Розова вода- естествена грижа за лицето

Розовата вода е популярна в почистването и грижата за лицето от известно време насам. И това е абсолютно правилно! Защото розовата вода подхранва и успокоява кожата - а това са само две от многото ѝ положителни свойства.

В следващите редове ще ви разкажем как се приготвя розовата вода за лице, за какви типове кожа е подходяща и как бихте могли да я включите в грижата за лице.

 НАКРАТКО: РОЗОВА ВОДА
  • Розовата вода се състои основно от вода и розово масло.
  • Натуралният продукт за грижа за кожата е подходящ за всички типове кожа.
  • Смята се, че има овлажняващи, противовъзпалителни и успокояващи свойства.
  • От тонер до спрей за лице и третиране на петна - можете да използвате розовата вода по различни начини.

Какво представлява розовата вода и какви са ползите от нея 

Розовата вода се получава при производството на розово масло. Това ценно масло обикновено се извлича от цветовете на розите дамасцена или сантифолия. При сложен процес - парна дестилация - маслото се отделя от водата и другите водоразтворими вещества, съдържащи се в розовите листенца. Както подсказва името, водната пара е движещата сила на процеса на дестилация. Тя отделя съставките една от друга и едновременно с това ги пречиства - при това много внимателно. По този начин се запазват ценните свойства на маслото.

На този етап в процеса вече сме получили розово масло, но нека видим и как се стига до ароматната розова вода, която използвате в рутината си.

Розовата вода се получава, когато водоразтворимите вещества от розовите листенца и етеричните масла от роза се изпаряват, кондензират и охлаждат по време на процеса на дестилация. Това е традиционният метод на производство, но много производители вече произвеждат розова вода по синтетичен път. Има две основателни причини за това: Първо, извличането на малко количество чисто органично розово масло чрез дестилация отнема няколко часа. Второ, производителите се нуждаят от цели камиони венчелистчета, за да произведат една бутилка масло, което прави производството много скъпо и отнема много време. 

Независимо дали са получени по традиционен начин чрез водородна дестилация или синтетично, повечето розови води съдържат малко или никакъв алкохол и никакви изкуствени аромати или други добавки. Вместо това те са богати на ценни природни съставки. Това е така, защото намиращите се в розовата вода водоразтворими растителни вещества и етерични масла съдържат дъбилни и желиращи вещества, както и витамини - особено витамини В, С и Е. Ако сега се чудите дали розовата вода е полезна за лицето, отговорът е "да". Благодарение на ценните си съставки розовата вода предлага много ползи за почистването и грижата за лицето.

В следващите редове ще ви разкажем кои са те. 

Използване на розова вода за лице: ползи

Ежедневното нанасяне на розова вода осигурява няколко ползи за лицето. Розовата вода е известна със своите хидратиращи свойства, което я прави подходяща за всеки тип кожа. Може да се използва като тоник, като част от стъпките ви за премахване на грим и дори като добавка към хидратиращия ви крем за допълнително овлажняване на кожата.

Розовата вода помага за премахване на излишната мазнина от кожата, подобряване на тена и справяне с петна. Стягащите ѝ свойства помагат за почистване на порите и тонизиране на кожата. Съдържащите се в нея антиоксиданти (като витамини витамини А, С и Е), допринасят за нейните щадящи кожата качества и помагат в борбата със свободните радикали, водещи до преждевременно стареене на кожата. Розовата вода за лице овлажнява кожата: Ако имате суха кожа, която често е опъната след почистване, розовата вода е вашият спасител в нужда, защото водата я хидратира и се бори със сухите участъци. Това се дължи на факта, че рН стойността на розовата вода често е между 4,75 и 5,5, съответстващо на оптималната стойност на pH на кожата. Розовата вода съдържа и витамин Е, който интензивно овлажнява кожата - за красив блясък.

Розовата вода за лице съживява кожата: Кожата ви изглежда повяхнала, а след ставане ви мъчат подпухнали клепачи и тъмни сенки под очите? Вдъхнете ѝ нов живот с розовата вода! Както вече споменахме, тя съдържа антиоксиданти като витамин С и витамин Е, които правят тена ви сияен. Съдържащите се в нея антиоксиданти могат не само да предпазят кожата ви от свободните радикали и преждевременното стареене, но и да помогнат за ревитализиран вид на кожата. Може да напръскате розова вода на лицето след събуждане или през деня, за незабавно освежаване.

Розовата вода успокоява кожата ви: Ако често имате зачервявания и лющещи се участъци по лицето, розовата вода може да има успокояващ ефект. Благодарение на противовъзпалителните си свойства тя има дълготраен успокояващ ефект върху раздразнени или възпалени участъци от кожата. Ефектът е особено голям, ако третирате раздразнената кожа с хладка розова вода. Розова вода за лице за изравняване на тена: Зачервени бузи, матова, лъскава кожа в Т-зоната, разширени пори - всичко това звучи ли ви познато? Няма нужда да се отчайвате! Защото едно от многото положителни свойства на розовата вода е, че тя изравнява тена и го прави да изглежда по-равномерен. 

Прочетете по-долу, за да разберете как най-добре да включите розовата вода в рутинните си процедури за красота. 

Розова вода за лице: как да я добавите към рутината си според типа и нуждите на кожата си 

Както вече разбрахте, розовата вода може да се използва за освежаване, като тоник или като допълнение в грижата за овлажняване на кожата. Но тази вода може да помогне и по време на процедури за почистване, при които се използва стъпка с пара. Нанесена веднага след нагряване на кожата с парата, розовата вода помага за стягане на капилярчета и цялостно успокояване на кожата от топлината. 

За кои типове кожа е подходяща розовата вода? 

Както можете да видите, розовата вода предлага много ползи за широк спектър от нужди на кожата. Затова тя е подходяща за всички типове кожа. 

Суха и чувствителна кожа

Розовата вода не съдържа алкохол или съдържа много малки количества алкохол и почти никакви други добавки. Това я прави идеална за суха и чувствителна кожа. Това е така, защото тя не лишава кожата от влага, не я пресушава (както повечето продукти с алкохол в състава) и не я дразни излишно. Вместо това осигурява интензивно овлажняване - без да е мазна. Ако редовно използвате розова вода в рутинната си грижа за кожата, ще я хидратирате трайно и ще я поддържате еластична. Сухите участъци, които причиняват опъване и правят грима ви да изглежда неравномерен, скоро ще останат в миналото. 

Мазна кожа 

Въпреки че розовата вода съдържа малки количества етерично розово масло, нейната основа е - както подсказва името - вода. Поради тази причина тя е полезна за мазна кожа, която бързо става отново лъскава дори след почистване. Това е така, защото водата, която е обогатена с ценни активни съставки, премахва излишното омазняване от кожата и нежно я почиства, без да я изсушава. 

Кожа с несъвършенства 

Жадувате за чиста кожа без несъвършенства, но редовно ви тормозят пъпки и черни точки? Тогава розовата вода е идеална за вас. Причината: тя има антибактериално действие. Освен това тя помага себумът в кожата вече да не се произвежда толкова бързо. Резултатът е чист и равномерен тен.

Рутинна грижа за кожата с розова вода за лице: правилното приложение 

Независимо дали имате суха, чувствителна или с петна, розовата вода има много ползи за вашата кожа. Имайте предвид обаче, че тя ще бъде ефективна само ако я използвате редовно. В следващите редове ще ви дадем идеи за различни начини, по които да включите розовата вода в рутинната си грижа за кожата и почистването ѝ. 

Тоник за лице с розова вода

Розовата вода се използва често като тоник за лице. Просто нанесете малко продукт върху памучен тампон сутрин и вечер и внимателно го прокарайте по лицето си. Най-добре е да го нанасяте след почистване на кожата с почистващ гел или пяна и преди да нанесете овлажняващ крем. Това подготвя кожата ви за последваща грижа с хидратиращи кремове. Същевременно отстранявате замърсяванията от кожата си и я избистряте. Положителен страничен ефект от приложение на тоник за лице с розова вода е, че тя може да има и деконгестантно действие. Тя осигурява буден вид след събуждане. Просто нежно прокарайте памучния тампон върху подпухналите зони под очите. 

Фиксиращ спрей за грим за розова вода

Ако имате мазна кожа и обичате да нанасяте грим, следното предизвикателство най-вероятно ви е познато - колкото повече пудра нанасяте, толкова "по-печен" става тенът ви. Вместо пудра, защо не опитате с фиксиращ спрей с розова вода? Той гарантира, че гримът ви ще остане на мястото си и матира кожата ви. Просто сложете малко розова вода в малък диспенсър с помпичка и пръснете един-два пъти върху лицето си след нанасяне на грима. Можете също така да съхранявате спрея в дамската си чанта и да го използвате за освежаване на грима между задачите през деня. 

Таргетирано приложение на розова вода за лице

Имате кожа, склонна към несъвършенства, и усещате, че се появява нова пъпка? Тогава ви съветваме да напоите памучен тампон с розова вода и да я нанасяте редовно и внимателно върху засегнатия участък от кожата. Антибактериалното действие на розовата вода ще спомогне за по-бързото туширане на несъвършенствата и за стопиране на появата на допълнително възпаление. 

Розова вода за лице за премахване на грим

Смятате ли, че розовата вода е твърде слаба, за да премахне водоустойчивата спирала и няколко слоя сенки за очи? Съвсем не! Смесена с няколко капки почистващо масло (много подходящо е базовото масло от жожоба), розовата вода се превръща в ефективен и нежен продукт за премахване на грим. Начинът за приложение е много прост: първо нанесете малко масло върху памучен тампон или микрофибърен тампон, който може да се мие и използва многократно. След това добавете малко розова вода и нежно избършете клепачите си. 

Внимание: Кожата в околоочната зона е изключително фина и може много лесно да се нарани или разтегли. Поради това почистването ѝ трябва да се извършва с повече търпение и внимание. Бъдете много нежни и не търкайте силно или агресивно; вместо това може да задържите върху клепача за няколко секунди (например 10-20 секунди) напоеният тампон с продукт за дегримиране, и след това нежно и с къси, потупващи движения да забършете разтворения грим. Това ще гарантира, че няма да раздразните излишно чувствителната зона на очите си, както и че няма да я увредите.

Мъгла с розова вода за лице

В горещите летни дни розовата вода осигурява бързо охлаждане и приятно усещане за кожата на лицето. Изсипете водата в бутилка с помпа и я поставете в хладилника за няколко часа. Ако сте склонни към по-обилно изпотяване, просто нанесете една помпа върху лицето си - и се насладете на хладното и освежаващо усещане, което фината мъгла оставя върху кожата ви.

Мъглата с розова вода е подходяща и за прилагане на т.нар. „skin flooding”, при което продуктите за грижа се нанасят на влажна кожа, за да се натрупа и „заключи“ влагата в нея. Примерни стъпки за този метод може да включват: почистване на кожата, слагане на мъгла или спрей с розова вода, нанасяне на серум и след това вашия крем за лице. 

Маска за лице с розова вода 

Маската за лице с розова вода носи множество ползи за кожата ви – хидратация, успокояване, антиейджинг ефект, изравняване и озаряване на тена, както и прекрасно усещане за освежаване и ревитализиране на кожата. 

Може да се насладите на всичките тези ползи с помощта на маска за лице с розова вода по няколко начина. Ако предпочитате домашни маски, просто добавете розова вода към рецептата си. Комбинации с алое вера, жожоба и други подхранващи съставки биха били чудесни за кожата. Ако вашата домашна маска има нужда от течност, просто я заменете с равно на нея количество розова вода. 

Много добър вариант е да вземете листна маска директно с розова вода в съдържанието или друга ваша любима листна маска, към която да добавите розова вода; просто изсипете малко розова вода в шишенце с пулверизатор (или използвайте готов мист) и напръскайте лицето си преди поставянето на любимата си изпробвана маска. Така ще получите както ползите на познатия продукт, така и тези от розовата вода. 

Крем за лице с розова вода

В допълнение към използването на розова вода като мъгла за лице или тоник, включването на кремове за лице с розова вода във вашата рутинна грижа за кожата може допълнително да подобри ползите за нея. Кремовете за лице с розова вода са специално формулирани с по-висока концентрация на розова вода и други подхранващи съставки, за да осигурят по-дълбока хидратация и допълнителни ползи за грижа за кожата. 

Комбинацията от розова вода и овлажняващи съставки като хиалуронова киселина или глицерин помага за задържане на влагата и предотвратяване на сухота, оставяйки кожата ви мека и еластична. Много кремове за лице с розова вода също съдържат съставки против стареене като пептиди, ретинол или витамин С. Тези съставки работят синергично с антиоксидантите в розовата вода за борба с признаците на стареене, включително бръчки, фини линии и неравномерен цвят на кожата. Редовната употреба на кремове за лице с розова вода може да подобри цялостната текстура и вида на кожата ви. 

Розова вода – алерген ли е

Като цяло розовата вода се счита за безопасен продукт, който не предизвиква раздразнения при нанасяне на кожата или при поглъщане. Тя се използва както във формули на кремове за лице, тонери, хидратиращи спрейове, така и самостоятелно.

Възможно е индивидуални реакции при употребата ѝ да варират. В случай, че имате непоносимост, разбира се, нейната употреба не е препоръчителна.

Ако досега не сте използвали розова вода за лице, но искате да изпробвате и да се възползвате от множеството ѝ ползи за кожата, то ви препоръчваме да изберете висококачествена розова вода за лице (или дори био розова вода). Изпробвайте я във вечерната си рутина, на почистена кожа на лицето; в останалите стъпки за грижа прилагайте само вече изпитани от вас продукти, към които знаете, че кожата ви реагира добре. Така, при поява на индивидуална непоносимост към розовата вода, като например зачервяване или сърбеж, кожата ви ще има време да се успокои до сутринта. 

В заключение, включването на розова вода във вашата рутинна грижа за кожата може да осигури допълнителна хидратация и подхранване, като ви помогне да постигнете озарена кожа без несъвършенства и петънца. На DOUGLAS.BG ще откриете голяма гама с различни продукти с розова вода за лице – мист, почистващи води, кремове, и дори грим продукти с полезната съставка. 

Ако искате да научите повече за продуктите за грижа и техните съставки, които ви помагат да сте по-красиви всеки ден, следете нашия блог или се абонирайте за нюзлетъра ни! В него ще откриете не само полезна информация и съвети, но и ексклузивни отстъпки и промоции на любими продукти!

Можете да се поинтересувате от:

 

 

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.