стойности на pH в киселинния диапазон (под pH 4).

 

Как влияе гликоловата киселина върху кожата

Гликоловата киселина действа най-ефективно върху повърхността на кожата. Тук AHA първо помага на кожата да отстрани мъртвите клетки от роговия слой, които вече не са необходими. Тенът на лицето изглежда по-гладък и сияен.

Но ефектът е много по-дълбок. Гликоловата киселина може също така да намали признаците на увреждане от слънцето, като хиперпигментация и пигментни петна. Друго предимство: ако кожните люспи се отстранят от повърхността на кожата, потенциално е много по-малко вероятно те да запушат порите, което предотвратява развитието на пъпки и черни точки. Не на последно място, по-тънкият рогов слой означава, че кожата може по-добре да абсорбира и използва веществата за грижа от козметичните продукти.

 

Ако се вгледаме по-дълбоко, гликоловата киселина има положителен ефект върху обновяването на кожата, макар че процесът, който стои зад него, все още не е напълно изяснен. Знае се, обаче, е че гликоловата киселина подобрява твърдостта и еластичността на кожата, което може да се отдаде на факта, че има положителен ефект върху производството на колаген и еластин. Това може да намали съществуващите бръчки и фини линии или да забави тяхното образуване. Гликоловата киселина също така подобрява съдържанието на влага в кожата, така че тя изглежда по-мека и свежа.

 

Гликолова киселина в продуктите грижа за кожата

Продуктите грижа за кожата с гликолова киселина се предлагат предимно под формата на течни или емулсионни пилинги, а също и на специални серуми. Често те са и смес от различни АНА, тъй като това развива положителни синергии върху кожата и понякога е по-поносимо. Въпреки че гликоловата киселина по принцип е подходяща за всички типове кожа, поносимостта ѝ винаги трябва да се преценява и тества индивидуално. Следните съвети могат да бъдат полезни, когато започнете да използвате продукти за грижа, съдържащи гликолова киселина, като например, крем с гликолова киселина.

 

  • При възможност, използвайте пилинг с гликолова киселина вечер. За целта поставете продукта в дланите на ръцете си и нанесете върху почистено лице.
  • Използвайте продукта пестеливо и увеличавайте нанасянето му бавно – например, в началото правете пилинг само 1-2 пъти седмично с ниска концентрация.
  • Избягвайте раздразнени или наранени участъци от кожата и не нанасяйте в близост до очите или лигавиците.
  • Пилингът с гликолова киселина за домашно лечение не трябва да се измива или неутрализира. Кожата прави това сама.
  • Последвайте с подхранващ серум и овлажнител, като няма нужда да чакате.
  • Ако се появи дразнене като зачервяване, парене или болка, това не е признак за ефективността на пилинга, а предупредителен сигнал от кожата. От друга страна, в началото може да се появи леко изтръпване, но то трябва да отшуми най-късно след 5 минути.

 

И накрая, важно е да се отбележи, че употребата на гликолова киселина (и AHAs като цяло) прави кожата по-чувствителна към слънчевата светлина. Пилингът с гликолова киселина, без да се използва едновременно с това UV защита, е игра с нулев резултат по отношение на борбата със стареенето: положителните ефекти от пилинга и отрицателните влияния на слънчевата радиация (стареенето на кожата) се неутрализират взаимно. Ако не сте готови да носите слънцезащитен крем всеки ден, не правите услуга на кожата си, като използвате гликолова киселина.

Често задавани въпроси за гликоловата киселина 

 

Коя концентрация на гликолова киселина е най-ефективна?

На този въпрос не може да се отговори по общ начин. Ефективността на даден продукт зависи и от това колко добре кожата ви понася продукта. Например, няма смисъл да използвате много силно концентриран продукт, който предизвиква значително дразнене. Вместо това е по-разумно индивидуално да се определи поносимата концентрация, с която въпросният продукт може да се използва и постоянно. Това е единственият начин кожата да се възползва от ефекта. Концентрацията така или иначе може да бъде увеличена по-късно.

Като груб ориентир, концентрации до 2 % вече подобряват съдържанието на влага в кожата, докато 2-4 % правят тена равномерен, а кожата гладка. Процесите на клетъчно обновяване и стимулиране на производството на колаген, от друга страна, се проявяват само в значително по-високи граници - около 6-10%.

 

Действа ли гликоловата киселина срещу петната или замърсяванията?

Гликоловата киселина не е ефективна срещу съществуващи петна. Тя обаче може да ограничи образуването на нови петна, като последователно премахва кожните люспи от кожата, които от своя страна могат да запушат порите и да доведат до появата на черни точки или пъпки. Следователно, гликоловата киселина има профилактично действие върху петната. Що се отнася до упоритите, затворени комедони (черни точки), може да кажем, че гликоловата киселина се справя успешно.

Как да намерите съвместим пилинг с гликолова киселина?

Колко добре или зле се справя кожата с гликоловата киселина зависи не само от количеството използвана гликолова киселина, а и от съответната стойност на pH. Съпътстващите вещества, съдържащи се в продукта, както и основният състав, също могат да окажат влияние. По този начин една и съща концентрация на гликолова киселина може да се възприема като различно силна в два различни продукта. Ето защо не трябва да се отказвате на момента, ако се предполага, че даден продукт не се понася - може да си струва да тествате различни продукти, като например нов крем с гликолова киселина.

 

Можете да се поинтересувате от:

 

 

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.