Периорален дерматит

Периоралният дерматит се характеризира със суха, зачервена и раздразнена кожа, особено около устата, а понякога и по брадичката и в зоната на назолабиалните гънки.

В тази статия ще разгледаме какво включва добрата грижа за кожата при признаци на периорален дерматит, както и някои често задавани въпроси, свързани със заболяването.

Периорален дерматит: най-важното, което трябва да знаете за него

Периоралният дерматит е незаразно кожно заболяване. Характерно за него е възпалена и чувствителна кожа, особено в областта около устата (периорална) на което се дължи и името му. Заболяването често е причина за прекомерна грижа, но всъщност грижата за кожата при него трябва да следва принципа: по-малко е повече.

Грижата за кожата може да осигури облекчение и подкрепа при различни кожни състояния и дерматологични заболявания. Въпреки това, в случай на кожно заболяване или съмнение за кожно заболяване, медицинското уточняване винаги е приоритет. Това е така, защото само дерматолозите могат да поставят медицински обоснована диагноза и при необходимост да започнат подходящо медикаментозно лечение. 

Какво представлява периоралният дерматит?

Периоралният дерматит (POD), известен също като болест на стюардесата или орален еризипел, е неприятно, но като цяло безобидно и незаразно кожно заболяване. Кожата, засегната от POD, е силно чувствителна към храна и грижите за кожа в засегнатата област. POD се среща особено често около устата и в близост до ноздрите, но в някои случаи може да бъде засегната и областта на очите.

Симптоми на перорален дерматит:

 • Зачервяване;
 • Суха и опъната кожа;
 • Сърбяща и чувствителна кожа;
 • При прогресиране: пустули, пъпки, мехури и образуване на крусти. 

Какви са причините за периоралния дерматит? 

Първоначално периоралният дерматит изглежда като контактна алергия. За разлика от алергиите обаче, дразненето при него не се причинява от специфично вещество. Вместо това POD може да се дължи на физико-химично дразнене, например чрез интензивна употреба на много различни кремове, серуми, процедури, пилинги или продукти за слънцезащита. В този контекст за POD се казва също, че се причинява от "прекомерна грижа" за кожата. 

Какво може да се направи за лечение на периоралния дерматит? 

Ако периоралният дерматит се появява за първи път, състоянието трябва да се изясни дерматологично. Макар той много често да се бърка с други кожни заболявания (особено розацея), POD може ясно да се разграничи от акне, розацея или контактна алергия.  Дерматолог може да постави точна диагноза и да препоръча подходящи възможности за лечение. 

При особено тежки случаи на POD дерматолозите предписват антибиотици, за да помогнат за по-бързото отшумяване на възпалението. Не трябва да се използват кремове, съдържащи кортизон. Въпреки че кортизонът осигурява бързо облекчение, то не е дълготрайно. Напротив: в дългосрочен план кортизонът прави кожата още по-чувствителна, отколкото вече е. 

След като веднъж е поставена диагноза POD, обикновено е лесно да я разпознаете сами. За съжаление, POD може да се появява отново и отново. 

В допълнение към възможностите за медикаментозно лечение има една много проста мярка, особено в ранните етапи на POD: важно е да дадете на кожата почивка. Може да се наложи своеобразна "нулева диета" - т.е. преустановяване на употребата на всички продукти за грижа за кожата. Най-добре е това да продължи до пълното отшумяване на симптомите. 

Грижа за кожата въпреки периоралния дерматит? 

Нулевата диета, препоръчвана при ПОД, понякога може да бъде неприятна, тъй като кожата също се изсушава и започва да се стяга. Въпреки това през това време трябва да се използват възможно най-малко грижи за кожата. Това може да отнеме до 6 седмици или дори повече, докато кожата отново се успокои - малко грижи могат да осигурят облекчение при определени обстоятелства, при условие че се вземат предвид следните съвети: 

Почистване: Ако е възможно, почиствайте кожата само с хладка вода и използвайте отново (леки) почистващи продукти едва след като периоралният дерматит отшуми.

Успокояващи и противовъзпалителни серуми: Например с пантенол, ниацинамид, азелаинова киселина, екстракти от зелен или черен чай, бета-глюкан, ферментирали екстракти. 

 

 1. Douglas Focus 10% Niacinamid Super Serum до -25%
  Douglas Focus Douglas Focus 10% Niacinamid Super Serum Серум
  Специална цена 41,99 лв. Редовна цена 55,99 лв.
 2. CLARINS Total Eye Contour Gel до -20%
  Clarins CLARINS Total Eye Contour Gel Продукт за очи
  Специална цена 68,80 лв. Редовна цена 86,00 лв.

Овлажнител: Ако е възможно, не използвайте овлажнител или, ако няма друга възможност, не използвайте оклузивни или богати продукти, а само леки овлажнители или емулсии.

 1. CLARINS Hydra-Essentiel [HA2] Silky Cream SPF 15 - Normal to Dry Skin до -18%
  Clarins CLARINS Hydra-Essentiel [HA2] Silky Cream SPF 15 - Normal to Dry Skin Дневен крем
  Специална цена 88,56 лв. Редовна цена 108,00 лв.
 2. PAYOT Hydra 24+ Essence до -25%
  Payot PAYOT Hydra 24+ Essence Хидратираща емулсия
  Специална цена 42,00 лв. Редовна цена 56,00 лв.
 3. Hydra Life Deep hydration - sorbet water essence до -18%
  Dior Hydra Life Deep hydration - sorbet water essence Дневен крем
  Специална цена 123,00 лв. Редовна цена 150,00 лв.

Избягвайте дразнители: Не използвайте химически или физични ексфолианти, аромати, парфюми, дразнещи алкохоли, етерични масла или дразнещи консерванти.

Защита от слънцето: Избягвайте мазни слънцезащитни кремове и пряка слънчева светлина.

Грим: Ако няма друга възможност, вместо фон дьо тен може да се използват прахообразни и минерални продукти за грим.

 1. Clinique Redness Solutions Instant Relief Mineral Pressed Powder до -22%
  Clinique Clinique Redness Solutions Instant Relief Mineral Pressed Powder Пудра компактна
  Специална цена 72,54 лв. Редовна цена 93,00 лв.
 2. SHISEIDO Urban Environment Age Defense Oil-Free SPF 30 до -18%
  Shiseido SHISEIDO Urban Environment Age Defense Oil-Free SPF 30 Слънцезащитен продукт
  Специална цена 72,98 лв. Редовна цена 89,00 лв.
 3. Douglas Hydra & Anti-Age Powder до -25%
  Douglas Make Up Douglas Hydra & Anti-Age Powder Пудра прахообразна
  Специална цена 34,49 лв. Редовна цена 45,99 лв.

Може ли да се излекува напълно периоралният дерматит?

Периоралният дерматит изисква търпение и време. Кожата се възстановява бавно от дразненето, но зачервяването и възпалението постепенно се излекуват напълно. Въпреки това ПОД може да се появи отново, особено ако твърде бързо се върнете към старите модели на грижа за кожата. 

Затова възобновяването на рутинните грижи за кожата трябва да бъде също толкова бавно, колкото и самият процес на оздравяване. Важно е продуктите да се въвеждат един по един в продължение на няколко дни и седмици: само по един продукт и не прекалено много наведнъж, за да може да се наблюдава реакцията на кожата.

Също така може да е полезно да направите критичен анализ на собствената си грижа и да вземете предвид следните точки за бъдещата грижа за кожата: 

 1. Леко почистване с неутрално за кожата pH.
 2. Избягвайте аромати, парфюми, етерични масла или дразнещи алкохоли.
 3. Заменете физическите пилинги с леки химически пилинги с млечна или манделова киселина.
 4. Минималистична рутинна грижа за кожата, състояща се от почистване, серум, овлажняващ крем и слънцезащитен крем.
 5. Използвайте козметика с активни съставки само в дози: Съсредоточете се върху максимум 1-2 ефективни съставки, по-малко е повече. 

Козметика за периорален дерматит 

В допълнение към медицинското лечение, определени кремове и козметика, могат да осигурят облекчение. Тези кремове често съдържат съставки като цинков оксид, сяра, калций или ниацинамид за успокояване на възпалението и намаляване на зачервяването. Важно е обаче да се консултирате с дерматолог, преди да използвате крем за периорален дерматит или друга козметика, за да сте сигурни, че са подходящи за вашата кожа. 

Когато избирате козметика за периорален дерматит, заложете на продукти без аромат, хипоалергенни и некомедогенни. Избягването на тежък грим или продукти с потенциални дразнители може да помогне за предотвратяване на обостряния. Гримът и продуктите за грижа за кожата на минерална основа обикновено се понасят добре от чувствителната кожа. 

Често задавани въпроси за периорален дерматит

Каква е разликата между розацея и периорален дерматит? 

Кожата е зачервена, чувствителна и се появяват малки пустули. И при розацеята, и при периоралния дерматит тези симптоми се проявяват върху кожата. При POD обаче тези симптоми обикновено се появяват само около устата (малка ивица непосредствено около устата не е засегната) и носа. При розацеята, от друга страна, този тип промени могат да се открият по цялото лице, понякога дори в областта на деколтето. 

Колко дълго може да продължи периоралният дерматит? 

Времето, необходимо за пълното излекуване на периорален дерматит е различно при отделните хора. Зависи също така от това колко бързо и колко радикално сте задействали стопиране на състоянието. Най-общо казано, колкото по-бързо разпознаете признаците на POD и намалите рутинната си грижа за кожата, толкова по-бързо ще е подобрението. Въпреки това пълното излекуване на дразненето и възпалението на кожата може да отнеме до 6-8 седмици или 1-2 кожни цикъла. Между другото, белези не остават. 

Как може да се предотврати периоралният дерматит? 

Най-важната първа стъпка е да разберете собствената си кожа: колко добре я познавате, здрава ли е или чувствителна, на какво реагира и какво е полезно за нея? Вземете това предвид в режима си за грижа за кожата! 

Но не само правилният режим на грижа за кожата (минималистичен и с ниско ниво на дразнене) е от решаващо значение за предотвратяване на периорален дерматит; допълнителни фактори като начин на живот, физически упражнения и хранителни навици също могат да играят роля. Например стресът, липсата на физически упражнения или небалансираното хранене с високо съдържание на захар често оказват влияние върху кожата ви. 

В заключение, периоралният дерматит може да бъде притеснително състояние, но с правилно разбиране, лечение и превантивни мерки въздействието му може да бъде сведено до минимум. Консултацията с дерматолог за точна диагноза и спазването на неговите препоръки е ключово за облекчаване на симптомите и ефективно овладяване на състоянието. Обръщайки внимание на нуждите на кожата, включвайки щадящи и нежни продукти, или спазване на нулева грижа, когато е необходимо, помага да поддържате здравето на кожата и да намалите вероятността от обостряне на периоралния дерматит.

На DOUGLAS.BG ще откриете голяма гама продукти на водещи марки, които могат да помогнат за здрав и озарен тен. 

Ако искате да научите повече за продуктите за грижа и техните съставки, които ви помагат да сте по-красиви всеки ден, следете нашия блог или се абонирайте за бюлетина ни! В него ще откриете не само полезна информация и съвети, но и ексклузивни отстъпки и промоции на любими продукти!  

Тази изчерпателна статия с информация за периорален дерматит е изготвена на база на оригиналния експертен материал, който е съставен в сътрудничество с биохимика д-р Сара Шунтер от Мюнхен, базиран на научни познания и подкрепен от изследвания в областта.

Материалът има информативен характер и не замества консултация със специалист.

 Можете да се поинтересувате от:

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.