Витамин Е

Витамин Е заема трайно място в козметичната грижа за кожата вече повече от 50 години. Наред с всичко останало той защитава организма от външни влияния, като има изглаждащи и хидратиращи свойства. Това е причината, поради която може да бъде включен в грижата за кожата. 

В следващите редове ще разгледаме произхода и основните ползи на витамин Е за кожата и как може да го добавите към ежедневната си рутина. Ще разберем и кои са най-често задаваните въпроси, свързани с него, като може ли да предизвика раздразнения, предпазва ли от слънчево изгаряне и какви кремове или серуми с витамин Е могат да помогнат за постигане на здрава сияйна кожа и красива визия. 

 

 

НАКРАТКО: ВИТАМИН Е

  • Наименование от списъка на съставките INCI: токоферол (примери за производни: токоферил ацетат, токоферил стеарат)
  • Видове: включително токофероли и техните производни.
  • Препоръчителна употреба: особено в силно концентрирана форма (серуми, ампули, маски), но също и в кремове.
  • Типове кожа: подходящи за всички типове кожа.

Витамин Е: характеристики

Той е събирателен термин за редица различни вещества. Витамините Е образуват група мастноразтворими вещества, които играят съществена роля за човешкия организъм. Най-известните и най-разпространените от тях са т.нар. токофероли - група, която често се споменава, когато се говори за витамин Е.

Алфа-токоферолът (α-токоферол) е най-проучваният представител на токоферолите. Това е така, защото α-токоферолът е от съществено значение за организма. Той се намира във всички клетъчни мембрани и там действа като антиоксидант. Алфа-токоферолът “прихваща” и неутрализира оксидантите, причинени от стрес, слънчева радиация и други фактори на околната среда.

В клетъчните мембрани на човешкия организъм има структури, които реагират особено чувствително на увреждания, причинени от оксиданти. По този начин окислителното увреждане на мастните киселини и липопротеините, разположени в мембраните, може трайно да навреди на структурата на клетките. Снабдяването с α-токоферол може да ограничи това [1]. Алфа-токоферолът отстранява и оксиданти, които могат да предизвикат възпалителни реакции и увреждане на ДНК в клетъчните ядра.

Токоферолите могат да се абсорбират чрез храната. Поради мастноразтворимия им характер растителните масла (слънчогледово масло, това от пшеничен зародиш, зехтин), зърнените храни, пресните зеленчуци и ядките са особено богати на витамин Е. 

Дефицитът на витамин Е обикновено се проявява със следните признаци:

  • умора и отпадналост;
  • слаба работоспособност и липса на концентрация;
  • суха и набръчкана кожа;
  • лошо и бавно зарастване на рани.

Тъй като витамин Е не може да се произвежда от човешкия метаболизъм, той трябва да се приема с храната. Въпреки че може да се натрупва в организма поради разтворимостта си в мазнини (не се отделя с урината, както другите водоразтворими витамини) предозирането с витамин Е е по-скоро рядкост. 

Витамин Е – ползи и влияние върху кожата

Витамин Е може да се абсорбира не само чрез храната, но и чрез кожата. Поради мастноразтворимия си и мастнолюбив характер α-токоферолът лесно преодолява кожната бариера. Всъщност той прониква добре в роговия слой на кожата и може да се натрупва там без странични ефекти. 

Концентрацията на витамин Е в кожата може да се повлияе незначително от храната. Доставянето му чрез продукти за грижа за кожата, от друга страна, има силен положителен ефект върху нея.

Витамин Е: ползи

  • Подобрява и увеличава влажността на роговия слой.
  • Изглажда кожата и изравнява бръчките.
  • Подпомага заздравяването на рани и намалява белезите.
  • Има противовъзпалителен ефект.
  • Защитава кожата и я прави по-устойчива.
  • Има фотозащитен ефект и по този начин може да намали ефектите от предизвиканите от UV лъчите промени в кожата (пигментни петна, слънчево изгаряне, стареене).

  1. MARIO BADESCU Rose Hand Cream
    Mario Badescu MARIO BADESCU Rose Hand Cream Крем за ръце
    ПЦД: Pcd Price 19,99 лв. 11,99 лв. Разлика: 8,00 лв.

Витамин Е в продуктите за грижа за кожата

Положителното му въздействие върху кожата и добрата му поносимост правят витамин Е ценна съставка в продуктите за грижа за кожата - независимо от възрастта или типа ѝ. Решаващият фактор е витаминът да се използва в достатъчно количество.

В допълнение към това видът на производното на витамин Е също е определящ за ефекта, който оказва той. Докато чистият α-токоферол (INCI: токоферол) действа директно в кожата, дериватите на витамин Е първо се превръщат в активната си форма - токоферол. 

Деривати на витамин Е:

  • Производни на витамин Е;
  • Токоферил ацетат;
  • Токоферил линолеат;
  • Токоферил олеат;
  • Токоферил палмитат;
  • Токоферил стеарат - слънцезащитен продукт.

Това означава, че те се нуждаят от малко повече време, за да развият ефекта си, и са по-слабо ефективни от чистия токоферол. Предимството на тези производни на витамин Е (като токоферил ацетат) е по-добрата им стабилност и по този начин по-дългият срок на годност в продукта за грижа. Въпреки това те също имат антиоксидантно действие и положителен ефект върху кожата.

Витамин Е за лице

Ключова роля за здравето на кожата е добавянето на витамин Е в ежедневната грижа за лице.

Появата на тъмни петна по кожата е често срещано явление, причинено от свръхпроизводството на пигмента меланин. Редица фактори влияят на това състояние, сред които са прекомерното излагане на слънце, стареенето, възпаленията на кожата и др. Маслото от витамин Е, приложено локално и в комбинация с витамин C, подпомага избледняването на зоните с т.н. старчески петна.

Освен това поради антиоксидантните си свойства витамин Е влияе на кръвообращението и спомага за предотвратяването на негативните ефекти, причинени от различни свободни радикали, увреждащи кожата. Използването на козметични продукти, в чийто състав е той, спомага за изглаждането на фините линии и бръчките. Това го прави изключително добро средство в борбата със стареенето.

Не на последно място витамин Е укрепва кожната бариера. Той я хидратира, овлажнява и е чудесно допълнение към ежедневната грижа за кожата на лицето особено ако тя е суха.

Продукти с витамин Е 

Витамин Е е част от състава на различни козметични продукти: ампули, кремове, капсули, масла, маски и серуми.

Ампулите за лице с витамин E имат редица ползи за лицето, като укрепват кожната бариера, действат антиоксидиращо на кожата и подпомагат заздравяване на рани и белези. Не на последно място са известни с овлажняващите си свойства.

Течният витамин Е за лице може да помогне при наличие на екзема или когато искате да възвърнете блясъка на косата си. Той се прилага и против стареене, и за предотвратяване появата на белези и напукване на ноктите.

Кремовете за лице с витамин Е са чудесно средство, с което да възстановите еластичността и стегнатия вид на кожата, ограничавайки риска от появата на дълбоки бръчки. Витаминът в състава им предотвратява прекомерното производство на меланин, което намалява формирането на тъмни петна по лицето. Подобен ефект имат и серумите.

Капсулите  за лице с витамина, независимо самостоятелно или в комбинация с други антиоксиданти като витамин С, са чудесен начин да съживите и енергизирате кожата с точна доза продукт. Препоръчително е да нанасяте капсули с витамин Е на чиста кожа или смесени с вашия овлажнител. Освен серуми, капсули и крем, маските с витамина също оказват положително въздействие над кожата. Маска за лице с витамин Е веднъж или два пъти седмично ще помогне за омекотяването ѝ и забавяне на процеса на стареене.

Комбинация от витамин А и Е за кожата на лицето 

Комбинацията от различни  витамини може да има множество ползи за здрава и красива кожа. Затова често ще откриете витамини Е заедно с витамин А, витамин С и други витамини и минерали в продукти за красота. 

Ретинолът (витамин А) е често срещана част от състава на козметиката, бореща се със стареенето на кожата. Той намалява разширените пори, фините бръчки и линии, както и подобрява неравномерния тен на кожата. Ползите от ретинола върху лицето не спират дотук. Той подновява усещането за стегнатост и възвръща сияйността на кожата, като действа благотворно на белезите от акне.

Тъй като витамин Е е известен с подобните си свойства, комбинирането му с ретинола може да подобри очакваните резултати за по-здрава, гладка и мека кожа. Освен витамин А и Е, за красива озарена кожа със сияен тен ще помогне и продукт с комбинирани витамин Е и C. 

Често задавани въпроси за витамин Е

Дразнещ ли е витамин Е за кожата?

Витамин Е се понася добре дори във високи концентрации до 20-25% и не предизвиква дразнене, повишаване на чувствителността или алергии [2].

Как кожата се възползва най-добре от витамин Е?

За постигане на траен ефект върху състоянието на кожата често са подходящи силно концентрирани продукти като серуми, ампули или маски за грижа. Витамин Е може да бъде включен както в сутрешните, така и във вечерните процедури. Сутрин кожата се възползва от неговите защитни, фотозащитни и антиоксидантни свойства. Вечер могат да се използват по-богати и концентрирани серуми, за да се насърчи натрупването на витамин Е в кожата, което може да има по-дългосрочен ефект върху гладкостта и хидратацията ѝ.

Предпазва ли витамин Е от слънчево изгаряне?

Витамин Е, особено в комбинация с витамин С, има фотозащитен ефект. Това обаче не трябва да се отъждествява с фундаментална защита от слънцето и UV радиацията, както е известно от слънцезащитните филтри например. Вместо това витамин Е действа предимно в областта на вторичните ефекти, причинени от излагането на слънце. Той може да намали слънчевите изгаряния и хроничните увреждания на клетките и структурите на кожата, предизвикани от ултравиолетовите лъчи [3].

Витамин Е е много важен и ключов фактор за здравето и грижата на кожата. Сред основните му функции са да забавя процеса на стареене, изглажда бръчките, изравнява тена и да подпомага зарастването на белези и рани.

На DOUGLAS.BG ще откриете голяма гама с различни продукти с витамин Е, включително серуми и кремове на водещи марки. 

Ако искате да научите повече за продуктите за грижа и техните съставки, които ви помагат да сте по-красиви всеки ден, следете нашия блог или се абонирайте за бюлетина ни! В него ще откриете не само полезна информация и съвети, но и ексклузивни отстъпки и промоции на любими продукти!

 

Този изчерпателен материал с информация за витамин Е е изготвен на база на оригиналния експертен текст, който е съставен в сътрудничество с биохимика д-р Сара Шунтер от Мюнхен, базиран на научни познания и подкрепен от изследвания в областта.

Материалът има информативен характер и не замества консултация със специалист.

[1] Schafer et al., Comparing beta-carotene, vitamin E and nitric oxide as membrane antioxidants. Biol Chem. 2002 Mar-Apr;383(3-4):671-81 (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12033456)

[2] Fiume et al., Safety Assessment of Tocopherols and Tocotrienols as Used in Cosmetics. Int J Toxicol. 2018 Sep/Oct;37(2_suppl):61S-94S.(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30235959)

[3] Eberlein-König und Ring, Relevance of vitamins C and E in cutaneous photoprotection. J Cosmet Dermatol. 2005 Jan;4(1):4-9.(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17134414)

.

Можете да се поинтересувате от:

 

 

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.