Масло от марула

Маслото от марула е едно от най-възхваляваните масла. Но дали това е само краткотрайна тенденция в красотата и грижата за кожата, или това екзотично масло е наистина чудотворно оръжие? Твърди се, че то е богато на антиоксиданти, придава на кожата луксозно усещане и подобрява нейната влажност.

В следващите редове ще разгледаме факти и ползи от това масло за кожата и как може да го добавите към ежедневната си рутина. Ще разгледаме и някои често задавани въпроси относно него като може ли да се използва за коса, заслужава ли всички похвали и голямата си популярност, и как масло от марула може да помогне за постигане на красива визия.

 НАКРАТКО: МАСЛО ОТ МАРУЛА
  • Име от списъка на съставките (INCI): масло от семена на Sclerocarya Birrea. 
  • Действие: подхранване, изглаждане, стабилизиране на бариерата. 
  • Препоръчителна употреба: нанесете чист продукт върху леко навлажнена кожа, след което използвайте овлажняващ крем. 
  • Типове кожа: зряла, суха или нормална кожа. 

Марула - свойства на маслото 

Маслото от марула (INCI: Sclerocarya Birrea Seed Oil) се получава от семената на светложълтите плодове на дървото марула. Дърветата марула произхождат от Южна Африка, където растат в диво състояние и не се култивират. Цветът на маслото варира от светло до златистожълто и оранжево. Мирисът му почти не се усеща, поради което често се използва като базово масло за маслени смеси или етерични масла. Производственият процес е доста сложен, което прави маслото от марула едно от най-скъпите масла. 

През последните години около маслото от марула се вдигна много шум, но дали той е оправдан? Съдържанието на ценни мастни киселини се оценява положително. Маслото от марула се състои предимно от олеинова киселина (около 65-70 %), докато делът на полиненаситените мастни киселини е сравнително нисък. Поради тази причина маслото е много стабилно срещу окисляване и се съхранява около 18 месеца след отваряне. 

Суперсъставките, които може да откриете в марулата: 

  • Олеинова киселина: известно е, че мононенаситената мастна киселина има положителен ефект върху поведението на усвояване и прави кожата да се чувства мека. Като цяло обаче олеиновата киселина има дестабилизиращ ефект върху кожната бариера - свойство, което на пръв поглед може да изглежда негативно. Това обаче насърчава капацитета за усвояване на други мастноразтворими съставки, поради което олеиновата киселина е известна и като "подобрител". 
  • Линолова киселина: тройно ненаситена омега-6 мастна киселина, която също е от съществено значение за човешкия организъм. Тя е компонент на друга група важни мембранни липиди (серамиди) и поради това е от решаващо значение за ненарушената кожна бариера. Маслото от марула съдържа около 6% линолова киселина. 
  • Антиоксиданти: Смята се, че маслото от марула съдържа различни мощни антиоксиданти. Понякога се говори за 60% повече антиоксиданти, отколкото в аргановото масло - най-богатото на антиоксиданти масло par excellence! Въпреки това, с изключение на известно количество витамин Е, точният състав на антиоксидантите все още не е напълно изяснен. Предполага се, че са налице мастноразтворими витамини и фенолни съединения като процианидин, катехини и флавоноиди.

И двете масла са изключително популярни в грижата за кожата и често може да възникне въпрос кое е по-доброто. Изборът между двете се свежда най-вече до вашите индивидуални предпочитания и специфични нужди. Маслото от марула например, с неговото високо съдържание на олеинова киселина, осигурява интензивна хидратация и е подходящо за по-сухи и зрели кожи. От друга страна, аргановото е богато на витамин Е и есенциални мастни киселини, което го прави полезно за насърчаване на еластичността и превенция на признаци на стареене в кожата. Изпробвайте двете масла и наблюдавайте как ще реагира кожата ви. Това ще покаже недвусмислено кое е „по-доброто“ за вас масло, което отговаря на вашия тип кожа и вашите специфични нужди и цели за грижа за кожата. 

Масло от марула в грижата за кожата 

Благодарение на средния си характер на разпространение маслото от марула се нанася комфортно върху кожата. То оставя в нея усещане за лекота и мекота, което се дължи главно на високото съдържание на олеинова киселина. Подходящо е за употреба при зряла, нормална и суха кожа. Образуването на защитен филм от маслото предпазва кожата от загуба на влага. Като цяло маслото от марула е особено подходящо за употреба в комбинация с други масла или продукти за грижа за кожата, тъй като подпомага проникването на други вещества в кожата и по този начин осигурява дълготраен ефект на грижа за нея. Нанесете 2-3 капки от маслото върху почистена и хидратирана кожа и масажирайте нежно. Последвайте с овлажняващ продукт. Алтернативно, добавете няколко капки директно към количество овлажняващ крем с размер на лешник и разнесете равномерно по лицето.

 

Масло от марула за лице

Маслото от марула може да е добър помощник за луксозна и ефективна грижа за нежната кожа на лицето. Високото съдържание на олеинова киселина в него помага за интензивна хидратация и постигане на желан краен ефект – мека и еластична кожа. От друга страна, антиоксидантите в маслото помагат срещу свободните радикали и за успешно забавяне на процесите на стареене на кожата. Фактът, че това масло е изключително леко и няма утежняваш ефект, помага за създаване на защитна бариера, задържаща влагата и насърчаваща здрав и сияен тен. Можете да го включите във вечерната си рутина. Само няколко капки към или преди овлажняващия ви продукт биха могли да помогнат за забележима разлика в текстурата и усещането на кожата. 

Важен момент, когато използвате това масло, е да внимавате при нанасяне в нежната околоочна зона. Маслото от марула не трябва да се нанася в близост до очите, тъй като ако попадне в тях би могло да доведе до проблеми със зрението. Освен това, избягвайте нанасянето му и в други чувствителни зони като ушите и вътрешната част на носа, или други особено чувствителни зони на кожата. 

Маслото от марула запушва ли порите? 

Често притеснение, когато става въпрос за прилагане на масла върху кожата, е дали ще доведат до усещане за тежък, мазен продукт и възможността за запушване на порите. Маслото от марула се счита за некомедогенен продукт, което означава, че има малка вероятност да доведе до запушване на порите. То е леко и бързо попиващо, а това позволява кожата да е хидратирана след неговото приложение, но без усещане за тежест или мазни следи. Нещо повече. Това масло е подходящо за хора с чувствителна кожа или кожа, склонна към акне, като дава предимството за подхранване и хидратация, но без поява на обриви. 

Масло от марула за коса

Маслото от марула не само прави чудеса за кожата, но също носи ползите и в грижата за косата. Това универсално масло е леко и не омазнява, което го прави отличен избор за укротяване на къдриците, добавяне на блясък и насърчаване на цялостното здраве на косата. 

Маслото от марула е богато на мастни киселини, включително олеинова киселина и линолова киселина, които са от съществено значение за поддържане целостта на кичурите. Нанасянето на няколко капки масло от марула върху влажна коса може да помогне за разплитането и да остави кичурите ви копринени и лесни за стилизиране според вашите желания. Освен това, антиоксидантите в маслото от марула допринасят за защитата на косата от увреждане на околната среда, което го прави фантастично допълнение към вашата рутинна грижа за косата. Освен в грижата за кожа и коса, маслото от марула може да помогне и при сухи ръце и крака. Нанасянето му в тези зони ще подобри и здравето на ноктите и кожичките ви. Това ще помогне за справяне с чупливи нокти, кожички и цялостно по-млада, мека и добре хидратирана кожа на ръцете и краката. 

Марула – може ли да предизвика дразнене 

Възможно е маслото от марула, идващо от ядката на плода марула, да предизвика алергична реакция във всеки, който е алергичен към плодове или ядки. Ако досега не сте използвали това масло, може да направите тест за алергия. Поставете малко количество на кожата. Подходящи места са сгъвката на ръката или на китката. Не мокрете и не покривайте зоната няколко часа. Реакцията може да се прояви веднага или дори два дни след нанасяне.

Ако не се появи зачервяване, парене, сърбеж или подуване, най-вероятно е безопасно да използвате маслото за лице, коса или кожа. 

Често задавани въпроси за масло от марула

Масло от марула – заслужава ли наистина популярността си? 

По отношение на състава си маслото от марула може да се разглежда като твърда основа или масло за ежедневието. Заедно с много други растителни масла то се присъединява към редиците на подхранващите кожата масла. Екзотичното му звучене и сравнително ниската му популярност в момента дават тласък на маслото от марула. Доколко то превъзхожда другите масла, в крайна сметка се решава от личните предпочитания. Ако маслото се вписва добре във вашата рутина по отношение на ефекта от грижата за кожата, със сигурност няма да сгрешите с използването му.

Може ли маслото от марула да се използва за грижа за косата? 

Маслото от марула е идеално за грижа за суха и чуплива коса. За тази цел размачквайте маслото в краищата на влажна коса вечер. Оставете за една нощ и измийте на сутринта. Резултатите са впечатляващи: блясък и еластичност. 

Какъв е опитът с маслото от марула? 

Макар че в момента маслото от марула все още е екзотичен продукт на масовия пазар, в страните си на произход то се използва като универсално масло от векове. Независимо дали става дума за храна, продукт за грижа или масажно масло, маслото от дървото марула е толкова "нормално" там, колкото е слънчогледовото масло в нашата част на света.

 

В заключение, ако искате да подобрите рутинната си грижа за кожата с помощта на естествени масла, маслото от марула е универсално ценно допълнение към режима на красота. Неговите подхранващи свойства и некомедогенен характер го правят отличен избор за желаещите сияен и здравословен тен, както и красива коса без заплитане и “фриз” ефект.

На DOUGLAS.BG ще откриете голяма гама с различни продукти с масло от марула за кожа и коса на водещи марки. Ако искате да научите повече за продуктите за грижа и техните съставки, които ви помагат да сте по-красиви всеки ден, следете нашия блог или се абонирайте за нюзлетъра ни! В него ще откриете не само полезна информация и съвети, но и ексклузивни отстъпки и промоции на любими продукти!

Този изчерпателен материал с информация за масло от марула е изготвен на база на оригиналния експертен текст за маслото, който е съставен в сътрудничество с биохимика д-р Сара Шунтер от Мюнхен, базиран на научни познания и подкрепен от изследвания в областта.Материалът има информативен характер и не замества консултация със специалист.

Можете да се поинтересувате от:

 

 

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.