Нанасяне на автобронзант – удължен тен и дълготраен блясък

Автобронзантът придава тен по всяко време на годината - както на лицето, така и на тялото. Ще внесем яснота относно това какво представляват бронзантите, ще ви разкажем как действат и ще ви представим различните продукти за изкуствен тен. Също така, ще ви дадем безценни съвети как да нанасяте автобронзант за лице и автобронзант за тяло стъпка по стъпка така, че после да нямате петна.

 

КРАТКО СЪДЪРЖАНИЕ
 • Как действа автобронзантът?
 • Правилната подготовка преди нанасяне на автобронзант
 • Нанасяне на автобронзант: съвети за оптимален резултат
 • Правилно нанасяне на изкуствен тен: инструкции стъпка по стъпка
 • Отстраняване на петна от автобронзант: как става това?

НАКРАТКО: КАКВО Е ВАЖНО ПРИ НАНАСЯНЕТО НА АВТОБРОНЗАНТ?

 • Преди да нанесете автобронзант, уверете се, че сте имате правилната подготовка, така че резултатът да е хубав и равномерен. Това включва ексфолиране, нанасяне на лосион за тяло и премахване на окосмяването.
 • В зависимост от желаната интензивност и начина на нанасяне, можете да избирате между много различни продукти с ефект изкуствен тен.
 • За да сте сигурни, че автобронзатът ще се разнесе добре и няма да остане на петна, го нанасяйте с кръгови движения. Използвайте ръкавица за автобронзант, за да предпазите ръцете си от оцветяване.
 

Как действа автобронзантът?

Автобронзантът придава на кожата летен блясък - за това се грижи една много специфична активна съставка: дихидроксиацетон или накратко DHA. След нанасяне захарните молекули на DHA се комбинират с протеини и аминокиселини в горния слой на кожата. Това създава химическа реакция, която придава на тена ви красив блясък.

Нашият съвет: съхранявайте автобронзанта за тяло и автобронзанта за лице на хладно място. Той може да освободи вреден формалдехид, когато е изложен на висока температура. Но тъй като в наши дни бронзантите имат много ниско съдържание на DHA, не е нужно да се притеснявате.

Хубавото на автобронзантите е, че са лесни за употреба - просто нанесете, оставете да попие и се насладете на летния си тен! По правило не се налага да измивате остатъците от повечето продукти за изкуствен тен: те попиват в кожата ви като крем. Ако характерната миризма ви притеснява, може да вземете душ, но е добре да изчакате поне три часа след нанасянето. Това дава на продукта достатъчно време, за да подейства напълно. При спрейовете за тен е различно - трябва да вземете душ няколко часа след нанасянето. Специалният състав на спрей тена има особено интензивен ефект.

Както виждате, не всички продукти за изкуствен тен са еднакви – нека да видим какви различни бронзанти има, за да се ориентирате по-лесно кой е най-подходящ за вашата кожа и ситуация.

 • Автобронзант за тяло под формата на лосион: искате възможно най-мекия и естествен блясък? Тогава автобронзиращият лосион за тяло е правилният избор за вас. Той ви осигурява мек тен, а съставките като Витамин Е подхранват и овлажняват кожата ви. Тъй като DHA премахва влагата, препоръчваме автобронзант за тяло специално за суха кожа.
 • Автобронзант под формата на спрей: спрей-тенът е лесен за равномерно нанасяне върху кожата. Може да го използвате и за пръскане на труднодостъпни места. С малко практика може да нанесете спрей за изкуствен тен дори върху гърба си. Фината мъгла на спрея нежно покрива кожата ви, оставяйки усещане за свежест - и дори не е необходимо да го втривате.
 • Мус или гел за тен: автобронзантът под формата на мус е особено подходящ за нетърпеливите - той разкрива приказен тен на кожата ви особено бързо. Първите резултати са видими само след един час. Друго негово предимство е, че благодарение на оцветената му текстура може веднага да видите къде вече сте го нанесли. Като алтернатива, автобронзантът под формата на гел е особено лесен за разнасяне благодарение на богатата си на вода формула. Освен това той попива бързо и охлажда кожата ви.
 • Автобронзант под формата на капки: концентрат, който смесвате с крема за лице или за тяло, ще ви придаде естествен летен блясък. Ако кремът ви е формулиран така, че да отговаря на нуждите на кожата ви, ще я подхранвате, докато придобивате тен. Колкото повече капки автобронзант добавяте към грижата си, толкова по-наситен ще бъде тенът ви.

 1. COCOSOLIS Solis Medium Self-Tanning Foam до -15%
  Cocosolis COCOSOLIS Solis Medium Self-Tanning Foam Автобронзант
  Специална цена 50,15 лв. Редовна цена 59,00 лв.
 2. CLARINS Self Tanning Milky Lotion до -15%
  Clarins CLARINS Self Tanning Milky Lotion Автобронзант
  Специална цена 53,55 лв. Редовна цена 63,00 лв.
 3. Douglas Self-Tanning Face And Body Lotion 200 ml
  Douglas Sun Douglas Self-Tanning Face And Body Lotion 200 ml Автобронзант
  ПЦД: Pcd Price 29,99 лв. 23,49 лв. Разлика: 6,50 лв.
 4. CLARINS Self Tanning Instant Gel до -15%
  Clarins CLARINS Self Tanning Instant Gel Автобронзант
  Специална цена 53,55 лв. Редовна цена 63,00 лв.
 5. CLARINS Radiance-Plus Golden Glow Booster for Body до -15%
  Clarins CLARINS Radiance-Plus Golden Glow Booster for Body Автобронзант
  Специална цена 72,25 лв. Редовна цена 85,00 лв.
 6. DOUGLAS SUN Instant Self-tanning Body Foam
  Douglas Sun DOUGLAS SUN Instant Self-tanning Body Foam Автобронзант
  ПЦД: Pcd Price 29,99 лв. 22,49 лв. Разлика: 7,50 лв.
 7. DIOR Solar The Self-Tanning Gel Нов
  Dior DIOR Solar The Self-Tanning Gel Автобронзант
  ПЦД: Pcd Price 101,00 лв. 85,85 лв. Разлика: 15,15 лв.
 8. DOUGLAS Sun Self-Tanning Concentrate
  Douglas Sun DOUGLAS Sun Self-Tanning Concentrate Автобронзант
  ПЦД: Pcd Price 29,99 лв. 22,49 лв. Разлика: 7,50 лв.
 9. One.two.free! self-tan drops до -25%
  One.Two.Free One.two.free! self-tan drops Автобронзант
  Специална цена 32,24 лв. Редовна цена 42,99 лв.

Правилната подготовка преди нанасяне на автобронзант

 • Изберете правилния нюанс: автобронзантите се предлагат в различни нюанси - от светли до интензивни. За да изглежда тенът ви естествен, препоръчваме да използвате продукт, който е с един до два нюанса по-тъмен от текущия ви тен - това важи с особена сила през зимата или когато кожата ви е напълно естествена. Причината е, че интензивният тъмен оттенък може да изглежда неестествено върху светъл тен. Тенът ви има оранжев оттенък малко след като сте нанесли автобронзант за лице или автобронзант за тяло? Не се притеснявайте - обикновено са необходими шест до осем часа, преди да се види окончателният цвят.
 • Ексфолирайте кожата в деня преди нанасяне на автобронзант: колкото по-гладка е кожата, толкова по-равномерен е резултатът от употребата за автобронзант. Нашият съвет - отстранете мъртвите кожни клетки с нежен пилинг, преди да нанесете продукт за изкуствен тен. Тъй като ексфолирането може да раздразни кожата ви, използвайте го в деня преди нанасянето на автобронзиращия продукт.
 • Отстраняване на окосмяването: бръснете, епилирайте или депилирайте кожата си, преди употреба на автобронзант. Това важи с особена сила за областите с повече окосмяване, като например краката. Това е така, защото в случай, че продуктът за изкуствен тен полепне по космите, крайният резултат може да бъде неравномерен. След обезкосмяване, дайте на кожата си един ден, преди да използвате автобронзант. Това ще гарантира, че тя е имала достатъчно време да се успокои и възстанови.
 • Овлажнявайте кожата си: ако кожата ви е оптимално хидратирана, автобронзантът ще се абсорбира равномерно. Затова нанесете хидратиращ лосион за тяло преди изкуствения тен. Това е особено важно за областите, които могат да изсъхнат бързо, като лактите или коленете.

 1. RITUALS The Ritual of Sakura Body Cream до -15%
  Rituals RITUALS The Ritual of Sakura Body Cream Крем за тяло
  Специална цена 33,82 лв. Редовна цена 39,79 лв.
 2. COCOSOLIS NOUGAT Sparkling Body Butter до -15%
  Cocosolis COCOSOLIS NOUGAT Sparkling Body Butter Крем за тяло
  Специална цена 80,75 лв. Редовна цена 95,00 лв.
 3. DOUGLAS HOME SPA Garden of Harmony Body Cream до -15% Нов
  Douglas Home Spa DOUGLAS HOME SPA Garden of Harmony Body Cream Крем за тяло
  Специална цена 27,19 лв. Редовна цена 31,99 лв.
 4. CLARINS Masvelt Advanced Body Shaping Cream до -14%
  Clarins CLARINS Masvelt Advanced Body Shaping Cream Крем за тяло
  Специална цена 98,90 лв. Редовна цена 115,00 лв.
 5. DOUGLAS HOME SPA La Residence Seathalasso Body Cream до -20% Нов
  Douglas Home Spa DOUGLAS HOME SPA La Residence Seathalasso Body Cream Крем за тяло
  Специална цена 25,59 лв. Редовна цена 31,99 лв.

Нанасяне на автобронзант: съвети за перфектен резултат

Автобронзантът е супер начин да изглеждате като току-що завърнали се от ваканция през цялото лято. Следвайте нашите съвети за естествен резултат без петна:

Правете разлика между автобронзиращите продукти за лице и тяло

Използвайте продукти, специално предназначени за тялото или лицето. Тези за тяло са с течна консистенция, така че можете да ги разнесете върху по-голяма площ.  Ако искате да придобиете тен на лицето си, използвайте специални продукти за автобронзиране на лицето. Те съдържат подхранващи и овлажняващи съставки, които няма да раздразнят излишно чувствителната кожа на лицето. Освен това са по-плътни, така че можете да ги нанасяте прецизно.

Използвайте специална ръкавица за нанасяне

Ако нанасяте автобронзант без ръкавици има опасност да оцветите ръцете или пръстите си. Това е така, защото при самото нанасяне ръцете стоят намазани с автобронзант по-дълго, отколкото другите части на тялото. Мислите да нанасяте продукта с парче плат или чорап вместо със специална ръкавица? Нашият съвет е да не го правите, а вместо това да вземете специална микрофибърна ръкавица. Тя предпазва ръцете ви, не образува власинки и нанася продукта равномерно върху кожата. Тъй като е по-голяма от парче плат, специалната ръкавица прави самото разнасяне по-лесно. По този начин си осигурявате и по-равномерен тен.

Използвайте лосион за тяло и лице след нанасяне на автобронзант

Нанесете хидратиращ лосион върху тялото и лицето си след автобронзиране. Хидратирането на кожата ви ще гарантира, че летният тен ще се запази до около пет дни и резултатът ще бъде равномерен. Но изчакайте няколко часа, преди да използвате лосион за тяло. Ако се намажете твърде рано, маслената тъкан на лосиона може да попречи на пигментите на автобронзанта да се абсорбират в кожата. Това може да доведе до по-слаб или неравномерен резултат. Лосионите за автобронзиране обикновено не съдържат слънцезащитен фактор, така че не ги приемайте като заместител на слънцезащитния крем и нанасяйте достатъчно количество слънцезащитен продукт.

Не носете светли и тесни дрехи след нанасяне на продукта

Автобронзантите могат да оставят петна и следи по дрехите. Затова избягвайте да носите много светли и тесни дрехи след нанасяне и се облечете едва след когато автобронзантът се е абсорбирал напълно.

Не нанасяйте автобронзант върху линията на косата и веждите

Избягрвайте линията на косата и веждите си, когато нанасяте автобронзанти върху лицето си. Защо? Защото автобронзанта действа особено интензивно там и може да доведе до нежелано обезцветяване. Затова хванете косата си възможно най-далече от челото с помощта на шнола или лента за коса или нанесете мазен крем върху веждите си.

Не нанасяйте автобронзанта твърде плътно

Нанасяйте автобронзант оскъдно. Ако нанесете прекалено дебел слой, той няма да се абсорбира достатъчно бързо. Това може да направи тена ви неестествен и неравномерен. Окончателният ефект е видим едва след няколко часа, затова е най-добре да изчакате известно време, преди да нанесете допълнителен слой автобронзант.

Как да нанесем бронзанти- инструкции стъпка по стъпка

Има няколко неща, които трябва да вземете предвид, за да да нанесете автобронзиращите продукти за тяло и лице без никакви петна. Следвайте следните съвети:

Стъпка 1: Подгответе се правилно

Ексфолирана, избръсната, хидратирана и без мазни остатъци или грим, кожата ви е готова за бронзант. Ако косата ви е дълга, вържете я високо, за да не влезе в контакт с продукта. Ако нанасяте автобронзант в банята, махнете постелките и сложете стара кърпа на земята за всеки случай. Пуснете малко музика и разпуснете, докато нанасяте продукта- важно е да се забавлявате.

Стъпка 2: Нанесете автобронзант върху тялото си

Дали ще започнете отдолу нагоре, или обратното, зависи от вас. Сложете ръкавица и нанесете директно по кожата. Количеството на продукта варира в зависимост от размера на зоната, която бронзирате. Разнесете автобронзанта с лек натиск и кръгови движения.

Внимание: Не разнасяйте автобронзанта отгоре надолу само на линии - това ще направи тена на ивици. Кръгови движения гарантират равномерен резултат. Уверете се, че продуктът достига до всички зони на кожата и е нанесен с еднаква дебелина навсякъде. Преминете към следващата част на тялото едва след като сте приключили с една област - това ще осигури естествен резултат.

Стъпка 3: Нанесете автобронзант върху лактите, глезените и стъпалата

Автобронзантът обикновено се натрупва по коленете, лактите, глезените, стъпалата и ръцете. За да избегнете обезцветяване на тези зони, нанесете дебел слой лосион, преди да започнете, използвайте автобронзанта пестеливо и го разнесете добре. Измийте ръцете си, ако сте нанасяли продукт без ръкавици. Това ще предотврати появата на оцветявания.

Стъпка 4 - по желание: Напръскайте гърба си със автобронзиращ спрей

Искате да нанесете бронзант по гърба си? За съжаление, това не е никак лесно. Най-добре е да помолите приятел или професионлист за помощ с тази зона. Ако все пак искате да опитате да го нанесете сами, то опитайте спрей за тен. Напръскайте го над рамото си и „преминете“ през облака от автобронзант. Ако все пак искате да се уверите, че резултатът е перфектен,  потърсете помощ.

Стъпка 5: Нанесете автобронзант върху лицето си

Ако искате да придобиете тен и на лицето си, трябва първо да нанесете лосион. Можете също така да добавите няколко капки бронзант към крема за лице за по-естествен ефект. Но тук е важно да използвате много малко продукт за да постигнете равномерен тен. Започнете от центъра на лицето и нанесете продукта с кръгови движения. Първо намажете носа, след това скулите и брадичката и челото. Прелейте продукта внимателно към шията и косата. По-лесен вариант би бил спрей за тен за лицето, защото разнася тена по-равномерно. Само след няколко часа ще имате супер тен.

Стъпка 6: Оставете бронзанта да попие

Лосионът за автобронзиране трябва да попие поне 20-30 минути. Имайте търпение и не обличайте нищо през това време. Сложете тъмни и свободни дрехи, за да сте сигурни, че бронзантът ще се абсорбира напълно и няма да изцапа дрехите. Освен това не не се къпете до три часа след нанасянето на продукта. В противен случай ще отмиете автобронзанта и кожата ще стане на петна. Но чакането си заслужава - в зависимост от вида на бронзата ще видите резултатите след около 6-8 часа.

Стъпка 7: Избягвайте петната

Колко дълго ще издържи бронзантът зависи от правилната грижа. За да се радвате дълго на летния си блясък, нанесете богат слой лосион за тяло върху кожата си след автобронзиране. Но тук трябва да се уверите, че автобронзантът е напълно абсорбиран преди да нанасяте лосион. Ако следвате тези съвети, тенът ви обикновено ще издържи 3-5 дни. Ако пък искате още по-интензивен резултат, нанесете отново след ден.

Как да махнем петната от автобронзант?

Има няколко хитринки, в случай, че все пак са ви се появили петна след използване на автобронзант. Ако например някои зони са твърде наситени, като например кокалчетата,  ги намажете с лимон. Той премахва цвета по естествен начин благодарение на кислелинноста. Също така можете да използвате грим за да прикриете петната. Но честно казано е най-добре просто да проявите търпение. След 3-4 дни тенът ще е избледнял значително и петната вече няма да се виждат.

 

  Още интересни теми

Слънчева алергия
Слънчева алергия Слънчевата алергия обикновено не е алергия в буквалния смисъл на думата, а по-скоро събирателен термин за редица различни кожни реакции, свързани с излагането на слънце. Вижте какви са причините за слънчевите алергии, как можете да ги избегнете и какви са подходящите мехлеми за слънчева алергия.

Слънцезащитен крем за лице Слънцезащитата предпазва от рак на кожата и преждевременно стареене. И това е само една от причините, поради които слънцезащитата трябва да бъде част от ежедневната ви грижа за кожата. Прочетете повече за UV радиацията, SPF и правилния слънцезащитен продукт. Тази статия ще ви помогне да изберете своя ежедневен слънцезащитен крем за лице.

© 2023 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.