Рутина за лице

Рутината за лице е важна стъпка от ежедневието, помагаща за здрава и красива кожа без несъвършенства. Но правилното ѝ изпълнение често предизвиква объркване. Първо тоник, после серум? Или обратното? Ако използвате много продукти за грижа за лицето си, редът, в който ги нанасяте, е определящ колко добре действат. 

За да получите най-доброто от любимите си продукти за грижа за кожата и да я накарате да сияе, разберете коя е правилната последователност - с наша помощ и инструкции стъпка по стъпка.

В следващите редове ще ви разкажем повече за рутината за лице и защо тя е ключова за красивата кожа; какви са стъпките в сутрешната и вечерната рутина за лице и защо между тях има разлика.

 

 НАКРАТКО: РУТИНА ЗА ЛИЦЕ
  • Рутинната грижа за лицето обикновено се състои от почистване, една или повече стъпки от грижа и слънцезащитен крем сутрин.
  • Винаги нанасяйте от по-лек към по-плътен продукт.
  • Адаптирайте продуктите в рутината си и отделните стъпки към типа на кожата си.
  • Препоръчително е да използвате и околоочен крем, както и да ексфолирате веднъж до два пъти седмично.

Рутинна грижа за лицето и почистване: правилната последователност стъпка по стъпка 

Знаем колко трудно може да бъде да следите всички различни продукти и тяхното нанасяне за максимална ефективност, особено в света на козметиката, в който нови и нови продукти привличат вниманието сякаш всекидневно. Ако обаче сте запознати с базата за добра рутина и следвате правилната последователност за грижа за лицето, ще увеличите ефективността на продуктите си и ще се радвате на прекрасна кожа. 

Ето защо съставихме ръководство за нормална кожа, в което показваме какво ви е необходимо. Разбира се, можете да го разширите и да го адаптирате към индивидуалните нужди на вашата кожа. Трябва обаче да запомните едно малко правило - винаги наслояваме продуктите от по-леки към по-плътни.

Стъпка 1: Почистете лицето си - сутрин и вечер

Подходящи за стъпка едно продукти са почистващ гел, олио или балсам, според спецификите на кожата. Нанесете избрания продукт и го втрийте в кожата си с нежни кръгови движения. Изплакнете остатъците с хладка вода и след това нежно подсушете лицето си с кърпа. 

Стъпка 2: Ексфолирайте лицето си - вечер 

Стъпката е подходяща за прилагане към вечерна рутина за лице, когато след приключване на цялата рутина няма да се нанасят продукти за слънцезащита или грим. След почистването използвайте ексфолиращ продукт веднъж или два пъти седмично. Винаги следвайте инструкциите на приложение на конкретния продукт. Някои ексфолианти изискват втриване с леки движения и отмиване на продукта след известен времеви интервал. 

Стъпка 3: Изчистване с тоник - сутрин и вечер

В стъпка три, която може да прилагате и в сутрешна, и във вечерна рутина за лице, се използва тоник. Капнете малко от продукта върху памучен тампон и нанесете на лицето. Уверете се, че избягвате чувствителната зона около очите (освен ако на самия продукт не е посочено, че е подходящ за тази зона). 

Стъпка 4: Нанасяйте специална грижа за кожата, например серуми - сутрин и вечер

В стъпка четири може да включите специални продукти като серуми, спрей, мист или ампули, осигуряващи таргетирана грижа (например срещу петна, фини линии, избистряне на тен). Нанесете малко от любимия си серум или ампула върху дланите на ръцете си и масажирайте в кожата с нежни движения. Изчакайте, докато продуктът се абсорбира напълно, преди да преминете към следващата стъпка. Ако използвате мист или спрей, напръскайте лицето от разстояние (около 20 см) като избягвате зоната на очите и попадане на продукта в тях. Ако желаете да използвате на определена зона, поставете малко количество спрей на памучен тампон и с негова помощ нанесете само в нея. 

Стъпка 5: По избор: използвайте околоочен крем - сутрин и вечер 

Употребата на околоочен крем се смята за препоръчителна, а не задължителна стъпка в рутината за грижа за кожата. Околоочните продукти са изключително ефективни при определени проблеми в тази зона (като фини линии и подпухване), които искате да адресирате. Ако целите единствено хидратация може да използвате подходящ за целта продукт. 

При нанасяне на околоочен крем поставете малко количество върху безименния си пръст и внимателно и с потупващия движения го нанесете в зоната на очите. Натиск и опъване на кожата трябва да се избягват, тъй като кожата около очите е много тънка и особено чувствителна.

Стъпка 6: Овлажняване на кожата - сутрин и вечер 

Целта на тази стъпка, която трябва да е част от вашата сутрешна и вечерна рутина за лице, е да се „запечатат“ нанесените преди това продукти. Тук, след като вече сте нанесли по-леките продукти (мист, ампули, серуми), може да преминете към по-плътните (кремове). Поставете щедро количество овлажняващ крем в зависимост от времето, в което нанасяте (през деня или през нощта). Не забравяйте да нанесете продукта и по шията, и по деколтето, за да се погрижите и за нежната кожа в тези зона, която също има нужда от хидратация. 

Стъпка 7: Защита от слънцето - сутрин 

Тази стъпка е задължителна част от вашата сутрешна рутина. Макар да е последна, тя е ключова за предпазване на кожата от ултравиолетовото лъчение и предизвикваните от него щети – пигментни петна и бръчици. Нанесете обилно слънцезащитен продукт върху лицето и шията, и не пропускайте ушите. За ефективна защита използвайте слънцезащитен крем с висок фактор - поне 30. 

Почистване и овлажняване на лицето - защо е важно да се подредят правилно 

Когато наслоявате продукти за грижа за кожата, трябва да спазвате правилната последователност. Ако се нанасят неправилно, продуктите могат да се "блокират" взаимно или да предизвикат проблеми в последващо нанасяне на другите продукти. Това ще доведе до тяхно неправилно действие, а желаните с тяхна помощ резултати така и няма да се постигнат. 

Почистване на лицето - ползи 

Себумът, мръсотията и остатъците от грим запушват порите ви и пречат на кожата ви да абсорбира ефективно активните съставки на продуктите за грижа за кожата. Ето защо почистването трябва да бъде неразделна част от рутинната ви грижа за кожата както сутрин, така и вечер. 

Пенливите почистващи гелове са особено подходящи за кожа, склонна към замърсяване. Те премахват излишния себум още в първата стъпка, без да изсушават кожата. Ако имате суха или чувствителна кожа или носите водоустойчив и дълготраен грим, най-добре е да използвате почистващо масло или почистващ балсам. Благодарение на текстурата си те са особено нежни и също така премахват грима старателно. Ако имате много чувствителна кожа, за сутрешното почистване е достатъчна само вода. 

Ексфолиране – как помага в грижата за лицето

Ексфолиантите за лице почистват кожата, достигайки до самите пори. Независимо дали са механични, или химични - те премахват мъртвите кожни клетки и осигуряват незабавен блясък и усещане за гладка кожа. Но внимавайте: твърде честото ексфолиране може да наруши естествената кожна бариера, да изсуши кожата ви и да я направи склонна към раздразнения. Затова ексфолирайте според нуждите на кожата си, препоръчително само веднъж или два пъти седмично, и ако използвате химически ексфолиант, то винаги носете слънцезащитни продукти след него. 

Защо да включите тоник или тонер в грижата за лицето 

След почистването на лицето тоникът осигурява допълнителна свежест, но тонерът за лице може да направи още повече - той снабдява кожата с подхранващи активни съставки, балансира рН-стойността ѝ и я прави по-възприемчива за предстоящите процедури за грижа. Много тонери за лице обаче съдържат алкохол. Ако вашата кожа е по-скоро суха или чувствителна, трябва да избягвате формулите, съдържащи алкохол. Вместо това изберете овлажняващ тоник с глицерин, серамиди или антиоксиданти. 

Нанасяйте околоочен крем - предотвратете появата на първите бръчки 

Кожата около очите е по-тънка и фина, а следователно и много по-чувствителна от останалата част от кожата на лицето. Независимо дали под формата на крем, серум или гел, специално създадените за зоната продукти се адаптират перфектно към нуждите ѝ и осигуряват подхранване и комфорт. Обогатени с различни съставки с доказано действие (например хиалуронова киселина, колаген, ниацинамид), те могат също така да предотвратят появата на фини линии и тъмни кръгове - за свеж и сияен вид.

Слънчевата защита на кожата също е важна през зимата 

Слънцезащитен крем през зимата? Да, правилно! Слънцезащитата с висок слънцезащитен фактор не трябва да липсва в сутрешната ви грижа за кожата по всяко време на годината - защото вредните UV лъчи проникват дори в дъждовно време. По този начин можете ефективно да предотвратите рака на кожата, преждевременното ѝ стареене, бръчките, фините линии и петънцата. 

Препоръки за грижата за лицето 

Както вече разбрахте, при наслояването на продукти за грижа за лицето последователността е особено важна. Това гарантира, че продуктите ви са максимално ефективни. Събрахме няколко препоръки, които трябва да имате предвид за вашата рутинна грижа за кожата на лицето. 

ДА – Да, трябва да съобразите продуктите с вашия тип кожа: Преди да се снабдите с различни кремове, серуми и тонери, е важно да познавате своя тип кожа. Това ще ви позволи да съобразите покупките на продукти с индивидуалните нужди на кожата си.

НЕ – Не забравяйте да си миете ръцете: Преди да започнете рутинната си процедура за почистване и грижа за кожата, винаги трябва да измиете ръцете си. В противен случай мръсотията и бактериите, полепнали по тях, могат да попаднат в бурканчето с крем и да причинят петна по кожата ви.

ДА - Бъдете търпеливи: Познавате ли усещането, когато кремът ви изведнъж започне да се рони? Можете да предотвратите това с малко търпение. Дайте на различните продукти за грижа за кожата време между отделните стъпки и ги оставете да попият, преди да продължите.

НЕ – Не ексфолирайте твърде често: Усещането за кадифено мека кожа след ексфолиране е неустоимо. Прекалено честото ексфолиране обаче води до отнемане на собствените липиди на кожата. Това нарушава естествената кожна бариера. Един или два пъти седмично е напълно достатъчно.

ДА - Нанасяйте слънцезащитни продукти: Слънцезащитата е най-важното средство за младежки вид и здрава кожа. Не бива да пропускате тази стъпка в рутинната си програма - дори през зимата, тъй като вредните UV лъчи проникват и когато небето е облачно. 

Грижа за лицето и ползи от редовното ѝ изпълняване 

Кожата е най-големият орган на човешкото тяло. Достатъчна причина да й се полагат интензивни грижи! В зависимост от времето на деня кожата ви се нуждае от различни количества витамини, хранителни вещества и влага. Сутрин е достатъчен лек овлажняващ крем. Вечер, от друга страна, трябва да посегнете към по-богат овлажнител. Той овлажнява и защитава кожата ви през нощта, докато тя се възстановява. Можете да използвате и серуми, обогатени с витамини или хиалуронова киселина. Те подхранват интензивно кожата ви и ѝ помагат да задържа влагата - за още по-интензивна грижа за кожата. 

Основните стъпки, които трябва да има вашата рутина според това дали е сутрешна или вечерна:

  1. Почистване два пъти дневно, сутрин и вечер, с щадящ и подходящ за вашата кожа продукт.
  2. Ексфолиране един-два пъти седмично според нуждите на кожата.
  3. Тонизиране с тоник, есенция, мист, за балансиране нивата на pH и подготвяне на кожата за следващи стъпки.
  4. Нанасяне на специална грижа, с определена насоченост – серуми, ампули, маски.
  5. Околоочна грижа за деликатната кожа в тази зона.
  6. Овлажняване ежедневно, за хидратиране, задържане на влагата в кожата и поддържане на нейната бариера здрава.
  7. Слънцезащитата с висок фактор е задължителна за сутрешната рутина за лице, независимо дали под форма на крем или флуид, за да защитите кожата от вредните UV лъчи.

Тези стъпки може да варират в зависимост от индивидуалните типове кожа и проблеми. Не забравяйте, от съществено значение е да адаптирате рутината си към това, което работи най-добре за вашата кожа.

В заключение, рутината за лице е ключов елемент от грижата за нея. Спазвана редовно и с прилагане на правилните продукти в правилния ред, тя ще ви помогне да се радвате на озарена кожа без несъвършенства и петънца.

На DOUGLAS.BG ще откриете голяма гама с различни продукти, подходящи за сутрешна и вечерна рутина, които да ви помогнат в грижата за кожата. 

Ако искате да научите повече за продуктите за грижа и техните съставки, които ви помагат да сте по-красиви всеки ден, следете нашия блог или се абонирайте за нюзлетъра ни! В него ще откриете не само полезна информация и съвети, но и ексклузивни отстъпки и промоции на любими продукти!

 

 Можете да се поинтересувате от:

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.