Слънцезащитен крем за лице

 

 

Слънцезащитен крем за лице – всичко, което трябва да знаете, преди да изберете своя

Всичко за UV, SPF и анти-ейдж

Слънцезащитата предпазва от рак на кожата и преждевременно стареене. И това е само една от причините, поради които слънцезащитата трябва да бъде част от ежедневната ви грижа за кожата. Прочетете повече за UV радиацията, SPF и правилния слънцезащитен продукт. Тази статия ще ви помогне да изберете своя ежедневен слънцезащитен крем за лице.


КРАТКО СЪДЪРЖАНИЕ
 • Фотостареене: как слънчевата светлина състарява кожата?
 • Какво представлява ултравиолетовата радиация и какво влияние оказва тя върху кожата ни?
 • „Минерална“ или "химическа" слънцезащита?
 • Какво означават SPF, SPF и PPD и какъв слънцезащитен фактор ви е необходим?

 

НАКРАТКО: ЕЖЕДНЕВНА ЗАЩИТА ОТ СЛЪНЦЕТО
 • UV радиацията е отговорна за 80% от преждевременното стареене на кожата: бръчки, фини линии, пигментни петна, загуба на еластичност.
 • Защитата от ултравиолетовите лъчи е най-ефективното средство срещу стареене, затова трябва да включите слънцезащитен крем за лице в сутрешна си рутина.
 • Ежедневната защита от слънце не ограничава (значително) образуването на Витамин D.
 • За защита от слънцето са подходящи както минерални, така и химически UV филтри..

 

Фотостареене: как слънчевата светлина състарява кожата?

Стареенето на кожата е нормален биологичен процес, който се определя главно от нашите гени (вътрешни фактори). Не можем да направим почти нищо за генетично обусловения ход на стареене на кожата.

Съществуват, обаче, и външни (екстринни) фактори, които могат да доведат до преждевременно стареене на кожата. За да предотвратим този процес, специалистите ни съветват да се храним балансирано и да избягваме никотина и алкохола. Друг важен външен фактор е излагането на слънце.

Смята се, че слънчевата светлина или съдържащото се в нея ултравиолетово лъчение е причина за 80 % от външните фактори и преждевременното стареене на кожата. Експертите приемат, че уврежданията от слънцето се натрупват в кожата с години и допринасят в решаваща степен за т.нар. фотостареене. Затова отдавна забравените слънчеви изгаряния от младостта и прекомерното излагане на слънце могат да си проличат на кожата на лицето ни и след години.

Съвет номер едно за борба със стареенето е: ако искате да запазите кожата си млада за по-дълго време, използвайте ежедневен слънцезащитен крем за лице.

Типични признаци на фотостареене:

 • Бръчки и фини линии.
 • Дехидратирана и суха кожа.
 • Хиперпигментация и неествена пигментация – например бенки или мелазма (хронично разстройство на кожата, което води до симетрични, сиво-кафяви пигментни петна по лицето).
 • Отпусната кожа с липса на еластичност.

Слънцезащита за лице
 1. Clarins Dry Touch Facial Sun Care UVA/UVB 50+ до -15%
  Clarins Clarins Dry Touch Facial Sun Care UVA/UVB 50+ Слънцезащитен продукт
  Специална цена 55,25 лв. Редовна цена 65,00 лв.
 2. ORJENA Aqua Perfect Sun Gel SPF50+ PA++++ до -15%
  Orjena ORJENA Aqua Perfect Sun Gel SPF50+ PA++++ Слънцезащитен продукт
  Специална цена 32,29 лв. Редовна цена 37,99 лв.
 3. Douglas Sun Face Cream SPF30 50ml
  Douglas Sun Douglas Sun Face Cream SPF30 50ml Слънцезащитен продукт
  ПЦД: Pcd Price 29,99 лв. 23,49 лв. Разлика: 6,50 лв.
 4. Douglas Focus Collagen Youth Anti-Age Day Cream SPF20 до -25%
  Douglas Focus Douglas Focus Collagen Youth Anti-Age Day Cream SPF20 Дневен крем
  Специална цена 44,99 лв. Редовна цена 59,99 лв.

Дори тези, които използват ежедневен слънцезащитен крем за лице, обикновено получават тен, тъй като кожата така или иначе получава известно количество UV радиация. Защо? Обикновено нанасяме твърде малко слънцезащитен продукт и той не покрива кожата напълно, което е достатъчно, за да се стимулира процесът на образуване на меланин.

 

Какво представлява UV радиацията и какво влияние оказва върху кожата ни?

Частта от слънчевите лъчи, която прониква през земната атмосфера и в крайна сметка достига до телата ни, се състои от:

 • невидима инфрачервена радиация;
 • видима светлина с познатите ни цветове на дъгата;
 • невидима ултравиолетова радиация, която се разделя на UVA, UVB и UVC.

UVA и UVB лъчите на слънчевата светлина са особено важни за нашия организъм.

 

Късовълновата UVC радиация се филтрира от атмосферата и не достига до земната повърхност. UVB и UVA лъчите, обаче, проникват през кожата - UVB достигат главно до епидермиса, а UVA могат да проникнат в много по-дълбоките слоеве.

Ефекти на UV радиацията върху кожата

Несъмнено има някои основателни аргументи за прекарване на време на слънце - топлите му лъчи ни зареждат с добро настроение, повишават чувството ни за благополучие и дори играят роля в имунната ни система. Минимални количества слънчева светлина са достатъчни, за да може организмът да направи това. Ако излагането на слънчева светлина надхвърли това определено количество, недостатъците на съдържащото се в слънчевата светлина ултравиолетово лъчение много бързо надхвърлят ползите.

 

Как лесно да запомним какво значат буквите на UV радиацията?

 • UVA = A за стареене (от англ. eзик „age”)
 • UVB = B като слънчево изгаряне (от англ. eзик „burn”)

 

UVB лъчение

UVB лъчението причинява тен на кожата, но е отговорно и за остри увреждания като слънчево изгаряне. Освен това повишеното и продължително излагане на UVB радиация може да доведе до нежелано удебеляване на кожата. Всички тези видими реакции попринцип са признаци на нездравословно ниво на UVB радиация – тоест дори т.нар. "здравословен тен" не съществува от дерматологична гледна точка.

 

Слънцезащитни продукти и Витамин D

Витамин D е от съществено значение за нашите кости, имунната система и производството на различни хормони. Организмът може да абсорбира Витамин D от храната и при определени условия да го произвежда сам. За целта, обаче, му е необходима UVB радиация. Съществува мнение, че използването на слънцезащитен крем за лице възпрепятства собственото производство на Витамин D. Възможно ли е да е по-добре да не се слага дори и най добрия слънцезащитен крем за лице, мнения?

Това не е толкова просто. От една страна, дори малки количества UVB са достатъчни, за да може организмът да произвежда витамин D. Тъй като повечето хора не се мажат със слънцезащитни продукти всеки ден или не постигат 100 % защита от ултравиолетовите лъчи, част от UVB лъчението винаги достига до кожата. Особено през лятото това вече е достатъчно за производството на Витамин D. Затова слънцезащитата рядко е причина за изразен недостиг на Витамин D.

Типът кожа и възрастта също определят колко Витамин D произвежда организмът. Това, което много хора също не знаят е, че твърде многото UV радиация унищожава вече наличния в кожата Витамин D.

 

UVA лъчи

UVA лъчите проникват много по-дълбоко в кожата и нарушават стабилизиращата рамка и важните структури там. В допълнение към острите последици като слънчева алергия или акне Майорка, фототоксични или алергични реакции, уврежданията, причинени от UVA, могат да се видят преди всичко в типичните признаци на фотостареене/стареене на кожата. Увреждането на колагена и еластина води до увисване на кожата и поява на бръчки и фини линии.

 

Отрицателни ефекти на UVA и UVB лъчите върху кожата

UVB лъчи

 • Слънчево изгаряне
 • Промени в кожата
 • Хиперпигментация
 • Увреждане на очите
 • Рак на кожата

UVA лъчи

 • Слънчева алергия и акне Майорка
 • Стареене на кожата и бръчки
 • Загуба на еластичност
 • Старчески петна
 • Рак на кожата

Минерален или "химически" слънцезащитен продукт – кой е най добрия слънцезащитен крем за лице?

За да се предпази кожата от негативните ефекти на UV радиацията, в слънцезащитните кремове се използват UV филтри.

Слънцезащитните кремове за лице често се описват като "минерални" или "химически". Това се отнася до съдържащите се във всеки случай UV филтри, които, строго погледнато, могат да бъдат разделени на тези две категории: физични UV филтри (наричани още минерални) и органични UV филтри (наричани още химични, което не е съвсем коректно).

 • Физични/минерални UV филтри
 • "Физически" се отнася до начина, по който първоначално се е смятало, че работи филтърът. Преди се е приемало, че тези филтри (напр. титаниев оксид и цинков оксид) функционират предимно чрез физичните принципи на разсейване и отразяване. В момента, обаче, изследванията показват, че физичните филтри не само разсейват и отразяват, но и поглъщат UV светлината.
 • Осигуряват широкоспектърна защита - и от UVA, и от UVB лъчите.

 

 1. GUERLAIN Orchidée Impériale Brightening The Global UV Protector до -15%
  Guerlain GUERLAIN Orchidée Impériale Brightening The Global UV Protector Защитен филтър
  Специална цена 274,55 лв. Редовна цена 323,00 лв.
 2. HELLO SUNDAY The Everyday One Face Moisturiser SPF50 до -20%
  Hello Sunday HELLO SUNDAY The Everyday One Face Moisturiser SPF50 Слънцезащитен продукт
  Специална цена 35,20 лв. Редовна цена 44,00 лв.
 3. MISSHA All Around Safe Block Essence Sun Spf45 Pa+++ до -20%
  Missha MISSHA All Around Safe Block Essence Sun Spf45 Pa+++ Слънцезащитен продукт
  Специална цена 30,40 лв. Редовна цена 38,00 лв.

Органични/химични UV филтри

 • Строго погледнато, терминът "химически" филтри е неточен. В случая наименованието се отнася към начина, по който те работят: тези филтри абсорбират UV лъчението - а това е химичен процес. Химическите филтри могат да бъдат категоризирани и въз основа на молекулярната им структура. В този случай говорим за органични филтри, защото химичните елементи, които съдържат, се наричат органични (между другото: за разлика от тях неорганичните елементи се намират във физичните филтри).
 • Отделните филтърни вещества предпазват в различни UV диапазони, но най-вече в UVB спектъра. Съвременните UV филтри покриват частично и UVA спектъра и принадлежат към новото поколение ефективни и съвместими органични филтри.

 

 1. GALENIC Soins Solei Fluide ultra-léger до -20%
  Galenic GALENIC Soins Solei Fluide ultra-léger Слънцезащитен продукт
  Специална цена 28,00 лв. Редовна цена 35,00 лв.
 2. Clarins Sun Care Body Cream UVA/UVB 50+ до -15%
  Clarins Clarins Sun Care Body Cream UVA/UVB 50+ Слънцезащитен продукт
  Специална цена 55,25 лв. Редовна цена 65,00 лв.
 3. BALI BODY Hydrating Face Sunscreen SPF 50+ до -15%
  Bali Body BALI BODY Hydrating Face Sunscreen SPF 50+ Слънцезащитен продукт
  Специална цена 45,86 лв. Редовна цена 53,95 лв.
 4. Sisley Sunleÿa G.E. Age minimizing global sun care SPF 50+ до -5%
  Sisley Sisley Sunleÿa G.E. Age minimizing global sun care SPF 50+ Слънцезащитен продукт
  Специална цена 494,95 лв. Редовна цена 521,00 лв.

 

Доколко съвместими са UV филтрите?

Минералните филтри обикновено не предизвикват свръхчувствителност - алергии или непоносимост се появяват много рядко. Те, обаче, могат да имат изсушаващ ефект върху кожата (особено цинковият оксид). За разлика от тях за някои органични (химически) филтри е известно, че предизвикват алергии или непоносимост при чувствителна кожа. Това се случва главно, когато съответният UV филтър променя структурата си под въздействието на UV радиацията (фотостабилни филтри). Съвременните органични UV филтри са конструирани по такъв начин, че са стабилни под въздействието на UV радиацията и по този начин са по-съвместими.

 

Съвременни UV филтри с добра съвместимост

Наименование по INCI

 • Дрометризол трисилоксан (търговско наименование: Mexoryl XL®)
 • Терефталилиден дикамфор сулфонова киселина (търговско наименование: Mexoryl SX®)
 • Етилхексил триазон (търговско наименование: Uvinul T150®)
 • Диетиламино-хидроксибензоил хексил бензоат (търговско наименование: Uvinul A Plus®)
 • Бис-етилхексилоксифенол метоксифенил триазин (търговско наименование: Tinosorb S®)
 • Метилен-бис-бензотриазолил тетраметилбутилфенол (търговско наименование: Tinosorb M®)
 • Трис-бифенил триазин (търговско наименование: Tinosorb A2B®)
 • Диетилхексил бутамидо триазони (търговско наименование: Iscotrizinol®)
 • Фенилбензимидазол сулфонова киселина (търговско наименование: Enzulisol®)
 • Динатриев фенил дибензимидазол тетрасулфонат (търговско наименование: Neo Heliopan A®)

В допълнение към филтрите, които попринцип се считат за поносими, има някои UV филтри, за които е известно, че имат определен потенциал за дразнене на чувствителната кожа. В такива случаи много експерти съветват да се избягват следните UV филтри:

UV филтри, които могат да предизвикат дразнене:

 • Бензофенон-3
 • Бензофенон-4
 • Бензофенон-5
 • 4-метилбензилиден камфор
 • Хомосалати
 • Октокрилен
 • Октилметоксицинамат
 • Етилхексил диметил PABA
 • Бутил метоксидибензоилметан (Авобензон) - той е фотонестабилен и поради това често е причина за алергични реакции. Въпреки това, авобензонът все още се използва в слънцезащитните продукти, тъй като е отличен UVA филтър. Авобензонът може да бъде стабилизиран чрез формулирането му с други UV филтри, което значително намалява възможността за дразнене. Задължително условие, обаче, е да не се използва октилметоксицинамат за стабилизиране.

Колко висок трябва да бъде слънцезащитният фактор - и какво всъщност означава LSF, SPF и PPD?

Тези съкращения се срещат върху опаковките и са оградени в кръгче - "UVA" и/или "UVB". Ако присъстват и двете, продуктът има защита срещу UVA и UVB радиация. В този случай UVA защитата е поне една трета от UVB защитата според препоръката на Европейската комисия. Колко висока е защитата в цифрово изражение, може да се види от SPF, SPF и PPD.

Слънцезащитният фактор (SPF) описва защитата срещу UVB лъчението. Слънцезащитните продукти обикновено се предлагат с SPF от 5 до 50+. За надеждна защита вашият слънцезащитен крем за лице трябва да има поне SPF 30. Една от причините за това е, че сме склонни да нанасяме твърде малко продукт и не достигаме посочения защитен фактор.

 

Слънцезащита за тяло
 1. PAYOT Sunny Crème Savoureuse SPF50 до -20% Нов
  Payot PAYOT Sunny Crème Savoureuse SPF50 Слънцезащитен продукт
  Специална цена 42,40 лв. Редовна цена 53,00 лв.
 2. KORRES Yoghurt Sunscreen Spray Emulsion Face & Body SPF50
  Korres KORRES Yoghurt Sunscreen Spray Emulsion Face & Body SPF50 Слънцезащитен продукт
  ПЦД: Pcd Price 65,50 лв. 52,40 лв. Разлика: 13,10 лв.
 3. Douglas Sun Transparent Stick SPF50
  Douglas Sun Douglas Sun Transparent Stick SPF50 Слънцезащитен продукт
  ПЦД: Pcd Price 21,99 лв. 16,49 лв. Разлика: 5,50 лв.
 4. CAUDALIE Milky Solar Spray Spf50 до -20%
  Caudalie CAUDALIE Milky Solar Spray Spf50 Слънцезащитен продукт
  Специална цена 46,32 лв. Редовна цена 57,90 лв.

 

Още интересни теми

 

© 2023 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.