МЛЕЧНА КИСЕЛИНА – тайната на здравата кожа

МЛЕЧНА КИСЕЛИНА – тайната на здравата кожа

Знаете ли на колко години е била Клеопатра, когато е срещнала Марк Антоний? На 37! Логично е било всячески да се стреми да поддържа кожата си, особено когато епохата не е познавала пластичната хирургия. Не случайно вече хилядолетия споменаваме за прословутите вани на Клеопатра с мляко. Тези процедури са били само за „избрани“, защото тогава магарешкото мляко не е можело да се съхранява особено дълго и си е било живо разхищение да се ползва не за какво да е, а да се пълни вана. Чудодейното мляко премахвало бръчките на лицето и правело кожата по-нежна и бяла.

Получаване на млечна киселина

В наши дни се стремим към все повече продукти с органични съставки. Млякото, което се използва от хилядолетия е богато на млечна киселина, която се получава от хранителни продукти и е безопасна за нанасяне върху кожата.

Млечната киселина е компонент на здравата кожна флора. Пилинги с концентрация на млечна киселина до 10% са подходящи за процедури вкъщи.  Пилингите с млечна киселина могат да увеличат съдържанието на влага в кожата и да ѝ придадат блясък.

Какво е млечна киселина?

Наименование от списъка на съставките (INCI): млечна киселина. Действието й е кератолитично (предизвикващо размекване, отпадане или разрушаване на роговия слой на епидермиса), овлажняващо и поддържащо кожата  здрава. Препоръчителната й употреба е предимно като част от пилинг. Подходяща е за всички типове кожа, но особено за суха и чувствителна кожа.

Млечната киселина е един от най-известните представители на алфа-хидрокси киселините (AHA) и е ендогенно вещество, което се произвежда ежедневно в количества до 120 г. Със сигурност познавате и други представители на AHA - тези, които се получават от цитрусови плодове като лимони и портокали. Примери за още такива киселини са ябълчената, винената и гликоловата киселина от захарна тръстика, която също е популярна съставка в антиейдж продуктите за кожа. Прилагани локално и редовно върху кожата, тези киселини забавят процесите на стареене и се борят с фините бръчки. Това се отнася най-вече за снабдяването на млечна киселина в мускулите, кръвта, органите - но също и на кожата. В областта на кожата млечната киселина осигурява правилната стойност на pH в нейната флора (pH 5-5,5). Това е важно за поддържане на защитната киселинна мантия. Ако тя бъде нарушена, кожата страда: изглежда суха и дехидратирана, реагира чувствително и, не на последно място, осигурява благоприятна среда за размножаване на чужди за кожата бактерии. Последното нерядко е причина за появата на петна по кожата, тъй като пъпките и акнето също се предизвикват от този вид бактерии.

Влияние на млечната киселина върху кожата

Хидратиращият ефект и положителното влияние върху физиологичната флора се разгръщат още при ниски концентрации. По-високите концентрации на млечна киселина имат кератолитичен ефект - тоест връзките между роговите клетки на най-горния слой на кожата се разхлабват. Това се използва при т.нар. повърхностни химически пилинги, защото те спомагат на кожата да се освободи по-бързо и най-вече внимателно от кожните клетки, които вече не са ѝ необходими, а кожата изглежда по-свежа и веществата за грижа могат да се оползотворят максимално. Изследванията в областта на дерматологията свързват пилинга с млечна киселина и с подобряването на структурата и гъвкавостта на кожата. Една от причините за това е, че стимулира процеса на образуването на колаген.

 

Действа ли млечната киселина срещу замърсявания?

Млечната киселина действа както пряко, така и косвено срещу замърсяванията. Директният ефект се основава на факта, че млечната киселина може да премахне мъртвите кожни клетки, които от своя страна често са причина за възпаления и замърсявания. Непряко млечната киселина действа във връзка със стабилизирането на киселинната мантия. Ако тя е непокътната, физиологичната стойност на рН на кожата също е правилна, което позволява на собствената бактериална флора на кожата да се развива.

Подходяща ли е млечната киселина и за чувствителна кожа?

Едно от предимствата е, че дори чувствителната или възпалена кожа обикновено понася добре млечната киселина. Причината за това е, че, от една страна, млечната киселина се разпознава като собствена на организма, а от друга страна, роля играе структурата, която лежи в основата ѝ. Молекулата на млечната киселина е малко по-голяма от тази на гликоловата киселина, която също е ексфолираща алфа-хидрокси киселина. В резултат на това млечната киселина прониква сравнително бавно в кожата, което означава, че ефектът се усеща след време

Млечна киселина в продуктите грижа за кожата

Млечната киселина се среща в продуктите за грижа като помощно вещество за регулиране на правилната стойност на рН на съответния състав, или като овлажняваща добавка, като за целта са достатъчни ниските концентрации.

Много по-интересна е употребата на по-високи концентрации на млечна киселина. Докато концентрациите над 10 % са приложими само в козметичните салони, концентрациите до 10 % са подходящи за домашни процедури. Редовната и правилна употреба на пилинги с млечна киселина е подходяща за всички типове кожа, но е особено препоръчителна за суха, чувствителна или с несъвършенства.

Типичните ексфолиращи продукти с млечна киселина обикновено са с водниста до емулсионна формула. Те трябва да имат кисела стойност на рН, защото само тогава има достатъчно активна млечна киселина. Някои хора се чувстват изкушени да разреждат химическите пилинги, за да подобрят поносимостта им. Млечнокиселите пилинги обаче никога не трябва да се разреждат с вода, тоник, серум или по какъвто и да е друг начин, защото това влияе на рН на състава и по този начин на ефективността на млечната киселина. Ако след нанасяне се появи дразнене като зачервяване или парене, това не е знак, че пилингът действа, а че не е подходящ за кожата. В този случай е важно да анализирате собственото си състояние на кожата и да намерите подходяща концентрация на млечна киселина, която може да се понесе без дразнене.

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.