Ресвератрол

Ресвератролът е вторично растително вещество със силни антиоксидантни свойства. В грижата за кожата то се използва главно за защитата ѝ от оксидативен стрес. Какво може да постигне ресвератролът в борбата със стареенето?

В следващите редове ще разгледаме какво е ресвератрол, ползи, противопоказания и как може да го добавите към ежедневната си рутина за грижа за кожата. Ще разгледаме и някои често задавани въпроси относно него като може ли да увеличи производството на колаген, подходящ ли е за чувствителна кожа и какви продукти с него могат да помогнат за здрава и красива кожа.

 

 

НАКРАТКО: РЕСВЕРАТРОЛ

  • Наименование от списъка на съставките (INCI): ресвератрол.
  • Действие: антиоксидантно, противовъзпалително, предпазващо кожата.
  • Препоръчителна употреба: като серум или крем, сутрин и/или вечер.
  • Тип кожа: подходящ за всички типове кожа. 

Ресвератрол: растително вещество с ползи за здравето?

Ресвератролът е естествено растително вещество от групата на полифенолите. Полифенолите имат висок антиоксидантен капацитет - свойство, което растенията използват, за да предпазят листата и плодовете си от окислително увреждане. Например ресвератролът предпазва растенията от стрес, някои гъбични заболявания или от въздействието на ултравиолетовите лъчи. 

В традиционната китайска и японска медицина корените на растение, съдържащо ресвератрол (Veratrum grandiflorum O. Loes), отдавна се използват заради различните им благоприятни за здравето ефекти. През последните години конвенционалната медицина също насочи вниманието си към ресвератрола, като изследва въздействието му върху сърдечно съдовите заболявания, диабета, рака, възпалението и оксидативния стрес. Поради отчасти обещаващите резултати от изследванията бързо се разпространиха съображения, които предлагат локално приложение (т.е. нанасяне върху кожата) на ресвератрол. Между другото: все още може да чуете съвета "една чаша червено вино на ден е здравословна". Но в действителност червеното вино съдържа много по-малко ресвератрол, отколкото често се твърди. Затова е по-добре да оставите чашата червено вино и вместо нея да посегнете към малини, черници, червено грозде, сливи или фъстъци за допълнителната порция ресвератрол. 

Въздействие на ресвератрола върху кожата 

Положителните свойства на ресвератрола в грижата за кожата се дължат главно на неговите антиоксидантни свойства. Антиоксидантите предпазват кожата от последиците от оксидативния стрес, който може да е резултат от ултравиолетовите лъчи, замърсяването на околната среда или нездравословния начин на живот (тютюнопушене, алкохол, стрес и др.). 

Последици от оксидативния стрес (или свободните радикали) върху тялото и кожата 

Ежедневна защита от свободни радикали е от изключителна важност. В нейно отсъствие може да се видят следните последици: 

  • Засилване на процесите на стареене.
  • Предизвикване на възпаления.
  • Увреждане на клетъчните структури.
  • Увреждане на определени кожни структури (колаген, еластин). 

Поради това защитата от оксидативен стрес чрез антиоксиданти винаги трябва да се разбира като защита на кожата. Съществуват много проучвания, които предполагат защита с ресвератрола срещу рак на кожата и други кожни заболявания. Значението на тези проучвания обаче все още е слабо и не може да се пренесе напълно върху хората. 

Грижа за кожата с ресвератрол 

Антиоксидантите се използват като защитни и подхранващи вещества в грижата за кожата и козметиката. Силният антиоксидант ресвератрол например често се използва в продукти против стареене като потенциално предпазваща кожата съставка. Въпреки това, поради противовъзпалителните свойства на ресвератрола, той е подходяща съставка и за раздразнена, чувствителна или деликатна кожа. 

Напоследък се увеличават сведенията, че ресвератролът може да потиска образуването на кожния пигмент (меланин). За грижата за кожата това означава, че ресвератролът може да облекчи хиперпигментацията и неправилната пигментация, например в областта на следи от пъпки, мелазма или пигментни петна.Кожата понася добре ресвератрола; дори в силно концентрирани серуми с концентрация до 3% ресвератролът обикновено не предизвиква дразнене или сенсибилизация.

Къде се съдържа ресвератрол 

Ресвератролът се съдържа предимно в серуми, кремове или лосиони за зряла кожа. Въпреки това ресвератролът не бива да се разглежда единствено като вещество против стареене, тъй като в дългосрочен план антиоксидантната грижа носи следните ползи и за по-младата кожа: 

  • Успокояване на кожата благодарение на противовъзпалителните свойства.
  • Защита на кожните структури, като колаген и еластин, от свободните радикали.
  • Защита от въздействието на UV лъчите.
  • Намаляване на хиперпигментацията. 

Независимо дали се прилага ресвератрол крем или серум, включването му във вашата рутина много зависи от продукта, който използвате. Например ако става въпрос за богат нощен крем с по-концентрирано действие, нанасянето му е подходящо за последна стъпка във вечерния ви режим на добре почистена кожа. Поради чувствителността на ресвератрол към светлината и за по-добро запазване на качествата, вечерното прилагане на тази съставка е дори по-препоръчително. От друга страна, ако имате лек серум с ресвератрол, бихте могли да го използвате и в по-ранен етап в грижата си за кожа. Разбира се, важно е да не пропускате хубавото почистване и подготвяне на кожата преди нанасяне на серума. След него може да добавите овлажнител или крем с по-богат състав, с който да завършите грижата за кожата. 

Ресвератролът, известен със своите антиоксидантни свойства, може да се комбинира и с други антиоксиданти с доказано положително действие върху кожата. Подходящи примери са ниацинамид и ферулова киселина. Това ще подпомогне защитата срещу оксидативен стрес и преждевременно стареене на кожата. Продукт, който да ви помогне за повишаване на антиоксидантната защита на кожата, е серумът на The Ordinary с ресвератрол и ферулова киселина.

При желание да се използва в комбинация с витамин C, друга силна антиоксидантна съставка, предпазваща кожата от стареене и помагаща за красив и сияен тен, бихте могли да ги комбинирате във вечерната си грижа. Препоръчително е първо да се нанася витамин C, защото е водоразтворим, а след него да се последва с мастноразтворимия ресвератрол. Ресвератролът би могъл да се комбинира и с формули с ретинол, като е препоръчително първо да се нанасят серуми с ресвератрол, които често имат по-силно и ефективно действие от кремове или овлажнители със съставката, и след това да се пристъпи към прилагане на формулите, съдържащи ретинол. 

Ресвератрол – противопоказания 

Алергичен контактен дерматит, дължащ се на използване на козметични продукти в грижата за кожа, е често срещан. Макар аромати и консерванти да са най-честите „виновници“ за това, всеки компонент от формулите на продуктите би могъл да предизвика реакция. Възможно е ресвератролът да предизвика алергична реакция (контактен дерматит) при някои хора. Има случаи, при които се съобщава за алергична реакция към пентилен гликол в овлажнител, с възможна свързана чувствителност към ресвератрол. При друг случай, има поява на алергична реакция към ресвератрол в серум.

С всеки нов продукт, и особено ако досега не сте използвали ресвератрол в грижата си за кожа, индивидуалните реакции може да варират. Затова е препоръчително да направите тест преди приложение, за да проверите съвместимост с вашата кожа.Поставете малко количество на кожата. Подходящи места са сгъвката на ръката или на китката. Не мокрете и не покривайте зоната няколко часа. Реакцията може да се прояви веднага или дори два дни след нанасяне. Ако не се появи зачервяване, парене, сърбеж или подуване, най-вероятно е безопасно да използвате продукта в рутината си за кожа.Препоръчително е незабавно да се консултирате с лекар, ако се появят някакви нежелани реакции и да избягвате ресвератрол, ако сте алергични или чувствителни към ресвератрол, грозде, червено вино или полифеноли от червено вино. Ако имате специфични кожни оплаквания, е препоръчително да направите и консултация със специалист за персонализиран съвет въз основа на вашия тип кожа и проблеми. 

Често задавани въпроси за ресвератрол 

Подходящ ли е ресвератролът за чувствителна кожа? 

Ресвератролът се счита за добре поносима съставка, дори за чувствителна или деликатна кожа. Въпреки това, ако продуктът с ресвератрол предизвиква парене или зачервяване, прекратете употребата му. Както винаги, съвместимостта на козметичните продукти за грижа за кожата трябва да се тества и оценява индивидуално. Често не самото вещество предизвиква дразнене, а контекстът или съставът на продукта. 

Може ли ресвератролът да увеличи образуването на колаген? 

Съществуват множество индикации, че ресвератролът има положителен ефект върху образуването на колаген. Трябва обаче да се каже, че тези индикации идват главно от клинични проучвания, които не могат да бъдат напълно пренесени върху хора. От една страна, защото тези изследвания често са чисто ин витро изследвания върху клетъчни култури или в епруветка. От друга страна, защото са проведени in vivo (= в живия организъм), но не върху хора, а върху животни. Понастоящем няма значими и солидни проучвания за ефекта на ресвератрола върху образуването на нов колаген. Въпреки това е дадена основа за използването на ресвератрол като обещаваща съставка в козметиката за грижа за кожата. 

Как мога да разпозная продукти за грижа с ресвератрол? 

Повечето продукти за грижа за кожата са директно обогатени с ресвератрол - това може да се види в списъка INCI под "resveratrol". Понякога обаче ресвератролът е скрит зад определени екстракти, които са богати на ресвератрол. Например екстракти от черници, грозде или някои лилии: Екстракт от грозде, Екстракт от кора/листа/корени на Morus Alba, Екстракт от фермент на Pichia/Resveratrol и други подобни. 

В заключение, ресвератролът е вещество, известно със значителните си предимства в грижата за кожата. Широко използван заради антиоксидантните си свойства, той помага за защита на кожата от агресорите на околната среда, минимизира зачервяването, избистря тена и предотвратява видимите фини линии. Ресвератролът е особено ефективен при неутрализиране на свободните радикали, превъзхождайки дори витамин С в това отношение. Когато се използва заедно с други съставки за грижа за кожата като ретинол, ресвератролът допринася за по-гладка, по-стегната и по-устойчива на външни агресори кожа.

На DOUGLAS.BG ще откриете голяма гама с различни продукти с ресвератрол на водещи марки. 

Ако искате да научите повече за продуктите за грижа и техните съставки, които ви помагат да сте по-красиви всеки ден, следете нашия блог или се абонирайте за нюзлетъра ни! В него ще откриете не само полезна информация и съвети, но и ексклузивни отстъпки и промоции на любими продукти!

Този изчерпателен материал с информация за ресвератрол е изготвен на база на оригиналния експертен текст, който е съставен в сътрудничество с биохимика д-р Сара Шунтер от Мюнхен, базиран на научни познания и подкрепен от изследвания в областта

Материалът има информативен характер и не замества консултация със специалист.

 

Можете да се поинтересувате от:

 

 

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.