Глицерин

Почти никой продукт грижа за кожата не може да действа, ако няма глицерин в състава си. Нищо чудно, защото глицеринът овлажнява, хидратира и подхранва кожата. Освен това, той е лесна за употреба, ефективна и добре поносима съставка.

Факти за глицерина:

  • Име от списъка на съставките (INCI): Глицерин
  • Действие: овлажнява, подхранва, защитава
  • Препоръчителна употреба: особено в серуми, лосиони и кремове
  • Типове кожа: подходящ за всички типове кожа

 

Глицерин: какво трябва да знаем?

От химична гледна точка глицеринът принадлежи към алкохолите. Строго погледнато, той е така нареченият тривалентен алкохол. Въпреки това, докато много хора избягват съставките (INCI) alcohol denat или alcohol, глицеринът е представител на "добрите" алкохоли. Една от причините за това е силното водопривличащо свойство на глицерина, което има изключително положителен ефект върху състоянието на кожата. Това действа толкова добре, защото глицеринът може да проникне в горния слой на кожата: той е много малка молекула и се разтваря както във вода, така и в мазнини.

Въпреки че глицеринът обикновено се получава по синтетичен път, по своята същност той е вещество за грижа за кожата. Глицеринът се получава, наред с други неща, при разцепването на мазнините. Те се намират вътре в кожата (като компонент на кожната бариера), но също и върху кожата (себум).

Себум

Себумът се произвежда във вътрешността на мастните жлези от мъртвите кожни клетки. Той представлява хетерогенна смес от мазнини (триглицериди), сквален, восъци и мастни киселини, които снабдяват кожата и косата с липиди, за да ги предпазят от изсушаване. Ако се произвежда твърде много себум (себорея), това се изразява в мазна до много мазна кожа. От друга страна, твърде малкото себум (себостаза) прави кожата да изглежда суха и понякога напукана.

 

Противно на много съвети, които може да срещнете, производството на себум почти няма как да се повлияе от диетата. Той е предимно хормонален процес. Тестостеронът стимулира мастните жлези да произвеждат себум, докато естрогенът има потискащ ефект.

Въздействие на глицерина върху кожата

Водата е от съществено значение за нормалното функциониране на кожата и особено на нейния външен слой - роговия слой. Ето защо през кожата не бива да се губи твърде много вода. Задачата на нашата кожа и на кожната бариера е да предотврати това. Освен това, загубата на вода може да бъде намалена и чрез подходяща грижа за кожата. Тук влизат в действие веществата за грижа като овлажнителите в лицето на глицерина.

Овлажнители като глицерин могат да подобрят съдържанието на влага в кожата, като намалят трансепидермалната загуба на вода (TEWL). Това означава, че по-малко вода се губи от кожата.

Какво е въздействието на глицерола?

  • Хидратиращо: подпомага овлажняването на роговия слой на кожата
  • Подхранващо: прави кожата еластична
  • Стягащо: подобрява еластичността на кожата
  • Защитно: предпазва кожата от изсушаване и раздразнение, укрепва кожната бариера

 

Глицерин в продуктите за грижа за кожата

Глицеринът се съдържа в почти всеки продукт грижа за кожата поради своите свойства. В кремовете глицеринът е в основата на много продукти заедно с вода и/или масла. Но глицеринът често се използва и в леки лосиони и серуми, тъй като се грижи за кожата, без да я утежнява, като същевременно я прави еластична.

Мит е, че глицеролът е вреден за кожата. Това твърдение се дължи на силното свойство на глицерина да привлича водата. От една страна, това свойство е съвсем умишлено и също така е причина почти всички продукти грижа за кожата да съдържат глицерин, но от друга страна, този процес може да бъде и много полезен. Ако околната среда (например влажността на въздуха) или продуктите грижа за кожата не осигуряват достатъчно вода, глицеринът привлича водата от по-дълбоките слоеве на кожата. Това теоретично може да доведе до дехидратация и раздразнение на кожата.

Но това е по-скоро е само на теория, отколкото на практика и се проявява само при много високи концентрации на глицерин (приблизително 15-20 %). В продуктите грижа за кожата на лицето обикновено има 3-5 % глицерин, а в тези за тяло понякога може да е повече. Когато се използват в такива количества, овлажняващите и подхранващите ефекти на глицерина винаги преобладават.

 

Често задавани въпроси за Глицерола 

Може ли глицеринът да изсуши кожата?

Повече не означава автоматично по-добро. Това може да се наблюдава и при глицерола, който в твърде високи концентрации (над 15-20%) може да изсуши кожата и да предизвика дразнене. Ето защо продуктите грижа за кожата с глицерин са формулирани по подходящ начин, за да можем да се възползваме от подхранващите и овлажняващи свойства на глицерола.

 

Грижа за кожата с глицерин - как действа най-добре?

Глицеролът е в основата на обичайните продукти грижа за кожата поради подхранващите си свойства. Глицеринът е най-ефективен в емулсиите "масло във вода" (О/В), за да подобри хидратацията на кожата. Тези емулсии се характеризират с това, че молекулите на маслото са заобиколени от вода - следователно глицеролът вече е снабден с достатъчно вода чрез продукта, така че водата да не се привлича от кожата.

Между другото, повечето продукти грижа за кожата са формулирани като О/В емулсии, тъй като те се абсорбират бързо и не оставят мазен филм върху кожата.

 

За кой тип кожа е подходящ глицеринът?

Глицеролът, заедно с естествените овлажняващи фактори, мастните киселини и маслата, е в основата на много продукти за грижа. Тъй като глицеринът е собствено вещество на кожата, той се понася добре от всички типове кожа и може да бъде открит в продукти за грижа за всяко състояние: суха, нормална или мазна, за раздразнена или възпалена кожа, за зряла млада или дори бебешка кожа.

 

Можете да се поинтересувате от:

 

 

 

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.