Масло от ший

Богатото и подхранващо масло от ший успокоява, защитава и се понася добре от кожата. Поради това то се съдържа в много продукти за грижа за кожата, като кремове и емулсии за суха, чувствителна и дори атопична кожа (невродермит). Освен като масло от ший, може да се открие и под наименованията масло от карите или масло от шеа. 

В следващите редове ще разгледаме произход и основни ползи на маслото от ший за косата и кожата, и как може да го добавите към ежедневната си рутина. Ще разгледаме и някои често задавани въпроси относно него като може ли да предизвика раздразнения на кожата, комедогенно ли е и подходящо ли е при атопичен дерматит.

 НАКРАТКО: МАСЛО ОТ КАРИТЕ
  • Име от списъка на съставките (INCI): Масло от карите (наименование): Butyrospermum parkii.
  • Действие: Свързващо влагата, възстановяващо липидите, защитно, подхранващо, успокояващо кожата, противовъзпалително.
  • Препоръчителна употреба: Кремове и емулсии.
  • Типове кожа: Подходящо за всички типове кожа, но особено за суха и чувствителна кожа.

Маслото от ший - основни положения 

Ядките на африканското дърво ший се характеризират с високо съдържание на мазнини (17-59 g/100 g сухо вещество). Мазнината, извлечена от ядките, е смес от различни компоненти: 

  • Тритерпени: Клас мастноподобни вещества, към който принадлежи например и сквалана.
  • Дълговерижни алкохоли: Известни със свойствата си да щадят кожата и да възстановяват липидите.
  • Свободни мастни киселини: имат щадящ кожата ефект и могат да стабилизират кожната бариера.
  • Вторични растителни вещества: Например фитостероли, витамини и каротеноиди, които от своя страна имат антиоксидантно действие. По този начин те предпазват кожата от последиците на оксидативния стрес, който може да бъде причинен например от UV радиация, стрес или фактори на околната среда и може да допринесе за преждевременното стареене на кожата. 

Рафинирано и нерафинирано масло от карите - разлики

За грижа за кожата се използва както нерафинирано, така и рафинирано масло от ший. Нерафинираното масло от ший има жълтеникав цвят и се получава по традиционни методи, които запазват съдържащите се в маслото съставки. В същото време нерафинираното масло от ший не е толкова стабилно и има силна присъща миризма. За разлика от него, рафинираното масло от ший се получава чрез машинни методи на екстракция и се пречиства в процеса на производство. Крайният продукт е с бял цвят, без забележима присъща миризма и е по-стабилен от нерафинираното масло от ший, но съдържанието на ценни съставки обикновено е малко по-ниско.

Как маслото от ший влияе на кожата 

Както нерафинираното, така и рафинираното масло от ший имат свойства, които се грижат за кожата: изглаждат, защитават, успокояват и овлажняват. По тази причина маслото от ший често се използва в чист вид за грижа за кожата. 

Смята се, че нерафинираното масло от ший има по-добър ефект върху грижата за кожата поради по-високото си съдържание на витамини. Въпреки това присъщата миризма на нерафинираното масло от ший може да се възприеме като неприятна, поради което се е наложила употребата му в контекста на предлаганите в търговската мрежа продукти за грижа за кожата.

Изберете продукти с с масло от ший за тяло от Douglas

Масло от шеа против стрии 

Стриите могат да засегнат всеки и да причинят дискомфорт и притеснение. Дали в резултат на бременност, скок в растежа по време на юношеството или бърза загуба или наддаване на тегло, тези дълги и неприятни белези по кожата се появяват и създават неувереност и желание за бързо решаване на проблема.

Макар да няма топикално нанасян продукт, който да може да ги премахне изцяло, редовната грижа с хидратиращ и овлажняващ такъв може да подобри значително състоянието на кожата. Маслото от шеа против стрии е естествен и подхранващ продукт, с високо съдържание на витамини, като витамини А и Е,  и есенциални мастни киселини, които кожата обича. Тези вещества в маслото спомагат за подобряване на еластичността и насърчаване на регенерацията на клетките. Освен това маслото успокоява и неприятното опъване и сърбеж в кожата, предизвикани от сухота.

С редовна грижа с масло от шеа против стрии, видимостта им може значително да намалее, а кожата да има здрав и хидратиран вид.

За да използвате масло от шеа против стрии, затоплете малко количество между дланите си и внимателно масажирайте върху засегнатите зони. Може да го нанасяте и след душ или вана, когато кожата е още леко влажна. Това ще помогне за допълнително запечатване на влага в нея и избягване на пресушаването ѝ. Особено голяма е неговата полза, ако се използва редовно по време на бременност. Това би могло да помогне за превенция (или значително редуциране) на стрии, нормално появяващи се в месеците на бременността поради разтягането на кожата.

Масло от шеа - противопоказания 

Макар маслото от ший да се счита за безопасно за прилагане на кожа и коса, винаги е препоръчително да изпробвате за алергия преди първа употреба. Поставете малко количество масло от шеа на китката или сгъвката на ръката. Не мокрете и не покривайте зоната няколко часа. Ако няма реакции като зачервяване, парене, сърбеж или подуване, най-вероятно е безопасно да използвате маслото за лице, коса или кожа.

Маслото идва от ядки, но поради факта, че е изцяло от мазнини, то е безопасно за хора с алергия към ядки. Но при хора с чувствителност към латекс суровият вариант на маслото би могъл да предизвика реакция, поради съдържащи се в него естествени вещества, наподобяващи латекс. За тях е подходящо рафинирано масло от ший, като е препоръчително прилагането му да става с повишено внимание.

Масло от ший за лице

Когато става въпрос за грижа за кожата на лицето, маслото от ший има множество полезни свойства, с които да помогне за красив и сияен тен. Едно от големите предимства на това естествено масло е голямата му хидратираща способност. То е богато на мастни киселини, които проникват в кожата и осигуряват интензивно подхранване и хидратация. По този начин естествената бариера на кожата е възстановена; тя е плътна, еластична и гладка.

Това масло, освен силно хидратиращо, има и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат при различни кожни проблеми. Ако се борите със сухота, зачервяване или раздразнения, маслото от шеа в редовната ви рутина може да помогне за успокояване и грижа, и да насърчи здрав и хидратиран вид.

Друг фантастичен аспект на маслото от ший е способността му да се бори с признаците на стареене. Високата концентрация на витамини А и Е, заедно с антиоксиданти, спомага за неутрализирането на свободните радикали и предпазва кожата от увреждане на околната среда. Редовната употреба на масло от ший за лице може да помогне за намаляване на появата на фини линии и бръчки, като придава на лицето по-младежки вид.

За тези с чувствителна кожа маслото от ший може да бъде нежен и успокояващ вариант. Неговият некомедогенен характер означава, че е по-малко вероятно да запуши порите и да причини пъпки. Това прави маслото от ший подходящо за широк спектър от типове кожа, включително суха, чувствителна или склонна към акне кожа. За да се възползвате от предимствата на маслото от ший за лицето си, просто вземете малко количество и го затоплете между върховете на пръстите си, докато омекне. Нежно го масажирайте върху почистеното лице и шия, позволявайки на кожата да абсорбира маслото.

Масло от шеа за коса 

Освен с невероятните си ползи за кожата, маслото от шеа може да помогне и в грижата за косата. Едно от най-забележителните предимства на използването на масло от шеа за косата е способността му да овлажнява и подхранва в дълбочина. Противовъзпалителните свойства на маслото могат да помогнат и за успокояване на раздразнения на скалпа и редуциране на дразненето, без риск от запушване на порите. 

Сухата и чуплива коса може да се превърне в нещо от миналото, тъй като маслото от шеа осигурява хидратация, възвръщайки блясъка и мекотата на вашите кичури. Естествените мастни киселини в маслото от шеа проникват в косъма, задържат влагата и предотвратяват изсушаването, оставяйки ви с красиво хидратирана и лесна за стилизиране коса. Маслото от шеа за коса може да помогне и за разплитане, като улеснява разресването дори на най-упоритите възли и заплитания. Това помага да се сведе до минимум накъсването и да се намали увреждането на косата, причинено от грубо четкане или стилизиране. При редовна употреба маслото от шеа може да допринесе за по-силна и по-здрава коса, като гарантира, че всеки кичур е по-устойчив. 

За тези с къдрава или непокорна коса, маслото от шеа действа като естествен омекотител, изглажда и укротява хвърчането. То образува защитен слой върху кичурите, предпазвайки ги от външна влажност и стресови фактори от околната среда, които могат да допринесат за накъдрянето. За да се възползвате напълно от предимствата на маслото от ший за вашата коса, можете да го включите в рутинната си грижа за косата самостоятелно или като маска за коса. Една популярна рецепта за маска за коса включва смесване на масло от ший с други подхранващи съставки като кокосово масло или арганово масло. Нанесете маската равномерно върху косата си, като се фокусирате върху краищата и увредените зони. Оставете го за определен период от време, обикновено 20-30 минути, преди да изплакнете обилно. 

Всички тези ползи на маслото от шеа за коса могат да помогнат и цялостно за по-здравия ѝ вид, по-добър растеж и редуциране на косопад. Но е добре да имате предвид, че при използване на масла за коса те оставят филм върху нея, поради което не са препоръчителни при фини и тънки коси, както и при склонни към омазняване, тъй като водят до утежняване. 

Масло от ший в продукти за грижа за кожата 

Дали в продуктите за грижа за кожата се съдържа нерафинирано или рафинирано масло от ший, обикновено не може да се определи от списъка на съставките (INCI) - освен ако производителят изрично не е посочил това. В контекста на козметичния състав обаче обикновено се използва рафинирано масло от ший, тъй като то има по-добри технологични свойства, продуктът е по-траен, а подхранващите свойства са сравними с тези на нерафинираното масло от ший. Липсата на витамини в рафинираното масло от ший може лесно да се компенсира в козметичните препарати чрез добавяне на витамин Е, каротеноиди и други подобни ефективни съставки. В повечето случаи съдържанието на витамини в такъв препарат е дори по-високо, отколкото ако се използва нерафинирано масло от ший. В допълнение към подхранващите си свойства маслото от ший играе важна роля и като ефективен агент за консистенция. В кремове и емулсии маслото от ший осигурява приятната им текстура.

Често задавани въпроси за масло от карите 

Комедогенно ли е маслото от ший? 

За разлика от кокосовото или какаовото масло, които също се използват често за грижа за кожата, маслото от ший не е комедогенно. Въпреки че всяка кожа може да реагира по различен начин на грижата за кожата, маслото от ший обикновено не се свързва с появата на пъпки, черни точки или петна. Следователно маслото от ший може да се използва и за суха, и за мазна кожа или акне, например. 

Колко витамин Е се съдържа в маслото от ший? 

Маслото от ший съдържа мастноразтворимия, грижовен и регенериращ кожата витамин Е. Съдържанието на витамин Е в маслото от ший обаче варира значително в зависимост от използвания производствен процес. Съдържанието на витамини в нерафинираното масло от ший обикновено е по-високо от това в рафинираното масло от ший. Областта на отглеждане също изглежда оказва влияние върху съдържанието на витамини. Измерванията на 102 различни масла от ший от 11 държави показват вариации в съдържанието на витамин Е между 29-805 µg на грам масло от ший. По този начин маслото от ший от горещи и сухи райони на отглеждане (например Чад в Северна Африка) има най-високи концентрации на витамин Е, докато маслото от ший от хладни планински райони (например Уганда) има най-ниски концентрации на витамин Е. 

Помага ли маслото от ший при невродермит (атопичен дерматит)? 

Маслото от ший има успокояващи кожата и възстановяващи липидите свойства, които могат да бъдат от полза за хората с атопичен дерматит. Засега това е предимно емпирично наблюдение, основано на общ опит и субективно усещане. Общият брой на проучванията по тази тема е доста малък, но въпреки това има индикации за ефективността на маслото от ший при атопичен дерматит. Малко проучване от Хонконг показва, че употребата на овлажнител с масло от ший намалява сърбежа и подобрява качеството на живот при 75 % от потребителите. Следователно маслото от ший може да бъде полезна и поносима добавка за симптоматично лечение на атопичен дерматит. 

В заключение, със своите овлажняващи, успокояващи и анти-стареещи свойства, маслото от шеа е истински дар от природата, който помага  в грижата за косата и кожата.

Неговият богат на хранителни вещества състав, съчетан с разнообразните му приложения, го прави любима съставка за тези, които търсят натурални решения за красота.

Ако искате да научите повече за продуктите за грижа и техните съставки, които ви помагат да сте по-красиви всеки ден, следете нашия блог или се абонирайте за нюзлетъра ни! В него ще откриете не само полезна информация и съвети, но и ексклузивни отстъпки и промоции на любими продукти!

Този изчерпателен материал с информация за масло от шеа е изготвен на база на оригиналния експертен текст за маслото, който е съставен в сътрудничество с биохимика д-р Сара Шунтер от Мюнхен, базиран на научни познания и подкрепен от изследвания в областта.Материалът има информативен характер и не замества консултация със специалист.

 

Можете да се поинтересувате от:

 

 

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.