Парна баня за лице

Имате нужда да се погрижите за себе си, но не разполагате с много време? Тогава отделете 20 минути и си подарете СПА преживяване. Можете да направите това с парна баня за лице. 

В този материал ще разберете какво точно представлява тя, как действа, кои са основните ѝ ползи за кожата и какви добавки можете да използвате, за да отговорите на индивидуалните нужди на кожата си

Най-важната информация, която ще прочетете в материала:
  • Какво представлява парната баня за лице?
  • Как действа парната баня за лице?
  • Ползи от парната баня за лице.
  • Парна баня за лице в домашни условия.
  • Какви продукти се слагат след парната баня?

Парна баня за лице

Имате нужда да се погрижите за себе си, но не разполагате с много време? Тогава отделете 20 минути и си подарете СПА преживяване. Можете да направите това с парна баня за лице. 

В този материал ще разберете какво точно представлява тя, как действа, кои са основните ѝ ползи за кожата и какви добавки можете да използвате, за да отговорите на индивидуалните нужди на кожата си.

Как действа парата 

Невинаги е нужно да посещавате козметични салони и да се подлагате на дълги процедури, за да се погрижите за кожата на лицето и същевременно да се отпуснете и успокоите ума си. Можете да извършите уелнес преживяването у дома, като си направите парна баня за лице.

Топлата пара стимулира кръвообращението, овлажнява кожата и я снабдява с повече кръв. Това подпомага по-лесното отстраняване на черните точки след извършване на процедурата. Освен това кожата ви може да абсорбира по-добре веществата от козметичните продукти, които употребявате, тъй като горният ѝ слой е добре овлажнен след процедурата.

Не на последно място парната баня е начин да релаксирате и да се поглезите в комфорта на своя дом.

Колко често трябва да се прави парна баня за лице

Една десетминутна сесия веднъж седмично е достатъчна, за да получите видими резултати.

Но бъдете внимателни по време на процедурата, за да не изгорите кожата. Препоръчително е да не доближавате лицето си прекалено много до парата и да не си правите парна баня твърде често. 

Предимства на парната баня за лице

Парата за лице е известна с редица ползи за почистване и подхранване на кожата. Процедурата стимулира кръвообращението и отваря порите, като помага за по-добро подхранване и хидратация на кожата.

В следващите редове ще прочетете повече за основните предимства, с които парната баня е известна. 

Почиства кожата

С отварянето на порите и стимулиране на кръвообращението, парата за лице омекотява черни точки и замърсявания по кожата, като по този начин улеснява отстраняването им. Премахването на мъртвите кожни клетки и бактериите спомага за предотвратяването на появата на акне. 

Засилва кръвообращението

Топлата пара и изпотяването разширяват кръвоносните съдове, което насърчава кръвообращението. Така кожата се подхранва и придобива естествен блясък.

Има хидратиращи свойства 

Парната баня хидратира лицето, което го овлажнява по естествен начин поради увеличаването на производството на мазнини.

Повишава пропускливостта на кожата

Парата за лице повишава пропускливостта на кожата, което спомага за по-добрата абсорбация на козметичните продукти. Затова кремовете, серумите и лосионите, нанесени след извършване на процедурата, ще имат по-голям ефект върху кожата.

Насърчава производството на колаген

Парата за лице повишава притока на кръв, което води до производството на колаген и еластин. Това, от своя страна, е причината, заради която кожата ви ще изглежда по-жизнена и стегната.

Има успокояващо действие  

Парната баня за лице е начин да поглезите себе си след дълъг работен ден и да си подарите няколко момента за релакс. По желание добавете масла, за да се насладите на успокояваща ароматерапия в домашни условия.

Парна баня за лице в домашни условия

Можете да отидете на СПА или в козметичен център, където специалист да се погрижи за кожата ви, или да си направите парна баня  у дома.  Съществуват различни методи, от които да избирате, и в следващите редове ще научите повече за всеки един от тях.

Независимо на кой вариант се спрете, ще ви трябват: 

  • голяма купа (съд) или уред за парна баня;
  • един до два литра вода;
  • пухкава кърпа;

За да създадете спокойна и приятна атмосфера, разположете всичко на място, където ще можете да седнете удобно. Направете си истински уют с помощта на спокойна музика или вълнуващ подкаст.

Инструкции за релаксираща парна баня за лице

След като сте се снабдили с всичко нужно за парната баня, е време да запретнете ръкави и да си осигурите уелнес изживяване в уюта на дома.

Първата стъпка, която трябва да предприемете, е да изчистите добре лицето си с нежен продукт. Ако носите грим, премахнате го с мицеларна вода, тампончета или почистващи кърпички. Не забравяйте да  почистите и шията си. Ако косата ви е дълга, я вържете и с помощта на лента за коса открийте лицето.

  1. HAIRBURST Towel
    Hairburst HAIRBURST Towel Кърпи
    33,00 лв.
  2. LASTOBJECT LastTissue Fox Peach
    Last Object LASTOBJECT LastTissue Fox Peach Кърпи
    ПЦД: Pcd Price 49,80 лв. 34,86 лв. Разлика: 14,94 лв.

След това е нужно да кипнете водата. Намалете огъня и оставете за 2-3 минути. Ако сте решили да използвате етерични масла, на този етап е време да ги прибавите. Изсипете водата в купа. Уверете се, че купата е разположена така, че да можете да се навеждате удобно над нея, докато седите.

Оставете водата да се охлади за около няколко минути. 

Следващата стъпка е да държите лицето си на 20-30 см от водата, която вече е достигнала подходяща температура. По желание, поставете кърпа върху главата си, така че водните пари да не излизат встрани.

Затворете очи и се наслаждавайте на парната баня в продължение на 5 до 15 минути. Колкото и приятна да е процедурата обаче, не трябва да използвате парната баня за дълъг период от време, тъй като кожата ще загуби твърде много течности чрез изпотяване и няма да постигнете желания ефект.

След процедурата кожата ви е много чувствителна и бързо може да се раздразни от триене. Затова нежно попийте лицето си с мека кърпа. За постигане на допълнителен ефект можете да нанесе маска за лице след парна баня, подходяща за типа на кожата ви. След парна баня задължително се погрижете за кожата си с подходящ овлажнител.

Парна баня с уред

Освен гореспоменатия метод можете да изберете и този с уред за парна баня на лице.

Започнете с прочитане на инструкциите на производителя, за да сте сигурни, че използвате уреда правилно. 

Тук отново е нужно да изчистите кожата си и да вържете косата си, за да не ви пречи по време на процедурата.

Настанете се удобно и поставете лицето си в приставката на уреда на указаното в инструкциите разстояние. Направете една сесия от 2-3 минути с почивка от минута, за да видите дали кожата ви понася добре процедурата.

Съвети за правилно протичане на парната баня

За да извлечете максимална полза от парната баня, можете да следвате няколко лесни съвета.

Хидратацията и почистването на лицето преди извършване на процедура са ключови фактори за постигането на положителен ефект. Така минимизирате възможността от замърсяване на кожата и поява на бактерии. Пиенето на вода също може да спомогне за хидратирането на кожата.

По време на парната баня дръжте очите си затворени, за да избегнете раздразването им. Ако използвате голяма купа или съд, а не уред, внимавайте да не приближавате лицето си твърде много до парата, за да не го изгорите.

Ако имате уред, е важно да следвате стриктно инструкциите за употреба.

След парната баня е нужно да изплакнете кожата си с хладка вода и да я подсушите внимателно с мека кърпа. Търкането не е препоръчително, тъй като след процедурата кожата е много чувствителна.

Накрая нанесете овлажняващ серум или крем, за да подхраните лицето си. Освен това можете нежно да масажирате шията, бузите и челото си, за да завършите вашето уелнес  преживяване.

Добавки за парна баня за лице

Сама по себе си парната баня насърчава кръвообращението в кожата, овлажнява я и помага за по-лесното отстраняване на замърсяванията. Въпреки това, можете да прибавите и различни добавки, които да омекотят, изчистят или успокоят кожата ви.

Билки и масла са чудесно допълнение към парната баня за лице, като можете да изберете какво да прибавите според вашия тип кожа. 

Ако сте с нормална кожа, ще извлечете най-голяма полза, ако запарите вода с лайка, маточина, лавандула, розмарин, невен и мента. При суха кожа розата, копъра, лавандулата и лайката са подходящите билки. 

При мазна кожа чудесни помощници са ментата, градинският чай, лайката и лавандулата. При комбиниран тип кожа подходящи са невенът, лимонът, розмаринът и лайката.

В следващите редове ще разберете повече за най-популярните добавки към парната баня.

Морска сол

Красива кожа като след почивка на море - това е възможно и у дома с обогатена със сол парна баня. За целта добавете около 9 грама морска сол на литър вода.

Солта има антибактериални и противовъзпалителни свойства, поради което е особено подходяща за кожа с петна.

Бял равнец

За това лечебно растение се твърди, че има антимикробно и ранозаздравяващо действие, което осигурява облекчение при малки петна или раздразнена кожа.

За вашата парна баня добавете две пакетчета чай или две супени лъжици сушен бял равнец към врящата вода. Като алтернатива можете да използвате и няколко капки масло от бял равнец.

Лайка

Кожата ви е стресирана или склонна към зачервяване? Опитайте парна баня за лице с лайка. Смята се, че белите цветове имат успокояващ ефект.

Освен това лайката може да облекчи възпаления, алергии и кожни проблеми като дерматит. Това я прави подходящо средство за всеки тип кожа, като я освежава, успокоява и намалява старческите петна.

Във врящата вода сложете две пакетчета чай от лайка, две супени лъжици изсушени цветове от лайка или няколко капки масло от лайка.

Важно е да оставите сместа да се запари за цели 10 минути, преди да започнете парната баня с лайка за лице. Това позволява да се разгърне пълният ѝ ефект.

Розмарин

Розмаринът е изключително полезна съставка, която, прибавена към парната баня, спомага в борбата с петната по кожата, засилва кръвообращението и почиства порите. Ароматната билка е подходяща за хора със склонна към омазняване кожа. 

Масло от чаено дърво 

Маслото от чаено дърво е популярно домашно средство за лечение на акне или петна по кожата. Смята се, че неговият дезинфекциращ и противовъзпалителен ефект намалява петната.

Парите за лице с масло от чаено дърво унищожават микробите, причиняващи акне, помагат за регулирането на производството на себум в кожата и абсорбират излишната мазнина. 

Ако искате да го включите в парната баня, добавете няколко капки масло от чаено дърво в гореща вода. Ако обаче имате алергии към етерични масла, е препоръчително да пропуснете тази процедура. 

Ако не сте сигурни, трябва да направите тест, като нанесете малко разредено масло върху предмишницата си и изчакате 24 часа. Ако няма дразнене, можете да си направите парна баня за лице.

Масло от евкалипт

Маслото от евкалипт притежава противовъзпалително действие, което облекчава симптомите на дерматит и акне. То съдържа антиоксиданти, които предпазват кожата от стрес и увреждания, често пъти причинени от вредните свободни радикали. 

То е подходящо за всякакъв тип кожа.

Етерично масло от лавандула

Маслото от лавандула има деликатен нежен аромат, който носи усещане за спокойствие и релаксация. То може да бъде добавка към парната баня за лице за омекотяване, успокояване и изглаждане на кожата.

Парна баня за лице с масло от мента

Парата за лице с ментово масло има охлаждащо действие, което ще облекчи симптомите на възпаления и раздразнения. То изчиства порите и отстранява замърсяванията. Парната баня за лице с мента е подходяща за всеки, който има мазна или смесена тип кожа.

Не на последно място много козметични марки предлагат и специални смеси от добавки за парни бани за лице. 

Важно: Обърнете внимание на инструкциите за употреба върху съответните смеси, за да разберете колко често и за колко време трябва да използвате парните бани с тях.

Крие ли рискове парната баня

Парната баня е безопасна, ако се извършва правилно. В противен случай можете да причини сериозни изгаряния.

Макар да е полезна разкрасителна процедура, тя не е подходяща за всеки. Ако имате кожни проблеми като розацея, мелазма и екзема парата за лице може да ви навреди, тъй като топлината разширява кръвоносните съдове и допринася за зачервяването на лицето.

Ако сте с много суха кожа, трябва да бъдете внимателни, когато си правите парна баня, тъй като тя изсушава кожата и в такъв случай може да влоши състоянието ѝ.

В заключение, парната баня за лице е успокояваща, приятна и много полезна процедура, която да правите в комфорта на дома си. Тя спомага за изглаждането и почистването на кожата, както и за подобряването на кръвообращението ѝ. Въпреки това ако имате кожни проблеми като екзема или розацея, е добре да се консултирате със специалист, преди да извършите процедурата.

Съществуват различни начини, чрез които да си подарите миг на релаксация с помощта на парната баня. За постигане на максимален ефект можете да добавяте различни ароматни билки и етерични масла, съобразявайки се с типа на вашата кожа.

На DOUGLAS.BG ще откриете голяма гама с различни продукти, подходящи за сутрешна и вечерна рутина, които да ви помогнат в грижата за кожата. 

Ако искате да научите повече за продуктите за грижа и техните съставки, които ви помагат да сте по-красиви всеки ден, следете нашия блог или се абонирайте за нюзлетъра ни! В него ще откриете не само полезна информация и съвети, но и ексклузивни отстъпки и промоции на любими продукти!

 Можете да се поинтересувате от:

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.