Слъгинг в грижа за кожата

В грижата за кожата постоянно се появяват нови техники и тенденции, чиято цел е свежа, гладка и сияйна кожа. Точно това обещава и слъгинга. За да изпробвате тази тенденция за разхубавяване, която привлече вниманието в последните години, имате нужда единствено от вазелин.

В следващите редове ще разгледаме какво представлява слъгинг, за какви кожи е подходяща тази тенденция и какви са необходимите стъпки, за да се направи.

 

 

Слъгинг: Какво всъщност представлява

Името на този метод за грижа за кожата, който обещава максимална хидратация и подхранване, може би ви звучи подозрително.

  • Какво точно представлява слъгинг? Думата си има съвсем просто обяснение, свързано с изпълнението на процедурата: под "slugging" се разбира нанасянето на обилен слой вазелин върху кожата на лицето.
  • Защо се нарича така? Думата "slug" идва от английската дума за "охлюв". Но не се заблуждавайте. Този метод за грижа няма общо с охлювите, а с това, че вазелинът се усеща "слузест" като охлюв, поради което процедурата е получила това име.
  • Откъде идва понятието "slugging"? Въпреки че самият термин е нов и в момента слъгингът е тенденция в Корея, вазелинът отдавна е известен в света на красотата. Звезди като Мерилин Монро са го използвали за грижа за кожата още през 50-те години на миналия век. Но нашите баби и дядовци също са знаели за полезните свойства на този универсален продукт. 
  • Искате да научите повече? Разглеждали сме в подробности вазелина, ползите му за кожата, както и какви видове вазелин могат да се прилагат в грижата за нея, в нашия материал „Вазелин“. 
  • Какво е необходимо за процедурата slugging? В допълнение към продуктите, които обикновено използвате в рутинната си грижа за кожата, се нуждаете само от вазелин. Това прави тенденцията много достъпна - и затова определено си струва да опитате. Но е важно да отбележим, че слъгинг е подходящ за суха или дехидратирана кожа. Процедурата не е особено подходяща за смесени или мазни типове кожа, защото би могла да доведе до запушвания и пъпки. Като цяло обаче, зависи от индивидуалните особености на всяка кожа. 

Какви са ползите от тази тенденция за разкрасяване на кожата 

Тази техника, вдъхновена от корейските практики за красота, придоби популярност благодарение на ефективния си начин за борба със сухотата и подобряване на нивата на хидратация. Слъгинг осигурява по-красива, мека и озарена кожа с деликатен блясък. Това е така, защото слоят вазелин, който нанасяте, е оклузивен. По отношение на кожата това означава, че вазелинът задържа влагата в кожата. Така влагата не може да се изпари с течение на времето, както обикновено се случва, и следователно се запазва.

Но оклузивният слой, създаден чрез слъгинг, предотвратява не само трансепидермалната загуба на вода, като запазва влагата в кожата ви непокътната. “Запечатват” се и нанесените овлажняващи съставки. Тоест запазва се както собствената влага на кожата, така и всякакъв вид хидратираща грижа, която нанасянето - например нощен крем с хиалуронова киселина, който използвате преди да направите слъгинга. Резултатът е кожа с плътен и еластичен вид.

Ако нанесете вазелиновия филм преди лягане, ще посрещнете следващата сутрин с хидратирана кожа. Тя ще се чувства гладка и еластична. Линиите на сухота са сведени до минимум, а участъци от кожата, в които са се усещали опъване и дискомфорт, са успокоени. Вазелинът също така придава на лицето ви копринен блясък. 

Суха, чувствителна или мазна кожа: за кой тип кожа е подходящa тенденцията слъгинг 

Както вече споменахме, слъгингът може да не е подходящ за някои видове кожа. Най-много ползи той носи за сухите, докато за мазните и смесени кожи този метод не е препоръчителен. 

Сухите и много сухите типове кожа имат особена полза от метод слъгинг. Вазелинът запазва влагата в кожата ви и я фиксира надеждно. В същото време мазната текстура омекотява особено сухите и напукани участъци от кожата. Но внимавайте: самият вазелин не овлажнява кожата. Ето защо е важно да овлажнявате кожата с други продукти за грижа, като крем или серум, преди да се намажете с него. Защото там, където няма влага, тя не може да се задържи. 

Мазната или увредена кожа не трябва да прилагат метод слъгинг. Въпреки че вазелинът не е комедогенен, тъй като образува защитна бариера върху кожата, себумът и другите остатъци не могат да се отделят от кожата, както и влагата. Това води до увеличаване на броя на новопоявили се пъпки и петна по лицето.  Ако имате мазна или склонна към акне кожа, препоръчително е да изберете по-леки, некомедогенни овлажнители, които няма да причинят запушвания и проблеми. В този случай леките хидратиращи маски с алое вера или хиалуронова киселина са по-подходяща алтернатива на метод слъгинг. Те овлажняват мазната кожа, без да причиняват допълнителни петна и запушвания. 

Съвет: Имате смесена кожа, но все пак искате да приложите слъгинг? Нанесете продукт таргетирано, т.е. мажете само сухите участъци и пропускайте мазните зони. 

Рутинна процедура за почистване: стъпка по стъпка до подхранена кожа 

Прилагането на слъгинг е изключително лесно: в общи линии просто добавяте стъпката с вазелин в края на вечерната си грижа за кожата. Защо вечер? Първо, защото лъскавият вазелинов слой не е непременно подходящ за ежедневна употреба. Второ, той предпазва лицето ви, докато спите, и се събуждате със свежа, пухкава кожа. 

Внимание: В зависимост от положението ви по време на сън вазелинът ще се пренесе върху възглавницата ви. Затова е препоръчително да поставите кърпа, която да ви помогне да предпазите калъфките и възглавниците си чисти и без мазни следи. 

Рутинната ви процедура за почистване на кожата може да изглежда по следния начин: 

  • Почистване: Основното и най-важното при слъгинг на кожата е тя да бъде почистена преди него. Защо? Защото в противен случай остатъците от грим и натрупани през деня замърсявания ще са покрити с вазелина. Както вече споменахме той действа като оклузив и запечатва, като целта е да запечата влага и полезни съставки в кожата, а не замърсителите, които могат да запушат порите ви. Затова първата стъпка е да почистите лицето си с продукт по ваш избор. 
  • Овлажняващ серум: Основната цел на слъгинг е да запазите влажността в кожата си. За да направите това и да ѝ осигурите необходимата влага, са ви необходими продукти, съдържащи хюмектанти. Серумът за лице е точно такъв продукт. Изберете подходящ за вашата кожа и нежно го нанесете, като може да използвате и леки потупващи движения. 
  • Масло за лице: За допълнителна доза грижа по желание използвайте масло за лице. Можете да го използвате и за да адресирате други нужди на кожата. Например маслото от жожоба има успокояващо действие и отпуска раздразнената кожа. Масажирайте го с кръгообразни движения или използвайте козметични инструменти, като например нефритен ролер, за допълнителен оздравителен ефект. 

  • Нощен крем: Ако не използвате масло за лице, силно препоръчително е да нанесете богат нощен крем като алтернатива. Той също ви осигурява влага и в зависимост от съставките може да противодейства на различни проблеми: първите признаци на стареене на кожата, петънца и други. 
  • Продукт за слъгинг на кожата: След това нанесете слой вазелин върху кожата си. Тъй като той не дразни, можете да го използвате навсякъде - дори около очите. Ако не ви харесва усещането от чист вазелин, подходящи алтернативи са продукти, съдържащи вазелин. 

Колко пъти се прилага слъгинг в грижата кожата 

Прилагането на тази процедура е силно зависимо от нуждите на вашата кожа. Може да използвате метод слъгинг веднъж или два пъти седмично, ако например имате много суха кожа. Или през зимата сте изложени на повече сух въздух от отоплителен уред, можете да използвате и слъгинг вместо богата маска вечер - и кожата ви ще остане хидратирана въпреки промените между външния студен и вътрешния топъл въздух в помещенията. 

Какви други продукти, освен вазелин, могат да се използват за slugging 

За да направите slugging, ще са ви необходими овлажняващи или омекотяващи продукти с оклузивни свойства, които могат да създадат защитна бариера върху кожата ви.  Макар най-честият и класически избор да е вазелин (или петролатум), поради неговата достъпност, има и други подходящи варианти. Като алтернатива можете да избирате от различни продукти като овлажняващи кремове, масла за лице или балсами, чиито формули са подходящи за slugging. Потърсете в тях съставки като масло от шеа, серамиди или ниацинамид, тъй като те осигуряват необходимата бариера за ефективно затваряне на влагата в кожата и успешно осъществяване на ефект „слъгинг“. 

Не забравяйте, че нанасянето е най-добре да е вечер, тъй като оклузивният слой може да бъде твърде тежък за дневна употреба. След като завършите обичайната си рутинна грижа за кожата, нанесете количество колкото грахово зърно от избрания от вас оклузивен продукт и нежно го масажирайте в кожата си. Тази техника работи добре, когато кожата ви вече е овлажнена, тъй като оклузивният слой заключва съществуващата хидратация. 

В заключение, slugging може да бъде успешен метод за борба със сухотата и постигане на плътна, хидратирана кожа. Особено подходящ е за тези със сух тип кожа, като е необходимо повишено внимание при използване на метода на мазна или склонна към акне кожа. С правилния оклузивен продукт можете да се възползвате от ползите от slugging, да трансформирате кожата си и да се събудите със сияен и добре подхранен тен.

На DOUGLAS.BG ще откриете голяма гама с различни продукти за грижа за кожа – масла, серуми и кремове, които да ви помогнат в грижата за кожата.

Ако искате да научите повече за продуктите за грижа и техните съставки, които ви помагат да сте по-красиви всеки ден, следете нашия блог или се абонирайте за нюзлетъра ни! В него ще откриете не само полезна информация и съвети, но и ексклузивни отстъпки и промоции на любими продукти!

Материалът има информативен характер и не замества консултация със специалист.

 Можете да се поинтересувате от:

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.