Какво представляват СЕРАМИДИТЕ?

Какво представляват СЕРАМИДИТЕ?

Когато говорим за продукти с анти-ейдж действие, няма как да пропуснем нашите приятели – серамидите. Ще ви разясним ролята им за запазване на влагата в кожата и как я предпазва и ще ви покажем няколко продукта, които ще ви помогнат да завишите нивата им в кожата и косата си.

Серамидите представляват липиди/мазнини - съединения на мастна киселина и сфингосин, които са основна част от клетъчната мембрана в кожата. За съжаление, с възрастта количеството им намалява, като след като навършим 40-годишна възраст, производството им спира.

Те помагат за предотвратяване на стареенето на кожата и пречат на появата на бръчици, и именно поради тази причина е важно да се набавят под формата на козметични продукти. Тяхната липсата в кожата ще усетите с няколко признака - сърбеж, опъване и раздразнения. Серамидите в кожата и косата спомагат за задържане на влагата и създават защитна бариера и затова можем често да ги срещнем в продуктите за суха кожа и коса, както и в тези, които третират екземи, дерматит и псориазис.

Серамидите оказват съществено влияние върху външния вид на кожата, цялостното ѝ здраве и податливостта й на вредни влияния от външната среда (като стресори и патогени). На тях кожата дължи своята стегнатост и хидратация, тъй като те я регенерират на молекулярно ниво.

Когато говорим за кожата, серамидите:

  • Предпазват от изсушаване, причинено от околната среда (топлина, климатизация, замърсяване и UV лъчи);
  • Възстановяват структурата й и предотвратяват нейното изтъняване, като действат срещу загубата на еластичност;
  • Регенерират кожата и профилактично се борят с появата на бръчки и признаците на стареене;
  • Бранят кожата чрез защитна бариера от свободните радикали, микроорганизмите и различните алергени.

Когато говорим за косата, серамидите:

  • Взимат участие в процеса на регенерация във външния слой на косъма, като така възстановяват клетъчното взаимодействие, с което заздравяват косъма по цялата му дължина;
  • Се грижат за скалпа и корените на косата, като защитната им бариера пази от изсушаване и вредни външни влияния;
  • Поддържат косата силна, лъскава и без пърхот.

Серамидите в козметиката

Козметиката, която съдържа серамиди има профилактичен характер и като като навършим 30 години трябва да включим такива продукти в ежедневната си рутина. Както вече споменахме, след 40 години в кожата вече не се произвеждат серамиди, като същевременно те са намаляли с до 60%, кожата става все по-груба, а бръчките по-забележими.

Серамидите са подходящи за всеки тип кожа - дори много чувствителната със склонност към акне. Ще откриете серамиди в продукти грижа за кожата като околоочни кремове, хидратиращи серуми и други. Серамидите за коса са под формата на интензивни маски, терапии и шампоани – те бързо възстановяват увредения косъм и същевременно пазят косата при боядисване и топлинна обработка.

 

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.