банер

 

Арганово масло

Шипково масло, масло от шипкови цветове, масло от шипкови семена или масло от дива роза - много имена за едно и също масло. Сложният състав на аргановото масло обогатява грижата за зряла, суха и кожа с несъвършенства.

 

Факти за аргановото масло:

  • Име от списъка на съставките (INCI): Масло от ядки на Argania Spinosa
  • Действие: подхранващо, регенериращо, защитно
  • Препоръчителна употреба: в чист вид или за обогатяване на овлажняващи серуми или кремове.
  • Типове кожа: зряла, суха и с нарушена защитна бариера кожа

 

Свойства на аргановото масло

Аргановото масло (INCI: Argania Spinosa Kernel Oil) се извлича от малките семена на жълтеникавите плодове на аргановото дърво. Производството се извършва традиционно на ръка и отнема много време. От около 100 килограма плодове се извличат само 1000 милилитра червеникаво-златисто-жълто масло за 10 часа работа. Същевременно съществуват и фирми, които подпомагат производството на студено пресовано арганово масло с помощта на механични преси и филтри. По този начин се подобряват хигиенните условия, а също така срокът на годност може да се увеличи от няколко месеца до 1 година.

 

Може да откриете аргановото масло в две разновидности. Ако ядките са печени преди пресоването, маслото има типичен мирис на ядки. Аргановото масло, използвано за грижа за кожата, се пресова, без да се пече, затова има по-мек вкус и мирис. Аргановото масло се състои основно от олеинова киселина (около 45-48 %) и линолова киселина (31-35 %). То е известно и със сравнително високото си съдържание на антиоксиданти и вторични растителни вещества. Също така, то може да варира значително в зависимост от начина на производство.

Съставки на аргановото масло

Олеинова киселина: известно е, че мононенаситената мастна киселина има положителен ефект върху начина на усвояване и създава усещане за мекота на кожата. Като цяло, обаче, олеиновата киселина има по-скоро дестабилизиращ ефект върху кожната бариера - свойство, което на пръв поглед може да изглежда негативно, но пък тя подпомага усвояването на други мастноразтворими съставки, поради което олеиновата киселина се нарича още "подобрител".

Линолова киселина: тройно ненаситена Омега-6 мастна киселина, която е от съществено значение за човешкия организъм. Тя е компонент на друга група важни мембранни липиди (серамиди) и по този начин е от решаващо значение за защита на кожна бариера.

Антиоксиданти: обикновено голямото съдържание на Витамин Е в аргановото масло е подчертавано навсякъде. Трябва да обърнем внимание на факта, че количеството на Витамин Е силно зависи от продукцията на маслата. Често съдържанието на Витамин Е не е по- високо от това при други видове растителни масла. Аргановото маслоо се отличава с цялостен широк профил на антиоксиданти като фитостероли, каротеноиди и тритерпенови алкохоли. Във функцията си на антиоксиданти, те предпазват кожата от окислително увреждане от свободните радикали. Те могат да се образуват при излагане на слънчева светлина и да причинят трайни увреждания на структурата на кожата, ДНК и протеините.

 

Арганово масло за кожата

Богатото на антиоксиданти масло е особено подходящо за грижа за зряла и суха кожа. Състоянията на кожата с нарушена кожна бариера (акне, псориазис, дерматит) също се повлияват от грижата с арганово масло, поради съдържанието му на мастни киселини.

 

 

Арганово масло за косата

Маслата обикновено са много подходящи при грижата за коса. Те я правят еластична, лъскава и могат да имат укрепващ ефект. Особено потребителите, които искат да избегнат силиконите и PEG (повърхностно активни вещества), ще намерят маслата за грижа - и по-специално арганово масло за коса - за добра алтернатива. Напълно достатъчно е да масажирате няколко капки от маслото във връхчетата 2-3 пъти седмично. Използвано пестеливо, то е подходящо, ако искате да се справите с много сухата коса. За интензивно нощно третиране, нанесете малко масло по дължините преди лягане и го изплакнете на следващата сутрин.

 

 

Често задавани въпроси за аргановото масло 

Подходящо ли е аргановото масло за грижа за мазна и увредена кожа?

Тъй като аргановото масло е класифицирано като некомедогенно, то може да се използва дори за кожа с несъвършенства. Въпреки това, поносимостта и ползите винаги трябва да се преценяват индивидуално.

 

Наистина ли аргановото масло е толкова специално за грижа за кожата?

Скъпоценно масло, изключително богато на Витамин Е и особено ефективно в грижата за кожата – с репутация като тази, никак не е учудващо, че очакванията към аргановото масло за високи. Факт е, че мекото и добре поносимо масло традиционно заема челно място в грижата за кожата на мароканците от векове. От известно време, то е навлязло и в останалата част на света и оттогава се радва на голям успех. Да, наистина аргановото масло е подхранващо, но не превъзхожда чак толкова много останалите масла – може да се каже, че известността му е по-скоро маркетингов трик.

 

За какво трябва да внимаваме, ако искаме да купим чисто арганово масло?

Поради своята популярност, аргановото масло често се продава със значителна надценка. Не е необичайно да се добавят други неутрални масла или да се използват алтернативни методи за извличане, за да се увеличи добивът. Това оказва отрицателно въздействие върху профила на мастните киселини, а също така намалява съдържанието на антиоксиданти. Затова при покупка винаги търсете добавката "студено пресовано" или дори "масло от суровина".

 

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.