Глицерин

Почти никой продукт грижа за кожата не може да действа, ако няма глицерин в състава си. Нищо чудно, защото глицеринът овлажнява, хидратира и подхранва кожата. Освен това, той е лесна за употреба, ефективна и добре поносима съставка.

Факти за глицерина:

 • Име от списъка на съставките (INCI): Глицерин
 • Действие: овлажнява, подхранва, защитава
 • Препоръчителна употреба: особено в серуми, лосиони и кремове
 • Типове кожа: подходящ за всички типове кожа

 

Глицерин: какво трябва да знаем?

От химична гледна точка глицеринът принадлежи към алкохолите. Строго погледнато, той е така нареченият тривалентен алкохол. Въпреки това, докато много хора избягват съставките (INCI) alcohol denat или alcohol, глицеринът е представител на "добрите" алкохоли. Една от причините за това е силното водопривличащо свойство на глицерина, което има изключително положителен ефект върху състоянието на кожата. Това действа толкова добре, защото глицеринът може да проникне в горния слой на кожата: той е много малка молекула и се разтваря както във вода, така и в мазнини.

Въпреки че глицеринът обикновено се получава по синтетичен път, по своята същност той е вещество за грижа за кожата. Глицеринът се получава, наред с други неща, при разцепването на мазнините. Те се намират вътре в кожата (като компонент на кожната бариера), но също и върху кожата (себум).

Себум

Себумът се произвежда във вътрешността на мастните жлези от мъртвите кожни клетки. Той представлява хетерогенна смес от мазнини (триглицериди), сквален, восъци и мастни киселини, които снабдяват кожата и косата с липиди, за да ги предпазят от изсушаване. Ако се произвежда твърде много себум (себорея), това се изразява в мазна до много мазна кожа. От друга страна, твърде малкото себум (себостаза) прави кожата да изглежда суха и понякога напукана.

 

Противно на много съвети, които може да срещнете, производството на себум почти няма как да се повлияе от диетата. Той е предимно хормонален процес. Тестостеронът стимулира мастните жлези да произвеждат себум, докато естрогенът има потискащ ефект.

Въздействие на глицерина върху кожата

Водата е от съществено значение за нормалното функциониране на кожата и особено на нейния външен слой - роговия слой. Ето защо през кожата не бива да се губи твърде много вода. Задачата на нашата кожа и на кожната бариера е да предотврати това. Освен това, загубата на вода може да бъде намалена и чрез подходяща грижа за кожата. Тук влизат в действие веществата за грижа като овлажнителите в лицето на глицерина.

Овлажнители като глицерин могат да подобрят съдържанието на влага в кожата, като намалят трансепидермалната загуба на вода (TEWL). Това означава, че по-малко вода се губи от кожата.

Какво е въздействието на глицерола?

 • Хидратиращо: подпомага овлажняването на роговия слой на кожата
 • Подхранващо: прави кожата еластична
 • Стягащо: подобрява еластичността на кожата
 • Защитно: предпазва кожата от изсушаване и раздразнение, укрепва кожната бариера

 

Глицерин в продуктите за грижа за кожата

Глицеринът се съдържа в почти всеки продукт грижа за кожата поради своите свойства. В кремовете глицеринът е в основата на много продукти заедно с вода и/или масла. Но глицеринът често се използва и в леки лосиони и серуми, тъй като се грижи за кожата, без да я утежнява, като същевременно я прави еластична.

Мит е, че глицеролът е вреден за кожата. Това твърдение се дължи на силното свойство на глицерина да привлича водата. От една страна, това свойство е съвсем умишлено и също така е причина почти всички продукти грижа за кожата да съдържат глицерин, но от друга страна, този процес може да бъде и много полезен. Ако околната среда (например влажността на въздуха) или продуктите грижа за кожата не осигуряват достатъчно вода, глицеринът привлича водата от по-дълбоките слоеве на кожата. Това теоретично може да доведе до дехидратация и раздразнение на кожата.

Но това е по-скоро е само на теория, отколкото на практика и се проявява само при много високи концентрации на глицерин (приблизително 15-20 %). В продуктите грижа за кожата на лицето обикновено има 3-5 % глицерин, а в тези за тяло понякога може да е повече. Когато се използват в такива количества, овлажняващите и подхранващите ефекти на глицерина винаги преобладават.

 

 1. ORJENA Vitamin C Bright Intensive Serum до -25%
  Orjena ORJENA Vitamin C Bright Intensive Serum Серум
  Специална цена 22,49 лв. Редовна цена 29,99 лв.
 2. Douglas Focus Collagen Youth Anti-Age Day Cream до -25%
  Douglas Focus Douglas Focus Collagen Youth Anti-Age Day Cream Дневен крем
  Специална цена 47,99 лв. Редовна цена 63,99 лв.
 3. YASUMI Rice Facial Toner до -20%
  Yasumi YASUMI Rice Facial Toner Почистващ тоник
  Специална цена 19,16 лв. Редовна цена 23,95 лв.

Често задавани въпроси за Глицерола 

Може ли глицеринът да изсуши кожата?

Повече не означава автоматично по-добро. Това може да се наблюдава и при глицерола, който в твърде високи концентрации (над 15-20%) може да изсуши кожата и да предизвика дразнене. Ето защо продуктите грижа за кожата с глицерин са формулирани по подходящ начин, за да можем да се възползваме от подхранващите и овлажняващи свойства на глицерола.

 

Грижа за кожата с глицерин - как действа най-добре?

Глицеролът е в основата на обичайните продукти грижа за кожата поради подхранващите си свойства. Глицеринът е най-ефективен в емулсиите "масло във вода" (О/В), за да подобри хидратацията на кожата. Тези емулсии се характеризират с това, че молекулите на маслото са заобиколени от вода - следователно глицеролът вече е снабден с достатъчно вода чрез продукта, така че водата да не се привлича от кожата.

Между другото, повечето продукти грижа за кожата са формулирани като О/В емулсии, тъй като те се абсорбират бързо и не оставят мазен филм върху кожата.

 

За кой тип кожа е подходящ глицеринът?

Глицеролът, заедно с естествените овлажняващи фактори, мастните киселини и маслата, е в основата на много продукти за грижа. Тъй като глицеринът е собствено вещество на кожата, той се понася добре от всички типове кожа и може да бъде открит в продукти за грижа за всяко състояние: суха, нормална или мазна, за раздразнена или възпалена кожа, за зряла млада или дори бебешка кожа.

 

Можете да се поинтересувате от:

 

 

 

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.