Рициново масло

Рициновото масло е заело стабилно място в много козметични процедури като масло за грижа за кожата и косата. Счита се, че маслото от чудодейното дърво има дори лечебен ефект. Но колко чудеса може да направи като съставка за грижа за кожата?

В следващите редове ще разгледаме основните ползи на рициново масло за косата и кожата, и как може да го добавите към ежедневната си рутина. Ще разгледаме и някои често задавани въпроси относно рициновото масло като подпомага ли то наистина растеж на миглите, веждите и ноктите, токсично ли е и възможно ли е да има положителен ефект при брадавици.

 НАКРАТКО: РИЦИНОВО МАСЛО
  • Наименование от списъка на съставките (INCI): Ricinus Communis Seed Oil или Рициново масло.
  • Действие: изглаждащо, подхранващо, регенериращо.
  • Препоръчителна употреба: Нанасяйте вечер като допълнение към хидратиращ крем.
  • Типове кожа: суха и много суха кожа, може да се използва и при атопичен дерматит.

Свойства на рициновото масло

Рициновото масло се извлича от семената на чудодейното дърво (Ricinus communis). Безцветното, понякога леко жълтеникаво рициново масло се различава от другите масла главно по това, че е сравнително гъсто. Причината за това е, че до 90 % от маслото се състои от определена мазнина (триглицерид): Рицинолова киселина. 

В зависимост от качеството и начина на извличане в рициновото масло се съдържат в различно количество и други вещества, като свободни мастни киселини, стероли или витамин Е. Често се твърди, че рициновото масло е с особено високо съдържание на витамин Е. В действителност обаче съдържанието на витамин Е (приблизително 400-500 mg/kg) не е по-високо от това в сравними растителни масла като арганово масло, масло от марула или бадемово масло. Рициновото масло не е подходящо за консумация. То не само има неприятен вкус, но и слабително действие (при поглъщане на 10-30 ml рициново масло). В медицината рициновото масло често се използва като носител на други вещества. 

Рициновото масло играе важна роля и в дерматологията: тъй като може да проникне добре в междините на роговия слой, то се използва например за лечение на следните кожни заболявания:

  • люспеста и суха кожа;
  • белези;
  • старчески петна.

Рициново масло в козметиката

Студено пресованото рициново масло има подхранващ и изглаждащ ефект и може да се използва за кожата, косата, миглите, веждите и ноктите.

Рициново масло за кожата

Маслата за грижа за кожата са идеално допълнение към вечерната рутина. За да направите това, нанесете няколко капки рициново масло върху лицето и го масажирайте. Дали това ще стане след, преди или заедно с овлажняващия крем, зависи от вашите предпочитания. Във всеки случай трябва да се уверите, че винаги комбинирате масло и овлажнител; грижата само с масла не е достатъчна. Ако на следващата сутрин все още има остатъци от масло, можете просто да ги измиете. Както почти всички масла, рициновото масло може да омекоти, регенерира и подхрани кожата. Добре поддържаната кожа винаги изглежда по-малко суха или матова, а бръчките и фините линии се появяват по-малко. Това е довело до предположението, че рициновото масло е активно средство против стареене и може да окаже въздействие върху бръчките, старческите петна, но също така и върху пъпките или тъмните кръгове под очите. Въпреки това, дори ако грижата с рициново масло е успешна добавка, в козметиката има по-ефективни алтернативи за споменатите проблеми. Те включват ретинол, витамин С, ниацинамид и азелаинова киселина.

В допълнение към прилагането на чисто рициново масло, маслото се използва и като допълнителна козметична съставка в различни продукти за грижа за кожата.Рициновото масло за мазна кожа може да носи известни ползи, най-вече заради своите антибактериални свойства, ниска комедогенност и малък риск от запушване на порите и поява на черни точки сред употребата му. Въпреки това дерматолозите често предупреждават хората със склонна към акне или запушване кожа да използват пестеливо рициново масло.

Рициново масло за устни

Рициновото масло създава фин блясък върху кожата, поради което се среща особено често в продукти за грижа за устните, като балсами за устни, гланц за устни или червило. Възможно е устните да се намажат с чисто рициново масло, но вкусът му е доста неприятен, макар и много фин.

Рициново масло за мигли и вежди

Рициновото масло може лесно да се нанася върху миглите с помощта на четка за мигли. Но внимавайте, когато се използва през деня, рициновото масло може да повлияе на трайността на спиралата за мигли. Затова е най-добре да се използва вечер и през нощта. На следващата сутрин отстранете останалото рициновото масло на миглите и веждите с козметична кърпичка.

През последните години рициновото масло привлича вниманието като алтернатива на конвенционалните серуми за мигли (с простагландини). Твърди се, че рициновото масло стимулира растежа на миглите и веждите и прави косъмчетата да изглеждат по-тъмни - често това се потвърждава от сравненията преди и след нанасяне на рициново масло върху мигли и вежди. Рициновото масло прави косъмчетата да изглеждат по-тъмни най-вече заради подхранващия ефект и блясъка. По-дългите и по-гъсти мигли и вежди обикновено са резултат от грижата и не могат да се отдадат на по-силен растеж. Между другото: не се притеснявайте, ако рициновото масло попадне в очите ви. То е напълно безвредно - рициновото масло се съдържа в медицински капки за очи, наред с други неща.

Рициново масло за косата

Сухата, чуплива или увредена коса, но също така и сухият скалп могат да бъдат обгрижвани с рициново масло. Измийте косата както обикновено и след това масажирайте няколко капки рициново масло в скалпа и косата. Оставете за около 2 часа или за една нощ и след това изплакнете маслото с шампоан. Тази грижа може да има положителен ефект върху дължината на косата, тъй като добре поддържаната коса е по-малко склонна към накъсване или цъфтеж. Това обаче не означава, че рициновото масло активно подпомага растежа на косата или има ефект върху фазата на растеж на косата.

Маски за коса с рициново масло

За да се възползвате от благотворния ефект на маслото върху косата, може да използвате маски за коса с рициново масло.Маската за коса с маслото може да подхрани космените фоликули и да насърчи красив и здрав вид на косата. Богато на незаменими мастни киселини, рициновото масло допринася за здрава коса, поради което често се препоръчва на хора, имащи проблеми с преждевременно изтъняване на косата.За да си направите маска с рициново масло за коса, имате два варианта. Може да го използвате самостоятелно или в комбинация с други естествени масла като кокос или жожоба, с които да разредите гъстото рициново масло и да смекчите аромата му.

Методът на нанасяне ще варира според типа на косата. Фините и тънки коси имат нужда от около 30 минутна маска с рициново масло преди измиване с шампоан, докато по-гъстите, плътни и много сухи коси биха могли да имат нужда от по-дълго третиране – няколко часа за маска или нанасяне на сместа като балсам без отмиване.

Може да приложите и лек масаж на скалпа с пръсти или със специална четка, което да помогне за равномерно покритие и по-добро нанасяне на продукта. Масажът на скалпа помага за стимулиране на кръвообращението в зоната и по-добро усвояване на активните съставки от нанасяния продукт.

Изисква се повишено внимание в случай, че сте с чувствителна кожа и особено при състояния като себореен дерматит, тъй като прилагане на рициново масло на косата и скалпа може да влоши проблема. Внимавайте и ако имате дълга коса - нанасянето на прекалено голямо количество маслен продукт може да доведе до сплъстяване и трудно измиване на косата. Ако сплъстяването, независимо дали в следствие на прилагане на кокосово масло, рициново масло или дори шампоан, е прекалено тежко, се налага отрязване на косата. Затова винаги следвайте указанията на производителя на използвания от вас продукт. Започнете с малки количества и добавяйте малки части продукт при нужда.

Рициново масло за ноктите

Чупливи нокти, напукани кожички? Масажирайте рициновото масло в ноктите и кожичките и оставете да действа 20-30 мин. или през нощта. Отстранете излишното масло с памучен тампон. Използвана редовно, тази грижа може да подобри здравината на ноктите и да направи кожичките по-еластични.

Рициново масло - може ли да предизвика дразнене 

Като цяло това масло се счита за безопасно за употреба от повечето хора. Но рициновото масло, както и негови производни, са възможен причинител на алергичен контактен дерматит при прилагане на кожата. Ако досега не сте използвали това масло, може да направите тест за алергия. Поставете малко количество на кожата. Подходящи места са сгъвката на ръката или на китката. Не мокрете и не покривайте зоната няколко часа. Реакцията може да се прояви веднага или дори два дни след нанасяне. Ако не се появи зачервяване, парене, сърбеж или подуване, най-вероятно е безопасно да използвате маслото за коса или кожа. 

Често задавани въпроси за рициново масло

Рициновото масло подпомага ли растежа на миглите и косата?

Положителният ефект на рициновото масло върху миглите и косата се дължи на неговите подхранващи свойства. В резултат на това миглите и косата изглеждат по-дълги, а могат и видимо да се удължат. Въпреки това рициновото масло не влияе активно върху растежа на миглите и косата.

Действа ли рициновото масло срещу брадавици?

Природната медицина използва рициново масло за лечение на брадавици. Ефективността на рициновото масло в този контекст се основава главно на емпирични наблюдения; научните доказателства са рядкост. Всеки, който е притеснен от брадавици или други кожни образувания, в идеалния случай трябва да се консултира с дерматолог - тук помощта вероятно ще бъде много по-целенасочена и ефективна.

Токсично ли е рициновото масло?

Самото рициново масло не е токсично. При производството на маслото обаче се образуват силно токсичният рицин и малко по-малко токсичният рицинин, а като страничен продукт се открива и алерген. Тези вещества обаче не се съдържат в последващото масло, тъй като се отделят от него по време на процеса на пресоване и извличане на маслото.

В заключение, ако искате да подобрите рутинната си грижа за кожата с помощта на натурално масло, рициновото е добра опция за режима на красота. То може да помогне в грижата за устни, кожа, коса, нокти и дори за красиви мигли.

На DOUGLAS.BG ще откриете голяма гама с различни продукти с рициново масло за кожа и коса на водещи марки. 

Ако искате да научите повече за продуктите за грижа и техните съставки, които ви помагат да сте по-красиви всеки ден, следете нашия блог или се абонирайте за нюзлетъра ни! В него ще откриете не само полезна информация и съвети, но и ексклузивни отстъпки и промоции на любими продукти!

Този изчерпателен материал с информация за рициново масло е изготвен на база на оригиналния експертен текст за маслото, който е съставен в сътрудничество с биохимика д-р Сара Шунтер от Мюнхен, базиран на научни познания и подкрепен от изследвания в областта.

Материалът има информативен характер и не замества консултация със специалист.

 

Можете да се поинтересувате от:

 

 

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.