Слънчево изгаряне

 

Какво да правим при слънчево изгаряне?

Всяко слънчево изгаряне означава увреждане на кожата и затова трябва да се избягва. Прочетете тук как можете най-добре да защитите кожата си и въпреки това да получите тен. Можете също така да разберете какво е полезно за кожата ви, ако все пак изгорите на слънце.

 

КРАТКО СЪДЪРЖАНИЕ
  • Какво се случва в кожата при слънчево изгаряне?
  • Какво да правим в случай на слънчево изгаряне
  • Продукти за след слънце: какво да търсите
  • Слънчево изгаряне и защита от слънцето: практически съвети какво да правите
НАКРАТКО: СЛЪНЧЕВО ИЗГАРЯНЕ
  • Слънчевото изгаряне (еритема) е реакция на кожата към UVB лъчението и може да бъде много болезнено.
  • Прекомерната UV радиация може да причини и невидими
  • невидими увреждания на генетичната информация (ДНК), клетките или имунната система.
  • имунната система.
  • Тенът в резултат на слънчево изгаряне трае по-кратко, отколкото тенът, който се натрупва постепенно. Причината за това е по-високата необходимост от регенерация и обновяване на кожата в отговор на увреждането.
 

Какво се случва в кожата по време на слънчево изгаряне?

Кожата може да се защити от UVB лъчите за определен период от време (време за самозащита). Но колкото по-светъл е тонът на кожата, толкова по-кратко е това време за самозащита. Затова не трябва да разчитаме, че кожата ни ще се погрижи сама за себе си, а да предпазваме един от най-чувствителните си органи от всякакво излагане на слънце. Това намалява риска от слънчево изгаряне - но все пак често не можем да го избегнем напълно. Нерядко използваме твърде малко слънцезащитни продукти и като цяло сме склонни да ги нанасяме твърде тънко. Понякога слънцето просто е твърде силно.

В случай на слънчево изгаряне UVB лъчите предизвикват еритема - кожата изглежда зачервена, възпалена и е много чувствителна. Освен това UVB лъчите активират меланоцитите в базалния клетъчен слой на кожата (епидермиса). Тези клетки са отговорни за производството на кожния пигмент меланин. Активираните меланоцити сега произвеждат повече меланин, който трябва да предпазва от по-нататъшни UV лъчи. Меланинът наистина може да абсорбира част от UVB лъчите и също така има лек антиоксидантен ефект. Но веднага щом кожата покаже тен, увреждането на клетъчните ядра и структури отдавна е направено.

Тенът по кожата показва, че тя вече е получила твърде много вредни UVB лъчи и следователно не трябва да бъде идеал за красота.

Концепцията за "здравословен тен" е фундаментално погрешна. Всеки тен е реакция на увреждане, което е настъпило върху кожата. Тези, които не искат да се лишат от целунат от слънцето тен, могат да прибягнат до продукти за автобронзиране

Алтернативата на слънчевото изгаряне: Автобронзант 

Какво да правите, ако изгорите на слънце?

Предпазили сте се възможно най-добре (слънцезащитен крем, избягване на обедното слънце, повторно нанасяне на слънцезащитен крем и т.н.) и въпреки това сте получили слънчево изгаряне? Това, което можете да направите сега, зависи от тежестта на слънчевото изгаряне и размера на засегнатата област.

По принцип, ако по кожата ви се вижда зачервяване, трябва да избягвате всякакъв контакт със слънцето. Сенчесто място под дърво или чадър не е достатъчно, защото UV радиацията ни заобикаля веднага щом се окажем на открито. Вместо това се оттеглете на закрито и винаги носете високо ниво на широкоспектърна защита от UV лъчи и непропускащи UV лъчи дрехи, когато сте на открито.

Леко слънчево изгаряне (степен 1)

Болезнено зачервяване, подуване и сърбеж са признаците на леко слънчево изгаряне. Ако зачервяването се появи няколко часа след слънчевите бани, антихистаминов гел, кремове с пантенол или леко формулирани продукти за след слънце може да помогнат. Домашните средства за защита от слънчево изгаряне включват охлаждащи кърпи, компреси с алое вера или кварк, които също могат да осигурят облекчение. Зачервяването обикновено изчезва на следващия ден.

Интензивно слънчево изгаряне (степен 2)

В допълнение към болезненото зачервяване, подуване и сърбеж, слънчевото изгаряне от степен 2 може да причини и мехури. В този случай върху кожата може да се приложи локален кортикостероид (противовъзпалително вещество). От съществено значение обаче е да се консултирате с дерматолог. Ако се появят мехури, треска, главоболие, замаяност, гадене или повръщане, или ако кожата ви е силно прегрята, трябва незабавно да се обърнете към лекар. В този случай може да сте изложени на риск от тежко изгаряне или слънчев удар. Големи площи на слънчево изгаряне при малки деца (евентуално без мехури) също трябва да бъдат проверени от лекар.

Козметика за лятото

 

Продукти за след слънце: за какво трябва да внимавате

Нанасяйте продукти за след слънце върху възможно най-чиста кожа. Това означава, че първо трябва да премахнете потта, слънцезащитния крем, морската сол, пясъка и т.н. от тялото. Продуктите за след слънце компенсират липсата на влага в кожата след слънчево изгаряне. За тази цел са подходящи леки емулсии или гелове, които имат допълнителен охлаждащ ефект поради високото си съдържание на вода. Освен това продуктите за след слънце често съдържат успокояващи и противовъзпалителни вещества, като напр:

  • Витамин Е
  • Пантенол
  • алое вера
  • алантоин
  • бизаболол

Ако е възможно, трябва да избягвате използването на продукти за след слънце:

  • Ароматите, парфюмите или етеричните масла могат допълнително да раздразнят кожата.
  • Високото съдържание на алкохол може да се възприема като охлаждане поради ефекта на изпаряване, но не предлага никакво облекчение за кожата.
  • Ако имате склонност към акне в Майорка, в идеалния случай използвайте продукти без липиди, за да не остават остатъци по кожата, които в комбинация с UV радиацията също могат да доведат до замърсяване.

Продукти за след слънце

Слънчево изгаряне и защита от слънцето: Практически съвети как да се държим

Има някои полезни съвети за поведение при слънчево изгаряне и използване на слънцезащитни продукти:

  • Как да се справим със слънцето
  • Използвайте слънцето отговорно и умерено: Не стойте на слънце, докато не получите слънчево изгаряне.
  • Не излизайте на слънце със съществуващо слънчево изгаряне.
  • Продължителното слънчево изгаряне е сериозен риск за здравето, независимо от типа кожа и тена.
  • Нито един слънцезащитен продукт не осигурява 100% защита.
  • Много преди да се появи слънчево изгаряне, вече съществува повишен риск от рак на кожата.
  • Никога не излагайте децата и бебетата на пряка слънчева светлина - винаги осигурявайте подходяща защита (слънцезащитен крем и текстил).
  • Бременните жени също не трябва да се излагат на слънце без защита. Хормоналните промени през този етап от живота могат да доведат до пигментни нарушения, които могат да се засилят при излагане на UV радиация. Затова носете слънцезащитни продукти, особено по време на бременност.

Правилният слънцезащитен продукт

  • Нанасяйте слънцезащитен продукт преди контакт със слънцето, поне 30 минути преди това.
  • Слънцезащитните кремове, които обещават да са "високодоходни", спестяват пари на грешното място. Само ако слънцезащитните кремове се използват обилно, може да се постигне посочената защита.
  • Редовното повторно нанасяне (приблизително на всеки 2 часа) поддържа слънцезащитата и замества загубите, причинени например от къпане, протриване или изпотяване. Водоустойчивите продукти също трябва да се нанасят отново.

Какво още можете да направите, за да избегнете слънчево изгаряне

  • Избирайте слънцезащитни продукти с висока степен на защита
  • Избягвайте обедното слънце
  • Не забравяйте дрехите и слънчевите си очила; покривката на главата може да предпази от слънчево изгаряне на скалпа
  • Слънчевите изгаряния могат да се повторят по всяко време при повишена радиация, кожата не развива "имунитет".
  • Парфюмът или дезодорантите върху кожата в комбинация със слънчевата светлина могат да доведат до необратими пигментни петна.

 

  Още интересни теми

Слънчева алергия
Слънчева алергия Слънчевата алергия обикновено не е алергия в буквалния смисъл на думата, а по-скоро събирателен термин за редица различни кожни реакции, свързани с излагането на слънце. Вижте какви са причините за слънчевите алергии, как можете да ги избегнете и какви са подходящите мехлеми за слънчева алергия.

Слънцезащитен крем за лице Слънцезащитата предпазва от рак на кожата и преждевременно стареене. И това е само една от причините, поради които слънцезащитата трябва да бъде част от ежедневната ви грижа за кожата. Прочетете повече за UV радиацията, SPF и правилния слънцезащитен продукт. Тази статия ще ви помогне да изберете своя ежедневен слънцезащитен крем за лице.

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.