За TOM FORD

За TOM FORD

TOM FORD е един от най-обичаните дизайнери на нашето време. Г-н Форд основава TOM FORD BEAUTY с цел да предефинира модерния лукс на 21 век. Името му стои зад непреходна елегантност и сексапил, висококачествени материали и отлична изработка. Открийте SIGNATURE & PRIVATE BLEND FRAGRANCE COLLECTION, които излъчват женствен блясък и безупречен мъжки стил. Иновацията се слива с първокачествена изработка, за да създаде уникалната визия за модерен лукс.

Том Форд е роден в Austin, Texas, но прекарва по-голямата част от детството си в Santa Fe, New Mexico. През тийнейджърските си години Форд се мести в Ню Йорк и се записва в New York University, като първоначално посещава курсове по история на изкуството. По-късно се насочва към изучаване на архитектура в Parsons School of Design в Ню Йорк и Париж, завършвайки обучението си в Parsons в Ню Йорк.

 

През 1990 Том Форд се мести в Милано, за да се присъедини към Gucci като главен дизайнер на дамската им линия. През 1992 той става дизайн директор и през 1994 е назначен за творчески директор на Gucci. Той отговаря за дизайна на всички продуктови линии от облекло до парфюми, за корпоративната идентичност на компанията, рекламните кампании и дизайна на магазините.

 

През януари 2000, следвайки придобиването на Yves Saint Laurent и YSL Beauty от Gucci Group, Том Форд получава позицията на творчески директор на Yves Saint Laurent Rive Gauche и YSL Beauty в допълнение към настоящите си задължения в Gucci. Форд работи с всички творчески екипи в YSL, за да определи цялостния имидж и позициониране на марката YSL, включително всички продуктови категории и комуникационни активности. Форд също така работи като творчески директор на Gucci Group. През юли 2002 става заместник-председател на управителния съвет на Gucci Group. През април 2004 Форд напуска позицията си в Gucci Group, следвайки изкупуването от страна на Pinault Printemps Redoute.

 

По време на 10-те си години като творчески директор в Gucci и Gucci Group продажбите се повишават от 230 милиона долара през 1994 до почти 3 милиарда долара през 2003, правейки Gucci една от най-големите и най-печеливши луксозни марки в света.
През април 2005 Форд обявява създаването на марката TOM FORD. Към него в дружеството се присъединява бившия президенст на Gucci Group и главен изпълнителен директор Domenico De Sole, който застава на позицията председател на компанията. В същата тази година Форд анонсира партньоството си с Marcolin Group за производство и дистрибуция на оптични рамки и слънчеви очила, както и сътрудничество с Estee Lauder за създаването на марката TOM FORD BEAUTY. Колекциите очила и beauty продукти имат огромен успех и се подреждат сред топ 3 марките в специализираните магазини в световен мащаб.

 

Създаването на марката TOM FORD BEAUTY стъпва върху ароматите. Лансирана е през 2006 с емблематичния в наши дни Black Orchid Eau De Parfum.

 

През април 2007 първият му собствен магазин отваря в Ню Йорк на Madison Avenue 845 и това съвпада с дебюта му в мъжката мода и аксесоарите. През септември 2010 по време на вътрешна презентация в магазина му на Madison Avenue Форд представя своята дългоочаквана дамска колекция с някои от иконите на стила, включително Lauren Hutton и Beyonce Knowles. В момента TOM FORD има 98 собствени магазина и локации в други магазини в градове като Милано, Токио, Лас Вегас, Дубай, Цюрих, Ню Делхи, Шанхай и в Русия.

 

През март 2005 Форд обявява създаването на собствената си компания за производство на филми, Fade to Black, чрез която той режисира, създава и пише първия си филм, озаглавен „A single man”. Адаптиран по романа със същото заглавие на Christopher Isherwood, във филма участват звезди като Colin Firth, Julianne Moore, Matthew Goode и Nicholas Hoult. “A single man” е представен на 66-тия годишен фестивал във Венеция и излиза през декември 2009. Филмът получава множество награди и номинации, включително и номинация за награда на академията за най-добър актьор за Colin Firth, номинация за награда Independent Spirit за най-добър първи филм и най-добър първи сценарий за Том Форд, номинация за Златен глобус за най-добър актьор и най-добра поддържаща актриса за Colin Firth и Julianne Moore, награди за най-добър актьор за Colin Firth на филмовия фестивал във Венеция и BAFTA и за изключителен филм (с широко представяне) за Том Форд на медийните награди Glaad.

 

Успехът на Том Форд е признат от редица награди, включително пет награди от престижния съвет на модните дизайнери на америка (CFDA) (1995), (2001), (2002), (2004), (2008), четири VH-1/модни награди на списание Vogue (1995), (1996), (1999), (2002), 50-те най-красиви хора на планетата на списание People (1997), японският клуб на модните редактори на Япония (FEC) (2000), две награди ACE от съвета за аксесоари на САЩ (2001) и (2006) като признание за новата линия очила, награда за икона на стила на наградите за стил на ELLE (UK) през 1999, награда за Интернационален мъж на годината на британския GQ (2000), награда супер звезда на Нощта на звездите на Fashion Group International (САЩ, 2000), най-добър моден дизайнер, списание Time (САЩ, 2001), дизайнер на годината на GQ (САЩ, 2001), награда за специални постижения в модния дизайн на националните награди за дизайн на Cooper Hewitt Design Museum (2003). През март 2004 Том Форд е награден за приноса си към световната мода и филми с Rodeo Drive Walk of Style Award. През същата година той влиза в международния списък на най-добре облечените в Залата на славата. През 2005 получава наградата на Andre Leon Talley за изключителни постижения на Колежа за изкуства и дизайн в Savannah. През март 2007 GLAAD връчва на Том Форд наградата Vito Russo. През 2009 той е почетен като един от мъжете на годината на GQ в САЩ и е избран за мъж на годината на GQ в Германия. През 2010 Том Форд е номиниран от CFDA за дизайнер на годината на мъжко облекло. През 2011 Том Форд става мъж на годината на списание Status в Гърция и дизайнер на годината на ELLE UK, както и мъж на десетилетието на GQ Русия и най-значим „мъж в света на жените“ на BAZAAR UK. През 2013 Форд е награден за дизайнер на годината на церемонията по раздаването на наградите на GQ UK. Също така той получава наградата на Geoffrey Beene за значими постижения на CFDA наградите през 2014.

 

В момента Форд живее в Лос Анджелис, Лондон и Санта Фе.

© 2022 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.