Премахване на грим

Най-важните стъпки за чиста, подхранена и защитена кожа включват не само защита от слънцето и леки грижи, но и премахване на грима вечер. Това ще помогне да избегнете появата на петна, несъвършенства и суха кожа.

В следващите редове ще ви разкрием защо задължително трябва да премахвате грима си вечер, кои продукти за почистване на грим са подходящи за различните типове кожа и ще ви обясним стъпка по стъпка как най-добре да премахнете грима от лицето си.

 

 НАКРАТКО: ПРАВИЛНО ОСТРАНЯВАНЕ НА ГРИМ
  • За да избегнете поява на несъвършенства по кожата, премахвайте грима си всяка вечер.
  • Използвайте подходящи за вашата кожа продукти – почистващо олио, мицеларна вода, пяна, както и подходящи аксесоари като микрофибърни тампони или кърпи.
  • Ако носите повече грим, препоръчваме т.нар. „двойно почистване“.

Почистване на грим от лицето и очите: защо е важно 

Отстранявате ли фон дьо тена, коректора и пудрата от лицето или си позволявате да пропуснете тази важна стъпка от вечерната си рутина? Разбира се, може да се случи така, че просто да заспите и на следващата сутрин да се събудите с лице с грим и „панда очи“, защото сенките и очната ви линия са размазани. Макар да е възможно това да се случи, особено в по-напрегнати дни или дълги нощи, препоръчваме ви да не позволявате то да се превърне в правило - заспиването с грим трябва да остане изключение, на което рядко подлагате кожата си.  

Това е така, защото фон дьо тенът и другите продукти, които остават върху лицето ви през нощта, могат не само да запушат порите ви и да причинят петна, но и да раздразнят чувствителната кожа в дългосрочен план и да изострят сухите участъци. 

Спиралата за мигли, която е оставена върху тях, също може да доведе до по-бързото им падане. Затова отделете няколко минути за себе си вечер и превърнете премахването на грима в ритуал. Мислете за него не като за досадно задължение, а за грижа за себе си, на която се наслаждавате, за да се радвате по-дълго на здрава и сияйна кожа без несъвършенства. 

Правилно премахване на грима: инструкции стъпка по стъпка 

Използвате много грим и както кремообразни, така и прахообразни продукти? Тогава нашият съвет е да включите поне два различни почистващи продукта в рутинната си процедура за премахване на грима. Почистващо олио и почистваща пяна или почистващ гел могат да се комбинират, за да премахнат дори водоустойчив грим за очи, дълготрайно червило и упорити остатъци от коректор. Този метод, при който първо използвате почистващ продукт на маслена основа, а след това почистващ продукт на водна основа, е известен още като двойно почистване. 

Показваме ви стъпка по стъпка как ефективно да премахнете грима от кожата си вечер. 

  1. Подготовка: Свалете бижутата си, вържете косата си или използвайте лента за коса. Измийте ръцете си със сапун и след това ги подсушете добре. Това ще гарантира, че няма да попаднат бактерии върху лицето ви, когато премахвате грима.
  2. Почистващо олио: Нанесете на ръцете си помпичка почистващо олио или някакъв твърд почистващ балсам и след това внимателно го нанесете върху кожата с кръгови движения. Масажирайте цялото лице, но внимавайте около очите. Ако втривате прекалено силно, това може да раздразни чувствителната кожа в тази зона. Когато усетите, че гримът ви започва да пада, нанесете малко хладка вода върху лицето си и масажирайте водно-маслената емулсия. След това изплакнете лицето си с вода - но все още не се подсушавайте.
  3. По желание - почистете с тампон или кърпа от микрофибър: Ако носите много грим, сега можете да използвате влажен, топъл тампон или кърпа от микрофибър, за да почистите допълнително лицето си и да премахнете мазния филм. Просто прокарайте кърпата по лицето си с кръгови движения.
  4. Почистваща пяна или почистващ гел: Сега използвайте почистваща пяна или почистващ гел. Ако носите само лек грим, можете да пропуснете тази стъпка. Почистващото мляко също е подходящо за суха кожа.
  5. Емулгирайте (разпенете) почистващия гел с вода в ръцете си и след това го масажирайте върху влажно лице. Може да използвате почистваща пяна, ако искате директно разпенен продукт. След това измийте отново с вода. По този начин ще премахнете и последните следи от грим от лицето си.
  6. Грижа за кожата: като следваща стъпка можете да нанесете продукт за грижа за кожата. В зависимост от типа кожа вечерната грижа може да се състои от овлажняващ тонер, серум със серамиди, хиалуронова киселина или ниацинамид и нощен крем, например. Препоръчително е нанасянето и на околоочен крем. 

Рутинна процедура за почистване в зависимост от типа кожа и нуждите ви 

Ако искате да разработите своя лична рутина за отстраняване на грима, много различни въпроси играят роля:

  • Какъв е вашият тип кожа?
  • Колко време искате или може да отделите за премахването на грима вечер?
  • Колко важно е за вас да опазвате околната среда, когато премахвате грима си? 

В зависимост от това дали имате склонна към образуване на петна, суха или особено чувствителна кожа, за вас са подходящи различни продукти. С разнообразието от продукти на козметичния пазар е лесно да се почувствате объркани кои да изберете. Поради това в следващите редове ви предлагаме преглед на всички популярни продукти за премахване на грим. За да създадете вечерен ритуал за премахване на грима и грижа за вашата кожата, който да ви подхожда идеално. 

За суха кожа: използвайте тоалетно мляко за почистване на грим

Почистващият лосион или почистващото мляко премахват фон дьо тена, ружа и други остатъци от грим, като същевременно се грижат за кожата ви. Това прави тези продукти особено подходящи за суха, чувствителна и нормална кожа. 

Друго предимство на тоалетните млека за почистване на грим, е че благодарение на кремообразната им консистенция те отстраняват макиажа и частиците мръсотия, но без да причиняват раздразнения по кожата. Въпреки това, ако сте с много грим, трябва да използвате почистващо мляко като втора стъпка, а преди това да почистите лицето си с олио за почистване на грим и двуфазен продукт за отстраняване на грим от очите, с чиято помощ да премахнете сенките за очи, спиралата и коректора. 

Употребата на мляко за почистване на грим е изключително лесна. Сложете малко мляко в ръцете си, за да се затопли. След това го нанесете върху лицето и шията си и нежно масажирайте. След това измийте с топла вода или го отстранете с тампони за почистване на грим, заедно с остатъците от макиажа. 

За смесена и мазна кожа: отстранете грима с почистващи продукти за лице на водна основа 

Имате ли мазна или смесена кожа? Тогава използвайте продукти за премахване на грим като почистващ гел и почистваща пяна. Те отстраняват сенките, пудрата и ружа от лицето ви, без да утежняват кожата ви. Продуктите са на водна основа и разтварят лек грим лесно и без да оставят следи. 

Ето как става премахването на грима: Измийте лицето си и след това нанесете една или две помпички от почистващия гел или пяна. Продуктът се разпенва при контакт с вода. Масажирайте върху лицето, за да постигнете още по-пълно почистване. След това измийте пяната. 

За чувствителна кожа: почистване на грим с мицеларна вода

Много мицеларни води не съдържат допълнителни съставки, които биха могли да раздразнят кожата ви. Затова те са особено подходящи за чувствителна или раздразнена кожа, склонна към зачервяване и замърсявания. Както подсказва името, мицеларната вода е с водна консистенция. Мицелите са водолюбиви молекули, които разтварят фон дьо тена, коректора и други кремообразни продукти. Просто изсипете обилно количество продукт върху памучен тампон и нежно го прокарайте по лицето си с кръгови движения. Внимавайте да не търкате прекалено силно, за да не раздразните излишно кожата си.

Водата ще премахне дори труден за премахване грим, като спирала и очна линия. Поставете тампон, напоен с мицеларна вода, върху затворените си очи, натиснете леко и оставете да подейства за 10-20 секунди. През това време сенките за очи и другият грим ще се разтварят. След това избършете с памучния тампон с едно движение - всички остатъци от грим ще полепнат по него. Повторете процеса, ако е необходимо. Не забравяйте да измиете мицеларната вода от лицето си с вода. 

Богати и подхранващи продукти: отстранете грима си с балсам или олио за почистване на грим 

Искате ли да премахнете фон дьо тена, коректора и матовото червило от лицето си лесно и без агресивно търкане? Възможно е продуктите на водна основа да не са достатъчно силни при премахването на по-тежки продукти, като водоустойчивите, или слънцезащита. 

Упорити, водоустойчиви продукти се отстраняват ефективно с помощта на почистващи масла или тяхната твърда версия - почистващ балсам. Важно при употреба – използват се със сухи ръце върху суха или подсушена кожа на лицето. 

Нанесете маслото за почистване на грим върху сухо лице. Изсипете две-три помпи в сухите си ръце и масажирайте в кожата. Предварително трябва да разтопите почистващия балсам в ръцете си поради твърдата му консистенция. 

Ако внимателно разнесете продукта с кръгови движения, ще усетите, че дори водоустойчивата спирала и очната линия се разтварят и отделят лесно от кожата. След това с ръце нанесете малко хладка вода на лицето. Отново масажирайте продукта - много масла се превръщат в гъсто мляко при контакт с вода. След това отмийте остатъците. Предимство на маслата за почистване на грим е, че то е толкова нежно, че е подходящо дори за чувствителната ви зона около очите.

Екологично съобразена алтернатива: премахване на грима с тампони и кърпи за многократна употреба 

Искате ли да избегнете пластмасовите опаковки и да намалите отпадъците при премахването на грима? Има решение и за любителите на грима, които ги е грижа за околната среда. 

От една страна специалните почистващи тампони и кърпи не само могат да се изпират и така да са подходящи за многократна употреба, а от друга опаковките им, които често са изработени от хартия, могат да се рециклират, за разлика от пластмасовите такива на памучните тампони. 

Ако изберете сапуни за почистване на лице, повечето твърди почистващи продукти от този тип съдържат съставки като червена глина, морска сол или активен въглен, които балансират кожата ви при премахване на грима. Намокрете ги с вода и ги разпенете леко с ръце, след което и масажирайте с кръгови движения, изплакнете остатъците с вода - и се насладете на усещането за свежа, чиста кожа. 

Тампоните и кърпите за многократна употреба, изработени от микрофибър, могат да заменят памучните тампони. Използвайте ги, за да отстраните нежно остатъците от грим от лицето си - и след това ги поставете в пералнята. За ефективно и хигиенично отстраняване на грима без угризения на съвестта. 

Когато времето е от съществено значение: почистване на кожата с кърпички за премахване на грим 

Отивате направо във фитнеса след работа и трябва бързо да премахнете фон дьо тена си преди това? Или пък пътувате и търсите универсално средство за отстраняване на грим, което да почисти кожата ефективно, но без вода и във възможно най-кратък срок? Тогава кърпичките за премахване на грим са бързо решение, което елиминира нуждата от използване на много продукти и стъпки и спестява време. 

Почистване на кожата с кърпи за дегримиране помага за сваляне на лекия грим и замърсяванията, като често е необходимо да използвате само една-две кърпички. Просто извадете почистващата кърпичка от опаковката и преминете нежно по лицето и шията си; не забравяйте да не бъдете агресивни в процеса на почистване, за да не увредите кожата и да доведете до опъване и нараняване, което е необратимо. 

Ако обаче използвате слънцезащита и по-тежък грим (особено водоустойчиви продукти), по време на ежедневната си рутина е силно препоръчително да използвате почистващ продукт на маслена или водна основа. Той ще свали безпроблемно грима, като същевременно ще предотврати раздразнението на кожата, което може да бъде причинено от триенето на кърпичката за почистване на грим агресивно или с повече натиск. В случай, че ви се налага да използвате кърпи за почистване на грим от лицето и очите, то опитайте да добавите и маслен продукт преди преминаването с кърпичките; и разбира се, постарайте се да не прибягвате твърде често до този бърз метод, за да запазите кожата по-дълго здрава и сияйна. 

Почистване на грима и от аксесоарите 

Не забравяйте, че редовното почистване на аксесоарите, с чиято помощ нанасяте любимите си грим продукти, също оказва ключово влияние на здравето и красивия вид на кожата ви. 

Мръсните четки и гъбички за грим могат да представляват заплаха за кожата поради натрупването на различни вещества, включително остатъци от продукти, мръсотия, кожен себум, масла от продуктите и бактерии. Когато четките за грим не се почистват редовно, те се превръщат в среда за размножаване на бактерии, което може да доведе до проблеми като акне и кожни обриви. Мръсните гъби за грим също могат да допринесат за кожни проблеми, тъй като тези гъби са порести и абсорбиращи, което води до задържане на всичко, с което имат досег – продукт, кожния себум и бактерии. 

Поради това важна стъпка за здрава кожа е почистването на грима от използваните от вас аксесоари. Редовното почистване помага за елиминирането на остатъците от продукта, замърсяванията, кожен себум и бактериите, намалявайки риска от дразнене на кожата и обриви. Чистите четки осигуряват по-меко и нежно докосване на кожата и по-добро нанасяне на продуктите в сравнение със силно замърсените четки. Освен това, колкото по-често почиствате четките си, толкова по-малко бактерии, причиняващи проблеми (като акне), разпространявате по кожата си. Може да използвате най-обикновен бебешки сапун и топла вода, или специално създадени за целта продукти и уреди за почистване на четките за грим. Най-важното обаче е, да правите това почистване редовно, на около седмица, за да предпазите кожата от раздразнения и проблеми. 

В заключение, вечерната рутина за кожа е ключов елемент от грижата за нея. Спазвана редовно и с прилагане на правилните продукти, тя ще ви помогне да се радвате на озарена кожа без несъвършенства и петънца.

На DOUGLAS.BG ще откриете голяма гама с различни продукти – масла, мицеларни води, пяни и млека, които да ви помогнат в премахването на грима от лицето и грижа за кожата. 

Ако искате да научите повече за продуктите за грижа и техните съставки, които ви помагат да сте по-красиви всеки ден, следете нашия блог или се абонирайте за нюзлетъра ни! В него ще откриете не само полезна информация и съвети, но и ексклузивни отстъпки и промоции на любими продукти!

 Можете да се поинтересувате от:

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.