Витамин С

Приеман перорално, витамин С е важен за здравето и благополучието. Но витамин С играе важна роля и за нашата кожа. Той се счита за ефективна съставка за красота и против стареене - и не трябва да липсва във всяка рутинна грижа за кожата.

НАКРАТКО: ВИТАМИН С 
  • Наименование от списъка на съставките INCI: аскорбинова киселина (примери за производни: аскорбил глюкозид, аскорбил палмитат, магнезиев аскорбат)
  • Производство: синтетично
  • Видове: чиста форма и производни
  • Препоръчителна употреба: в серуми, дневни кремове и слънцезащитни продукти
  • Типове кожа: По принцип се понася от всички типове кожа. Чувствителните типове кожа трябва да предпочитат деривати на витамин С пред чистата форма.

Витамин С: Основни положения

Витамин С е незаменим за колагеновия метаболизъм на кожата ни. Той играе важна роля в реакция, която е необходима за образуването на колаген. Без колаген кожата изглежда отпусната и губи своята еластичност и поддържаща функция. Но витамин С действа не само косвено, той е и един от най-важните антиоксиданти.

Антиоксидантите отстраняват свободните радикали, причинени от ултравиолетовата радиация, стреса или замърсяването на околната среда. Тези свободни радикали не са нищо повече от много реактивни кислородни съединения, които могат да атакуват и трайно да увредят структурите в кожата. Експертите по грижа за кожата говорят в този контекст и за оксидативно увреждане - то често не се забелязва веднага, а по-скоро със закъснение: кожата изглежда повяхнала, губи еластичността си, появяват се пигментни петна и бръчки. Ето защо грижата за кожата с ефективни антиоксиданти винаги е един вид антиейджинг и превантивна мярка. Витамин С обаче действа не само като антиоксидант срещу свободните радикали, но може да "рециклира" и други антиоксиданти. Витамин Е например губи своята ефективност, след като е прихванал свободен радикал. Под въздействието на витамин С обаче той може да бъде върнат в антиоксидантно състояние, за да "улови" отново радикалите.

Според Германското дружество по хранене (DGE) дневната потребност от витамин С за възрастни е 90-110 mg дневно. Пушачите се нуждаят от малко повече - около 150 mg. Количеството витамин С може да бъде прието много лесно чрез храната - само 2 парчета пресни плодове или зеленчуци са достатъчни за това. Между другото, добавянето на витамин С над дневната нужда не носи никаква допълнителна полза. Тъй като витамин С е водноразтворим, всяко прекалено количество просто се отделя с урината.

Въздействие на витамин С върху кожата

Въпреки че излишъкът от витамин С отново се отделя от организма, специалното обогатяване с витамин С чрез грижа за кожата може да бъде много полезно. Като най-малък от витамините, витамин С лесно навлиза в кожата. Веднъж попаднал там, той се съхранява, държи се много стабилно и не може да бъде отстранен дори чрез търкане или измиване.

Действие на витамин С в продуктите за грижа за кожата:

  • Мощен антиоксидант: защита от окислително увреждане от свободните радикали.
  • Фотозащита: предпазва и забавя увреждането на кожата, причинено от ултравиолетовите лъчи.
  • Стягане на кожата: Стимулиране на образуването на колаген, едновременно с това потискане на разграждането на колагена, също така положително влияние върху метаболизма на съединителната тъкан
  • Изравняване на тена на кожата: напр. вследствие на увреждане от слънцето, хиперпигментация или следи от пъпки
  • Противовъзпалително: подпомага процеса на заздравяване на пъпки или акне
  • Регенериращо: подпомага заздравяването на рани
  • Консервант: удължава срока на годност на продуктите за грижа за кожата

Витамин С в продуктите за грижа за кожата

Свойствата на витамин С го превръщат в една от най-интересните съставки в ефективни продукти за грижа за кожата, отчасти благодарение на солидната база от изследвания. Синтетично произведеният витамин С се използва в продуктите за грижа за кожата. Неговият ефект по никакъв начин не отстъпва на този на естествено срещащия се витамин С, тъй като химически е една и съща молекула.

  1. Korres Antispot Hand Cream with Organic Almond Oil & Vitamin C SPF15
    Korres Korres Antispot Hand Cream with Organic Almond Oil & Vitamin C SPF15 Крем за ръце
    ПЦД: Pcd Price 28,00 лв. 11,20 лв. Разлика: 16,80 лв.
  2. Tony Moly Master Lab Sheet Mask Vitamin C
    Tony Moly Tony Moly Master Lab Sheet Mask Vitamin C Маска за лице
    ПЦД: Pcd Price 15,40 лв. 9,80 лв. Разлика: 5,60 лв.

Продуктите с витамин С с кисела стойност на рН и концентрация от приблизително 5% витамин С имат най-добра ефективност. Ниската стойност на рН (приблизително 3,5) гарантира, че витамин С присъства в активната си форма. Често под формата на воднисти серуми, такива продукти имат и две отрицателни последствия: първо, такива ниски стойности на pH не се понасят от всички типове кожа - резултатът може да бъде дразнене, парене или дори зачервяване. Второ, витамин С, разтворен във вода, в чистата си форма (INCI: аскорбинова киселина) е много нестабилен на въздух и светлина. Ето защо срокът на годност обикновено е ограничен до няколко месеца.

Поради тези причини витамин С често се използва в продуктите за грижа в модифицирана форма. Тези производни на витамин С са стабилни и имат също така предимството, че за разлика от чистия витамин С не е необходимо да бъдат формулирани в продукт с кисела стойност на рН. Въпреки че са с по-ниска ефикасност, те са много по-щадящи за кожата. Формулирани в подходящи концентрации и използвани редовно, например в кожен крем, дериватите на витамин С също имат положителен ефект върху състоянието на кожата.

Често срещани производни на витамин С в продуктите за грижа за кожата:

  • Аскорбинова киселина
  • Аскорбил глюкозид
  • Аскорбил дипалмитат
  • Аскорбил палмитат
  • Аскорбил тетраизопалмитат
  • Магнезиев аскорбат
  • Магнезиев аскорбилфосфат
  • Тетрахилдецил аскорбат
  • 3-О-етил аскорбинова киселина

Витамин С трябва да бъде част от всеки режим за грижа за кожата

Витамин С е особено подходящ за използване в серуми, дневни кремове и слънцезащитни кремове. Особено през деня кожата се нуждае от антиоксидантна защита, за да се предпази от уврежданията, причинени от ултравиолетовите лъчи. Така в комбинация с подходящ слънцезащитен продукт стареенето на кожата може решително да се забави и тя да изглежда млада и свежа за по-дълго време.

Но и тези, които вече се борят с уврежданията от слънцето (напр. бръчки, фини линии, хиперпигментация), могат да стимулират стягането на кожата и да постигнат по-равномерен тен чрез използването на продукти, съдържащи витамин С. Не на последно място, именно противовъзпалителните и ранозаздравяващите свойства правят витамин С мощна съставка при акне и възпалителни пъпки.

По този начин витамин С е подходящ за грижа за всеки тип кожа. Само чувствителните или раздразнени типове кожа трябва задължително да използват продукти с подходящи за кожата производни на витамин С.

Често задавани въпроси Витамин С

Действа ли витамин С срещу пигментни петна?

Всеки, който някога е попадал върху кожата си с лимонов сок по време на слънчеви бани през лятото и не го е отстранил старателно, знае какви са грозните реакции на кожата: резултатът може да са упорити петна, зачервяване и пигментни нарушения. Това несправедливо е спечелило на витамин С репутацията на причинител на пигментни или старчески петна. Но в действителност в случая с разлетия лимонов сок виновникът не е витамин С, а лимонената киселина. Самият витамин С има точно обратното действие, защото потиска образуването на кафявия кожен пигмент меланин. По този начин той може да ограничи развитието на хиперпигментации като старчески петна или следи от пъпки в резултат на възпаление. В допълнение към превенцията, витамин С може да отслаби и вече съществуващите хиперпигментации и по този начин да осигури по-спокоен вид на кожата.

Достатъчно ли е за постигане на козметичен ефект да се приема витамин С чрез храната?

Витамин С, приет чрез храната, се разпределя равномерно в организма с кръвния поток. Тъй като обаче горните слоеве на кожата нямат кръвоносни съдове, очевидно е, че витамин С не достига в такива високи концентрации, в които човек се надява на съответния ефект. Чрез прилагане на витамин С отвън тези области се снабдяват с витамин С много по-добре, отколкото например "отвътре" чрез приетия с храната витамин С.

Предпазва ли витамин С от ултравиолетовата радиация?

Витамин С има фотопротективно действие, но не осигурява пълна защита срещу UVA и UVB радиацията. Въпреки това той може да пресече до известна степен окислителното увреждане, причинено от UV радиацията в кожата. Въпреки това витамин С не трябва да се разглежда като единствената защита срещу слънчевата радиация; той по-скоро действа като помощно средство в контекста на слънцезащитния продукт.

На DOUGLAS.BG ще откриете голяма гама с различни продукти, подходящи за сутрешна и вечерна рутина, които да ви помогнат в грижата за кожата. 

Ако искате да научите повече за продуктите за грижа и техните съставки, които ви помагат да сте по-красиви всеки ден, следете нашия блог или се абонирайте за нюзлетъра ни! В него ще откриете не само полезна информация и съвети, но и ексклузивни отстъпки и промоции на любими продукти!

 Можете да се поинтересувате от:

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.