Ниацинамид за лице

Ниацинамидът е една от най-вълнуващите съставки в грижата за кожата - той е много ефективен, понася се добре от кожата  и е лесен за използване. Следователно почти всеки тип кожа може да се възползва от благоприятните му свойства. След като прочетете най-важната информация за ниацинамида в грижата за кожата, вече няма да оставате никога без него във вашата козметична рутина. 

Факти за ниацинамида:

  • Състав (INCI): Niacinamide
  • Ефект: противовъзпалителен, регулиращ себума, регенериращ
  • Препоръчителна употреба: тоник, серум, емулсия и крем
  • Типове кожа: подходящ за всички типове кожа, но особено много за мазна или чувствителна кожа

 

 

Най-важното за ниацинамида

Ниацинамидът принадлежи към групата на витамините В3 (Niacin / ниацин). В допълнение към ниацинамида, тази група включва също никотинова киселина и други производни. Ниацинамидът играе съществена роля в организма, тъй като участва в различни жизненоважни метаболитни процеси. Освен това, има антиоксидантно действие - неутрализира свободните радикали и по този начин предпазва клетките от окисляване.

Нашето тяло не може да произвежда само достатъчно витамини. Въпреки, че може да произвежда малки количества витамин В3, това не покрива нуждата. Тъй като ниацинът е жизненоважен за организма, той трябва да се доставя и отвън. Различни храни като гъби, фурми, риба, домашни птици, яйца или мляко съдържат ниацин. Абсорбираният ниацин автоматично доставя на тялото ниацинамид. Освен, че се абсорбира чрез храната, ниацинамидът може лесно да се абсорбира и през кожата, като по този начин водоразтворимият витамин В3 може да разгърне многобройните си положителни ефекти върху кожата.

Как ниацинамидът влияе върху кожата?

Със своите универсални ефекти ниацинамидът носи ползи за всеки тип кожа:

  • Ниацинамидът може да има противовъзпалителен и успокояващ ефект върху кожа, която е склонна към пъпки и възпаления. В допълнение, ниацинамидът може да регулира производството на себум, така че да се образуват по-малко замърсявания, кожата да не е твърде мазна и разширените пори да се свият.
  • Неравномерният тен от розацея, зачервяване, белези от пъпки или хиперпигментация, може да се изглади с ниацинамид. Той също така може да окаже положителен ефект върху структурата на кожата, правейки я по-гладка.
  • Ниацинамидът може да увеличи производството на важни компоненти на кожата като, например, серамидите. Това укрепва кожната бариера и насърчава регенерацията й, което е особено полезно за много суха кожа (атопичен дерматит/невродермит).
  • Като стимулира образуването на колаген, ниацинамидът може също да забави образуването на бръчки или да заглади фините линии.

Ниацинамид в продуктите грижа за кожата

Ниацинамидът е изключително разтворим във вода. Поради това се намира главно в продукти за грижа на водна основа като тоник, серум, емулсия и овлажняващ крем. Въпреки , че се счита, че се понася добре в концентрации до 10%, по-малките количества също могат да имат добър ефект. Само 2% ниацинамид има антиоксидантни и овлажняващи свойства, докато всичко над 2% има положителен ефект върху тонуса на кожата, производството на себум и възпалението.

За възможно най-добрия и цялостен ефект на грижа, ниацинамидът често се съчетава с други успокояващи кожата, стабилизиращи бариерата или овлажняващи съставки.

 

 

Често задавани въпроси за ниацинамида

Нормално ли е кожата да се зачерви след употреба на ниацинамид?

При ниски, силно киселинни нива на рН, ниацинамидът претърпява химическо преобразуване в никотинова киселина. Това може да доведе до много забележима реакция на кожата: кръвоносните съдове се разширяват, което води до повишен кръвен поток и зачервяване на кожата. Полученото усещане за парене или изтръпване може да бъде неприятно. Тази реакция не е опасна и ще отшуми от само себе си след кратко време.

Обикновено зачервяването не е повод за притеснение, защото гореупоменатата химическа реакция е в рамките на нормалното. От една страна, това се дължи на факта, че pH стойностите на продуктите за грижа обикновено са добре буферирани (стабилизирани). От друга страна, за съответна реакция ще трябва да смесите, например, силно концентриран ниацинамиден серум директно с високо киселинен продукт и след това да нанесете голямо количество върху кожата. Процедура, която не би била изпълнима на практика и следователно не се провежда. Ако все пак искате да сте в безопасност, направете кратка почивка между въпросните стъпки.

Как ниацинамидът стабилизира кожната бариера?

Когато става въпрос за укрепване и стабилизиране на кожната бариера, ниацинамидът играе по-малко пряка и повече посредническа роля. Като така наречен кофактор, той подпомага реакциите, които са отговорни за образуването на различни компоненти на кожната бариера. Без ниацинамид някои процеси в тялото, които са от решаващо значение за образуването на кожни компоненти (като серамиди, мастни киселини и липиди), не биха се осъществили.

Как ниацинамидът стяга порите?

Размерът на порите при различните хора  варира и до голяма степен е генетичен. Твърде много слънце също може да доведе до разширени пори с течение на времето. По принцип те не могат да се стегнат завинаги напълно. Това, което може да направите, е да използвате продукт, който  да повлияе положително на външния им вид. Поради намаляването на производството на себум, по-малко от него се натрупва в порите, а чистите пори изглеждат значително по-малки от запушените или замърсените. От друга страна, ниацинамидът може временно и повърхностно да намали еластичността на кожата. Това кара кожата да се свива леко и порите да се „свиват“ оптически.

Пазарувайте продукти с ниацинамид

 

Можете да се поинтересувате от:

 

 

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.