Карнозин

Карнозинът или L-карнозинът е малка молекула, която може да проникне в кожата. Дори и в ниски концентрации той има забележителни ефекти върху нея, включително подхранващ и антиоксидантен и се твърди, че има и клетъчно-подмладяващи свойства, поради което се нарича още "пептид против стареене". 

В следващите редове ще разгледаме основните ползи на карнозина за кожата и как може да го добавите към ежедневната си рутина. Ще разгледаме и някои често задавани въпроси относно това вещество като как се използва, причинява ли дразнене и подходящ ли е за всяка кожа.

 НАКРАТКО: КАРНОЗИН
  • Наименование от списъка на съставките (INCI): карнозин.
  • Действие: антиоксидантно, регенериращо, хидратиращо, подхранващо.
  • Препоръчителна употреба: в серуми или кремове.
  • Типове кожа: подходящ за всички типове кожа, особено за зряла.

Каква е разликата между карнозин и L-карнозин 

Ендогенната субстанция карнозин е съставена от две аминокиселини (аланин и лизин) и е т.нар. дипептид. Това прави карнозина естествено срещащо се вещество.  Както всички естествени вещества, карнозинът съществува като смес от две версии: 50% D-карнозин и 50% L-карнозин. Тези две форми се отнасят една към друга като изображение и огледален образ. Това означава, че си приличат, но не са идентични и също така се различават по своите ефекти. Само L-карнозинът се разпознава от организма и по този начин е биологично активен. 

Ако хранителните добавки или козметичните продукти съдържат карнозин и не е посочено друго, обикновено това е смес от D- и L-карнозин. Ако изрично е посочен само L-карнозин, той често се рекламира по съответния начин. Въпреки че D-карнозинът не е биологично ефективен, веществото все пак има подхранващ ефект върху кожата ви. Овлажняващият ефект например няма нищо общо с биологичния му ефект върху метаболизма. Вместо това хидрогенирането е резултат единствено от химично свойство, според което някои вещества могат да привличат и свързват вода - това важи и за карнозина, независимо дали е D- или L-карнозин.

Какви функции има карнозинът в организма 

Организмът ви използва само L-карнозин за определени метаболитни реакции, тъй като само тази форма развива биологична активност. Л-карнозинът изпълнява важни задачи в организма. Той има антиоксидантно действие срещу оксидативния стрес, който възниква естествено в хода на физиологичните метаболитни реакции. По този начин карнозинът предпазва клетките от трайни увреждания и разрушения, причинени от оксидативни влияния. Принципно карнозинът се намира в целия организъм, но особено високи концентрации се откриват в мускулите и мозъка, тъй като в тях метаболизмът е особено интензивен и по този начин в по-голяма степен се натрупват свободни радикали (оксидативен стрес), които могат да бъдат неутрализирани от L-карнозина.
С възрастта концентрацията на карнозин в организма и в кожата намалява. Ето защо се смята, че целенасоченото обогатяване чрез кожата - например под формата на продукти за грижа, съдържащи карнозин - има благоприятен ефект при определени обстоятелства.

Въздействие на карнозина върху кожата

В организма L-карнозинът участва в процеси, които допринасят за удължаване на живота на клетките. Поради това още в края на 80-те години на миналия век се появиха подозрения, че L-карнозинът е своеобразно вещество против или за забавяне на стареенето. Въпреки че точните механизми все още не са напълно изяснени, проучванията показват, че L-карнозинът има положителен ефект, когато се прилага върху кожата. 

Карнозинът (D- и L-карнозин) повишава съдържанието на влага в кожата и по този начин осигурява облекчение при кожна сухота. Като цяло кожата се изглажда и успокоява. Освен това се твърди, че L-карнозинът подобрява заздравяването на рани и влияе положително върху растежа и развитието на някои кожни клетки при зряла кожа. Кожата се възползва и от антиоксидантния ефект на L-карнозина: той неутрализира оксидативния стрес и по този начин предпазва тъканите и клетъчните структури от трайно увреждане. Освен това L-карнозинът е в състояние да свързва определени метални йони (хелатиране), които в противен случай биха потиснали важни метаболитни процеси на кожата. Друг ефект се отнася до потискането на така нареченото "гликиране". Може да се докаже, че крем, обогатен с L-карнозин, значително намалява гликирането на кожните клетки, което от своя страна може да допринесе за забавяне на процесите на стареене.

ГЛИКАЦИЯ

Гликацията е "захаросване" на протеини или ДНК. В козметиката гликацията често се използва за описание на "захаросването на кожата". Гликацията е естествено протичаща метаболитна реакция на организма, при която определени захарни съединения се свързват с различни клетъчни компоненти. Резултатите са така наречените "крайни продукти на напредналото гликиране" (AGEs). Доказано е, че структурите на кожните клетки, белязани с AGEs, показват ускорено стареене. Ако се предотврати прикрепването на AGEs към тези структури, това повишава общата кондиция на клетките, те остават здрави по-дълго и не стареят толкова бързо.

Преглед на ефектите на карнозина 

  • Антиоксидант: предпазва от оксидативно увреждане.
  • Противодействие или забавяне на стареенето: възпрепятства "захаросването" на кожните структури.
  • Хидратиращ: може да подобри хидратацията на кожата и да намали състоянията на сухота.
  • Подхранване: изглажда и успокоява кожата.
  • Регенериращо: насърчава растежа на фибробластите (кожни клетки) и подобрява заздравяването на рани.

Изберете грижа с L-карнозин за красива кожа от Douglas

Карнозин – как може да помогне за красива, здрава и стегната кожа 

Карнозинът може да се открие в много и различни продукти за грижа за кожата, като серуми и кремове. Както вече споменахме, той е естествено срещащ се дипептид, който има множество ползи за различни физиологични функции в тялото, като антиоксидантни свойства и против стареене. Карнозинът би могъл да подпомогне и грижата за кожата, когато се прилага локално, поради което може да се открие и в различни продукти за грижа за кожата като серуми и кремове. 

Ползите от прилагането му за кожата включват антиоксидантни свойства, защита и подсилване на кожната бариера, зарастване на рани, подпомагане на еластичността и други. С действието си на антиоксидант карнозинът подпомага неутрализирането на свободните радикали, увреждащи клетките на кожата и водещи до преждевременно стареене. Намаляването на оксидативния стрес, благодарение на тази съставка, спомага и за превенцията срещу образуване на фини линии, бръчки и други признаци на стареене. 

Карнозинът има и главна роля за поддържането на еластичността на кожата, основно свързана с ефекта му против гликиране. Процесът гликация, при който захарите в храната се свързват с протеини в тялото, води до образуването на напреднали крайни продукти на гликирането (AGEs). Тези AGE могат да допринесат за стареенето на кожата. Карнозинът помага за инхибирането на този процес,  като по този начин помага за здрава и еластична кожа. Този дипептид подобрява и естествената бариерна функция на кожата, чрез укрепване на кожната бариера. Когато тази бариера е здрава, тя задържа влагата в кожата и не допуска загуба на вода. По този начин се запазват добри нива на хидратация и се насърчава цялостното здраве на кожата.

Някои проучвания показват, че карнозинът може да играе роля в насърчаването на заздравяването на рани. Когато се прилага локално, той потенциално може да помогне за възстановяването на увредена кожа, което го прави ценна съставка в продукти за грижа за кожата, предназначени за хора с чувствителна или увредена кожа. Карнозинът може да има противовъзпалителни свойства, помагайки за успокояване на раздразнената кожа и намаляване на зачервяването. Това го прави подходящо допълнение към процедурите за грижа за кожата за хора с възпалителни кожни заболявания като розацея или акне. 

В какви продукти за грижа за кожата може да го откриете 

  1. Dermacosmetics Dr. Susanne Von Schmiedeberg Hyaluronic Anti-A.G.E. Face Spray
    Dermacosmetics Dermacosmetics Dr. Susanne Von Schmiedeberg Hyaluronic Anti-A.G.E. Face Spray Спрей за лице
    ПЦД: Pcd Price 88,99 лв. 66,99 лв. Разлика: 22,00 лв.
  2. Dermacosmetics Dr. Susanne Von Schmiedeberg L-Carnosine Hyaluronic Eye Patches 3 pcs
    Dermacosmetics Dermacosmetics Dr. Susanne Von Schmiedeberg L-Carnosine Hyaluronic Eye Patches 3 pcs Маска за очи
    ПЦД: Pcd Price 48,99 лв. 36,99 лв. Разлика: 12,00 лв.
  3. Dermacosmetics Dr. Susanne Von Schmiedeberg Hyaluronic Super Serum
    Dermacosmetics Dermacosmetics Dr. Susanne Von Schmiedeberg Hyaluronic Super Serum Серум
    ПЦД: Pcd Price 119,99 лв. 89,99 лв. Разлика: 30,00 лв.

Като изключително популярна съставка в света на козметиката поради множеството си ползи за кожата, карнозинът може да се открие в серуми, кремове, ампули и маски за лице. 

Кремовете с карнозин са формулирани, за да осигурят богата и подхранваща текстура, което ги прави подходящи за хора със суха или зряла кожа. Тези кремове често са предназначени да се използват като част от ежедневната рутинна грижа за кожата, като предлагат дълготрайна хидратация и потенциалните ползи против стареене на карнозина. 

Серумите обикновено се използват за доставяне на концентрирани дози от активни съставки, позволяващи целенасочено лечение на специфични кожни проблеми като фини линии и бръчки. Серумите с карнозин са по-леки и лесно абсорбируеми, което ги прави подходящи за различни типове кожа, включително мазна или комбинирана кожа. 

Тъй като карнозинът се намира естествено в тялото, има минимален риск от дразнене на кожата - и максимален потенциал за ползи. Но независимо какъв продукт за грижа изберете, когато включвате нова съставка като карнозин в рутината си, важно е да следвате инструкциите на продукта и да сте последователни в употребата. Както при всяка съставка за грижа за кожата, индивидуалните реакции може да варират, така че е препоръчително да извършите тест преди приложение, за да гарантирате съвместимост с вашата кожа. Ако имате специфични кожни оплаквания, е препоръчително да направите и консултация със специалист за персонализиран съвет въз основа на вашия тип кожа и проблеми. 

Често задавани въпроси за карнозин 

Може ли карнозинът да преодолее кожната бариера?

Карнозинът е сравнително малко вещество, което го прави лесен за проникване през кожата. Карнозинът се комбинира допълнително с вещества, които увеличават проникването през кожата (усилватели на проникването, като алкохол или пропиленгликол). По този начин водоразтворимата молекула може по-добре да преодолее - всъщност водоотблъскващата - мембрана на кожата. 

Дразни ли карнозинът? 

Тъй като карнозинът е вещество, което се произвежда естествено в организма, като цяло той се понася много добре; не са известни случаи на сенсибилизация или дразнене. Освен това карнозинът се използва в ниски концентрации от 0,1-1 %. Съответно всички ефекти, независимо дали са положителни или отрицателни, винаги трябва да се разглеждат в контекста на цялостната формула на съответния продукт за грижа за кожата. По този начин обикновено не едно вещество само по себе си е определящо за ефекта, а разумната комбинация с други вещества за грижа за кожата като витамин Е, пантенол или глицерин. 

За кой тип кожа е подходящ карнозинът? 

Добре поносимият карнозин може да се използва при всички състояния на кожата - независимо дали е раздразнена, чувствителна, суха или нормална. Тъй като количеството на карнозин в организма постоянно намалява с възрастта, от него трябва да се възползват най-вече по-зрелите типове кожа. 

В заключение, независимо дали се използва като превантивна мярка или за справяне със специфични кожни проблеми, включването на карнозин в рутинната ви грижа може да помогне за поддържане и подобряване на цялостното здраве и външен вид на вашата кожа.

На DOUGLAS.BG ще откриете голяма гама с различни продукти с карнозин, включително серуми и кремове на водещи марки.

Ако искате да научите повече за продуктите за грижа и техните съставки, които ви помагат да сте по-красиви всеки ден, следете нашия блог или се абонирайте за бюлетина ни! В него ще откриете не само полезна информация и съвети, но и ексклузивни отстъпки и промоции на любими продукти!

Тази изчерпателна статия с информация за карнозин е изготвена на база на оригиналния експертен материал за него, който е съставен в сътрудничество с биохимика д-р Сара Шунтер от Мюнхен, базиран на научни познания и подкрепен от изследвания в областта.

Материалът има информативен характер и не замества консултация със специалист.

Можете да се поинтересувате от:

 

 

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.