Алое вера

 

Трудно е да си представим грижата за кожата без сочното алое вера. Причината? Неговите успокояващи и овлажняващи кожата свойства.

 

 

Име от списъка на съставките на алое вера (INCI): напр. екстракт от алое барбаденсис, листа от алое барбаденсис, сок от листа от алое барбаденсис, вода от листа от алое барбаденсис.

Действието му е овлажняващо, успокояващо и охлаждащо кожата. Препоръчителна употреба - може да се използва в чист вид или като компонент на козметични продукти. Типове кожа: много добре поносим и с ниско съдържание на дразнители, подходящ за всички видове кожа, също и за чувствителна, деликатна или раздразнена кожа.

Основното, което трябва да знаете за алое вера

Родът алое включва почти 500 различни вида. Въпреки това самото алое вера, т.е. "истинското алое", е известно като лечебно растение - и то от повече от 3 000 години, защото се твърди, че Клеопатра и Нефертити са използвали алое вера гел, за да се грижат за кожата си.

Алое вера, наричано още пустинна лилия или алое барбаденсис, съхранява големи количества вода под формата на гел в месестите си листа. Това позволява на растението да оцелее месеци наред без дъжд. Този воднист гел алое вера се състои от около 95 % вода. Останалите 5 % са съставени от различни късоверижни и дълговерижни захари, аминокиселини, мазнини, водоразтворими витамини и минерали, но също така ензими и салицилова киселина. Общо взето, цяла гама от интересни съставки, но концентрацията им е пренебрежимо малка. По този начин гел алое вера осигурява предимно влага. В допълнение към гела, в листата има и жълтеникав сок, който съдържа определени растителни вещества (антрахинони), служещи като естествена защита срещу вредители. Затова самият сок от алое вера не е подходящ за грижа за кожата - всъщност той дори може да предизвика дразнене.

 

Алое вера в грижата за кожата

За да се получи гел алое вера, листата на растението първо се разрязват и се поставят в изправено положение, така че сок алое вера да може да изтече. След това гелът се отстранява и по принцип може да се използва директно върху кожата. В контекста на продуктите за грижа, той се добавя към състава във възможно най-необработен вид. В чист вид или като съставка в козметични продукти, алое вера има овлажняващо, успокояващо и охлаждащо действие. Преди всичко, алое вера гел е особено подходящ за третиране след слънце или за лечение на слънчеви изгаряния. Данните за странични ефекти или алергични реакции при използване на алое вера за грижа за кожата са изключително редки. Затова алое вера се счита за изключително добре поносимо. Освен това многократно се споменава за заздравяващи рани, противовъзпалителни и антимикробни свойства, поради което гелът често се използва за външно лечение на всякакви рани, изгаряния, кожни раздразнения и дори псориазис. Въпреки че проучванията в тази област са доста оскъдни, алое вера се е утвърдило като продукт за грижа благодарение на неусложненото си приложение и овлажняващите си свойства. Освен това, растението има и широко приложение в хранително-вкусовата промишленост, затова може да срещнете алое вера гел за пиене в много и разнообразни напитки.

Помага ли алое вера при слънчеви изгаряния?

Чистият гел алое вера, прясно извлечен от месестите листа на пустинното растение, е добре познат домашен лек за слънчеви изгаряния. Той успокоява, овлажнява и охлажда, като облекчава болката и сърбежа. Много от предлаганите в търговската мрежа продукти за грижа след слънчево изгаряне използват тези свойства на алое вера и ги допълват с други вещества за грижа. Повечето от тях са леки лосиони или гелове, които успокояват кожата и понякога имат противовъзпалителен ефект.

Продукти за грижа с алое вера

Тъй като алое вера се понася много добре, то се използва широко в грижата за кожата. Независимо дали като гел, в кремове, лосиони, емулсии, тонери или серуми, ценната съставка може да се използва по време на цялата козметична рутина, както в чист вид, така и в комбинация с други продукти за грижа. За да се възползвате оптимално от овлажняващия и успокояващ кожата ефект, е подходящо да я комбинирате с други вещества, като Витамин Е, пантенол, алантоин или глицерин.

Алое вера е също така подходящо за всички типове кожа и всички състояния на кожата: независимо дали е зряла или млада, чувствителна, суха, мазна или нормална - алое вера е много съвместимо и универсално. За да се чувствате хидратирани и отвътре, чудесен начин е да си вземете алое вера за пиене – то спомага за доброто функциониране на храносмилателния тракт, особено ефикасно е при запек. Ключовото съединение, отговорно за това, се нарича алоин, или барбалоин, който се намира точно под листата и има слабителен ефект.

Може ли алое вера (подобно на хиалуроновата киселина) да има изсушаващ ефект?

Захарното съединение хиалуронова киселина привлича влагата отвън и я съхранява в кожата. Съответно хиалуроновата киселина всъщност не е доставчик на вода, а по-скоро свързващо вещество за водата. Затова продуктите с хиалуронова киселина винаги се нуждаят от богата на вода среда, за да действат оптимално. За разлика от тях алое вера по своята същност е много богата на вода, тъй като гелът се състои от около 95 % вода. Това означава, че алое вера обикновено няма изсушаващ ефект.

 

 Можете да се поинтересувате от:

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.