Ретинол за лице

 

Витамин А (ретинол) е един от най-интензивно изследваните продукти в грижата за кожата с научно доказани ползи и ефективност. Ретинолът се използва успешно за подхранване и подмладяване на кожата, коригиране на бръчки и фини линии, лечение на акне, а така също и като антиоксидантно средство.

 

Преглед на фактите ретинол:
  • Име на списъка на съставките (INCI): Ретинол
  • Ефективност: коригиране признаците на стареене, регенериране на кожата, антиоксидантни свойства
  • Препоръка за употреба: като добавка в крем или серум
  • Типове кожа: зряла кожа с бръчки и/или пигментация и акне

Ретинол - основите

Мастноразтворимият ретинол принадлежи към серията производни на витамин А. Витамин А е основен витамин, който се среща в организимите на животните и човека. Обикновено се набавя чрез животински продукти като яйца, млечни продукти и риба. Витамин А от растителни източници се набавя от така наречените каротеноиди. Те действат като предшественици на витамина и затова се наричат ​​още провитамин А. Само когато се преработят в тялото, те отделят натуралния витамин А.

Ако с храната се приема недостатъчно количество витамин А се появява дефицит, който се изразява във влошаване състоянието на кожата – образуват се бръчки, петна лющене и бледост на кожата. Не случайно витамин А се нарича и заздравител на кожата. Той намалява сухотата на кожата, прави я мека, гладка и й придава здрав вид и структура.

 

Ефект на ретинола върху кожата

Ретинолът е едно от най-добре проучените вещества в дерматологията и е едно от малкото вещества, които при продължителна употреба допринасят за видимо намаляване на бръчките.

Като антиоксидант, ретинолът също така предпазва от оксидативен стрес и се използва при лечението на акне.

Как ретинолът влияе върху кожата:

 

 • Намалява бръчките, редуцира пигментацията и загубата на еластичност - класическите признаци на увредената кожа в резултат на слънчевите лъчи и признаците на стареене на зрялата кожа
 • Предпазва кожата от дехидратация
 • Осигурява защита срещу свободните радикали
 • Подпомага отделянето на мъртвите кожни клетки и по този начин стимулира образуването на нови, здрави клетки
 • Стяга кожата чрез преструктуриране на собствените протеини на кожата като еластин и колаген
 • Стимулира образуването на колаген. Това намалява появата на фини линии, бръчки и (акне) белези
 • Има антиоксидантно действие и по този начин намалява увреждащото влияние на външните фактори, които атакуват структурата и здравината на кожата

Ретинол, витамин А, ретиноиди? Каква е разликата?

Въпреки, че ретинолът често се отъждествява с витамин А, всъщност витамин А е събирателен термин за редица естествени и синтетични вещества. В зависимост от критериите и класификацията, тези вещества често се обобщават под термина ретиноиди. Независимо дали става дума за витамин А или ретиноиди, общото между тях е мастноразтворимият им характер и основна структура. Те се различават по ефективността и свойствата си, като някои са по-мощни и по-ефективни, а други имат отложен ефект.

Различната степен на действие може да се обясни с това, че колкото повече етапи от ретинол естер до ретиноева киселина трябва да се изминат, толкова по-забавено и по-слабо е началото на действието до желания ефект.

 1. Ретинолови естери, напр.: Ретинил ацетат, ретинил палмитат, ретинил линолеат или ретинил олеат
 2. ретинол
 3. ретинал (ретиналдехид)
 4. Ретиноева киселина (третиноин)

Въведете ретинола в собствената си грижа за кожата: ето как работи

В продуктите за грижа за кожата се използват предимно ретинол естери и ретинол (INCI: ретинол). Ретиноевата киселина, от друга страна, е лекарство с рецепта, използвано за лечение на акне и трябва да се използва само според указанията на лекар. Тъй като при използването на ретиноева киселина за лечение на акне, като допълнителен ефект се наблюдава изглаждане на кожата и намаляване на бръчките, хората масово започват да използват ретинол в своята козметична грижа.

Това води до увеличената употреба на ретинол в козметичната грижа за кожата.

Оттогава ретинолът се превръща в неразделна част от грижата против стареене. Ако се спазват следните точки, могат да се постигнат забележителни ефекти с използването на продукти за грижа, съдържащи ретинол:

 

 1. Ретинолът е мощна съставка, така че започнете с ниска концентрация и увеличавайте поетапно. Хората, които го ползват за първи път, трябва да тестват предварително своята поносимост, за да избегнат дразнене и зачервяване. За това е подходящ период от около 6 седмици, в който нанасянето се извършва на интервали от 3-4 дни.
 2. Използвайте ретинол за предпочитане вечер, тъй като той може да загуби своята ефективност под въздействието на светлина. Но продуктите с ретинол могат да се използват и през деня, при условие че задължително се носи слънцезащита.
 3. Използвайте слънцезащитен крем през деня, тъй като прилагането на ретинол прави кожата по-чувствителна към светлина.
 4. Ретинолът не е продукт с незабавен ефект, така че подходящите продукти за грижа трябва да се използват редовно и дългосрочно. Защото много процеси, които се задействат от ретинола, проявяват ефекта си с определено натрупване и закъснение. Например, регенерацията на колаген и еластин за укрепване на кожата не се случва за една нощ, а минимум за няколко седмици.
 5. Ретинолът сам по себе си не е отговорът на всяка нужда от грижа за кожата. Вместо това, той работи най-добре в контекста на координирана грижа, заедно с други антиоксиданти, хидратиращи и подхранващи вещества.

 

Най-добри резултати в грижа за кожата се постигат с продукти, които използват ретинол като съставка. Ретиноловите естери, от друга страна, са почти незначителни в ползата си против стареене. Ето защо, потърсете "ретинол" в списъка на INCI и не се залъгвайте с ретиноловите естери (разпознаваеми по използването на "ретинил"), ако искате продукт, който е възможно най-ефективен.

Заключение: Ретинол, градивен елемент за красива кожа

Продуктите със съдържание на ретинол изискват известно познание за тяхното действие и концентрация. Повечето продукти съдържат или естери на ретинол, или, когато става въпрос за чист ретинол, по-ниски концентрации на ретинол. Това предотвратява появата на странични ефекти и по този начин гарантира добрата поносимост на продукта от потребителите.

Важно е да се знае, че не само високите концентрации на ретинол са ефективни. Дори и в ниски концентрации, човек се възползва в дългосрочен план от положителните му ефекти в серуми или кремове, съдържащи ретинол - стига да се използват постоянно. Ако комбинирате ретинол със слънцезащита, антиоксиданти и други съставки за грижа за кожата, ще можете да очаквате свеж и добре поддържан вид на кожата в дългосрочен план.

Пазарувайте продукти с ретинол

Кремове с ретинол

Когато става въпрос за противостарееща грижа, ретинолът е една от най-обещаващите съставки. Добавен в крем, можете лесно да интегрирате съставката в ежедневната си грижа за кожата.

 1. IT COSMETICS Hello Results Retinol Cream до -20%
  IT Cosmetics IT COSMETICS Hello Results Retinol Cream 24 - часов крем
  Специална цена 126,40 лв. Редовна цена 158,00 лв.
 2. PIXI Retinol Jasmine Lotion до -25%
  Pixi Beauty PIXI Retinol Jasmine Lotion Хидратираща емулсия
  Специална цена 49,49 лв. Редовна цена 65,99 лв.
 3. REVOX B77 Retinol Daily Protection Spf 20 до -15%
  Revox Cosmetics REVOX B77 Retinol Daily Protection Spf 20 Дневен крем
  Специална цена 16,99 лв. Редовна цена 19,99 лв.
 4. ORIGINS Plantscription™ Retinol Night Moisturizer With Alpine Flower до -25%
  Origins ORIGINS Plantscription™ Retinol Night Moisturizer With Alpine Flower 24 - часов крем
  Специална цена 102,75 лв. Редовна цена 137,00 лв.

Серуми с ретинол

Със серум можете да засилите ежедневната си грижа за кожата с допълнителни активни съставки.

 1. CLINIQUE Smart Clinical Repair Serum до -20% Нов
  Clinique CLINIQUE Smart Clinical Repair Serum Серум
  От 153,85 лв. Редовна цена 181,00 лв.
 2. BIOTHERM Blue Retinol Night Serum до -15%
  Biotherm BIOTHERM Blue Retinol Night Serum Серум
  Специална цена 187,00 лв. Редовна цена 220,00 лв.
 3. PIXI Collagen & Retinol Serum до -25%
  Pixi Beauty PIXI Collagen & Retinol Serum Серум
  Специална цена 54,74 лв. Редовна цена 72,99 лв.
 4. FRANK BODY Rewind Retinol Serum до -25%
  Frank Body FRANK BODY Rewind Retinol Serum Серум
  Специална цена 47,18 лв. Редовна цена 62,90 лв.
 5. REVOX B77 Retinol Serum Unifying Regenerator до -20%
  Revox Cosmetics REVOX B77 Retinol Serum Unifying Regenerator Масло за лице
  Специална цена 11,19 лв. Редовна цена 13,99 лв.

Кремове за очи с ретинол

Фините бръчки често са първите, които се появяват около очите. Грижата с ретинол ще помогне да ги редуцирате до минимум.

 

 1. Shiseido Vital Perfection Uplifting and Firming Eye Cream
  Shiseido Shiseido Vital Perfection Uplifting and Firming Eye Cream Продукт за очи
  ПЦД: Pcd Price 191,00 лв. 152,80 лв. Разлика: 38,20 лв.
 2. PIXI Retinol Eye Cream до -25%
  Pixi Beauty PIXI Retinol Eye Cream Продукт за очи
  Специална цена 41,99 лв. Редовна цена 55,99 лв.
 3. Shiseido Vital Perfection Uplifting and Firming Eye Mask
  Shiseido Shiseido Vital Perfection Uplifting and Firming Eye Mask Маска за очи
  ПЦД: Pcd Price 191,00 лв. 152,80 лв. Разлика: 38,20 лв.
 4. REVOX B77 Retinol Eye Gel Anti-Wrinkle Concentrate до -20%
  Revox Cosmetics REVOX B77 Retinol Eye Gel Anti-Wrinkle Concentrate Продукт за очи
  Специална цена 11,19 лв. Редовна цена 13,99 лв.

 

Още интересни теми

Слънчева алергия
Слънчева алергия Слънчевата алергия обикновено не е алергия в буквалния смисъл на думата, а по-скоро събирателен термин за редица различни кожни реакции, свързани с излагането на слънце. Вижте какви са причините за слънчевите алергии, как можете да ги избегнете и какви са подходящите мехлеми за слънчева алергия.

Слънцезащитен крем за лице Слънцезащитата предпазва от рак на кожата и преждевременно стареене. И това е само една от причините, поради които слънцезащитата трябва да бъде част от ежедневната ви грижа за кожата. Прочетете повече за UV радиацията, SPF и правилния слънцезащитен продукт. Тази статия ще ви помогне да изберете своя ежедневен слънцезащитен крем за лице.

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.