Ретинол за лице

 

Витамин А (ретинол) е един от най-интензивно изследваните продукти в грижата за кожата с научно доказани ползи и ефективност. Ретинолът се използва успешно за подхранване и подмладяване на кожата, коригиране на бръчки и фини линии, лечение на акне, а така също и като антиоксидантно средство.

 

Преглед на фактите ретинол:

 • Име на списъка на съставките (INCI): Ретинол
 • Ефективност: коригиране признаците на стареене, регенериране на кожата, антиоксидантни свойства
 • Препоръка за употреба: като добавка в крем или серум
 • Типове кожа: зряла кожа с бръчки и/или пигментация и акне

Ретинол - основите

Мастноразтворимият ретинол принадлежи към серията производни на витамин А. Витамин А е основен витамин, който се среща в организимите на животните и човека. Обикновено се набавя чрез животински продукти като яйца, млечни продукти и риба. Витамин А от растителни източници се набавя от така наречените каротеноиди. Те действат като предшественици на витамина и затова се наричат ​​още провитамин А. Само когато се преработят в тялото, те отделят натуралния витамин А.

Ако с храната се приема недостатъчно количество витамин А се появява дефицит, който се изразява във влошаване състоянието на кожата – образуват се бръчки, петна лющене и бледост на кожата. Не случайно витамин А се нарича и заздравител на кожата. Той намалява сухотата на кожата, прави я мека, гладка и й придава здрав вид и структура.

 

Ефект на ретинола върху кожата

Ретинолът е едно от най-добре проучените вещества в дерматологията и е едно от малкото вещества, които при продължителна употреба допринасят за видимо намаляване на бръчките.

Като антиоксидант, ретинолът също така предпазва от оксидативен стрес и се използва при лечението на акне.

Как ретинолът влияе върху кожата:

 

 • Намалява бръчките, редуцира пигментацията и загубата на еластичност - класическите признаци на увредената кожа в резултат на слънчевите лъчи и признаците на стареене на зрялата кожа
 • Предпазва кожата от дехидратация
 • Осигурява защита срещу свободните радикали
 • Подпомага отделянето на мъртвите кожни клетки и по този начин стимулира образуването на нови, здрави клетки
 • Стяга кожата чрез преструктуриране на собствените протеини на кожата като еластин и колаген
 • Стимулира образуването на колаген. Това намалява появата на фини линии, бръчки и (акне) белези
 • Има антиоксидантно действие и по този начин намалява увреждащото влияние на външните фактори, които атакуват структурата и здравината на кожата

Ретинол, витамин А, ретиноиди? Каква е разликата?

Въпреки, че ретинолът често се отъждествява с витамин А, всъщност витамин А е събирателен термин за редица естествени и синтетични вещества. В зависимост от критериите и класификацията, тези вещества често се обобщават под термина ретиноиди. Независимо дали става дума за витамин А или ретиноиди, общото между тях е мастноразтворимият им характер и основна структура. Те се различават по ефективността и свойствата си, като някои са по-мощни и по-ефективни, а други имат отложен ефект.

Различната степен на действие може да се обясни с това, че колкото повече етапи от ретинол естер до ретиноева киселина трябва да се изминат, толкова по-забавено и по-слабо е началото на действието до желания ефект.

 1. Ретинолови естери, напр.: Ретинил ацетат, ретинил палмитат, ретинил линолеат или ретинил олеат
 2. ретинол
 3. ретинал (ретиналдехид)
 4. Ретиноева киселина (третиноин)

Въведете ретинола в собствената си грижа за кожата: ето как работи

В продуктите за грижа за кожата се използват предимно ретинол естери и ретинол (INCI: ретинол). Ретиноевата киселина, от друга страна, е лекарство с рецепта, използвано за лечение на акне и трябва да се използва само според указанията на лекар. Тъй като при използването на ретиноева киселина за лечение на акне, като допълнителен ефект се наблюдава изглаждане на кожата и намаляване на бръчките, хората масово започват да използват ретинол в своята козметична грижа.

Това води до увеличената употреба на ретинол в козметичната грижа за кожата.

Оттогава ретинолът се превръща в неразделна част от грижата против стареене. Ако се спазват следните точки, могат да се постигнат забележителни ефекти с използването на продукти за грижа, съдържащи ретинол:

 

 1. Ретинолът е мощна съставка, така че започнете с ниска концентрация и увеличавайте поетапно. Хората, които го ползват за първи път, трябва да тестват предварително своята поносимост, за да избегнат дразнене и зачервяване. За това е подходящ период от около 6 седмици, в който нанасянето се извършва на интервали от 3-4 дни.
 2. Използвайте ретинол за предпочитане вечер, тъй като той може да загуби своята ефективност под въздействието на светлина. Но продуктите с ретинол могат да се използват и през деня, при условие че задължително се носи слънцезащита.
 3. Използвайте слънцезащитен крем през деня, тъй като прилагането на ретинол прави кожата по-чувствителна към светлина.
 4. Ретинолът не е продукт с незабавен ефект, така че подходящите продукти за грижа трябва да се използват редовно и дългосрочно. Защото много процеси, които се задействат от ретинола, проявяват ефекта си с определено натрупване и закъснение. Например, регенерацията на колаген и еластин за укрепване на кожата не се случва за една нощ, а минимум за няколко седмици.
 5. Ретинолът сам по себе си не е отговорът на всяка нужда от грижа за кожата. Вместо това, той работи най-добре в контекста на координирана грижа, заедно с други антиоксиданти, хидратиращи и подхранващи вещества.

 

Най-добри резултати в грижа за кожата се постигат с продукти, които използват ретинол като съставка. Ретиноловите естери, от друга страна, са почти незначителни в ползата си против стареене. Ето защо, потърсете "ретинол" в списъка на INCI и не се залъгвайте с ретиноловите естери (разпознаваеми по използването на "ретинил"), ако искате продукт, който е възможно най-ефективен.

Заключение: Ретинол, градивен елемент за красива кожа

Продуктите със съдържание на ретинол изискват известно познание за тяхното действие и концентрация. Повечето продукти съдържат или естери на ретинол, или, когато става въпрос за чист ретинол, по-ниски концентрации на ретинол. Това предотвратява появата на странични ефекти и по този начин гарантира добрата поносимост на продукта от потребителите.

Важно е да се знае, че не само високите концентрации на ретинол са ефективни. Дори и в ниски концентрации, човек се възползва в дългосрочен план от положителните му ефекти в серуми или кремове, съдържащи ретинол - стига да се използват постоянно. Ако комбинирате ретинол със слънцезащита, антиоксиданти и други съставки за грижа за кожата, ще можете да очаквате свеж и добре поддържан вид на кожата в дългосрочен план.

Пазарувайте продукти с ретинол

Кремове с ретинол

Когато става въпрос за противостарееща грижа, ретинолът е една от най-обещаващите съставки. Добавен в крем, можете лесно да интегрирате съставката в ежедневната си грижа за кожата.

Серуми с ретинол

Със серум можете да засилите ежедневната си грижа за кожата с допълнителни активни съставки.

Кремове за очи с ретинол

Фините бръчки често са първите, които се появяват около очите. Грижата с ретинол ще помогне да ги редуцирате до минимум.

© 2022 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.