Коензим Q10 – познавате го не само от рекламите и има защо!

Коензим Q10 – познавате го не само от рекламите и има защо!

Коензим Q10 е едно от най-известните вещества в грижата за кожата против стареене, което разгръща потенциала си дори не само при зряла кожа. В качеството си на радикален агент Q10 е подходящ за почти всички типове кожа.

Какво представлява Коензим Q10?

Наименование от списъка на съставките (INCI): Ubiquinone. Ефектът е подхранващ и защитен, а препоръчителната употреба е особено в серуми, кремове и лосиони. Типове кожа: при признаци на стареене на кожата.

Коензимите са от съществено значение за някои ензимни процеси в човешкия метаболизъм. Коензим Q10 също така играе решаваща роля за организма и метаболизма при производството на енергия. Във всяка телесна клетка има многобройни митохондрии, които в качеството си на електроцентрали на клетката осигуряват снабдяването с енергия с енергийния носител АТФ. Образуването на АТФ в митохондриите е процес, при който естествено се освобождават много свободни радикали. За да се предотврати увреждането на тези богати на енергия частици за клетката и клетъчните структури, организмът разполага със защитен механизъм под формата на собствени радикални уловители. В качеството си на антиоксидант кю ензим 10 е един от тези уловители на радикали. 

Достатъчното количество коензим Q10 може да се осигури чрез балансирано хранене. Ядките, маслата, бобовите растения, броколите, спанакът и картофите съдържат Q10. Но и самият организъм може да произвежда коензима, въпреки че с възрастта собственото му производство в организма намалява.

Как коензим Q10 влияе върху кожата?

Коензим Q10 е твърде обемен за кожата – т.е. той не може да се абсорбира много добре от нея поради своя молекулярен размер. Ето защо, за да се подобри абсорбацията, Q10, който е предназначен за грижа за кожата, често е специално капсулиран в т.нар. липозоми.

Ако Q10 попадне в кожата, той може да се съхрани до известна степен в клетъчните мембрани поради мастноразтворимия си характер. Това е и мястото, където се проявяват грижовните свойства на кю ензим 10 за кожата.

  • Действа като антиоксидант: защита срещу оксидативен стрес и свободни радикали.
  • Има противовъзпалителен ефект
  • Подпомага регенерацията и обновяването на клетките
  • Увеличава образуването на еластин
  • Изглажда фините линии и бръчките
  • Неразделна част от липидния бислой на клетъчните мембрани - осигурява стабилност и подвижност на клетките
  • Участва в производството на енергия в клетките

Влиянието на коензим Q10 върху кожата е било предмет на множество изследвания в миналото. Някои от тези резултати в последствие окачествяват Q10 като вещество за грижа за "зрялата кожа".

Концентрацията на коензим Q10 в продуктите за грижа за кожата е доста слаба. Много от наблюдаваните ефекти са предимно логично следствие от факта, че Q10 е антиоксидант. Функциите, които той поема в тази си роля, оказват дългосрочно въздействие върху различни биологични процеси, като по този начин подобряват здравето на кожата .

Антиоксидантите като такива са с много добре установена клетъчно-защитна функция, поради което Q10 не е изключен от нея.

Коензим Q10 в продуктите грижа за кожата

Коензим Q10 се използва главно в продукти за зряла кожа. Описанието "зряла кожа" обаче не се отнася толкова за възрастта, колкото за състоянието на кожата. Възрастната кожа не винаги има нещо общо с броя на свещичките върху тортата за рождения ден. Кожата старее предимно под въздействието на ултравиолетовите лъчи. Но стресът, нездравословният начин на живот, алкохолът или тютюнопушенето също могат да накарат кожата да изглежда много по-стара, отколкото е.

Затова продуктите за грижа с коензим Q10 не са изключително продукти за по-възрастни потребители. По-скоро индивидуалното състояние на кожата ви трябва да определи дали грижата с Q10 има смисъл. Между другото, кю ензим 10 никога не е единствената суперзвезда на даден продукт за грижа, а обикновено се появява в комбинация с други активни вещества. Ако се вгледате внимателно, ще откриете много продукти, които не са изрично обозначени за зряла кожа, но все пак съдържат коензим Q10.

Това е така, защото Q10 не е чиста съставка за грижа за кожата против стареене. Това ясно се вижда от факта, че много слънцезащитни кремове съдържат Q10. От една страна, се предполага, че действа срещу окислителните увреждания, предизвикани от UV лъчите, а от друга страна, че осигурява Q10 за кожата, тъй като собственият коензим Q10 на кожата може да бъде увреден под въздействието на UV лъчите.

Често задавани въпроси за коензим Q 10

Колко добре се понася Q10?

Коензим Q10 се използва в продукти за грижа в максимални количества между 0,3-0,5%. Тази относително ниска концентрация и фактът, че коензим Q10 е ендогенно вещество, го правят добре поносим. Няма данни за дразнене или свръхчувствителност към Q10.

Защо Q10 често се съдържа в продуктите за зряла кожа?

На пръв поглед изглежда, че Q10 е предимно съставка против стареене. Това се дължи не само на ефекта на Q10 върху кожата, но и на наблюдението, че количеството на собствения Q10 в организма намалява с възрастта. Но, разбира се, Q10 е вещество, което все пак се грижи за кожата. Следователно в смисъла на забавяне на стареенето, антиоксидантът е подходящ и за млада, леко увредена кожа или за такава, която се нуждае от грижи.

Действа ли Q10 срещу бръчките?

Въпреки че проучванията показват, че Q10 е ефективен срещу бръчките, тези проучвания често трябва да се разглеждат с повишено внимание. Много по-интересна е ефективността на Q10 срещу свободните радикали. Свободните радикали и оксидативният стрес могат да допринесат значително за стареенето на кожата и свързаното с него състояние на кожата. Намаляването на оксидативния стрес чрез антиоксиданти насърчава здравословното състояние на кожата в дългосрочен план. Q10 като антиоксидант също може да играе роля в това отношение и затова е подходящ за всяко състояние на кожата.

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.