Премахване на петна от пъпки: за равномерен тен на лицето

Появата на малки нежелани пъпки по лицето може да засегне всеки. Дали поради съзряване, хормонални промени, използване на неподходяща козметика, стрес, акне или поради прием на повече вредни храни, кожата може да реагира. 

След изчезване на пъпките е възможно да останат червеникави или кафяви петънца по лицето. Не се притеснявайте: белезите от пъпки често изчезват от само себе си, но това отнема време, а в някои случаи е необходима и малко помощ за ускоряване на процеса. 

С нашите съвети за грижа за кожата ще разберете как да ѝ помогнете да се възстанови по-бързо, нежеланите тъмните петна да избледнеят и да имате сияен равен тен.

Какво представляват следите от пъпки?

Това са пост-възпалителни хиперпигментации или свръхпигментации, които възникват след възпаление на кожата. 

Следите от пъпки са червеникави до тъмнокафяви петна, които остават на местата, където са били пъпките. Червените следи от пъпки се появяват, когато възпалената кожа заздравее: след като пъпката се отдръпне, кожата в областта изглежда червена. Това е така, защото кръвоносните съдове са се разширили вследствие на възпалението, т.е. на пъпката. Това води до зачервяване на кожата. С течение на времето обаче кръвоносните съдове се отдръпват и червеният цвят изчезва. 

Ако обаче през това време се е натрупал меланин, пигмент за тен, пъпката вече изглежда като кафяво пигментно петно. Често то е доста светло и незабележимо, но понякога е и тъмнокафяво. За разлика от белезите от акне, които ясно се виждат задълбочени или дори извити, когато погалите кожата, следите от пъпки са плоски и не могат да се усетят. Добрата новина е, че дори ако следата от пъпка вече е станала кафява, има голяма вероятност тя да избледнее от само себе си и скоро да стане невидима. 

Ако имате впечатлението, че белезите от пъпки са постоянни, или искате да ускорите малко процеса на заздравяване, ние имаме правилните съвети за грижа за вас. Те могат да ви помогнат да се отървете от петънцата - и да ги предотвратите в дългосрочен план.

Причини за появата на петна и белези от пъпки

Неприятните петна и белези от пъпки най-често засягат кожата на лицето, но могат да се появят и по други части на тялото като гърба, раменете и деколтето. Нека разгледаме факторите, които водят до появата им.

  • Нечиста кожа: Ясно е, че там, където няма пъпки, не може да има и следи от пъпки. Но при кожа, склонна към несъвършенства, нежеланите белези са често срещани.
  • Предразположеност: Следите от пъпки често се дължат на генетично предразположение към хиперпигментация. Това води до бързото отлагане на меланин в заздравяващата кожа.
  • Притискане: Докосвали ли сте с пръсти пъпката? Стискане, чоплене или натиск може да са наранили възпалената кожа, която не може да се възстанови и остават следи от пъпки. И трите не се препоръчват не само заради риска от поява на петна, но и заради замърсяване на мястото с бактерии и поява на допълнително възпаление и влошаване на състоянието на кожата.
  • Петна от акне: понякога увредената след акне кожа не може да се възстанови напълно, поради нарушаване, достигнало до по-дълбоките ѝ пластове. На мястото на пъпката се образува гранулираща тъкан, която замества нарушения слой. Често тази тъкан е различна от заобикалящата я здрава кожа. Това води до поява на хиперпигментация вследствие акне, а освен нея е възможно да има и червени или кафяви петна. 
  • Излагане на слънце: На слънце ще придобиете тен - това важи особено за наскоро възпалената кожа. В нея се отлагат повече пигменти за тен, което води до появата на кафяви петна. Поради това, чест от превенцията срещу петна и белези, е редовно прилагане на слънцезащита. 

Следи от пъпки: Как да се отървете от тях

Ако имате петънца и следи от пъпки, сигурно сте се чудили как да се справите с тях. Може би сте попадали и на „бабешки методи“ с натурални съставки от кухнята, които да приложите като маска.

Най-често може да попаднете на рецепти с лимонов сок, чесън и сода за хляб като безвредни домашни средства за борба със следите от пъпки. Не само че ефектът им не е гарантиран, но те могат да раздразнят кожата ви и дори да влошат белезите, поради което не са подходящ вариант.

Вместо това използвайте рутинна грижа за кожата, с включване на изсветляващи продукти, която да ви помогне да се справите с червените или кафявите петна нежно, но и целенасочено. Можете да научите какви са съответните стъпки и как да премахнете петната в следващите редове.

Предотвратяване на петна с подходящ почистващ продукт за лице

Най-общо казано, подходящият за вашия тип кожа почистващ продукт ще ви помогне да предотвратите появата на петна. Той също така подпомага естествения оздравителен процес на кожата ви, така че следите от пъпки да изчезнат по-бързо. Причината: Ако редовно отстранявате себума и мръсотията от кожата си, без да нарушавате естествения ѝ баланс, тя може да се възстанови по-добре.

В зависимост от това дали имате суха, нормална или мазна кожа, трябва да използвате различни продукти. За сухата кожа например ще ви помогне почистващо мляко или мицеларна вода. Както млякото, така и мицеларната вода премахват старателно грима и другите остатъци, без да изсушават кожата. За мазна кожа използвайте дълбоко почистваща пяна или гел. Те са особено добри за отстраняване на излишния себум и оставят кожата ви дълбоко почистена. 

Има голям избор от почистващи продукти. Намерете подходящите за вас и си създайте рутинна процедура за чиста кожа. Mоже да приложите и двойното почистване. Това е дълбоко почистване, при което първо отстранявате грима и ежедневните остатъци от кожата си с продукт на маслена основа, а след това преминавате към втора стъпка с почистващ продукт на водна основа. 

Химически пилинг срещу петна 

Отстранявайте мъртвите кожни клетки, себума и други остатъци веднъж или два пъти седмично с ексфолиращ пилинг. Най-добре е да използвате химически пилинг вместо механичен, тъй като по този начин тенът ви може да изглежда по-равномерен.  

Химическият пилинг или пилингът с плодови киселини работи с киселини като млечна киселина, гликолова киселина или салицилова киселина вместо с абразивните частици, съдържащи се в скрабовете, които се водят механичен пилинг, и биха могли да доведат до травми или наранявания на кожата. 

Химическите пилинги най-често се нанасят върху лицето с памучен тампон като тоник. Съдържащите се в тях киселини подпомагат обновяването на кожата и премахват мъртвите кожни клетки. Това намалява обезцветяването, например следите от пъпки. Салициловата киселина, която е един от най-популярните химически пилинги, може също така да предотврати запушването на порите и по този начин да има превантивна роля, за да се избегне изцяло появата на пъпки. 

Съвет: Тъй като кожата ви е по-чувствителна след химически пилинг, не забравяйте да използвате слънцезащитен крем с висок слънцезащитен фактор. 

Изсветляване на следите от пъпки с кремове и серуми 

Овлажняващият крем или серум поддържа естествената защитна бариера на кожата, като помага тя да е еластична и гъвкава. Използвайте продукт, който съдържа активни съставки като азелаинова киселина, ретинол или витамин С. Те имат пигментно-изсветляващ ефект. Наред с другото, те се използват срещу свързаните с възрастта пигментни петна, но могат да бъдат ефективни и срещу петна от пъпки. Въпреки това не трябва да използвате ретинол и химически пилинг в една и съща вечер, тъй като това може да раздразни кожата ви твърде много. 

Ако имате пъпка и искате да предотвратите появата на петна, можете да използвате цинков мехлем. Цинковият оксид подпомага заздравяването на раните, така че възпалението да отшуми по-бързо. Ако пъпката заздравее бързо, се отлага по-малко меланин и изобщо не се стига до поява на следа от раздразнението. Тъй като обаче цинковият мехлем изсушава и може да раздразни кожата, трябва да го използвате само при особено неприятни петна. 

Защита от слънцето срещу петна от пъпки 

Защитата от слънцето е от съществено значение, ако искате да се отървете от следите от пъпки и да ги предотвратите в дългосрочен план. Причината: Когато пъпките заздравяват, в тези области обикновено се образува много меланин. Слънчевите лъчи засилват този ефект и увеличават вероятността за поява на следи от пъпки. Затова е добре да предпазвате кожата си със слънцезащитен крем всеки ден. 

Съвет: Ако имате кожа, склонна към поява на несъвършенства и пъпки, използвайте леки гел текстури или флуиди. Те няма да запушат порите ви и няма да предизвикат появата на още петна. Някои слънцезащитни кремове съдържат и активни съставки като витамин С. Те изсветляват съществуващите следи от пъпки и са изключително практичен продукт с функция 2 в 1!

Продукти и процедури за премахване на петна от пъпки

  • Химически пилинг: Химическият пилинг премахва мъртвите кожни клетки и стимулира обновяването на собствените клетки на кожата. Това намалява следите от пъпки и води до тяхното избледняване с течение на времето.
  • Кремове и серуми: Изсветлете следите от пъпки със специални кремове и серуми. Петната избледняват с течение на времето и след това изчезват напълно. Това, което остава, е равномерен тен.
  • Медикаментозни мехлеми: Подобно на кремовете, медикаментозните мехлеми също имат за цел да изсветлят следите от пъпки. Те имат по-концентрирани активни съставки и се предлагат единствено с рецепта. Ако е необходимо, вашият дерматолог ще ви предпише подходящ мехлем. 
  • Слънцезащитен крем: Леки слънцезащитни кремове или флуиди на основата на гел ви предпазват от възможни следи от пъпки, причинени от излагане на слънце. За разлика от обикновените слънцезащитни кремове, те не насърчават появата на петна и могат да се използват и върху кожа с петна.
  • Козметични процедури: Микродермабразио, трансдермални терапии, лазер - козметичните салони предлагат различни процедури, които премахват или изсветляват следите от пъпки, като специалист козметик може да ви посъветва коя процедура е подходяща за вас.  

Какво помага срещу упоритите следи от пъпки по лицето? 

Опитвали сте всичко, редовно сте почиствали, ексфолирали и овлажнявали кожата си и въпреки това петната не изчезват? Тогава козметикът може да ви помогне. Докато у дома разчитате основно на химически пилинг и серуми, за да разкриете свежа и равномерна кожа, козметиците разполагат с различни машини и терапии, с които да помогнат. 

Микродермабразио и микронидлинг срещу следи от пъпки 

Микродермабразиото и микронидлингът са особено ефективни методи срещу следи от пъпки в салона. При микродермабразиото кожата се изтърква механично, което кара петната да изчезнат по-бързо. Микронидлингът, от друга страна, третира кожата с фини иглички, които стимулират естествения процес на заздравяване на раните. Това би трябвало да доведе до нова, свежа кожа без следи от пъпки. И двата метода са доста агресивни, така че лицето ви може да бъде силно раздразнено след това и да изисква много грижи. Защитата от слънцето е абсолютно задължителна, тъй като на този етап кожата ви няма собствена защита. 

Премахване на следи от пъпки с високо налягане: трансдермална терапия

Трансдермалната терапия също е ефективно срещу следи от пъпки. Този термин се отнася за ефективен метод, при който кожата ви първо се ексфолира с устройство за високо налягане. След това същото устройство нанася върху кожата ви индивидуално подбрана активна съставка - в този случай съставка против пъпки. При това лечение обикновено са необходими няколко сеанса, докато следите от пъпки изчезнат завинаги. 

Медицинска помощ за следи от пъпки: IPL и лазер 

Ако други методи не са помогнали, обсъдете алтернативни методи в дерматологична практика. Лекарят може да предпише лекарствени мехлеми и кремове за лечение на следи от пъпки. От друга страна, лечението със светлинни или лазерни импулси, известни още като IPL, може да бъде полезно. Вашият дерматолог ще ви обясни дали процедурата е подходяща за вашия случай и какво трябва да имате предвид.

Важно: Ако се колебаете между различни продукти и методи за премахване на петна и кои са подходящите за вас, винаги е препоръчително да се консултирате със специалист. При някои кожни проблеми и състояния е препоръчително да се направи консултация с дерматолог. По негова преценка може да се назначат конкретни процедури, химически пилинги с по-висока концентрация или лечебни мехлеми, както и необходимата последваща грижа у дома. 

SOS помощ за петна и белези от пъпки

Отивате на работа или на романтична среща и забелязвате нова следа от пъпка. Макар да знаете, че тя ще изчезне след няколко седмици, най-вероятно искате да се постараете и да подобрите състоянието на кожата сега. 

С тези стъпки може да премахнете петното от пъпка, поне визуално, за няколко часа: 

  • Овлажнявайте кожата: Белегът от пъпка може да бъде много сух и поради това стегнат. Затова нанесете овлажняващ крем, за да не се изсуши допълнително и кожата ви да се чувства по-еластична. 
  • Покрийте следата от пъпка: Използвайте течен коректор, за да прикриете следата от пъпка. Коректорът трябва да съответства добре на тена на кожата ви - в противен случай белегът ще изглежда забележимо светъл или твърде тъмен. 
  • Покрийте с пудра: Коректорът ще издържи по-дълго, ако го покриете с полупрозрачна пудра. Тя също така действа като мек фокус и прави така, че прикритото място да се слее с кожата ви. 
  • Дръжте пръстите си неподвижни: Внимавайте да не пипате мястото прекалено много, за да не премахнете прикриващия го грим. Така не само петното от пъпка ще е по-забележимо, но и може да замърсите зоната. Затова не го докосвайте, колкото и да искате.

  • Отстранете грима и хидратирайте: След като се върнете у дома и успешно сте преминали през задачите за деня, не пропускайте да премахнете грима си старателно и да се погрижите за кожата си с подходящ овлажнител, серум и друга грижа според нуждите ѝ. 

В заключение, премахването на петна от пъпки е възможно с правилна рутина за грижа за кожата и подходящите продукти. Не забравяйте да бъдете нежни с кожата, и да избягвате агресивни продукти и методи, които могат да я увредят. На DOUGLAS.BG ще откриете голяма гама с различни продукти за лице – почистващи води, серуми, пилинги и кремове, които да ви помогнат в грижата за кожата, както и коректори, пудри и други грим продукти.

Ако искате да научите повече за продуктите за грижа и техните съставки, които ви помагат да сте по-красиви всеки ден, следете нашия блог или се абонирайте за нюзлетъра ни! В него ще откриете не само полезна информация и съвети, но и ексклузивни отстъпки и промоции на любими продукти!

Материалът има информативен характер и не замества консултация със специалист.

 

 Можете да се поинтересувате от:

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.