Серамиди

Серамидите играят особено важна роля за ненарушената кожна бариера. Ако те липсват, това често се изразява в суха, люспеста или напукана кожа. Грижата със серамиди може да подобри състоянието и съдържанието на влага в кожата.

В следващите редове ще разгледаме основните ползи от серамидите в грижа за кожата и как може да ги добавите към ежедневната си рутина. Ще разгледаме и някои често задавани въпроси като подходящи ли са за грижа за косата и могат ли да се комбинират с други вещества за грижа за кожата.

 

 

НАКРАТКО: СЕРАМИДИ

  • Наименование от списъка на съставките (INCI): "ceramides" + буквена комбинация от N, A, O, S, P, H.
  • Действие: регенериращо, стабилизиращо бариерата, защитно.
  • Препоръчителна употреба: кремове и маски.
  • Типове кожа: подходяща за всички типове кожа, но особено за суха и чувствителна такава.

Какво представляват серамидите?

Серамидите са група липиди, всеки от които е съставен от мастна киселина и т.нар. сфингозин. Те се срещат естествено в кожата и понастоящем според изследванията съществуват поне 9 различни вида серамиди:

  • Серамиди NH
  • Серамиди NP
  • Серамиди NS
  • Серамиди AP
  • Серамиди AH
  • Серамиди AS
  • Серамиди EOP
  • Серамиди EOS
  • Серамиди EOH 

Това обозначение се основава на буквена система (N, A, O, S, P, H), получена от основната структура. Въпреки че серамидите са природни съединения, те се произвеждат основно по биотехнологичен или синтетичен път в сложен процес за използване в продукти за грижа за кожата. Това не е особено евтино, но усилията си заслужават, тъй като по този начин получените крайни продукти са идентични на кожата и така не предизвикват раздразнения. Освен това те са изключително ефективни дори в ниски концентрации (0,05-1%).  

Как серамидите въздействат върху кожата 

Серамидите са ключов компонент от структурата на кожата. Те са особено важни за кожната ни бариера. Тук те образуват голяма част от "комплекта", който държи клетките на кожата заедно. Представата за стена, изградена от тухли и хоросан, помага да се разбере това: серамидите съставляват голяма част от хоросана, който държи тухлите (кожните клетки) заедно. Само когато тухлите и хоросанът се съединят, се създава стабилна и плътна стена. Пренесено върху роговия слой (най-горния слой на кожата, stratum corneum), това означава, че той губи по-малко вода и остава по-добре хидратиран. Ако, от друга страна, в кожата липсват серамиди, тя не може да задържа добре водата и като цяло е склонна да бъде суха. Резултатът е люспеста и напукана кожа. Дерматологичните изследвания показват, че особено предварително увредената и много суха кожа реагира силно положително на серамидите. Резултатът е по-малка трансепидермална загуба на вода (TEWL), подобрена бариерна функция и по-гладка кожа. 

Зрялата кожа, която произвежда по-малко серамиди, също реагира добре на грижата с тях. Неслучайно серамидите са известни и като съставки с противостареещ ефект. Освен това трябва да се спомене, че серамидите повлияват благоприятно не само върху състарената кожа, но и върху кожни състояния с нарушена бариерна функция и невродермит.

Серамидите носят следните ползи за кожата:

  • подобряват състоянието на клетките на кожата;
  • задържат влагата в кожата;
  • предотвратяват дразненето и изсушаването на кожата;
  • предпазват кожата от развитието на бактерии и гъбички, причиняващи инфекции;
  • поддържат кожата еластична и овлажнена;
  • балансират здравословното PH на кожата;
  • имат анти-ейдж ефект.

Кои са трите незаменими серамиди?  

Макар всички видове серамиди да са полезни, съществуват три основни типа, които са незаменими. Те са:

  • серамиди 1 (EOS);
  • серамиди 3 (NP);
  • серамиди 6-II (AP).

Счита се, че в сравнение с останалите видове тези действат най-благоприятно за поддържането на кожната бариера хидратирана, а кожата - жизнена и задържаща влага.

Серамиди в грижата за кожата

Серамидите са подходящи за употреба при всеки тип кожа и по своята същност не се разтварят във вода. Заради това те се намират главно в кремове на мастна основа. Често срещаните видове продукти със серамиди са богати и подхранващи кремове, които трябва да насърчават и подпомагат регенерацията. В този контекст съдържащите се серамиди са предимно съпътстващи вещества, които се вписват в контекста на други подхранващи съставки, за да укрепят кожната бариера и да я възстановят, ако е необходимо.

Здравата кожна бариера винаги означава, че кожата е добре хидратирана, изглежда свежа и не показва признаци на зачервяване, лющене или сухи петна. 

Серамиди за лице

Серамидите играят ключова роля за здравето на кожата и поддържането ѝ жизненa, гладкa и хидратиранa. По-ниските нива на серамиди могат да доведат до развитието на кожни заболявания като розацея, екзема или псориазис. Възрастта, суровите климатични условия и прекомерното излагане на слънце оказват негативно влияние върху кожата, като нарушават бариерната ѝ функция, и понижават нивата на серамидите. 

Затова е важно редовно да се използват козметични продукти със съдържание на серамиди. Те помагат за предотвратяване на преждевременното стареене и образуването на бръчки. В противен случаи недостигът им може да доведе до усещане за опъване, раздразнение и сърбеж. Освен че хидратират кожата и намаляват фините линии, серамидите за лице са ефективно средство за борба с акнето. Тъй като слабата кожна бариера може да е причинител за появата на проблема, нанасянето на продукти, съдържащи серамиди, ще спомогне за нейното укрепване. Поради факта, че много продукти за справяне с акнето са свързани със странични ефекти като дразнене и сухота, третирането на кожата със серамиди за лице може да помогне да се избегнат тези неприятни симптоми.

Серамиди в грижата за косата

Ползите, които могат да се извлекат от употребата на козметика със серамиди, не се ограничават само до грижата за кожата. Те са изключително полезни за здравето на косата, като: 

  • предпазват защитната ѝ бариера от изсушаване;
  • заздравяват косъма по цялата му дължина, като участват в процеса на регенерация във външния му слой;
  • задържат влагата;
  • имат хидратиращо действие;
  • възвръщат блясъка ѝ;
  • намаляват пърхота.

Продуктите със съдържание на серамиди - шампоани, маски, балсами - са особено ефективни върху суха, увредена или боядисана коса.

Продукти със серамиди

Съществуват разнообразни начини, с които можете да хидратирате и ревитализирате кожата си чрез употребата на овлажнители, тонери, серуми и кремове със серамиди. По този начин ще помогнете да се допълнят естествено липсващите в кожата серамиди, независимо дали липсата им е причинена от напредване на възрастта, сурови климатични условия или прекалено излагане на слънце. Добавените такива задържат влагата и помагат за изглаждане и омекотяване на кожата. Що се отнася до грижата за косата, интензивните маски, шампоаните и серумите със серамиди помагат за по-бързото възстановяване на увредения косъм и поддържат косата здрава дори при често подлагане на топлинна обработка или боядисване. 

Крем със серамиди

В зависимост от типа крем със серамиди можете да се възползвате от многото им предимства - дълбоко хидратиране, намаляване на бръчките, регенериране на кожната бариера, възстановяване на еластичността,  балансиране на масления и водния баланс и др.

Серум със серамиди

Друга опция, която можете да изберете, са серумите със серамиди. Те възстановяват и укрепват кожната бариера, предотвратяват загубата на влага, защитават кожата от външни стресови фактори, отговарящи за преждевременното ѝ стареене и т.н.

Маска със серамиди

Правилният избор на маска за коса със серамиди зависи от типа коса и скалп, който имате. Спрямо това можете да се ориентирате от какво има нужда вашата коса - възстановяване, подхранване, намаляване на къдренето, заздравяване и укрепване на косъма, възвръщане на блясъка и др.

Така ще можете да се спрете на най-подходящия продукт със серамиди, с който да постигнете желаните резултати.

Комбинация на серамиди с други съставки

Серамидите се съчетават добре с много съставки. Те са най-ефективни, когато се комбинират с други вещества, възстановяващи кожата - мастни киселини, глицерин, холестерол, пептиди, линолова киселина, ниацинамид, ретинол, хиалуронова киселина и др. Комбинацията от серамидите и тези съставки са чудесен начин за подобряване на структурата и външния вид на кожата, както и за облекчаване на неприятни симптоми като лющене, сухота и т.н. За по-ефективно справяне с признаците на стареене можете да използвате продукти със съдържание на серамиди и ретинол или хиалуронова киселина.

Серамиди и хиалуронова киселина

И двете съставки действат като овлажнители и могат да се комбинират в ежедневната грижа за кожата. Серамидите са липиди, които се произвеждат в мастните клетки и  действат като емолиенти, подобряващи бариерната функция на кожата и запълвайки пространствата между кожните клетки. От друга страна, хиалуроновата киселина е хумектант. Тя привлича и свързва водата от по-дълбоките слоеве на кожата. Заедно те спомагат за създаването и укрепването на здрава кожна бариера, предпазваща кожата от външни агресори.

Серамиди и ретинол

Продуктите, съдържащи серамиди, могат да се използват както сутрин, така и вечер. Ако обаче сте включили ретинол в рутината си, е препоръчително вечер да нанесете първо ретинола, а после серамидите. Двете съставки се допълват за създаването на по-здрава кожна бариера и за намаляване на вероятността от поява на лющене или раздразнение.

Противопоказна ли е употребата на серамиди?

Както вече  се спомена, серамидите се съчетават добре с различни съставки. Освен това не са известни странични ефекти вследствие на тяхната употреба. Все пак обаче някои хора могат да са по-чувствителни към определени продукти, които да им причинят дискомфорт и дразнене. 

Различни фактори допринасят за появата на тези неприятни симптоми. Те са:

  • неправилна или прекомерна употреба на козметика със серамиди; 
  • неподходящ състав;
  • висока концентрация на серамиди;
  • алергия към серамидите или други съставки от продукта. 

С всеки нов продукт, и особено ако досега не сте използвали серамиди в грижата си за кожа или коса, индивидуалните реакции може да варират. Затова е препоръчително да направите тест преди приложение, за да проверите съвместимост с вашата кожа. При покупка четете внимателно етикетите и списъка със съставките и спазвайте инструкциите за употреба. При много чувствителна кожа обмислете дали не трябва да въведете продукти със серамиди в рутинните си процедури постепенно, за да се адаптира кожата ви към тях. Препоръчително е незабавно да се консултирате с лекар, ако се появят някакви нежелани реакции. Ако имате специфични кожни оплаквания, е препоръчително да направите и консултация с дерматолог за персонализиран съвет въз основа на вашия тип кожа и проблеми. 

Често задавани въпроси за серамиди 

Как разпознавате бариерно-стабилизиращата грижа за кожата със серамиди?

Очевидно е, че в списъка на съставките можете да откриете "серамиди". Те обаче могат да се крият и зад други вещества. Например линоловата киселина, сфинголипидите и фитосфингозинът образуват прекурсори на серамиди, които спомагат за производството на повече серамиди в горните слоеве на кожата. 

Ако серамидите се комбинират с други вещества за грижа за кожата и компоненти на кожната бариера, напр. фосфолипиди или холестерол, това има много благоприятен ефект. Добавянето на антиоксиданти за защита на серамидите от окисление също може да се окаже ползотворно. Антиоксидантите са особено полезни, ако продуктът за грижа, съдържащ серамиди, не се предлага в туби, безвъздушни дозатори или други херметически затворени опаковки.  

Подходящи ли са серамидите и за грижа за косата? 

Косата, на която липсват серамиди, често изглежда без обем, суха, матова и чуплива. Шампоани, терапии за коса или продукти без отмиване със серамиди могат да укрепят кутикулата на косъма и частично да възстановят увредените участъци. 

Кой от различните серамиди е най-важен за кожата? 

Трудно е да се посочи един-единствен сред различните серамиди, който да се счита за най-добър или най-ефективен за кожата. В зависимост от кожния слой разпределението на класовете серамиди е различно. Въпреки това, тъй като грижата за кожата е насочена предимно към роговия слой, дерматолозите предполагат, че серамидите NP и серамидите EOS, които най-често се срещат в роговия слой, са особено подходящи за грижа за кожата.

В заключение, серамидите са липиди, произвеждани в кожата, които я поддържат стегната, овлажнена, подмладена и хидратирана. Тези свойства ги правят чудесна съставка в козметичните продукти за кожата и косата. Те могат да се нанасят сутрин или вечер и в комбинация с други вещества, възстановяващи и поддържащи здравето на кожата, като ретинол или хиалуронова киселина.

На DOUGLAS.BG ще откриете голяма гама с различни продукти със серамиди за кожа и коса на водещи марки.  Ако искате да научите повече за продуктите за грижа и техните съставки, които ви помагат да сте по-красиви всеки ден, следете нашия блог или се абонирайте за нюзлетъра ни! В него ще откриете не само полезна информация и съвети, но и ексклузивни отстъпки и промоции на любими продукти!

Този изчерпателен материал с информация за серамиди е изготвен на база на оригиналния експертен текст за тях, който е съставен в сътрудничество с биохимика д-р Сара Шунтер от Мюнхен, базиран на научни познания и подкрепен от изследвания в областта. Материалът има информативен характер и не замества консултация със специалист.

Можете да се поинтересувате от:

 

 

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.