Бадемово масло

 

 

Бадемово масло

Съвместимо и универсално - бадемовото масло е подходящо за всеки тип кожа, дори за чувствителната бебешка кожа. Затова си струва да се запознаете с това класическо масло.

 

В следващите редове ще разгледаме основните ползи на бадемовото масло за тялото, косата и кожата, и как може да го добавите към ежедневната си рутина. Ще разгледаме и някои често задавани въпроси относно това масло като как се използва бадемово масло за коса, подходящо ли е то за хубав тен и какви маски за лице с бадемово масло могат да помогнат за здрава и хидратирана кожа

 

НАКРАТКО: БАДЕМОВО МАСЛО

  • Име от списъка на съставките (INCI): Prunus Amygdalus Dulcis Oil. 
  • Действие: подхранващо, регенериращо, защитно. 
  • Препоръчителна употреба: в чист вид, за обогатяване на овлажняващи серуми или кремове и за отстраняване на грим.  
  • Типове кожа: всички типове кожа, с изключение на много чувствителна кожа и кожа с нарушена бариера. 

За какво се използва бадемово масло

Има два начина за получаване на това масло – от плодове на горчив или сладък бадем. Това, което ще разгледаме в подробности в този материал, е бадемово масло от сладък бадем. Студено пресованото бадемово масло от горчива ядка се използва основно за медицински цели, а не толкова в козметологията, поради неговата токсичност и нужда от по-голямо внимание при прилагане. Бадемовото масло Prunus Amygdalus Dulcis Oil се извлича от ядките на сладкия бадем. Светложълтото до безцветно масло има сладък аромат и е едно от най-съвместимите масла за грижа за кожата. То се произвежда чрез щадящо студено пресоване или чрез нагряване на бадемите, но винаги се предпочитат студено пресованите масла. Въпреки че обикновено са по-скъпи, този процес запазва ценните съставки в тях в много по-висока концентрация.

Бадемовото масло се състои основно от мононенаситената олеинова киселина (около 60-70 %) и двойно ненаситената линолова киселина (до 20 %). По този начин съдържанието на ненаситени мастни киселини е сравнително високо, което прави маслото податливо на окисление. Поради това то трябва да се използва в рамките на 6 месеца след отварянето му.

Олеинова киселина: за мононенаситената мастна киселина е известно, че има положителен ефект върху поведението на усвояване и създава усещане за мекота на кожата. Като цяло обаче олеиновата киселина има по-скоро дестабилизиращ ефект върху кожната бариера - свойство, което не е непременно отрицателно. Това е така, защото тя насърчава усвояването на други мастноразтворими съставки, поради което олеиновата киселина се нарича още "подобрител".

Линолова киселина: тройно ненаситена омега-6 мастна киселина, която също е от съществено значение за човешкия организъм. Тя е компонент на друга група важни мембранни липиди (серамиди) и по този начин е от решаващо значение за ненарушената кожна бариера. Бадемовото масло съдържа до 20% линолова киселина.

Витамин Е: считан за важен антиоксидант, той предпазва кожата от окислително увреждане от свободните радикали. Те се образуват например при излагане на слънчева светлина и могат да причинят трайни увреждания на структурата на кожата, ДНК и протеините. Витамин Е прихваща тези свободни радикали и ги неутрализира.

Бадемово масло - ползи

Маслото от сладък бадем има множество ползи за косата, кожата и дори миглите. То е неизменна част от процедурите за грижа за кожата и косата от векове. Поради неговите подхранващи свойства, това универсално масло е известно със способността си да насърчава здрава кожа и лъскава коса. То може да се използва самостоятелно или като съставка в различни козметични продукти. Като базово масло, т.е. масло, което се използва за разреждане и приготвяне на други продукти – серуми, маски и разтвори, то има приложение дори и в ароматерапията.

Бадемово масло за коса

В областта на грижата за косата бадемовото масло служи за насърчаване на здрави кичури. Неговите овлажняващи качества го правят отличен избор за борба със сухата и увредена коса. Бадемовото масло може да се прилага директно върху косата и скалпа, осигурявайки дълбока хидратация и подхранване. Редовната употреба може да доведе до по-гладка, блестяща коса с подобрена еластичност.

Едно от основните предимства на бадемовото масло за косата е способността му да се справя с проблеми, свързани с пърхота и здравето на скалпа. Антимикробните свойства на маслото помагат в борбата с гъбичните инфекции, които могат да допринесат за пърхот, докато овлажняващите му ефекти успокояват сухия и лющещ се скалп. Масажирането на бадемово масло в скалпа би могло да помогне не само за подхранване на космените фоликули, но също така да стимулира кръвообращението, насърчавайки здравия растеж на косата.

Ако се чудите точно как се нанася бадемово масло за коса, има няколко варианта:

  • да нанесете маслото самостоятелно;
  • да го смесите с други подхранващи натурални продукти като зехтин, рициново масло, масло от авокадо;
  • да използвате готов продукт като серум или маска за коса с бадемово масло.

Маските за коса с бадемово масло, независимо дали са домашно приготвени или готови козметични продукти, са много добър начин да имате красиви и здрави кичури. То има дълбоко хидратиращ ефект и помага за възстановяване на косата. Поради това маските за коса са особено подходящи при щети след топлинно оформяне или други увреждания, предизвикани от химическа обработка или околната среда. Редовно прилагане на маска ще спомогне косата да е „съживена“, с по-малко т.нар. „фриз“ ефект и по-лесна за стилизиране.

Бадемово масло за мигли

След като вече научихте как се използва бадемово масло за коса и неговите ползи за нея, можем да споделим, че то може да помогне и в стремежа за красиви и здрави мигли.

Множеството свойства на маслото и богатият му състав го правят ценно натурално средство, с което да подхраните миглите. Бадемовото масло за мигли може да нанесете леко с пръсти или с помощта на тампонче памук, като внимавате то да не попада в очите, а само върху миглите. Оставете за няколко часа или за денонощие и на сутринта отмийте остатъците. Същият метод може да прилагате и за веждите, ако имате нужда от заздравяване или стимулиране на растежа на косъмчетата в тази зона. Освен чисто бадемово масло, можете да потърсите продукти като серуми за мигли или спирали, които съдържат ценното масло в състава си.

Изберете продукти с бадемово масло за мигли от Douglas

Бадемово масло за лице

Бадемово масло може да е силен съюзник в грижата за кожата.

Маслото е със средна степен на разпространение и не се абсорбира толкова бързо в кожата, но за сметка на това се усвоява по-дълбоко. Поради високото си съдържание на олеинова киселина бадемовото масло има леко дестабилизиращ ефект върху кожната бариера. Това свойство може да бъде както положително, така и отрицателно. Едно от предимствата е, че поради тези си свойства бадемовото масло често се среща като добавка в продуктите за грижа за кожата, за да подпомогне проникването на други съставки в нея. При открита, възпалена кожа или остър невродермит обаче свойството "подобрител" предизвиква допълнително дестабилизиране на и без това нестабилната кожна бариера.

Универсалността на бадемовото масло се простира до способността му да се справя със специфични състояния на кожата. Неговите омекотяващи свойства го правят ефективно решение за лечение на състояния като екзема и псориазис, осигурявайки облекчение от сърбеж и раздразнение. Естествените противовъзпалителни свойства на маслото могат да помогнат за успокояване на зачервяването и да насърчат заздравяването на увредена или възпалена кожа.

Бадемово масло против бръчки

Както вече се спомена, бадемовото масло е изключително богато на витамините Е и А, както и на различни мастни киселини. Като източник на антиоксиданти, борещи се със свободните радикали, които допринасят за преждевременното стареене, бадемовото масло против бръчки би могло да има изглаждащ ефект върху кожата. Съдържащите се в него ретинол (витамин А) и цинк също имат роля за изглаждане на фините линии и постигане на равномерен тен. Ретинолът подпомага производството на нови клетки, обновяване на кожата и изглаждане на фини линии, а цинкът има положително действие при акне и белези по лицето.

Редовното прилагане на бадемово масло може да помогне за намаляване на появата на фини линии и бръчки, насърчавайки по-младежки и сияен тен. Некомедогенното му естество го прави подходящо за всички типове кожа, дори предразположената към акне, тъй като овлажнява, без да запушва порите. 

Бадемовото масло може да се опише като твърдо базово масло, което е подходящо за всички типове кожа, с изключение на състояния на кожата със силно нарушена кожна бариера. Тъй като е некомедогенно, то може да се използва и при кожа с петна. Може да се прилага самостоятелно или като маска за лице, в комбинация с други продукти за грижа за кожата.

Маски за лице с бадемово масло

След като вече ви споделихме за ползите от маските за коса с бадемово масло, както и комбинации с него, като маска за коса с рициново и бадемово масло, е време да споделим и за маските за лице.

Може да откриете полезното масло в готови козметични продукти или да си направите домашна маска за лице с бадемово масло и други съставки, според нуждите на кожата ви.

Например маска с мед, лимонов сок и бадемово масло може да подхрани и придаде сияен вид на кожата, докато маска с маслото, алое вера и розова вода да освежи и хидратира.

Почистване на кожата с бадемово масло

Освен в грижата за кожата, бадемовото масло може да помогне и в нейното почистване от натрупани през деня замърсявания и грим.

Маслото е чудесен вариант за изпълнение на т.нар. двойно почистване на лицето, при което като първа стъпка е използване на маслен продукт за премахване на грим и замърсявания от деня. Може да се прилага с помощта на памучен тампон или директно с ръце. Малко количество от бадемовото масло се втрива леко в лицето, с нежни кръгови движения, в зоните, които искате да почистите. С помощта на топла вода и памук или кърпа премахнете и преминете към втора стъпка с вашия любим продукт за почистване. Това може да е мицеларна вода, пяна или лосион за лице.

Макар бадемовото масло да се счита за безопасно за прилагане на кожата, има някои фактори, с които е добре да сте запознати:

  • ако имате алергия или непоносимост към ядки, избягвайте използването на бадемово масло за лице;
  • ако досега не сте използвали това базово масло, е силно препоръчително да направите тест за алергия преди да го използвате за косата или кожата си; Поставете малко количество бадемово масло на китката или сгъвката на ръката. Не мокрете и не покривайте зоната няколко часа. Ако няма реакции като зачервяване, парене, сърбеж или подуване, най-вероятно е безопасно да използвате бадемово масло за лице, коса или кожа.

Бадемово масло за тяло

В грижата за кожата бадемовото масло се слави със своите овлажняващи свойства. Маслото е богато на мастни киселини, включително омега-3 и омега-6, които играят решаваща роля в поддържането на естествената бариера на кожата. Това помага да се задържи влагата, предотвратявайки сухотата и насърчавайки мек, еластичен тен. Бадемовото масло е особено полезно за хора със суха или чувствителна кожа, тъй като облекчава раздразнението и помага за успокояване на възпалението.

Бадемово масло за стрии

Стриите са белези по-кожата, най-често причинени от нейното разтягане, което води до разкъсване в дермата и съединителните влакна. Стриите могат да засегнат всеки, независимо от възраст и пол, макар да са по-често срещани при жените. Най-често се появяват в зоната на корема, но бедрата, бюста и горната част на ръцете също могат да имат стрии. Освен множеството ползи на бадемово масло за косата и лицето, то би могло да помогне и за подобряване на нежелани белези. Благодарение на витамините и другите есенциални вещества в него, бадемовото масло овлажнява засегната зона и подпомага регенерацията на клетките в нея. С времето то би могло да доведе до редуциране на зачервяванията и белезите, и минимизиране на видимостта им по кожата.

Бадемовото масло за стрии може да бъде ефективен начин за превенция на белези. Масажът на кожата с бадемово масло, независимо дали самостоятелно, в комбинация с други масла или като козметичен продукт, се препоръчва често при бременност. Целта е да се предотвратят раздразнения, сухота и поява на стрии и белези по кожата, които могат да се появят в периода на бременността. Използването на бадемово масло за стрии е изключително лесно. Маслото може да се затопли леко на водна баня или да се приложи директно. Масажът на кожата става с кръгови движения, докато маслото се абсорбира.

Изберете продукти с бадемово масло за тяло от Douglas

Бадемово масло за тен

Често се приема, че различни натурални масла, като какаово или бадемово, могат да помогнат за постигане на красив и равномерен тен.

Богатият състав на маслото, включващ витамин А, Е, калций, цинк, магнезий, фосфор, омега мастни киселини и други полезни вещества се грижи за овлажняване и заздравяване на кожата, както и за стимулиране на нейното обновяване. Но бадемовото масло за тен не би имало желания ефект, защото то по скоро помага от гледна точка изсветляване и уеднаквяване на кожата и премахване на белези, както вече подробно ви споделихме. Тъй като това масло няма слънцезащитни свойство, не е препоръчително използването му преди излагане на слънце. Винаги използвайте слънцезащитен продукт с фактор, особено ако прекарвате много време на открито и в обедните часове с най-силно слънцегреене.

Често задавани въпроси за бадемово масло

Бадемовото масло като слънцезащитен продукт?

Твърди се, че някои растителни масла са подходящи като алтернатива на обичайните слънцезащитни продукти. Особено в областта на натуралната козметика се възлагат надежди на UV защита, която не изисква използването на физически или органични слънцезащитни филтри. Въпреки че някои масла по принцип имат SPF (слънцезащитен фактор) 3-4 в лабораторни условия, на практика това не осигурява достатъчна защита срещу слънчевата радиация. Въпреки че бадемовото масло се съдържа в някои слънцезащитни продукти, те винаги трябва да се допълват с органични UV филтри, за да се осигури адекватна защита от вредната UVA и UVB радиация.

Бадемово масло в продукти за грижа за кожата - има ли смисъл?

Бадемовото масло придава на кремовете, лосионите и емулсиите мека, подхранваща и гладка текстура. То също така подпомага навлизането на други вещества за грижа за кожата в нея. Но тези, които не се разбират с чистото бадемово масло, ще намерят адекватна алтернатива в продуктите с бадемово масло.

Може ли бадемовото масло да се използва за премахване на грим?

Бадемовото масло е подходящо като меко почистващо средство за премахване на грим и спирала. За да направите това, масажирайте няколко капки от маслото върху лицето и след това изплакнете с хладка вода. Тъй като при този метод на почистване не се използва емулгатор - посредникът между водоразтворимата и мастноразтворимата фаза - почистващият ефект може да не е толкова задълбочен. Ако е необходимо, просто добавете втора стъпка на почистване. В заключение, бадемовото масло е естествен продукт, който може да помогне в грижата за кожата и косата. Неговият богат на хранителни вещества състав, съчетан с разнообразните му приложения, го прави любима съставка за тези, които търсят натурални решения за красота. Независимо дали се използва самостоятелно или е включено в различни козметични продукти, бадемовото масло продължава да бъде изпитано във времето средство за постигане на подхранена и сияйна кожа, както и на пищна, здрава коса.

На DOUGLAS.BG ще откриете голяма гама с различни продукти с бадемово масло за коса и кожа на водещи марки. Ако искате да научите повече за продуктите за грижа и техните съставки, които ви помагат да сте по-красиви всеки ден, следете нашия блог или се абонирайте за нюзлетъра ни! В него ще откриете не само полезна информация и съвети, но и ексклузивни отстъпки и промоции на любими продукти!

Този изчерпателен материал с информация за бадемово масло е изготвен на база на оригиналния експертен текст за маслото, който е съставен в сътрудничество с биохимика д-р Сара Шунтер от Мюнхен, базиран на научни познания и подкрепен от изследвания в областта. Материалът има информативен характер и не замества консултация със специалист.

Можете да се поинтересувате от:

 

 

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.