Домашна маска за лице

Без значение какъв тип кожа имате, с домашно приготвените маски за лице можете да персонализирате грижата си, така че да е подходяща за вашата кожа.

Домашната маска за лице може да помогне за овлажняване или стимулиране на регенерацията на кожата. А може да я използвате и за конкретен проблем. Например домашна дълбокопочистваща маска за лице ще помогне за почистване на порите.

В следващите редове ще ви споделим защо най-добрата домашна маска е всъщност тази, която е персонализирана за нуждите на вашата кожа. Ще ви покажем кои съставки можете да използвате, за да накарате тена си да сияе, и различните "Направи си сам" маски и тяхното действие при конкретни кожни несъвършенства. 

.

 

 

Домашна маска за лице: съставките

Сигурно сте се чудили коя е най-добрата домашна маска за лице - тази с мед, авокадо, кисело мляко или друг продукт. Преди да преминем към методите за направа на домашна маска за лице, ще разгледаме най-добрите съставки, които може да използвате за приготвянето ѝ, и тяхното действие.

  • Алое вера: Растението е истинско чудодейно средство за лечение на вашата кожа. То я овлажнява, има противовъзпалителен ефект и насърчава регенерацията на собствената кожа. Ако имате слънчево изгаряне или стресирана кожа, маска с алое вера ще облекчи усещането за опънатост за нула време. 
  • Лечебна глина: Лечебната глина се използва като лекарство от векове. Тя абсорбира себума, бактериите и другите остатъци по кожата като гъба и оставя порите ви чисти. Маската с лечебна глина подобрява тена най-вече на мазната и увредена кожа.
  • Мед: Подобно на лечебната глина, медът също се използва в медицината от дълго време. Той има лечебен и противовъзпалителен ефект - също и върху лицето ви. Например, той помага за по-бързото заздравяване на пъпки. Домашната маска за лице с мед също така успокоява сухата и чувствителна кожа. 
  • Краставица: Резените краставица върху очите са известни не без причина: зеленият зеленчук осигурява много влага, съживява погледа, успокоява уморените или дори парещи очи. Върху кожата на лицето краставицата стимулира синтеза на колаген и дори стяга разширените пори. Маските "Направи си сам" с краставица са подходящи за всички типове кожа. 
  • Авокадо: Така наречената суперхрана от Латинска Америка е истински стимулатор на красотата. Мастните киселини, съдържащи се в авокадото, успокояват кожата, намаляват зачервяването и стимулират регенерацията на кожата. От каквото и да се нуждае кожата ви – домашната маска за лице с авокадо може да помогне.

Малко съставки, смесени бързо: рецепти за домашни маски за лице "Направи си сам“ 

За маски за лице "Направи си сам" обикновено са необходими само няколко съставки, които е много вероятно да имате у дома. Смесете ги заедно и ще имате своята домашна маска. Можете да я използвате, за да отговорите на нуждата на кожата ви към даден момент. Независимо дали искате да овлажните сухата, лющеща се кожа или да се справите с петната, тук ще намерите подходящата рецепта. 

Съвет: Ако имате смесена кожа, изберете рецепта, която е подходяща за всички типове кожа. Като алтернатива пригответе две маски - една за сухите зони и една за мазните. Можете също така да комбинирате различните рецепти, например маската с алое вера с маската с краставица. По този начин получавате съставките и на двете в една маска. 

Освежаваща домашна маска за лице: Направете си сами маска с алое вера 

Маската за лице с алое вера освежава, овлажнява и е подходяща за всички типове кожа. 

Необходими са ви тези съставки: 

  • 2 супени лъжици нискомаслена извара;
  • 1 супена лъжица натурално кисело мляко;
  • 1 чаена лъжичка зехтин;
  • 1 супена лъжица гел от алое вера от тубичка или от листа от растението.

Сложете всички съставки в купа и разбийте до гладка смес. След това нанесете обилно и оставете за двадесет минути, преди да изплакнете с хладка вода. Домашно приготвената маска с алое вера овлажнява кожата ви, изпъва фините линии, предизвикани от сухота, и оставя усещане за релаксация. Прилагайте маската до три пъти седмично според нуждите. 

Предпочитате готова маска с алое вера? Ето няколко подходящи алтернативи:

Почистваща домашна маска за лице: Направете си маска с лечебна глина 

Лесно можете сами да си направите веган маска за лице срещу петна по кожата с лечебна глина. 

За домашна маска за лице с мед са ви необходими следните съставки: 

  • 2 супени лъжици лечебна глина;
  • малко топла вода.

Постепенно смесете лечебната глина с водата, докато се получи гъста паста. След това нанесете маската и я оставете да изсъхне върху кожата ви. Щом изсъхне напълно, изплакнете я с много хладка вода.

Предпочитате готова маска с глина? Ето няколко подходящи алтернативи:

Маската с лечебна глина премахва излишния себум, който може да причини появата на петна. Ако използвате маската веднъж седмично, тя може да се справи със съществуващите петна и да предотврати появата на нови. Така тя може да подобри външния вид на кожата ви в дългосрочен план - за сияен тен.

Релаксиращата домашна маска за лице: Направете си сами маска с мед 

Кожата ви е раздразнена и я усещате опъната? Тази домашна маска с мед успокоява чувствителната кожа. 

Необходими са ви тези съставки: 

  • 5 супени лъжици натурално кисело мляко;
  • 1 супена лъжица мед.

Смесете киселото мляко с меда. Когато се получи гладък крем, маската е готова. Тъй като консистенцията е малко лепкава, най-добре е да използвате широка четка, за да нанесете маската. Оставете я върху кожата си за петнадесет до двадесет минути и отстранете остатъка с кърпичка. 

Тази маска има незабавен ефект: кожата на лицето ви веднага се усеща по-мека и без неприятно опъване от сухота. За да запазите кожата си толкова еластична, използвайте маската с мед веднъж седмично и я превърнете в неразделна част от рутинната си грижа за чувствителна кожа.

Предпочитате готова маска с мед? Ето няколко подходящи алтернативи:

Подхранваща домашна маска за лице: Направете си сами маска от авокадо 

Слънчево изгаряне, горещ въздух, пътуване със самолет. Понякога кожата ви се нуждае от допълнителна доза грижа. Домашната маска за лице с авокадо осигурява богати хранителни вещества и е подходяща за всички типове кожа. 

Необходими са ви тези съставки: 

  • ½ зряло авокадо;
  • 1 супена лъжица кисело мляко. 

Намачкайте авокадото с вилица и го смесете добре с млякото. След това нанесете маската, оставете да действа около десет минути и после изплакнете лицето си с хладка вода. Подхранващите мастни киселини в авокадото осигуряват на кожата ви облекчение: зачервените и сухите, лющещи се участъци се изглаждат и успокояват. Маската "Направи си сам" е много богата. Затова е най-добре да я използвате, когато имате най-голяма нужда от нея, а не редовно. В противен случай може да подхрани кожата ви прекалено много и тя да се раздразни отново. 

Лесна домашна маска за лице: направете си сами маска от краставица 

Маската от краставица има леко овлажняващо действие и е подходяща дори за мазна кожа. 

Необходими са ви следните съставки: 

  • ⅓ Краставица;
  • 2 супени лъжици кисело мляко. 

Обелете и пасирайте краставицата. След това разбъркайте пюрето от краставица в млякото. Нанесете маската върху лицето си и я оставете да действа в продължение на двадесет минути. Насладете се на времето за нанасяне, като поставите два резенчета краставица върху очите си и се отпуснете напълно. След като изплакнете маската от краставица с обилно количество вода, ще се появи свеж  и хидратиран тен. 

Защо тази маска за лице е подходяща и за мазна кожа? Тъй като самата краставица не съдържа почти никакви мазнини, тя хидратира мазната кожа, без да причинява петна и утежняване. Прилагайте маската винаги, когато кожата ви се нуждае от хидратиращ ефект. 

Домашна маска за лице против бръчки

Комбинирайте пасирано авокадо, чаена лъжичка зехтин и супена лъжица мед. Тази подхранваща смес възстановява влагата, намалява фините линии и подобрява еластичността на кожата. 

Домашна маска за лице против тъмни петна

Смесете равни части лимонов сок и мед, като ги нанесете върху тъмни петна или области, засегнати от хиперпигментация. Оставете да действа 15 минути преди да изплакнете. Редовната употреба може да помогне за избледняване на тези несъвършенства с течение на времето. 

Направете си сами домашна листна маска за лице 

Листните маски, или т.нар. шийт маски или платнени маски, са много популярни в последните години. Лесно можете да си ги направите и сами. 

  • Вземете муселинова кърпа и я поставете върху лицето си. След това очертайте устните, очите и върха на носа си и изрежете тези области. 
  • Поставете маската в серум по ваш избор и изчакайте муселинът да попие серума.
  • Нанесете домашната листна маска върху лицето си и я оставете да действа петнадесет минути. 
  • Отстранете кърпата и масажирайте остатъка от серума в кожата си. 
  • Измийте муселиновата кърпа с вода, оставете я да изсъхне и я използвайте отново за вашата домашна маска за лице. 

Освен муселинова кърпа, може да използвате друга лека и ефирна материя. Подходящи варианти са вискоза, памук или коприна. 

Предпочитате готова sheet маска? Ето няколко подходящи алтернативи:

Защо си струва да се правят домашни маски за лице?

Да си правите сами домашни маски за лице и след това да се наслаждавате на уелнес програма в уюта на вашия дом е забавно и полезно за душата. Но маските "Направи си сам" имат и други ползи за вас, вашата кожа и околната среда. 

1. Маските "Направи си сам" са индивидуални 

Всяка кожа си има своите индивидуални особености. Например, може да имате мазна кожа, която е много суха поради слънчево изгаряне - и се нуждае от успокояваща грижа. С помощта на домашно приготвена маска можете да комбинирате активни съставки, които са насочени към сухотата, без да са твърде богати за мазната ви кожа и да причиняват петна. 

2. Маските "Направи си сам" са природосъобразни 

Ако сами смесвате маските си в купа, обикновено използвате продукти, които вече имате у дома в по-големи количества. Това означава, че няма допълнителни отпадъци от опаковки - което е добре за околната среда. 

Важно: Използвайте домашно приготвената си маска само за еднократно нанасяне. Тъй като не съдържа консерванти и не е опакована херметически, в нея бързо могат да попаднат бактерии и сместа да се развали. 

В случай, че нямате необходимите съставки или време за приготвяне, винаги може да изберете различни маски за лице от Douglas. Независимо дали търсите шийт маски или крем маски, при нас ще откриете голяма гама маски от доказани производители.

В заключение, маските за лице предоставят безкрайни възможности за естествено справяне с различни кожни проблеми. Изберете някои от предложените от нас варианти за домашна маска за лице и отключете силата на простите, но ефективни съставки, обогатяващи кожата ви. Или изберете качествена маска за лице от нашата селекция. Важното е да сте редовни в грижата си за кожата и да прилагате добри практики, като почистване, овлажняване и слънцезащита, с които да се радвате на красив и озарен тен.

На DOUGLAS.BG ще откриете голяма гама с различни маски, подходящи за сутрешна и вечерна рутина, които да ви помогнат в грижата за кожата. 

Ако искате да научите повече за продуктите за грижа и техните съставки, които ви помагат да сте по-красиви всеки ден, следете нашия блог или се абонирайте за нюзлетъра ни! В него ще откриете не само полезна информация и съвети, но и ексклузивни отстъпки и промоции на любими продукти!

Материалът има информативен характер и не замества консултация със специалист.

 

 Можете да се поинтересувате от:

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.