Тайната на Parfums Christian Dior зад създаването на J’adore Eau de Parfum Infinissime

Тайната на Parfums Christian Dior зад създаването на J’adore Eau de Parfum Infinissime

Oт 500 години Грас, малък град в Южна Франция, е известен като столицата на парфюмерията. Заради почвите и микроклимата, ароматните парфюмерийни цветя, отглеждани в полята наоколо, занаятите, утвърдили се през годините, историята, така наречения savoir-faire... Грас e като приказно кътче в живописния Прованс. Въпреки изминалите години, някои от традициите на района се пазят като част от историята, а когато се съчетаят модерност и традиции, се раждат изключителни творения. Това родно място на световната парфюмерия е и мястото, където всичко започва за аромати Dior.

Dior

Редица легендарни аромати на Parfums Christian Dior оживяват, вдъхновени от този уникален, несравним тероар. Днес повече от всякога Грас остава избраното място и вдъхновение за аромати Dior и мястото, на което се намира творческата лаборатория на техния парфюмерист Франсоа Демаши, който е родом от този край. В продължение на 10 години Франсоа Демаши установява партньорски отношения между Dior и производители на ароматни цветя в района на Грас, увековечавайки уникалната връзка на Кристиан Диор с Южна Франция. Днес, девет ексклузивни партньорства осигуряват изключителното олфактивно качество на парфюми Dior.

Tureroza_Bottle

Със създаването на първия аромат J’adore парфюмерийната къща улавя страстта към цветята на Кристиан Диор в най-изтънчения и елегантен букет, в който са съчетани някои от най-скъпоценните естествени флорални суровини в парфюмерията.

 За най-новото златно ароматно бижу J'adore Eau de Parfum Infinissime обаче от парфюмерийната къща отиват още по-далеч в стремежа си да изваят наистина най-красивото от това, което полята на Грас могат да предложат. Уханието на новият аромат е разпознаваемо, но и в същото време съвсем различно от познатите J‘adore интерпретации, защото в центъра на композицията му е Туберозата, и то точно тубероза, отгледана в Грас - изключителна рядкост.

tuberoza_flower

Родното място на това опияняващо бяло нощно цвете е Мексико, но днес за парфюмерия се отглежда най-вече в Индия, и макар че е била занесена в Южна Франция през 18ти век, то от 1950-та година не се е появявала в района на Грас.  Славата си туберозата дължи на своя изключителен, замайващ аромат, който тя може да отдава дни наред, след като е била откъсната. Мощно и съблазнително ухание афродизиак, на което са посветени множество местни легенди. Като например как на младите момичета е било забранено да се разхождат през полетата цъфнала тубероза, за да не си загубят ума...

Карол Бианкалана и Армел Жаноди, производители на цветя, имащи ексклузивно партньорство с Dior, поемат риска да върнат култивирането на тубероза в Грас и засаждат отново това времеемко и трудно за отглеждане цвете. То цъфти от средата на август до септември и всяка година трябва да бъде засаждано на ново място, защото изтощава почвата. Всяко едно цветче се бере на ръка, за да бъде съхранено. Тъй като е нощно цвете, туберозата се бере вечерно време след залез, когато натуралният ѝ парфюм е още по-интензивен, след което прясно откъснатите цветчета бързо се транспортират.

Парфюмерийната къща обаче не само подкрепя връщането на туберозата  в Грас, но и решава специално за J‘adore Eau De Parfum Infinissime да се върнат към една вековна, автентична за Грас техника на екстракция на аромат - енфльоража. Традиционен, бавен и дълъг процес, който се извършва изцяло на ръка и изисква умения. С него се избягва загряването на цветчетата или силната им обработка и по този начин екстрактът остава възможно най-близо до точния аромат туберозата, а тази техника се използва само с тубероза в Грас и никъде другаде по света.

tuberoza_frame

Откъснатите цветчета се разполагат върху „прозорци“ с дървени рамки, покрити с растителна мас от другата страна (в миналото автентичният метод е използвал животинска мас, но в момента тя не се използва и е заменена от растителна), която бавно абсорбира флоралните аромати, улавяйки молекулите. Върху цветчетата не трябва да има никаква роса, а преди да се поставят върху стъклото в рамките, мехлемът трябва да бъде набразден със специален гребен. Създаването на бразди увеличава абсорбирането на аромат. Дървените рамки се обръщат на всеки 24 часа и отново се покриват със свежи цветя, докато не се добие скъпоценния абсолю екстракт. Процесът придава уникално занаятчийско качество на аромата J’adore Eau De Parfum Infinissime. Добитият по този начин екстракт на тубероза се влива в майсторската композиция на Франсоа Демаши, която включва още ценен Жасмин Самбак от Индия, Иланг-иланг от Коморските острови и Сандалово дърво от Шри Ланка.

Финалният резултат е една безкрайно свободна, безкрайно женствена и безкрайно Dior парфюмна композиция, която няма как да не те накара да ходиш с високо вдигната глава, самоуверена, силна и оставяща изключително чувствена ароматна следа след себе си.

© 2024 Douglas & Beauty Zone. Всички права запазени.