Бакучиол

Бакучиолът, известен като по-мека и по-поносима алтернатива на ретинола, е подхранваща и регенерираща съставка, която може да блести самостоятелно - може би и във вашата рутина?

В следващите редове ще разгледаме произход и основни ползи на бакучиол за тялото, косата и кожата, и как може да го добавите към ежедневната си рутина. Ще разгледаме и някои често задавани въпроси относно него като може ли да предизвика раздразнения на кожата, подходящо ли е за скалпа и косата, и какви кремове или серуми с бакучиол могат да помогнат за постигане на здрави коса и кожа и красива визия.

 

 

НАКРАТКО: БАКУЧИОЛ

  • Име от списъка на съставките (INCI): Бакучиол 
  • Действие: Антиоксидант, регенериращ, антибактериален 
  • Препоръчителна употреба: Като серум или пилинг 
  • Типове кожа: За бръчки и/или нарушения в пигментацията, както и за акне

Бакучиол - алтернативата на ретинола?

Бакучиолът е мастноразтворимо, жълтеникаво и вискозно вещество, което за първи път е извлечено от семената на растението бабчи (Psoralea Corylifolia) през 70-те години на миналия век. Но историята, свързана с медицинската употреба на това растение, е много по-дълга: то се използва в традиционната китайска медицина, както и в индийската аюрведа от векове. Въпреки това бакучиолът се появява на сцената на дермокозметиката едва през 2007 г. Оттогава насам почти избухна своеобразна шумотевица и бакучиолът се смята за една от най-интересните съставки – най-вече защото често е сравняван с ретинол.

Множество проучвания през годините доказват сходството на действие на двете съставки, но въпреки че ретинолът и бакучиолът си приличат по своето действие, те са две различни активни съставки. Сравнението е неточно и не отдава дължимото на бакучиола. Ретинолът (форма на витамин А) е версия на ретиноидно съединение. Ретиноидите са по-силната форма, която се изписва от дерматолог срещу фини линии и бръчки, за изгладена и озарена кожа. Те често предизвикват парене, щипене, лющене, зачервяване и сухота на кожата.

 За разлика от тях, бакучиол е с много по-щадящо действие. То се справя с признаците на стареене, помага за подобряване на тена и текстурата на кожата, има роля за стимулирането на колагена, свежда до минимум признаци на хиперпигментации. Всички тези ползи на маслото са без неприятното лющене и дразнения, предизвиквани от ретиноиди и ретиноли, което го прави подходяща съставка и за хора с чувствителна кожа. Особено интересна е антиоксидантната ефективност на бакучиола. Антиоксидантите действат като своеобразна превенция срещу преждевременното стареене на кожата. Като мощен антиоксидант той неутрализира свободните радикали, които могат да имат вредно въздействие върху клетките, протеините и липидите.

Въздействие на бакучиола върху кожата

Един поглед върху ефектите на бакучиола разкрива защо той често е сравняван с ретинол. Подобно на ретинола, бакучиолът има положително въздействие върху кожата и нейния външен вид, изразено в:

  • намаляване на бръчките и фините линии;
  • антиоксидантно действие;
  • регенериране на кожата;
  • може да намали хиперпигментацията и да изравни тена на кожата;
  • може да окаже положително въздействие върху външния вид на кожата, страдаща от акне;
  • антимикробен и противовъзпалителен ефект.

Свойствата на бакучиола за грижа за кожата не са проучени толкова задълбочено, колкото например на ретинола, но базата данни постоянно се увеличава и първите резултати са положителни.

Бакучиол за бръчки и фини линии 

При дерматологични проучвания бакучиолът показва ефект върху бръчките. Причината за това може да е, че при клетъчни изследвания е доказан положителен ефект на бакучиола върху образуването на колаген. Колагенът е важен структурен компонент на кожата и осигурява нейната стегнатост. Във функцията си на антиоксидант бакучиолът също така предпазва кожата от оксидативен стрес, който е решаващ фактор за стареенето ѝ. 

Изберете продукти с бакучиол за лице от Douglas

Бакучиол при акне 

В контекста на акнето кожата е засегната само от нарушение в производството на себум, а освен това е чувствителна и склонна към възпаления. Благодарение на своите регенериращи, противовъзпалителни и антимикробни свойства бакучиолът може да бъде полезен при акне. Той гарантира по-бързото заздравяване на възпаленията и потиска развитието на нежелани, стимулиращи акнето бактерии. 

Бакучиол за чувствителна кожа 

При чувствителната и деликатна кожа се наблюдава зачервяване, сухи участъци и дразнене. Бакучиолът има успокояващ ефект и може да поддържа здрава кожна бариера. Ако кожната бариера е непокътната, водата може да се задържа по-добре в кожата и тя също така е по-добре защитена от дразнещи замърсители.

Грижа за кожата с бакучиол 

Бакучиолът е мастноразтворимо вещество. Поради това антиоксидантното и регенериращо вещество се намира предимно в продукти на мастна основа: кремове, емулсии или масла. Но серумите също могат да съдържат бакучиол - в този случай серумът не е на водна основа, а кремообразен, на мастна основа и по-богат. Бакучиолът е лесен за употреба, защото се понася много добре и затова е подходящ за почти всеки тип и състояние на кожата. Дори чувствителната кожа може да се възползва, но винаги трябва предварително да проверите индивидуалната съвместимост. Това е така, защото бакучиол - особено в по-високи концентрации над 0,3 % - принадлежи към областта на активната козметика. Следователно, както всички високоефективни съставки, то също може да доведе до индивидуални раздразнения. Поради тази причина продуктите с нови, непознати досега за кожата съставки, трябва първо да се въвеждат бавно в рутинната практика. 

Докато продуктите с ретинол се препоръчват предимно вечер поради чувствителността му към светлина, бакучиол можете да използвате сутрин и вечер. Това е така, защото бакучиолът е много по-стабилен на светлина от ретинола.

Продукти с бакучиол

Включването на бакучиол в продукти за грижа за кожата като кремове и серуми предлага естествена и нежна алтернатива за тези, които искат да се справят с признаците на стареене с помощта на продукти със сходно, но по щадящо от ретинола, действие. Освен това, комбинирането на бакучиол с други известни съставки, като витамин С, може да осигури синергичен ефект, подобрявайки цялостните ползи от рутинната грижа за кожата.

Крем с бакучиол

Когато се включи във формула на крем, то предлага подхранваща и хидратираща основа за ежедневна грижа за кожата. Кремовете с бакучиол имат потенциала да насърчават еластичността на кожата и да намаляват появата на фини линии и бръчки. Текстурата на крема го прави лесен за нанасяне, а антиоксидантните му свойства допринасят за по-гладък и младежки тен.

Кремовете за лице с бакучиол често съдържат смес от овлажняващи съставки, за да поддържат кожата еластична и хидратирана. Нежната природа на бакучиол го прави подходящ за тези с чувствителна кожа, осигурявайки опция за хора, които търсят ефективно решение против стареене без потенциалното дразнене, свързано с традиционните кремове с ретинол.

Серум с бакучиол

Серумите могат да доставят концентрирана доза бакучиол, което позволява целенасочено третиране на специфични зони. Формулите им често включват допълнителни съставки за подобряване на цялостната ефективност, насърчавайки сияен и ревитализиран тен.Серумите с бакучиол лесно могат да се вместят в рутината с грижа за кожата, поради факта, че са леки и лесно абсорбируеми. Не причиняват усещане за тежест и омазняване на кожата, а и могат да се нанасят и сутрин, за разлика от серуми с ретинол.

Бакучиол и витамин С

Комбинирането на бакучиол с витамин С в продуктите за грижа за кожата може да помогне за насърчаването на здрава и красива кожа. И двете съставки са известни със своите антиоксидантни свойства, които спомагат за защита на кожата от увреждане на околната среда и свободни радикали. Витамин C също така помага за изравняване и изсветляване на тена, докато бакучиол работи за подобряване на текстурата и стегнатостта. Заедно те осигуряват цялостен подход към грижата за кожата, като се справят с множество проблеми и насърчават по-младежки и сияен външен вид.

Бакучиол и грижа за косата и скалпа – подходящо ли е?

Макар бакучиол да е известно и употребявано най-вече в грижата за кожата масло, неговите противовъзпалителните и антиоксидантни свойства биха могли да допринесат за по-здрав скалп и коса. Когато се включи в продукти за грижа за косата, като шампоани или серуми, бакучиолът може да предложи няколко предимства.

Подхранване на скалпа: Успокояващите свойства на бакучиол могат да помогнат за облекчаване на дразненето и зачервяването на скалпа. Задържане на влага: Хидратиращите свойства на бакучиол могат да помогнат за поддържане на баланса на влажност на скалпа и косата. Това е особено полезно за хора със суха или чуплива коса. Укрепване на косата: антиоксидантните ефекти на бакучиол могат да помогнат за защита на космените фоликули от увреждане, причинено от свободните радикали.

Как да използвате бакучиол?

Бакучиол, или продукт за грижа с него, трябва да се нанася на почистено лице и шия. Нанасянето става от продукт с най-лека консистенция към такъв с най-плътна, т.е. нанасянето на серум с бакучиол и крем с бакучиол ще се различава. Лекият серум с бакучиол се нанася преди използваният от вас овлажнител, докато крем с бакучиол ще следва тоник или серум. Всичко зависи от вашите предпочитания, кожа и рутина. Ако използвате бакучиол сутрин, е желателно да нанасяте и широкоспектърен SPF с 30 фактор или по-висок.

Винаги, когато прилагате нов продукт на кожата или косата си, е препоръчително да направите тест за алергия, особено ако имате чувствителна кожа. Добре е да се направи и консултация с дерматолог, ако имате специфични проблеми с кожата, косата или скалпа.

Ако досега не сте използвали бакучиол, поставете малко количество на китката или сгъвката на ръката. Не мокрете и не покривайте зоната няколко часа. Ако няма реакции като зачервяване, парене, сърбеж или подуване, най-вероятно е безопасно да използвате бакучиол за лице, коса или кожа. 

Често задавани въпроси за бакучиол 

Възможно ли е бакучиол да дразни кожата?

Бакучиол е по-щадяща алтернатива на ретиноидите, но при първоначално прилагане е възможно да има леко дразнене в кожата и поява на чувствителност (зачервяване, сухота, щипене) докато не свикне с продукта. При първа употреба започнете с две-три приложения седмично и наблюдавайте как ще реагира кожата. Ако се понася добре, можете постепенно да увеличите честотата.

Може ли бакучиол да се комбинира с други съставки за грижа за кожата?

Да, както вече споделихме, бакучиол и витамин C е една чудесна комбинация, която да достави на кожата антиоксидантна грижа. Друг вариант е комбинацията бакучиол и ниацинамид. Бакучиол ще помогне за освежена и успокоена кожа, а ниацинамидът за заздравяване на кожната бариера и справяне с различни белези, като например тези от акне. Може да откриете бакучиол и в комбинация с мелатонин и витамин C, с насоченост към справяне с признаци на стареене, и бакучиол и овлажняваща и хидратиращи съставки като хиалуронова киселина, серамиди и други.

Може ли бакучиол да се използва по време на бременност?

Не се препоръчва употреба на локални ретиноиди по време на бременност поради потенциален риск от вреда за бебето. Макар като цяло бакучиол да е естествена алтернатива на ретиноидите, към този момент няма достатъчно проучвания, потвърждаващи безопасността на бакучиол по време на бременност. Съветваме ви да обсъдите с гинеколог или специалист дерматолог, ако обмисляте употреба на бакучиол в този период. 

В заключение, бакучиол е естествен продукт, който може да помогне в грижата за кожата и косата. На DOUGLAS.BG ще откриете голяма гама с различни продукти с бакучиол, включително серуми и кремове, за коса и кожа на водещи марки. 

Ако искате да научите повече за продуктите за грижа и техните съставки, които ви помагат да сте по-красиви всеки ден, следете нашия блог или се абонирайте за нюзлетъра ни! В него ще откриете не само полезна информация и съвети, но и ексклузивни отстъпки и промоции на любими продукти! 

Този изчерпателен материал с информация за бакучиол е изготвен на база на оригиналния експертен текст за бакучиол, който е съставен в сътрудничество с биохимика д-р Сара Шунтер от Мюнхен, базиран на научни познания и подкрепен от изследвания в областта.

Материалът има информативен характер и не замества консултация със специалист.

Можете да се поинтересувате от:

 

 

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.