Фосфолипиди

Фосфолипидите са естествени мазнини, които се срещат и в кожната бариера. В продуктите за грижа за кожата те имат подхранващ и регенериращ ефект. Освен това фосфолипидите са в основата на нов и модерен тип козметични формули.

В следващите редове ще ще разгледаме ползите от използването на продукти с фосфолипиди в грижата за кожата. Ще разгледаме и някои често задавани въпроси относно тях като вредни ли са те, как можем да разберем дали са включени в състава на даден продукт и  каква е ролята им в козметичните формули.

 

 

НАКРАТКО: ФОСФОЛИПИДИ

  • Наименование от списъка на съставките (INCI): фосфолипиди, лецитин, хидрогениран лецитин.
  • Действие: грижа за кожата, стабилизиране на бариерата, регенериране.
  • Препоръчителна употреба: Кремове и лосиони.
  • Типове кожа: подходящ за всички типове кожа, особено за суха кожа.

Фосфолипиди – основи 

Както подсказва името, фосфолипидите принадлежат към групата на липидите (мазнините). Особеността на фосфолипидите е, че те имат мастноразтворима и водоразтворима част. Повечето други мазнини са само мастноразтворими. Фосфолипидите обаче се състоят от мастноразтворима опашка (образувана от мастни киселини) и водоразтворима глава. Тази структура от мастноразтворима и водоразтворима част позволява на фосфолипидите да доведат водната и мастната фаза до взаимно разтваряне - свойство, познато от т.нар. емулгатори. В кремовете например емулгаторите гарантират, че сместа от мастни и водни съставки се превръща в кадифена емулсия, която обичаме да нанасяме върху кожата си. Затова фосфолипидите са естествени или физиологични емулгатори. 

Влияние на фосфолипидите върху кожата: 

  • Регенериращо действие
  • Стабилизиране на бариерата
  • Подхранване
  • Изглаждане

Използването на фосфолипидите, естествен компонент на кожата, в продуктите за грижа за нея е очевидно: те се понасят добре, стабилизират клетъчните компоненти и имат цялостен регенериращ ефект. Състоянията на кожата, при които има склонност към сухота и ниско съдържание на липиди, имат особена полза от грижата със собствените фосфолипиди на кожата. Това е така, защото те поддържат бариерната функция и по този начин предпазват кожата от прекомерна загуба на влага или проникване на дразнители и бактерии. В дългосрочен план кожата изглежда добре подхранена и хидратирана. 

Грижа за кожата с фосфолипиди 

В допълнение към ефекта си на грижа за кожата фосфолипидите имат и други свойства, които ги правят интересна съставка в кремове и други подобни. Те спомагат за пренасянето на други вещества в кожата - например различни витамини, овлажнители, липиди или антиоксиданти. Някои съставки са твърде обемисти, за да проникнат по-дълбоко в кожата, или често се разтварят лошо в кремове или лосиони. И така, какво правят фосфолипидите? При подходящи условия те образуват своеобразни липидни корита (липозоми). Съставката, която трябва да се транспортира, е затворена в липозомите и по този начин може да проникне по-добре в кожата - понякога много по-дълбоко, отколкото би било възможно без липозома. И накрая, но не на последно място: тъй като липозомата се състои от много подхранващи фосфолипиди, тя самата също функционира като подхранващо вещество.  

Фосфолипидите имат наистина ключова роля в грижата за кожата поради много причини, като основна е хигроскопичната им природа, т.е. те извличат вода от заобикалящия въздух и помагат за задържането ѝ в зоните, където е необходима хидратация. Това прави и тяхната роля за насърчаването на хидратацията и поддържане на здравословен сияен тен абсолютно ясна. Освен това те подпомагат проникването на хидратиращи съставки в кожата, което означава, че са незаменим помощник за хората със суха или раздразнена кожа, които трябва да се справят в по-сурови климатични условия.

Способността на фосфолипидите да задържат влагата помага да се поддържа кожата плътна, пълна и добре хидратирана. Те не предизвикват дразнене, не са комедогенни и не предизвикват алергии, което ги прави безопасни за употреба в продукти за грижа за кожата, често в концентрации до 50%. Като естествени за кожата съставки, фосфолипидите обикновено се използват в комбинация с глицерин, лецитин и серамиди. Отличните овлажняващи способности на фосфолипидите и фактът, че не са оклузивни, помагат особено много при прилагане на кожата да се заместят естествени липсващи фосфолипиди. Те може да са изчерпани поради:

  • възрастови изменения;
  • генетични изменения;
  • фактори на околната среда (например студен климат);
  • суха или раздразнена кожа
  • грешно (прекалено) почистване на кожата. 

 

По този начин фосфолипидите играят роля и на защитна бариера за първия слой на кожата, който помага тя да е добре подхранена, обгрижена и здрава. Би могло да се каже, че те действат като „втора кожа“, която дава възможност на кожата да изпълнява възстановителните си функции. Имитирайки естествените липиди, които заменят, фосфолипидите помагат и за задържане на нанесения продукт и доставяне на активните съставки до по-дълбоките епидермални структури. Особено подходящо е използване на продукт с фосфолипиди за повишаване на нивото на хидратация при зряла кожа, която естествено има по-малки нива на влага поради по-слабото задържане на кожата. 

Грижа за кожата на базата на DMS кремове: нов тип козметичен състав 

DMS кремовете, или кремовете със структура на дермалната мембрана (DMS, Derma Membrane Structure), са така наречените многослойни кремове, които показват много голяма обща прилика със структурата на липидите на нашата кожа. DMS кремовете имитират структурата на кожата в роговия слой (stratum corneum) и по този начин са предназначени да поддържат кожната бариера. 

Конвенционалните кремове са емулсии, в които емулгаторите са посредници между мастната и водната фаза. За разлика от тях DMS кремовете не се нуждаят от класически емулгатори, тъй като разчитат на фосфолипиди, по-точно фосфатитилхолини, като естествено срещащи се емулгатори. Производството на DMS кремове е технически много по-сложно и също така по-скъпо от това на класическите емулсии. Ето защо DMS кремовете все още не са толкова широко разпространени.

Често задавани въпроси за фосфолипиди 

Фосфатидилхолин вместо "мастна инжекция"? 

Фосфатидилхолинът (ФС) е специален представител на фосфолипидите, който се използва не само върху кожата, но и буквално влиза под нея в контекста на дерматологията и естетичната медицина. Това е така, защото ФС е компонент на инжекционната липолиза, разговорно наричана още "инжекционно отстраняване на мазнини". Инжекционната липолиза може да се използва за лечение на малки, но упорити мастни натрупвания при хора с нормално тегло в около 70-80% от случаите (напр. двойна брадичка, целулит, бричове за езда или мастни натрупвания по корема или бедрата). Прилагането на крем, съдържащ фосфатидилхолин, обаче няма да покаже сравним успех тук. Концентрацията явно е твърде ниска за това. 

Как мога да разбера дали даден продукт за грижа за кожата съдържа фосфолипиди?

Фосфолипидите не винаги са посочени в списъка на съставките под INCI "Фосфолипиди". Често вместо това ще прочетете лецитин или хидрогениран лецитин. Лецитинът идва от растителни (соя) или животински източници (яйчен жълтък) и представлява смес от различни липиди, включително фосфолипиди. Хидрогенираният лецитин е специално преработена версия на лецитина, при която мастните киселини на съдържащите се фосфолипиди вече не съдържат двойни връзки и присъстват като наситени мастни киселини. 

Вредни ли са емулгаторите за кожата? 

В натуралната козметика умишлено се избягва използването на конвенционални емулгатори. Те са изпаднали в немилост, тъй като се твърди, че дестабилизират кожната бариера и разтварят мазнините от кожата. Това е същността на емулгаторите: Привеждането на вода и мазнини в разтвор теоретично може да се осъществи и върху, и в кожата. Въпреки това днес продуктите за грижа обикновено са формулирани по такъв начин, че този ефект да не се проявява в степен, която да е вредна за кожата. Въпреки това, за по-сигурно, трябва да избирате продукти за грижа, които използват свързани с кожата фосфолипиди или лецитин като емулгатори. 

В заключение, може да подобрите рутинната си грижа за кожата с помощта на фосфолипиди. Техните хигроскопични свойства и фактът, че помагат за подхранване, овлажняване и предпазване на кожата ги правят отличен избор за желаещите сияйна, здрава и плътна кожа с младежки вид.

На DOUGLAS.BG ще откриете голяма гама с различни продукти с фосфолипиди за кожа на водещи марки. 

Ако искате да научите повече за продуктите за грижа и техните съставки, които ви помагат да сте по-красиви всеки ден, следете нашия блог или се абонирайте за нюзлетъра ни! В него ще откриете не само полезна информация и съвети, но и ексклузивни отстъпки и промоции на любими продукти!

Този изчерпателен материал с информация за фосфолипиди е изготвен на база на оригиналния експертен текст за тях, който е съставен в сътрудничество с биохимика д-р Сара Шунтер от Мюнхен, базиран на научни познания и подкрепен от изследвания в областта. Материалът има информативен характер и не замества консултация със специалист.

 

Можете да се поинтересувате от:

 

 

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.