AHA пилинг

Пилингите са признат метод в грижата за кожата, който помага за нейното подмладяване и трансформиране. Това е причината да са особено популярни и прилагани, като един от тях – AHA (алфахидрокси киселини) - има силен ефект върху различни кожи, включително и проблемна. Какъв е антиейдж ефектът чрез киселинен пилинг? AHA помагат за фини пори и равномерен, свеж и сияен тен на лицето.

В следващите редове ще разгледаме алфахидрокси киселините и ползите на пилинг с тях за кожата, и как може да ги добавите към ежедневната си рутина за постигане на здрава сияйна кожа.

 

НАКРАТКО: АЛФА-ХИДРОКСИ КИСЕЛИНИ (АХА)

  • Най-често срещани AHA (INCI): Гликолова киселина, Млечна киселина, Манделова киселина, Лимонена киселина, Ябълчена киселина, Винена киселина.
  • Ефект: ексфолиращ, овлажняващ, поддържащ кожата.
  • Препоръчителна употреба: Постепенно въведете пилингите в рутинната грижа за кожата и ги увеличавайте индивидуално в зависимост от нейните нужди.
  • Типове кожа: според използваните AHA и концентрация, те са подходящи за почти всички типове кожа, особено за нормална и суха кожа. 
  • Важно: Не използвайте пилинги без ежедневна употреба на слънцезащитни продукти

Алфа хидрокси киселини - основи

Алфа хидрокси киселините (AHA) са група от естествено срещащи се киселини. Плодовите киселини и други алфахидрокси киселини (AHA) често се използват в киселинните пилинги заради техните забележителни ползи за грижа за кожата. Тези киселини, които включват гликолова киселина, млечна киселина, бадемова киселина, лимонена киселина, ябълчена киселина и винена киселина, правят чудеса в борбата с различни кожни проблеми и насърчават по-здрав тен. 

Най-често използваните АНА в козметиката и продуктите за грижа за кожата: 

  • Гликолова киселина (INCI: Glycolic Acid)
  • Млечна киселина (INCI: Lactic Acid)
  • Манделова киселина (INCI: Mandelic Acid)
  • Лимонена киселина (INCI: Citric Acid)
  • Ябълчена киселина (INCI: ябълчена киселина)
  • Винена киселина (INCI: винена киселина)

Гликоловата киселина, получена от захарна тръстика, е една от най-широко признатите AHA. Нейният малък молекулен размер ѝ позволява да проникне дълбоко в кожата, като ефективно ексфолира мъртвите кожни клетки и разкрива по-гладък и жизнен тен. Млечната киселина, от друга страна, помага за подобряване на текстурата на кожата, намалява появата на фини линии и бръчки и подобрява хидратацията. 

Манделовата киселина (която може да срещнете и като бадемова киселина), извлечена от горчиви бадеми, придоби популярност със своите антибактериални свойства, което я прави подходяща за кожа, склонна към акне. Лимонената киселина, извлечена от цитрусови плодове, е известна със своите изсветляващи свойства и помага за изравняване на тена на кожата. Ябълчената киселина, открита в ябълките и крушите, предлага нежно ексфолиране, като същевременно насърчава младежкия вид. И накрая, винената киселина, която може да срещнете и като тартарова, се среща естествено в много плодове, най-вече в гроздето, действа като антиоксидант, осигурявайки защита срещу стресовите фактори на околната среда. 

AHA BHA комбинации 

Сред популярните продукти с киселини често могат да се открият и такива с комбинация от AHA и BHA пилинг, осигуряваща ефективно решение за постигане на оптимално равен тен и здрава кожа. 

Но е важно уточнението, че AHA не трябва да се бъркат със салициловата киселина, която е бета-хидроксикарбоксилна киселина (BHA). Тоест AHA и BHA не са едни и същи киселини. AHA имат ефект върху горните слоеве на кожата, подобрявайки текстурата и блясъка, а BHA проникват в дълбочина, борейки се с петна и запушвания. 

Докато AHA действат сякаш магически върху повърхността на кожата, важно е да се отбележи, че салициловата киселина, бета-хидроксикарбоксилна киселина (BHA), действа по различен начин. Салициловата киселина е маслоразтворима и може да проникне в порите дълбоко, което я прави особено ефективна за лечение на акне и запушвания. 

AHA BHA пилингът комбинира силата на алфа хидрокси киселините (AHA) и бета хидрокси киселините (BHA), за да създаде мощно лечение за различни кожни проблеми. Докато AHA основно ексфолират повърхността на кожата и се насочват към фините линии, бръчките и обезцветяването, BHA, като салициловата киселина, проникват по-дълбоко в порите, което ги прави ефективни не само в борбата с акнето, но и с черните точки и излишното омазняване. 

Синергичният ефект на AHA BHA пилинга води до по-гладък, чист и по-ревитализиран младежки тен. 

Алфа-хидрокси киселини: въздействие върху кожата 

С напредването на възрастта обновяването на кожата се забавя. Това се изразява например в намалено образуване на нови кожни клетки, а мъртвите кожни клетки остават по-дълго време върху кожата. Ако мъртвите клетки не се изхвърлят в достатъчна степен, кожата може да се усеща груба и да изглежда матова. Ефективността на продуктите за грижа за кожата също често е ограничена, тъй като те не проникват напълно в зоните, които се нуждаят от грижа. 

AHA могат да имат положителен ефект върху външния вид на кожата.

Ексфолиране на повърхността на кожата: АНА премахват мъртвите кожни клетки в роговия слой, които вече не са необходими. По този начин тенът изглежда по-гладък и сияен. 

Намаляване на признаците на увреждане от слънцето: Хиперпигментацията и пигментните петна могат да бъдат намалени чрез редовно ексфолиране. AHA, като гликолова и млечна киселина, помагат за намаляване на появата на хиперпигментация, тъмни петна и неравномерен тен на кожата. Тези киселини работят за инхибиране на производството на меланин и нежно ексфолират пигментираните клетки, което води до по-равномерен тен с течение на времето. 

Предотвратяване на появата на петна и черни точки: Премахването на мъртвите кожни клетки от повърхността на кожата освобождава порите от излишните кожни частици. Друго предимство на AHA пилинга е способността му да минимизира появата на разширени пори. Чрез ексфолиране на мъртвите кожни клетки и отпушване на порите, AHA могат да направят кожата да изглежда по-гладка, порите - фини, а тенът - сияен. 

Подпомага усвояването на продуктите за грижа за кожата: Изтъненият рогов слой след AHA пилинга, позволява по-добро абсорбиране и използване на веществата за грижа от козметичните продукти. С премахването на мъртвите кожни клетки, активните съставки в серуми, овлажнители и маски могат да проникнат по-дълбоко в кожата, увеличавайки максимално своята ефективност.

Подобрено съдържание на влага: Използването на AHA подпомага абсорбирането на вода в горните слоеве на кожата. Кожата изглежда по-плътна и свежа благодарение на по-добрата хидратация. 

Подобрена клетъчна регенерация: АНА могат да имат положителен ефект върху производството на колаген и еластин - кожата изглежда по-стегната и еластична. Съществуващите бръчки и фини линии могат да бъдат сведени до минимум или тяхното образуване да бъде забавено. 

Кои АНА за какво са подходящи

Не всички AHAs са еднакви. Има разлики в тяхната ефикасност и поносимост. Размерът на молекулата на съответната киселина играе решаваща роля тук.

Да обобщим: колкото по-малка е плодовата киселина, толкова по-лесно прониква в кожата и толкова по-пряк и интензивен е ефектът върху нея, описан в предходния параграф.

Гликолова киселина 

Гликоловата киселина е най-малката от козметично приложимите AHA. Тя може да проникне по-дълбоко в кожата и по този начин да предизвика по-силни ефекти. Въпреки това, тъй като съществува и риск от дразнене на кожата - особено при използване на високи концентрации от над 5 % - трябва бавно да въвеждате гликоловата киселина в рутинната си грижа за кожата. Започнете с ниска концентрация в отделни дни от седмицата и постепенно увеличавайте приложението. 

Можете да прочетете повече за действието и употребата на гликолова киселина в тази статия: Пилинги с гликолова киселина. 

Ексфолиращи продукти с гликолова киселина:

Млечна киселина

В молекулярно отношение млечната киселина е малко по-голяма от гликоловата киселина. Това я прави по-трудно проникваща в кожата. Общият ефект е по-слаб, което, обратно, води до по-добра поносимост.

Можете да прочетете за другите ефекти на млечната киселина и как да я използвате оптимално в тази статия: Пилинги с млечна киселина. 

Ексфолиращи продукти с млечна киселина: 

Манделова киселина / Бадемова 

Манделовата киселина е малко по-голяма от гликоловата и млечната киселини. В резултат на това манделовата киселина изглежда обемиста на кожата и е по-малко способна да проникне дълбоко в нея. Ако имате чувствителна, деликатна или с увредена бариера кожа, манделовата киселина може да бъде любимата ви AHA. Интересно е също така да се знае, че манделовата киселина е единствената киселина сред АНА, която потиска растежа на бактериите, причиняващи пъпки. Следователно манделовата киселина може да повлияе пряко върху образуването на петна, поради което е подходяща и за акне и мазна кожа. Сравнително слабо дразнещата мандалова киселина има и противовъзпалителен ефект, което я прави подходяща за употреба при розацея. 

AHA-лимонената, ябълчената и винената киселини играят само незначителна роля в дерматокозметиката. Те се използват в пилинги със смеси от AHA или се появяват като придружаващи вещества, например за регулиране на стойността на pH на козметичен състав.

ВАЖНО за AHA пилинг

Важно е да се отбележи, че AHA пилингът трябва да се използва с повишено внимание и правилно ръководство. Препоръчително е да се консултирате със специалист дерматолог, за да определите подходящата концентрация и честота на AHA пилинг, който отговаря на нуждите на вашата кожа.

Освен това употребата на АНА може да направи кожата по-чувствителна към слънчевата светлина. Поради това, когато използвате AHA пилинги, или AHA BHA пилинги, трябва ежедневно да нанасяте слънцезащитен продукт. 

В заключение, AHA пилингът представлява ефективно решение за различни кожни проблеми, предлагайки ексфолиация, обновяване на кожата, изравняване на тена, намаляване на фините линии, изчистени пори и подобрена абсорбция на продукти. Включването на AHA пилинг в рутинната ви грижа за кожата може да доведе до по-сияен младежки тен.

На DOUGLAS.BG ще откриете голяма гама AHA пилинги, на водещи марки, с които да постигнете фин и сияен тен.

Ако искате да научите повече за продуктите за грижа и техните съставки, които ви помагат да сте по-красиви всеки ден, следете нашия блог или се абонирайте за бюлетина ни! В него ще откриете не само полезна информация и съвети, но и ексклузивни отстъпки и промоции на любими продукти! 

Тази изчерпателна статия с информация за AHA пилинги е изготвена на база на оригиналния експертен материал за тях, който е съставен в сътрудничество с биохимика д-р Сара Шунтер от Мюнхен, базиран на научни познания и подкрепен от изследвания в областта.

Материалът има информативен характер и не замества консултация със специалист.

 Можете да се поинтересувате от:

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.