Ензимни пилинги

 

Ензимни пилинги

Ензимните пилинги за лице отстраняват мъртвите кожни клетки - за фин и сияен тен при всички типове кожа. Нежното действие на тези пилинги ги прави подходящи дори и за чувствителна и склонна към раздразнения кожа.

В следващите редове ще разгледаме произход и основни ползи на ензимните пилинги в грижата за кожата и как може да ги добавите към ежедневната си рутина. Ще разгледаме и някои често задавани въпроси относно тях като как ензимните пилинги влияят на кожата, как се използват и за коя рутина (сутрешна или вечерна) са подходящи.

 НАКРАТКО: ЕНЗИМНИ ПИЛИНГИ
  • Име от списъка на съставките (INCI): напр. масло от семена на Rosa Canina, масло от семена на Rosa Moschata, масло от семена на Rosa Rubiginosa.
  • Ефект: регенериращ, противовъзпалителен, подхранващ. 
  • Препоръчителна употреба: нанесете чист продукт върху леко навлажнена кожа, след което използвайте овлажняващ крем. 
  • Типове кожа: зряла, суха, чувствителна или раздразнена кожа

Ензимни пилинги - основи 

Пилингите могат да се използват за отстраняване на мъртвите кожни клетки от повърхността на кожата. Съществуват основно 3 различни вида пилинги. 

  1. Физични или механични пилинги, които са на базата на абразивни частици.
  2. Химически пилинги с алфа-хидрокси киселини (AHA) или бета-хидрокси киселини (BHA, салицилова киселина).
  3. Ензимни пилинги. 

Повечето ензимни пилинги съдържат растителни ензими като активно вещество. Често се използват следните ензими: 

  • Бромелаин от растението ананас (INCI: Ananas Comosus (Ananas) Fruit Extract);
  • Папаин от растението папая (INCI: Carica Papaya Fruit Extract);
  • Ензим от тиква (INCI: Cucurbita Pepo (Pumpkin) Enzyme);
  • Други ензими: субтилизин, протеаза.

Как ензимните пилинги влияят на кожата 

С напредването на възрастта образуването на нови кожни клетки се забавя, в резултат на което мъртвите кожни клетки се задържат върху кожата за по-дълго време и често я правят да изглежда матова. Тези мъртви кожни частици са свързани помежду си и с подлежащите кожни слоеве чрез протеинови връзки. Ензимите могат да разградят тези протеини и по този начин да прекъснат връзката между мъртвите клетки на горния рогов слой. Това позволява нежно отстраняване на кожните люспички, като кожата изглежда по-сияйна. Освен това се смята, че използването на ензимни пилинги активира процеса на обновяване на клетките на кожата. 

За разлика от повечето механични пилинги, ензимните пилинги обикновено не предизвикват никакво дразнене или раздразнение на кожата, тъй като не включват механично третиране на кожата. Както винаги, важно е съставът на използвания продукт за грижа за кожата да е с меко действие и да не предизвиква дразнене.

Ензимни пилинги за лице и техните положителните ефекти върху кожата 

Използване на ензимни пилинги в грижата за кожата може да доведе до множество ползи като основните са ексфолиране, предотвратяване на замърсявания, подготовка за продукти за грижа и по-доброто им усвояване след нанасяне, противостареещ ефект и стимулиране на кръвообращението. 

  • Ексфолиране: Ензимните пилинги нежно премахват мъртвите кожни клетки и себума. Тенът на лицето е подобрен, а кожата е сияйна.
  • Предотвратяване на замърсяването на кожата: Порите се почистват и усъвършенстват, което предотвратява появата на петна и черни точки.
  • Подготовка за продукти за грижа: Ексфолиацията премахва мъртвите кожни клетки, което позволява по-добро усвояване и използване на ефективните съставки. Кожата е оптимално подготвена за последващите продукти за грижа.
  • Ефект срещу и за забавяне на стареенето: Ензимните пилинги могат да имат положителен ефект върху образуването на колаген, което може да направи кожата по-стегната.
  • Стимулиране на кръвообращението: Ензимните пилинги стимулират кръвообращението и по този начин осигуряват свеж тен на лицето. 

Ексфолиращи ензими в продуктите за грижа за кожата 

Както вече разбрахте, ензимните пилинги имат много ползи за кожата и нейния красив и здрав вид. Поради това, не е учудващо, че продуктите за грижа с тях са много разпространени. Може да откриете както ензимни пилинг маски, така и тоници, и прахообразни формули. Разнообразието от продукти позволява лесно да откриете подходящ за вашите нужди и тип кожа.

За разлика от ексфолиантите за лице с киселини, които достигат до по-дълбоко в кожата, ензимният пилинг ефект е по-мек и действа на повърхностно ниво. Това прави ензимните пилинги за лице натурална алтернатива за ексфолиране и обновяване на кожата, която е подходяща както за нормална и мазна, така и за суха, чувствителна и зряла кожа. 

Как се използват ензимните пилинги 

Ензимните пилинги обикновено се предлагат под формата на прах. Те се активират с вода, като създават пенеста или кремообразна текстура. В зависимост от типа кожа ензимните пилинги могат да се прилагат 1-2 пъти седмично или ежедневно: За да направите това, нанесете активирания с вода ензимен пилинг върху почистено лице сутрин или вечер (като избягвате чувствителната зона около очите). След като пилингът подейства, изплакнете го обилно с хладка вода. Почистената кожа вече е оптимално подготвена за последващите продукти за грижа за кожата. Лекото усещане за изтръпване може да бъде нормално при използването на ензимни пилинги, но ако кожата започне да гори или сърби, пилингът трябва да се измие незабавно с топла вода. 

Важно: Съхранявайте ензимните пилинги на сухо и защитено от светлина място. 

За кого са подходящи ензимните пилинги 

Ензимните пилинги са подходящи за всички типове кожа, но могат да бъдат особено полезни за: 

  • Чувствителна кожа: тъй като ензимните пилинги са особено нежни и с меко действие, този тип кожа може да извлече особена полза от използването им.
  • Суха кожа: След използването на ензимни пилинги продуктите за грижа за кожата с овлажняващи активни съставки могат да се абсорбират особено добре.
  • Кожа с петна: Ензимните пилинги са идеални за кожа с петна поради почистващия си ефект върху порите.
  • Мазна кожа: Ензимите могат да се комбинират с липолитични агенти (напр. липаза) за употреба при мазна кожа, които също така ефективно премахват себума.
  • Зряла кожа: Ензимните пилинги премахват сивата обвивка от мъртви кожни клетки и стимулират кръвообращението. Ензимните пилинги се препоръчват и за зряла кожа поради обновяващия им ефект. 

Ензимен пилинг или пилинг с плодови киселини 

Чудите се кой вид пилинг да изберете? Няма универсален отговор. Но както винаги, изборът на подходящ продукт за грижа за кожата зависи от вашата кожа, вашите нужди и предпочитания. В зависимост от това можете да избирате между ензимен пилинг и химически пилинг с плодови киселини. Като правило, ако искате по-интензивна процедура, изберете пилинг с плодови киселини (например с гликолова киселина, млечна киселина или салицилова киселина). Ако искате по-меко действие, кожата ви не понася химически пилинг или просто не се нуждаете от интензивно лечение, ензимният пилинг е добър вариант. Като цяло ензимните пилинги не могат да се сравняват с ефективността на химичните пилинги, но както беше споменато по-горе, ензимните пилинги могат да бъдат вариант за грижа за почти всички типове кожа. 

Ензимен пилинг с папаин 

По-рано в статията ви споменахме за обичайно използваните плодове, като ананас, папая, червени боровинки и други, за този тип пилинги. Един от тях обаче се откроява – папаинът. Той е особено интересен поради способността си да преработва кератиновите протеини, и по този начин да насърчава естествените процеси за обновяване на кожата и да помага при белези и неравности. Папаинът има естествени ексфолиращи свойства, които помагат за разграждането на мъртвите кожни клетки и разкриват свеж, блестящ тен. В комбинация с други ензими и подхранващи съставки, ензимните пилинги с папая са силен помощник за подобряване на здравето и външния вид на вашата кожа. 

Нежното ексфолиране помага за отпушване на порите, намаляване на появата на петна и подобряване на текстурата на кожата. Ензимният пилинг с папаин също така насърчава производството на колаген, който помага за поддържане на еластичността на кожата и намаляване на признаците на стареене.

Често задавани въпроси относно ензимния пилинг за лице

Колко често трябва да използвам ензимен пилинг?

Честотата на използване на ензимен пилинг зависи от индивидуалния тип кожа и чувствителност. За повечето хора използването на ензимен пилинг 1-2 пъти седмично е достатъчно за постигане на желаните резултати. Въпреки това, ако имате чувствителна кожа или сега стартирате с ензимния пилинг, препоръчително е да започнете с веднъж седмично и постепенно да увеличите честотата, ако кожата ви го понася добре.

Подходящи ли са ензимните пилинги за кожа, склонна към акне?

Да, ензимният пилинг може да бъде полезен за кожата, склонна към акне. Те помагат за отпушване на порите, премахване на мъртвите кожни клетки и намаляване на натрупването на замърсявания по повърхността на кожата. Въпреки това е важно да изберете ензимни пилинги, специално формулирани за предразположена към акне кожа и да се консултирате с дерматолог, ако имате тежко акне или използвате други лечения за акне.

Подходящи ли са ензимните пилинги за чувствителна кожа?

Ензимният пилинг обикновено е подходящ за чувствителна кожа. За разлика от физическия или химическия пилинг, ензимният пилинг не включва груби абразивни частици или киселини, които могат да раздразнят кожата. Нежното действие на ензимите ги прави чудесен вариант за чувствителна или раздразнена кожа.

Колко време отнема, за да видите резултатите с ензимния пилинг?

Резултатите от ензимния пилинг варират в зависимост от индивидуалните фактори и честотата на използване. Много хора обаче забелязват незабавни подобрения в текстурата и блясъка на кожата си само след едно използване. За оптимални резултати се препоръчва да използвате редовно ензимни пилинги като част от вашата рутинна грижа за кожата. С течение на времето последователната употреба може да доведе до дългосрочни ползи като подобрен тонус на кожата, намалени петна и по-младежки вид.  

Не забравяйте, че преди да включите какъвто и да е нов продукт за грижа за кожата в рутината си, винаги е добра идея да извършите тест за алергия, особено ако имате чувствителна кожа. Добре е да се направи и консултация с дерматолог, ако имате специфични кожни проблеми или състояния.

В заключение, включването на ензимни пилинги за лице е нежен, но ефективен начин за ексфолиране и подмладяване на кожата, оставяйки ви с равномерен сияен тен. Техните естествени и недразнещи свойства ги правят подходящи за всички типове кожа, включително чувствителна и склонна към акне. С добавената сила на естествените съставки в тях (като папая, ананас и други), ензимните пилинги осигуряват още повече подхранване, антиоксидантна защита и благоприятни ефекти. Не забравяйте да изберете продукти, специално формулирани за вашия тип кожа, които да нанасяте в правилна последователност. Това е ключово за постигането на дългосрочни резултати с ензимните пилинги за лице.

На DOUGLAS.BG ще откриете голяма гама ензимни пилинги, на водещи марки, с които да  да постигнете фин и сияен тен.

Ако искате да научите повече за продуктите за грижа и техните съставки, които ви помагат да сте по-красиви всеки ден, следете нашия блог или се абонирайте за бюлетина ни! В него ще откриете не само полезна информация и съвети, но и ексклузивни отстъпки и промоции на любими продукти! 

Тази изчерпателна статия с информация за ензимни пилинги е изготвена на база на оригиналния експертен материал за тях, който е съставен в сътрудничество с биохимика д-р Сара Шунтер от Мюнхен, базиран на научни познания и подкрепен от изследвания в областта.

Материалът има информативен характер и не замества консултация със специалист.

Можете да се поинтересувате от:

 

 

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.