Сквалан

Наименованията сквален и сквалан звучат сходно, а самите съставки си приличат по външен вид и функция - да подхранват и защитават кожата. Скваланът обаче има своето специално място в козметичния бранш. Не можете да сбъркате с тази простичка маслена течност, когато става въпрос за грижа за кожата.

В следващите редове ще разгледаме какво е сквалан, какви са ползите от употребата му и как може да го добавите към ежедневната си рутина за грижа за кожата. Ще разгледаме и някои често задавани въпроси като подходящ ли е за чувствителна кожа, може ли да доведе до поява на черни точки и какви продукти със съдържание на сквалан могат да помогнат за здрави и красиви кожа и коса.

 НАКРАТКО: СКВАЛАН
  • Наименование от списъка на съставките (INCI): сквалан. 
  • Ефект: подхранващ, защитен, изглаждащ. 
  • Препоръчителна употреба: в чист вид или за обогатяване на овлажняващи серуми или кремове.  
  • Типове кожа: подходящ за всички типове кожа, също и за акне, тъй като не е комедогенен.

Сквалан

Наименованията сквален и сквалан звучат сходно, а самите съставки си приличат по външен вид и функция - да подхранват и защитават кожата. Скваланът обаче има своето специално място в козметичния бранш. Не можете да сбъркате с тази простичка маслена течност, когато става въпрос за грижа за кожата.В следващите редове ще разгледаме какво е сквалан, какви са ползите от употребата му и как може да го добавите към ежедневната си рутина за грижа за кожата. Ще разгледаме и някои често задавани въпроси като подходящ ли е за чувствителна кожа, може ли да доведе до поява на черни точки и какви продукти със съдържание на сквалан могат да помогнат за здрави и красиви кожа и коса.

Сквалан - добрата алтернатива на сквалена 

Скваланът (INCI: Squalane) е маслено вещество, което се извлича главно от остатъците от пресоването на зехтин или чрез хидрогениране на сквален. За разлика от растителните масла, скваланът не е смес от различни компоненти - той съдържа само сквалан. Маслото е без цвят и мирис, изключително устойчиво към окисление и може да се съхранява до 24 месеца без допълнително консервиране.

Скваланът не трябва да се бърка със сквалена. Човешкият себум, чиято основна функция е да защитава кожата, съдържа 12-13% сквален. Той има антиоксидантни, имуностимулиращи и подхранващи свойства и дори се твърди, че е антиканцерогенен. Въпреки това, ако се образува твърде много себум, например при мазна кожа, такава с петна или склонна към акне, излишъкът от себум, а следователно и от сквален, може да се превърне в проблем. Той може да запуши порите, да възпрепятства потока на себум и да се окисли до висока степен. (Между другото, окисляването се проявява в характерното оцветяване на себума - известно още като черни точки.)

Ето защо скваленът не се използва в продуктите за грижа за кожата, а вместо това се предпочита сквалана. Той е създаден чрез малък трик на природата: ненаситеният и неустойчив на окисление сквален може да се превърне в сквалан чрез насищане на двойните връзки. Последният съчетава положителните свойства на сквалена, но е изключително стабилен към окисление и по този начин некомедогенен.

Употребата на сквалан в грижата за кожата 

Скваланът е подходящ за всички типове кожа дори и за тази склонна към омазняване и образуване на акне. Препоръчва се най-вече за хора със суха кожа, които искат да я хидратират и да подобрят нейната еластичност. Като силно разтегливо масло, той  се разнася бързо върху кожата, без да оставя усещане за омазняване. Това масло се понася изключително добре, което отчасти се дължи на факта, че е толкова сходен със сквалена, съдържащ се в човешкия себум. Молекулата не е чужда и за нашия организъм, тъй като представлява прекурсор на холестерола, който е незаменим за стабилната кожна бариера (...дори ако иначе има доста лоша репутация). 

Начин на действие на сквалана 

  • Образува хидролипиден филм върху кожата и има хидратиращ ефект.
  • Изглажда и съживява външния вид на кожата.
  • Успокоява кожата, като намалява зачервяването и раздразнението. 
  • Подобрява абсорбционните свойства на козметичните продукти.
  • Има леко овлажняващо усещане.
  • Придава на кожата копринено усещане. 

Сквалан за лице

Скваланът има многобройни ползи за лицето. Той омекотява и изглажда кожата, както и я успокоява при поява на състояния като псориазис и екзема. Благодарение на отличните му абсорбиращи свойства прониква надълбоко в кожата, без да я омазнява. Скваланът я хидратира и подхранва, поддържайки сияйния ѝ и жизнен тен.

Сред другите предимства на сквалана за лице се нареждат и антиоксидантните му свойства, помагащи за намаляването на появата на бръчки или фини линии. Освен това той може да е полезно средство в борбата с образуването на тъмни петна по лицето.Не на последно място скваланът се отличава с некомедогенните си свойства. Той не запушва порите, което го прави по-предпочитаният избор в сравнение с други тежки и омазняващи масла.

За да е максимално ефективен скваланът, преди нанасянето му е препоръчително да се използва щадящ препарат с нежно действие за почистване на лицето. 

Употреба на сквалан в грижата за косата

Освен че е полезен за кожата, скваланът е чудесен начин да подобрите състоянието на косата си. Благодарение на овлажняващите му свойства се предотвратява нейното цъфтене и накъсване. Той запазва блясъка на косъма и го предпазва от по-нататъшно увреждане.

Сред другите основни ползи на сквалана за коса е, че той осигурява топлинна защита при третиране с маша или преса, както и при излагане на слънце за дълъг период от време.

Комбинация от сквалан и други съставки 

Скваланът е безопасно и ефективно средство, което да включите в ежедневната си грижа за косата и кожата. Често може да се използва в комбинация с други съставки с подобно действие за постигане на по-добри резултати. Такива могат да бъдат ретинол, хиалуронова киселина, масло от жожоба и витамин C.

Ретинол и сквалан

Комбинацията на ретинол и сквалан е отличен вариант, ако желаете да подхраните кожата си. 

Производен на витамин А, ретинолът е известен с това, че ускорява синтеза на колаген и стимулира обмена на кожните клетки, като видимо намалява фините линии и бръчките. 

Скваланът служи за овлажняване на суха или дехидратирана кожа, като успокоява раздразняването, подуването и зачервяването ѝ. Той образува хидролипиден филм върху кожата, като има хидратиращ ефект. Така спомага за предпазване на кожата от външни стресови фактори. 

Употребата и на двете съставки повлиява благоприятно на здравето и добрия външен вид на кожата. Затова те често се включват в грижата за кожата. 

Ако искате да се възползвате от предимствата на ретинола и сквалана, то трябва да проверите кога е най-подходящото време за нанасянето на избраните от вас продукти, които ги съдържат.

Скваланът може да се нанася сутрин, но след това е нужно да използвате и подходящ слънцезащитен продукт, който да ви предпази от UV лъчите.

От друга страна, е препоръчително употребата на ретинол да се извършва вечер, тъй като той прави кожата по-чувствителна към слънцето. Първоначално, е добре да използвате продукт с по-малка концентрация на ретинол и постепенно да я увеличите. Така ще намалите възможността от поява на раздразнение или дискомфорт. Освен това трябва да нанесете и овлажняващ крем, за да намалите вероятността от лющене на кожата.

Хиалуронова киселина и сквалан

Друга известна комбинация, която може да се добави в дневната рутина за поддържането на кожата здрава и жизнена, е тази на сквалана и хиалуроновата киселина. 

Последната подмладява кожата и подобрява еластичността ѝ. Тя действа като хумектант. Това означава, че има способността да задържа водата и по този начин да хидратира кожата.

От друга страна, скваланът е предпочитан заради леката си и немазна текстура. Той имитира естествените масла на кожата, което го прави чудесен овлажнител и омекотител. 

Комбинацията на двете съставки може да бъде включена в грижата за кожата. За постигане на максимален ефект хиалуроновата киселина трябва да се нанася върху влажна кожа, а след нея да се използва овлажняващ крем. Употребата ѝ е идеална както за сутрешната, така и за вечерна рутина. 

Скваланът може да се използва под формата на серуми, кремове и масла за запечатване на влагата и задържането ѝ в кожата.

Сквалан и масло от жожоба 

Двете съставки имитират естествените масла, които произвежда кожата. 

Маслото от жожоба съдържа витамини А, D и Е, мед, хром, цинк и омега 6- и 9-мастни киселини. То е известно с успокояващите си и противовъзпалителни свойства, които спомагат за намаляване на раздразненията по кожата. Подобно на сквалана и маслото от жожоба има подхранващо действие, а благодарение на високите нива на влага, които осигурява на кожата, подобрява еластичността ѝ и забавя нейното стареене.

То наподобява естествените масла на кожата и балансира производството на мазнини. Така се намалява вероятността от поява на акне или развитие на бактерии. Скваланът е известен с подобните си свойства, което го прави чудесен избор при ежедневната грижа за кожата. Двете съставки са подходящи за употреба при всеки тип кожа и коя ще включите в рутината си зависи от личните ви предпочитания

Сквалан и витамин C

Комбинацията от сквалан и витамин C се използва, за да се изглади, изсветли и защити от външни стресови фактори кожата. Работейки заедно, двете съставки ѝ доставят водно- и мастноразтворими антиоксиданти.

Продукти със съдържание на сквалан

На пазара се предлага разнообразие от козметика със сквалан. Един от най-предпочитаните продукти е маслото от сквалан, тъй като то се бори с увреждането на кожата, както и със свободните радикали, ускоряващи процеса на стареене. След редовната му локална употреба то възвръща изравнения и сияен тен на кожата, като я прави по-мека, еластична и здрава. От друга страна, съществуват много различни серуми, съдържащи сквалан, които могат да повлияят благоприятно както върху кожата, така и върху косата. Те са подходящи за всеки тип кожа благодарение на некомедогенните си свойства. 

Що се отнася до грижата за косата, серумите със сквалан имат редица ползи:  намаляват накъсването на косъма, възвръщат блясъка му и го защитават при топлинно третиране с маша или преса. Не на последно място кремовете със сквалан също могат да изиграят важна роля в ежедневната козметична рутина. В зависимост от конкретния продукт можете да хидратирате и ревитализирате кожата си, да я предпазите от стареене или да заличите видими признаци на умора.

Често задавани въпроси за сквалан 

Причинява ли скваланът черни точки? 

Тъй като скваланът не реагира с атмосферния кислород и следователно не се окислява, той не причинява черни точки. Въпреки това поносимостта винаги трябва да се определя и оценява индивидуално. 

Подходящ ли е скваланът и за чувствителна кожа?

Тъй като скваланът е много подобен на собствения сквален на организма, той има отлична поносимост. Дори чувствителната или бебешката кожа има полза от грижата със сквалан. 

Предпочитате ли сквалан в чист вид, или в продукти за грижа за кожата? 

Всъщност скваланът се използва главно като съставка в продукти за грижа за суха, чувствителна или с увредена бариера кожа. Способността на сквалана да действа като носител на мастноразтворими компоненти за грижа за кожата също му е спечелила постоянно място в много формули. Все по-често чистото масло от сквалан намира място и в процедурите за грижа за кожата, тъй като оставя подхранващ, изглаждащ и копринен завършек върху кожата, когато се прилага самостоятелно.  

В заключение, скваланът е чудесно средство, с което да се погрижите за кожата и косата си. Скваланът може да се набавя от различни източници и има редица ползи, от които да се възползвате. Сред основните му предимства са това, че хидратира, овлажнява и успокоява кожата, като я изглажда и ѝ придава жизнен и сияен вид. Използва се в козметиката като част от състава на редица масла, серуми, маски, олиа и кремове. 

Може да се употребява в комбинация с други полезни съставки като ретинол, масло от жожоба, хиалуронова киселина, витамин C и др.

На DOUGLAS.BG ще откриете голяма гама с различни продукти със сквалан за лице и тяло на водещи марки.  

Ако искате да научите повече за продуктите за грижа и техните съставки, които ви помагат да сте по-красиви всеки ден, следете нашия блог или се абонирайте за нюзлетъра ни! В него ще откриете не само полезна информация и съвети, но и ексклузивни отстъпки и промоции на любими продукти! 

Този изчерпателен материал с информация за сквалан е изготвен на база на оригиналния експертен текст, който е съставен в сътрудничество с биохимика д-р Сара Шунтер от Мюнхен, базиран на научни познания и подкрепен от изследвания в областта. 

Материалът има информативен характер и не замества консултация със специалист.

 

 

Можете да се поинтересувате от:

 

 

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.