За TOM FORD

Tom Ford

TOM FORD е роден в Austin, Texas, но прекарва по-голямата част от детството си в Santa Fe, New Mexico. През тийнейджърските си години FORD се мести в ню йорк и се записва в New York university, като първоначално посещава курсове по история на изкуството. По-късно се насочва към изучаване на архитектура в parsons school of design в Ню Йорк и Париж, завършвайки обучението си в Parsons в Ню Йорк.

През 1990 TOM FORD се мести в Милано, за да се присъедини към Gucci като главен дизайнер на дамската им линия. През 1992 той става дизайн директор и през 1994 е назначен за творчески директор на Gucci. Той отговаря за дизайна на всички продуктови линии от облекло до парфюми, за корпоративната идентичност на компанията, рекламните кампании и дизайна на магазините.

През януари 2000, следвайки придобиването на Yves Saint Laurent и YSL Beauty от Gucci Group, TOM FORD получава позицията на творчески директор на Yves Saint Laurent Rive Gauche и YSL Beauty в допълнение към настоящите си задължения в Gucci. FORD работи с всички творчески екипи в YSL, за да определи цялостния имидж и позициониране на марката YSL, включително всички продуктови категории и комуникационни активности. FORD също така работи като творчески директор на Gucci Group. През юли 2002 става заместник-председател на управителния съвет на Gucci Group. През април 2004 FORD напуска позицията си в Gucci Group, следвайки изкупуването от страна на Pinault Printemps Redoute.

По време на 10-те си години като творчески директор в Gucci и Gucci Group продажбите се повишават от 230 милиона долара през 1994 до почти 3 милиарда долара през 2003, правейки Gucci една от най-големите и най-печеливши луксозни марки в света.
През април 2005 FORD обявява създаването на марката TOM FORD. Към него в дружеството се присъединява бившия президенст на Gucci Group и главен изпълнителен директор Domenico De Sole, който застава на позицията председател на компанията. В същата тази година FORD анонсира партньоството си с Marcolin Group за производство и дистрибуция на оптични рамки и слънчеви очила, както и сътрудничество с Estee Lauder за създаването на марката TOM FORD Beauty. колекциите очила и beauty продукти имат огромен успех и се подреждат сред топ 3 марките в специализираните магазини в световен мащаб.

Създаването на марката TOM FORD BEAUTY стъпва върху ароматите. Лансирана е през 2006 с емблематичния в наши дни Black Orchid Eau De Parfum.

През април 2007 първият му собствен магазин отваря в Ню Йорк на 845 Madison Avenue и това съвпада с дебюта му в мъжката мода и аксесоарите. През септември 2010 по време на вътрешна презентация в магазина му на Madison Avenue FORD представя своята дългоочаквана дамска колекция с някои от иконите на стила, включително Lauren Hutton и Beyonce Knowles. В момента TOM FORD има 98 собствени магазина и локации в други магазини в градове като Милано, Токио, Лас Вегас, Дубай, Цюрих, Ню Делхи, Шанхай и в Русия.

През март 2005 FORD обявява създаването на собствената си компания за производство на филми, Fade to Black, чрез която той режисира, създава и пише първия си филм, озаглавен „A single man”. адаптиран по романа със същото заглавие на Christopher Isherwood, във филма участват звезди като Colin Firth, Julianne Moore, Matthew Goode и Nicholas Hoult. “A single man” е представен на 66-тия годишен фестивал във Венеция и излиза през декември 2009. Филмът получава множество награди и номинации, включително и номинация за награда на академията за най-добър актьор за Colin Firth, номинация за награда Independent Spirit за най-добър първи филм и най-добър първи сценарий за TOM FORD, номинация за златен глобус за най-добър актьор и най-добра поддържаща актриса за Colin Firth и Julianne Moore, награди за най-добър актьор за Colin Firth на филмовия фестивал във Венеция и BAFTA и за изключителен филм (с широко представяне) за TOM FORD на медийните награди Glaad.

Успехът на TOM FORD е признат от редица награди, включително: пет награди от престижния съвет на модните дизайнери на америка (CFDA) (1995), (2001), (2002), (2004), (2008); четири VH-1/модни награди на списание vouge (1995), (1996), (1999), (2002); 50-те най-красиви хора на планетата на списание people (1997); японският клуб на модните редактори на япония (FEC) (2000), две награди ace от съвета за аксесоари на САЩ (2001) и (2006) като признание за новата му линия очила; награда за икона на стила на наградите за стил на ELLE (UK) през 1999; награда за интернационален мъж на годината на британския GQ (2000); награда супер звезда на нощта на звездите на Fashion Group International (САЩ, 2000); най-добър моден дизайнер, списание Time (сащ, 2001); дизайнер на годината на GQ (САЩ, 2001); награда за специални постижения в модния дизайн на националните награди за дизайн на Cooper Hewitt Design Museum (2003). през март 2004 TOM FORD е награден за приноса си към световната мода и филми с Rodeo Drive Walk of Style Award. През същата година той влиза в международния списък на най-добре облечените в залата на славата. през 2005 получава наградата на Andre Leon Talley за изключителни постижения на колежа за изкуства и дизайн в Savannah. През март 2007 GLAAD връчва на TOM FORD наградата Vito Russo. През 2009 той е почетен с като един от мъжете на годината на GQ в САЩ и е избран за мъж на годината на GQ в Германия. През 2010 TOM FORD е номиниран от CFDA за дизайнер на годината на мъжко облекло. През 2011 TOM FORD става мъж на годината на списание status в Гърция и дизайнер на годината на ELLE UK, както и мъж на десетилетието на GQ русия и най-значим „мъж в света на жените“ на BAZAAR UK. През 2013 FORD е награден за дизайнер на годината на церемонията по раздаването на наградите на GQ UK. Също така, той получава наградата на Geoffrey Beene за значими постижения на CFDA наградите през 2014.

В момента FORD живее в Лос Анджелис, Лондон и Санта Фе.

© 2022 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.