Дермапланинг

Гладка, равномерна кожа и неустоим блясък - това обещава тенденцията за сияен тен  на лицето дермапланинг. Но вярно ли е? 

Дермапланингът премахва фините косъмчета и мъртвите кожни клетки от кожата ви. В следващите редове ще разберете повече за тази процедура, как да я приложите у дома и при кои кожни проблеми не е подходяща за изпълнение.

 

 НАКРАТКО: ДЕРМАПЛАНИНГ
  • Дермапланингът произхожда от Япония и е една от най-популярните процедури в азиатските салони за красота.
  • Дермапланингът представлява бръснене на лицето за жени.
  • Бръсненето на лицето с ексфолиращ ефект прави кожата по-гладка и мека. Гримът може да се нанася по-равномерно, а кремовете се абсорбират по-лесно.
  • Фините косъмчета и мъртвите клетки се отстраняват чрез остро острие от вас или козметика ви.
  • Окосмяването израства много бавно, затова е достатъчно да правите процедурата на всеки четири до шест седмици.
  • Всеки може да се подложи на дермапланинг, но то не е подходящо за хора с много чувствителна кожа или кожни заболявания като невродермит. В тези случаи процедурата може да предизвика допълнително дразнене.

Какво е дермапланинг?

Накратко казано, дермапланингът е бръснене на лицето за жени. Всъщност то комбинира две процедури в една - обезкосмяване и ексфолиране. Със специално острие се отстраняват фините косми, които покриват лицето ви. В процеса се премахват и мъртвите кожни клетки - точно както при обикновения механичен пилинг. Фокусът обаче не е върху премахването на нежеланото окосмяване по лицето, a изглаждане на кожата и озаряване на тена.

Произход на дермапланинга

Тенденцията в грижата за кожата се заражда в Япония и вече е навлязла в салоните за красота по целия свят, но още от древността жените са използвали различни методи за ексфолиране на кожата и премахване на нежеланото окосмяване по лицето.

Практично: Ако нямате време да отидете в салона или искате да прекарате един релаксиращ спа ден у дома, можете просто да си направите дермапланинг сами. Тук ще разберете как се различава процедурата в салон за красота и у дома.

Дермапланинг в салон за красота

Салоните за красота предлагат цялостен пакет от дермапланинг услуги, който включва почистване, бръснене и финална грижа. Фокусът, разбира се, е върху бръсненето на лицето. 

За целта козметиците използват специални ножчета за дермапланинг или извити скалпели. Тези инструменти са особено остри. Те осигуряват прецизно и най-вече нежно бръснене. Това се дължи на факта, че колкото по-остро е острието, толкова по-малко е триенето на кожата - и толкова по-малко е натоварването върху нея. 

След процедурата излизате от салона със сияен тен.

Както виждате, бръсненето на лицето изисква малко практика - все пак не се използва обикновена самобръсначка. Ако искате да изпробвате този нов козметичен метод, посещението в козметичен салон може да е препоръчително. 

В следващите редове ще откриете подробни инструкции как да си направите дермапланинг стъпка по стъпка и да разберете дали е подходящ за вас.

Дермапланинг в домашни условия

Искате ли да опитате дермапланинг у дома? Няма проблем: можете да прилагате метода безопасно и в домашни условия.

Най-добрият начин за това е да използвате подходящ уред за дермапланинг: бръснач или ножче за вежди. Те ви позволяват без усилие да изрежете фините косъмчета и да отстраните мъртвите кожни клетки. Отличават се с удобна употреба, като свеждат до минимум риска от порязване. 

Това, което трябва да знаете за уредите за дермапланинг е, че се различават от обикновените самобръсначки. Те са дълги, със заострени бръснарски ръбчета и имат ергономична дръжка. За да избегнете замърсяване на кожата или нейното раздразване, е важно да използвате чисто острие всеки път, когато извършвате процедурата.

Затова е препоръчително да го дезинфекцирате редовно, както и да имате повече от едно ножче за дермапланинг.

Ако сте начинаещи в дермапланинга, то в този текст ще разберете кои са основните стъпки, които да следвате.

Съвет: Отделете време за процедурата и не забравяйте да почистите кожата си преди това и да се погрижите за нея след дермапланинга - точно както в козметичен салон. Това не само ще създаде релаксиращо уелнес усещане, но ще накара кожата ви да засияе. 

Ползи от дермапланинга

Дермапланингът е неинванзивна безопасна козметична процедура, която може да се извършва в салон или у дома. Той е често предпочитан метод за премахване на нежелани косъмчета по лицето и ексфолиране на кожата заради многобройните ползи, които могат да се извлекат от него. 

В следващите редове ще научите кои са най-важните предимства на дермапланинга.

Сияен блясък

Дори косъмчетата да са невидими на пръв поглед, те пречупват светлината, която пада върху лицето ви и го матират. Без тях кожата ви отразява светлината много по-силно и изглежда по-сияйна.

По-чиста кожа

Дермапланингът премахва мъртвите клетки от кожата ви като всеки друг ексфолиант. Това предотвратява запушването на порите и появата на петна.

Засилено клетъчно обновяване

Ексфолирането с бръснач също има за цел да стимулира клетъчното обновяване и производството на колаген. И двете противодействат на естествения процес на стареене, така че кожата ви да остане млада и стегната за по-дълго време.

Подобряване на грижата за кожата

След като косъмчетата изчезнат, кремовете и серумите се абсорбират много по-бързо и по-добре. В края на краищата те не се задържат върху космите, а се нанасят директно върху кожата.

По-лесно нанасяне на грим

След дермапланинг гримът се нанася по-лесно и равномерно и не остава върху фините косъмчета. Освен това той издържа много по-дълго, тъй като прилепва по-добре към кожата - все едно сте използвали праймер.

Макар да спомага за по-доброто нанасяне на грим, имайте предвид, че не е препоръчително да слагате грим веднага след извършване на процедурата. Така ще избегнете допълнително раздразване на кожата.

Не на последно място трябва да се спомене, че дермапланингът не влияе на текстурата и скоростта, с която растат косъмчетата. При повторната им поява те няма да пораснат по-гъсти, тъмни или твърди.

Направи си сам дермапланинг: инструкции стъпка по стъпка

Доверяването на специалист, който да се погрижи за кожата ви, винаги е добра идея, но понякога поради липса на време можете да предпочетете да извършите процедурата сами в домашни условия. Това е възможно, ако следвате няколко основни стъпки за постигане на сияйна, гладка и мека кожа.

Можете да превърнете премахването на косъмчетата по лицето в уелнес изживяване, като създадете релаксираща атмосфера. Да бъдете спокойни и отпочинали е важно за правилното извършване на процедурата, защото тя изисква отделяне на време и стабилна ръка, за да не се нараните.

Първо, добре е да си приготвите почистващ продукт по ваш избор, бръснач или ножче за дермапланинг, няколко памучни тампона и хидратиращ крем за лице. Така ще имате всичко под ръка и ще извършите процедурата само за няколко минути.

Важно: Уелнес почивката у дома ви приканва да се насладите на приглушената светлина на лампа или свещи. Дермапланингът обаче изисква източник на силна светлина, за да можете да видите мъхчетата, които искате да премахнете от лицето си. Най-доброто място за това е добре осветената тоалетка.

Стъпка 1: Подгответе кожата си

Преди дермапланинга почистете добре кожата си с почистващ продукт. По този начин ще премахнете грима и събралата се мръсотия по лицето. Това е важно, за да не "свалите" грима или други продукти по време на процеса на дермапланинг и да не ги разнасяте по току-що ексфолираната кожа. Това би довело до появата на петна за нула време. Освен това можете да използвате почистваща маска. Накрая подсушете добре кожата си.

Стъпка 2: Бръснене на лицето

Поставете предварително дезинфекцирания уред за дермапланинг върху горния край на лицето под ъгъл спрямо кожата. Поддържайте ъгъл от около 45 градуса. Сега опънете кожата с пръстите на свободната си ръка и прокарайте къси движения по лицето си. 

Първо, започнете от горната част на ухото, продължете към линията на челюстта и навътре към носа, за да избръснете цялата буза. След това преминете към брадичката и горната устна. Избягвайте зоните около косата, клепачите и страните на носа, както и около веждите, за да не ги засегнете погрешка.

Ако по острието се съберат косъмчета или себум, отстранете и двете с чист памучен тампон. След като приключите с бръсненето, изплакнете лицето си с хладка вода и внимателно го подсушете, защото кожата ви е особено чувствителна към триенето след бръснене.

Стъпка 3: Погрижете се за кожата си

След като сте премахнали от лицето си фините власинки и мъртви кожни клетки, е време да се погрижите за току-що ексфолираната кожа с хидратиращ крем или серум.

От една страна, на този етап кожата ви абсорбира овлажняващите продукти особено добре. От друга, сте отстранили и част от естествената ѝ киселинна мантия, която осигурява баланса на влагата в кожата. Затова е важно да хидратирате лицето си.

Плюс: Сиянието, което получавате след дермапланинга, се засилва от овлажняващ крем. Употребата му ще намали усещането за леко парене и по-голямата чувствителност, които е възможно да се появят вследствие на процедурата. 

Внимание: Киселинната мантия се възстановява напълно едва няколко дни след дермапланинга. Междувременно защитата от ултравиолетовите лъчи е абсолютно задължителна, тъй като през това време кожата ви реагира по-чувствително на слънчевите лъчи.

Колко време трае дермапланингът

Действието на дермапланинга продължава около четири до шест седмици. След това окосмяването по лицето ще израсне отново и ще можете да направите нов сеанс.

Крие ли дермапланингът рискове за здравето

Дермапланингът е безопасен козметичен метод. Все пак извършването на процедурата в домашни условия крие известни рискове.

Ако се употребяват нискокачествени инструменти, не се дезинфекцират редовно и не се действа бавно и внимателно, се увеличава възможността от нараняване на кожата.

Когато правите процедурата у дома, имайте предвид, че може да получите следните странични ефекти:

  • временно раздразване на кожата - дермапланингът нарушава кожната бариера, която я предпазва и хидратира. Затова е изключително важно да се погрижите за кожата си преди и след процедурата и да използвате овлажняващ и слънцезащитен крем;
  • предразположение към поява на бактерии - това може да се случи, ако бързате или не сте почистили кожата си и уреда за дермапланинг, който използвате;
  • влошаване на акнето - ако имате този проблем, е по-вероятно кожата ви да е по-уязвима и податлива към поява на бактерии. Дермапланингът може да влоши състоянието ѝ, затова в такъв тип ситуации извършването му не е препоръчително.

Кой не трябва да се подлага на дермапланинг

Макар дермапланингът да е безопасен козметичен метод за изглаждането и ексфолирането на кожата, то в определени случаи извършването му трябва да се избягва. 

Такива са:

  • активно акне;
  • екзема;
  • псориазис;
  • кожни изгаряния;
  • розацея;
  • поява на алергични реакции от продукти;
  • различни кожни образувания като лунички и бенки;
  • невродермит;
  • контактен дерматит.

Така че ако сте с проблемна кожа, преди да се подложите на дермапланинг, е препоръчително да се консултирате със специалист. Това е важно, защото в противен случай дермапланингът би довел до повече вреди, отколкото ползи за вашата кожа.

Специалист козметик може да ви насочи към алтернативни процедури, които са съобразени с вашите нужди.

В заключение, дермапланингът е неинвазивна метод, при който с ножче или самобръсначка се премахват мъртвите кожни клетки и малките фини косъмчета (известни и като прасковен мъх), за да стане лицето ви по-сияйно, гладко и меко.

Той може да се извършва както в козметични салони, така и в домашни условия. Макар че е безопасен метод за подобряване състоянието на кожата, крие известни рискове от нараняване и инфектиране. Такива случаи могат да бъдат предизвикани от неправилно извършване на процедурата или от непочистени кожа и инструменти.

Важен елемент при дермапланинг в домашни условия е грижата за кожата преди и след процедурата - нанасянето на почистващи, овлажняващи и хидратиращи продукти, комбинирани със слънцезащитни кремове, ще помогне за доброто състояние на кожата.

При наличие на кожни проблеми (като екзема и розацея например) дермапланингът не е препоръчителен.

С развитието на козметичната индустрия и появата на все повече иновативни техники дермапланингът се превръща в по-достъпен разкрасителен метод за всеки, желаещ да се погрижи за кожата си.

На DOUGLAS.BG ще откриете голяма гама с различни продукти, подходящи за сутрешна и вечерна рутина, които да ви помогнат в грижата за кожата преди и след прилагане на дермапланинг. 

Ако искате да научите повече за продуктите за грижа и техните съставки, които ви помагат да сте по-красиви всеки ден, следете нашия блог или се абонирайте за нюзлетъра ни! В него ще откриете не само полезна информация и съвети, но и ексклузивни отстъпки и промоции на любими продукти!

 Можете да се поинтересувате от:

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.